Sergey Sergeyevich Prokofiev (1891 - 1953)
Sergey Prokofiev was enig kind van een welgesteld gezin uit de Oekraïne. Zijn moeder, een amateurpianiste, heeft al vanaf zijn jongste jaren hem kennis laten maken met de klassieke muziek. Er gaan zelfs verhalen de rondte dat de enige manier om de jonge Prokofiev in te laten slapen was het bespelen van de piano door zijn moeder.
Al op jonge leeftijd leerde hij dus het bespelen van de piano en begon al op vijfjarige leeftijd met het schrijven van simpele composities welke hij ten gehore bracht aan de aanwezige familieleden. Het jonge talent werd dus al vroeg erkend en later kreeg hij hierbij hulp aan huis van de eveneens Russische componist Glière. In 1904 startte hij met een studie aan het conservatorium van Sint Petersburg waar hij al voor veel opschudding zorgde met zijn soms voor die tijd revolutionaire composities. Er is een verhaal bekend dat de componist Glazunov, de toenmalige directeur van het conservatorium, tijdens een uitvoering van de Scythische suite de zaal verliet, omdat hij vreesde voor zijn oren. Met dit soort voorvallen zal Prokofiev te maken krijgen tot aan zijn dood, geliefd en verguisd tegelijkertijd vanwege zijn muziek.
Na de revolutie uit 1917 kreeg hij bij hoge uitzondering toestemming om zijn kunsten in de rest van de wereld te laten horen. Hij begon met een succesvolle carrière in Amerika waar hij werkte als pianist, maar ook geweldige composities schreef waaronder "The Love for Three Oranges", een opera. Later trok hij naar Parijs waar hij onder andere werkte aan enkele balletten, een genre waarmee hij erg veel bekendheid mee heeft verkregen (vrijwel iedereen heeft weleens het stukje "Montagues & Capulets uit Romeo & Juliet gehoord).
In 1936 keerde hij terug naar de USSR net voordat musici aan banden werden gelegd en zij op hun donder kregen wanneer ze niet in het communistische straatje schreven. Net als Shostakovitch werd hij op het strafbankje geplaatst en ondervond veel hinder van de autoriteiten. Stalin had een soort van persoonlijke vete tegen hem. Ironisch genoeg stierf Prokofiev in hetzelfde jaar als Stalin, 1953, waardoor hij niet meer kon genieten van het iets vrijere klimaat wat er na het Stalin-regime kwam.
Een leuk verhaaltje is ook wel dat hij als kind van de trap is gevallen en daar altijd een buil aan over heeft gehouden en dat daar zijn muzikaliteit in zat.
Prokofiev's Peter en de Wolf is zo'n beetje mijn eerste muzikale herinnering. Ik had het toen ik nog een sebje was eens gezien op tv. Ik heb dan zelf ook een aantal verschillende uitvoeringen, o.a. eentje waarin Paul de Leeuw het verhaal vertelt, maar ook eentje met Dame Edna.
Zijn muziek wordt vaak gezien als erg complex en erg serieus. Mijn mening is een andere echter. Ik vind zijn muziek bolstaan van de humor en muzikale grapjes en word er dan ook altijd vrolijk van, of tenminste goedgehumeurd, ook van de serieuzere stukken zoals War & Peace. Wat ik over de man gelezen heb, doet mij ook eerder vermoeden dat hij eerder een man met humor was, dan een enorm serieus persoon.
Zijn muziek is soms erg beeldend, maar dat geldt zeker niet voor het merendeel van zijn werk.
Enkele aanraders zijn:
Zijn symfonieën, de pianoconcerten, Peter en de Wolf, War & Peace, zijn muziek bij verschillende films zoals Alexander Nevsky, zijn balletmuziek waarvan Romeo & Juliet toch wel de bekendste is, zijn pianowerken waaronder een aantal sonates en natuurlijk zijn overige symfonische werken waaronder de Scythische suite.
quote:Altijd grappig om te lezen hoe het vroeger ging. Nu valt men er waarschijnlijk eerder bij in slaap dan dat men kwaad wegloopt.
Er is een verhaal bekend dat de componist Glazunov, de toenmalige directeur van het conservatorium, tijdens een uitvoering van de Scythische suite de zaal verliet, omdat hij vreesde voor zijn oren.
quote:En vergeet niet de beide vioolconcerten en vioolsonates!!!
Op maandag 23 september 2002 21:54 schreef Seborik het volgende:
Enkele aanraders zijn:[...]
(Heb je het al over Mahler gehad, Seb?)
quote:Oh ja vergeten, hoewel ik ze wel op cd heb.
Op dinsdag 24 september 2002 17:27 schreef Vahlto het volgende:[..]
En vergeet niet de beide vioolconcerten en vioolsonates!!!
Prokofiev is naar mijn mening één der groten aller tijden. Zijn muzikale taal is onnavolgbaar en zijn techniek, orkestratie, contrapunt is virtuoos, briljant en volmaakt
quote:Nee, nog niet, maar die heeft ook niet zo'n prioriteit.
(Heb je het al over Mahler gehad, Seb?)
Voor de meeste mensen van mijn leeftijd (18) kan dit erg leerzaam zijn. Ik weet iig dat ik hier wel veel van kan opsteken.
Van Prokofiev ken ik alleen Peter en de Wolf. Erg leuk gedaan hoe alles nagebootst wordt door verschillende instrumenten.
quote:
Op dinsdag 24 september 2002 17:52 schreef Seborik het volgende:
[..]Nee, nog niet, maar die heeft ook niet zo'n prioriteit.
* * * S C H O P * * *
quote:Nou, daar weet ik eigenlijk nooit een antwoord op, want zelf ervaar ik muziek eigenlijk nooit als 'moeilijk'...
Op dinsdag 24 september 2002 18:36 schreef Theeboon het volgende:
Heb een mooie uitvoering van Romeo & Juliet (Lorin Maazel). M'n moeder 'waarschuwde' me dat Prokofiev vaak wat "moeilijke" muziek is, maar waarom staat hij hierom bekend?
Daar is "Montagues vs Capulets" in verwerkt
Kreeg meteen last van spontane buikloop.
quote:Gelukkig compenseer je dat ruimschoots met de muziek voor de film Alexander Nevsky, een meesterwerk.
Op dinsdag 10 december 2002 14:58 schreef Redman het volgende:
Ik dus lekker zoeken kom ik dit tegen:Kreeg meteen last van spontane buikloop.
quote:Die ben ik nog aan het binnenhalen maar het begin klinkt in ieder geval veel belovend.
Op dinsdag 10 december 2002 15:00 schreef Seborik het volgende:[..]
Gelukkig compenseer je dat ruimschoots met de muziek voor de film Alexander Nevsky, een meesterwerk.
quote:
Op dinsdag 10 december 2002 15:00 schreef Seborik het volgende:[..]
Gelukkig compenseer je dat ruimschoots met de muziek voor de film Alexander Nevsky, een meesterwerk.
quote:Peter en de Wolf moet je kopen.
Op dinsdag 10 december 2002 15:48 schreef sebasmeer het volgende:
downloading peter and the wolf... want die wou ik altijd al.. alleen nooit echt actie ondernomen om hem te downloaden
quote:TIP: als je een goede edoch goedkope CD wilt kopen:
Op dinsdag 10 december 2002 16:04 schreef Seborik het volgende:[..]
Peter en de Wolf moet je kopen.
Koninklijk Concertgebouworkest
Hermann Prey (verteller)
Bernard Haitink (dirigent)
quote:En, wat vind je ervan?
Op dinsdag 10 december 2002 15:02 schreef Redman het volgende:[..]
Die ben ik nog aan het binnenhalen maar het begin klinkt in ieder geval veel belovend.
quote:Heel erg mooi, ik ben echt een beetje fan van Prokofiev aan het worden. Ga vanmiddag naar de bieb om te kijken of daar nog wat ligt.
Op donderdag 12 december 2002 09:46 schreef Seborik het volgende:[..]
En, wat vind je ervan?
quote:* PdeHoog sprint naar de oud-papierbak en rukt daar het Kruidvat-foldertje van deze week uit
Op dinsdag 26 augustus 2003 14:29 schreef Seborik het volgende:...en worden er wat mogelijk interessante cd'tjes uitgebracht.
Prokofiev - 5 CD BOX
Box bestaande uit pianoconcerten en -sonates.
Prijs: slechts EUR 12.99
Ik zal morgen eens op jacht gaan en kijken of ik het interessant genoeg vind om mee te nemen.
quote:Tijdens het Gergjev festival in Rotterdam word ook veel van Prokofjev gespeeld.
Op dinsdag 26 augustus 2003 14:29 schreef Seborik het volgende:
Nou, een schop dan maar. Dit jaar is het het Prokofiev jaar, omdat hij vijftig jaar dood is. Hoera. Daarom wordt er in de concertzalen extra aandacht aan hem besteed en worden er wat mogelijk interessante cd'tjes uitgebracht. Natuurlijk niet op de schaal van Bach zoals een paar jaar terug. De eikels. Een cd-serie met daarop de verzamelde werken van Prokofiev zal wel niet goed genoeg verkopen.
quote:Op woensdag 27 augustus 2003 00:08 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
* PdeHoog sprint naar de oud-papierbak en rukt daar het Kruidvat-foldertje van deze week uit
Prokofiev - 5 CD BOX
Box bestaande uit pianoconcerten en -sonates.
Prijs: slechts EUR 12.99
Ik zal morgen eens op jacht gaan en kijken of ik het interessant genoeg vind om mee te nemen.
De uitgave op Naxos is wel aardig en dan heb je meteen nog een ander cello-ding. Grappig dat je het zegt, want ik heb er toevallig vorige week nog naar geluisterd. CD'tje kost een euro of 3, 4. In ieder geval bij de Concerto in Amsterdam.quote:Op woensdag 6 juli 2005 11:40 schreef Melusine het volgende:
Kan iemand mij een (niet al te achterlijk dure) uitvoering aanraden van Prokofjev's Cello Symphony?
Ik heb eigenlijk geen specifieke informatie meer (kan even Googlen als niemand het stuk kent, maar dan kunnen jullie me ook niets aanraden eigenlijk) maar ik heb het stuk twee keer uitgevoerd gezien en ik vond het erg mooi, zou het graag op CD willen hebben. Misschien dat het een Celloconcert was maar ik herinner me de titel Cellosymfonie.
Natuurlijk is prokofiev geniaal genoeg voor wel 100 topicsquote:Op woensdag 6 juli 2005 20:04 schreef Seborik het volgende:
Alleen natuurlijk. Prokofiev is geniaal genoeg voor een topic in z'n uppie.
goed bezig, ik ga zoekenquote:Op woensdag 6 juli 2005 22:18 schreef Seborik het volgende:
Oh, daar heb ik er ook een over geopend. Zelfde titel.
ik denk 3,5, en 6 dus of niet?quote:Op maandag 11 juli 2005 21:40 schreef Seborik het volgende:
Van Prokofiev z'n vioolsonates, pianosonates (uiteraard), Peter en de Wolf, Pianoconcerten (in het bijzonder het 2de en 5de, hoewel de rest ook aardig is), 2de symfonie, Scythische suite, Cello-symfonie, Vision Fugitive (zeer mooi).
Uit Alexander Nevski "Arise, ye Russian People", "The Battle on The Ice" en "The Field of The Dead"
4, 5, 6quote:Op maandag 11 juli 2005 22:55 schreef komrad het volgende:
de delen die je noemt, the battle on the ice is deel 5, the field of the death is deel 6 (met de zamgsolo) en ik vraag me af of je met arise, ye russian people deel 3 bedoeld?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |