Dmitri Shostakovitch (1906 - 1975)
Nog een van m'n favoriete componisten.
Werkelijk een van de wonderbaarlijkste mensen van de 20ste eeuw. Zowel als componist en pianist wist hij internationale bekendheid te verwerven, maar ook de woede van het Russische regime en Stalin zelf op zijn hals te halen. Geboren in 1906 ook weer in St. Petersburg, waar veel van de Russische grootheden vandaan lijken te komen, kreeg hij zijn opleiding na de revolutie van 1917. Zijn leven was zoals al eerder gezegd rijk aan veroordelingen alswel triomfen. Een leven waarin hij het politieke regime moest steunen, maar waar hij tegelijkertijd, zo blijkt achteraf erg kritisch tegenover stond, wat eigenlijk ook wel terug te vinden in zijn werken. Aan de ene kant bol van patriotisme, maar aan de andere kant schertsend en vol spot. Bovendien was hij een veelzijdig componist. Hij heeft in totaal vijftien symfonieën geschreven en vijftien strijkkwartetten, verschillende concerten voor piano, cell en viool, opera's en werken voor piano, bijvoorbeeld de zeer bekende preludes en fuga's waarmee hij in de voetsporen van Bach treedt. Zijn muziek is altijd zeer herkenbaar, ook zonder zijn typische muzikale handtekening die in veel van zijn werken te horen is, luister bijvoorbeeld maar eens naar het derde deel uit de tiende symfonie en het achtste strijkkwartet... of een willekeurig ander werk. Uiteindelijk kwam hij in 1975 te overlijden, maar liet een enorme muzikale erfenis na. Tevens is zijn zoon een begenadigd pianist.
Aan te bevelen werken om te luisteren is eigenlijk alles van de goede man, maar om te beginnen is de zevende symfonie, de Leningradsymfonie, een mooie. Geschreven tijdens het Duitse beleg van de stad Leningrad. Erg mooi, maar misschien voor sommigen wat droger van stof zijn de strijkkwartetten. Op het eerste gezicht wat fleuriger zijn de verschillende concerten of zijn muziek voor films.
achja een vriend van me kan best goed piano spelen en is helemaal gek van klassieke meesters, voornamelijk Alkan en dat soort, ik wordt er helemaal mee doodgegooid als ik weer eens bij hem ben
hij componeert ook zelf, best mooie stukken soms, ook van de klassieke meesters vind ik sommige stukken best mooi, ik hou alleen niet zo van loopjes op de piano
quote:Mijn wortels zijn klassiek.
Op vrijdag 27 december 2002 02:06 schreef ToXiCitY het volgende:
wel grappig om een metalfan zoals jij hier te zien posten met klassieke meesters
Het Orkest olv. Alexander Vakoulsky speelt de tiende symfonie van Shostakovitsch en het Celloconcert van Dvorak.
Op 8 maart in de Geertekerk te Utrecht en op 15 maart in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Toegangssprijs Utrecht 15 euro (10 euro 65+), toegangsprijs Amsterdam 17,50 euro (12,50 euro 65+); in amsterdam is een consumptie inbegrepen in de prijs.
Zie ook de website van Het Orkest
[/LetOpSpamMode]
Hulde aan Seborik!
Mijn favoriete Shostakovitch-stukken zijn de vijfde symfonie en de tweede symfonie (dat is een heel raar, heel modern aandoend ding).
quote:Noem het eerder eng.
Op donderdag 30 januari 2003 22:49 schreef SigmundFreud het volgende:
Fascinerend is de Shostakovitch-'revival' (hype?) van enkele jaren geleden, onder invloed van een zekere Rieu.
M'n eerste Shostakovitch-cd was de Vijfde Symfonie met daarbij nog wat werkjes van Prokofiev.
Ik vind niet alle uitvoeringen en opnamen van Barshai even mooi, maar deze 7e bijvoorbeeld heeft hij mooi gedaan.
[edit] Ik vind het jammer dat er hier zo weinig aandacht voor klassieke muziek is. Zo hoorde ik bijvoorbeeld zondagmiddag op radio 4 Elliot Carter's Boston Concerto uit 2002, dit was erg gaaf. Het zou leuk zijn als er hier ook meer over dit soort muziek gekletst zou worden.
quote:Je kan zelf toch ook topics openen?
Op woensdag 12 november 2003 13:13 schreef Puur het volgende:[edit] Ik vind het jammer dat er hier zo weinig aandacht voor klassieke muziek is. Zo hoorde ik bijvoorbeeld zondagmiddag op radio 4 Elliot Carter's Boston Concerto uit 2002, dit was erg gaaf. Het zou leuk zijn als er hier ook meer over dit soort muziek gekletst zou worden.
quote:Ik heb gemerkt dat er hier veel mensen zijn die weliswaar geinteresseerd zijn in klassiek, maar helaas door de bomen het bos niet meer zien (wat ik overigens tamelijk begrijpelijk vind), en het daardoor allicht moeilijk vinden om zelf een topic te openen.
Op woensdag 12 november 2003 13:13 schreef Puur het volgende:
Ik vind het jammer dat er hier zo weinig aandacht voor klassieke muziek is.
Ben zelf ook nog maar een beginner wat klassieke muziek betreft en vind dit soort topics dus altijd erg interessant om te lezen.
Wat betreft Shostakovich, ik ken zelf slechts een enkele symphonie en een concert voor piano en cello, maar ga zeker meer van deze uitstekende componist beluisteren in de nabije toekomst!
quote:
Op woensdag 12 november 2003 14:50 schreef Puur het volgende:
Ha Fractalis,Heb je de Talk Talk topic laatst nog gelezen?
[oftopic]
Ik heb z'n eerste celloconcert ook op cd. Met Haitink het het KCO. Ik heb hem alleen nog nooit geluisterdquote:
Deze cd-box heb ik ook. En eigenlijk ben ik er niet zo tevreden over. De rustigere passages klinken heel goed. Maar het echte grote brute werk (waar dus het slagwerk bij komt kijken) worden te Frans gespeeld.quote:Op woensdag 12 november 2003 12:55 schreef GroteBroeder het volgende:
Voor mensen die voor weinig geld alle symfonieën van Shostakovich in huis willen halen, bij het Kruidvat ligt een prachtige box met uitvoeringen van het WDR-Sinfonieorchester o.l.v. Rudolf Barshai. 19 euro voor 11 CD's, daar valt bijna niet tegenop te branden...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |