quote:Zojuist op het NOS journaal.
Communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst
Zijne Majesteit de Koning deelt met groot leedwezen mede dat vanochtend Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg op Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is overleden op 44-jarige leeftijd.
Prins Friso is overleden aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval op 17 februari 2012 in Lech, Oostenrijk.
Na behandeling op de intensive care van het Landeskrankenhaus in Innsbruck werd de Prins begin maart 2012 overgebracht naar het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Sinds november 2012 vertoonde Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn ("minimal consciousness"), een toestand waarin zich sindsdien geen veranderingen hebben voorgedaan. Begin juli 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.
De Koninklijke Familie dankt allen die voor Prins Friso hebben gezorgd zeer hartelijk voor de uitstekende en toegewijde verzorging.
quote:Reactie minister-president Rutte op het overlijden van Prins Friso
In een eerste reactie noemde minister-president Rutte het overlijden van Prins Friso intens verdrietig. Ondanks alles komt dit nieuws toch als een schok. Prins Friso was pas 44 jaar oud en stond tot aan het skiongeluk, nu ruim anderhalf jaar geleden, midden in het leven. Voor Prinses Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria moet het nauwelijks te bevatten zijn dat zij nu definitief verder moeten zonder hun man en vader. Bij hen zijn onze gedachten nu in de eerste plaats.
Ook voor Prinses Beatrix is het verlies onbeschrijflijk groot. Een kind dat overlijdt, is het allerergste dat een ouder kan overkomen. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien verliezen een broer en zwager die veel voor hen betekende. Ook voor hen is dit een zwarte en droevige dag.
Het belangrijkste dat ik op dit moment, zo kort na het overlijden van de Prins, tegen Prinses Mabel en tegen de rest van de familie wil zeggen, is dat heel Nederland intens meeleeft en dat wij hen veel sterkte en kracht toewensen in deze moeilijke en verdrietige tijd.
Prins Friso blijft in onze gedachten als een man met een brede belangstelling die zijn veelzijdige talenten altijd in dienst heeft gesteld van de samenleving. Professioneel en gepassioneerd, dat was zijn stijl. Wij herdenken Prins Friso met het diepste respect.
Ongeluk:quote:Begrafenis Prins Friso - Het Koninklijk Huis
De begrafenis van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vindt plaats op vrijdagmiddag 16 augustus in besloten kring in Lage Vuursche, gemeente Baarn.
Na een dienst in de Stulpkerk in Lage Vuursche wordt de Prins begraven op de daarbij gelegen begraafplaats.
De dienst wordt geleid door dominee C.A. ter Linden.
Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor Prins Friso plaats.
Bron: www.koninklijkhuis.nl
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 33% gewijzigd door Whiskers2009 op 14-08-2013 00:30:32 ]"He who gives up freedom for safety deserves neither" Benjamin Franklin
Overigens zou Willem van Oranje in Breda in de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk begraven worden, maar die stad was bezet door de Spanjaarden toen hij overleed. Is toch wel erg jammer voor Breda dat het zo gelopen is...quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 22:55 schreef Greys het volgende:
[..]
Maar het is en blijft voor het állereerst in de geschiedenis dat er een Oranje in de grond wordt begraven. Ongeacht de plek. Dat mag ik toch bijzonder noemen? Er zijn eerder mensen niet in Delft bijgezet, maar die kregen dan alsnog boven de grond en gebalsemd hun rustplaats elders.
quote:Overlijden - Het Koninklijk Huis
Ook maakte het hoofd van het Koninklijk Huis het overlijden bekend in een speciale editie van de Staatscourant. Later volgt een toespraak in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal.
De bijzettingen van Prins Claus, Koningin Juliana en Prins Bernhard zijn voor het eerst aangeduid als staatsbegrafenissen. Dit betekent dat de Grootmeester belast was met de organisatie van alle gebeurtenissen op de dag van bijzetting onder verantwoordelijkheid van de minister-president.
De meeste leden van het Huis Oranje-Nassau zijn sinds Willem van Oranje bijgezet in de grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft. Het was op dat moment niet mogelijk hem bij te zetten bij zijn voorouders in de Lieve Vrouwekerk in Breda dat bezet was door de Spanjaarden. De leden van Friese tak van de Nassaus zijn bijgezet in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. Leden van het Koninklijk Huis kunnen echter ook elders bijgezet worden.
De bijzetting van volwassen leden van het Huis Oranje-Nassau heeft altijd met veel ceremonieel plaatsgevonden. Naast het officiële protocol is een bijzetting ook een familiegebeurtenis waarbij rekening gehouden wordt met de wensen van de overledene en van de zeer naaste familie.
In de Wet op de Lijkbezorging zijn speciale voorzieningen getroffen voor de begrafenissen van leden van het Koninklijk Huis. Zo kan een stoffelijk overschot gebalsemd worden en kan er worden afgeweken van de wettelijke termijn waarbinnen de bijzetting plaats moet vinden. Door balsemen wordt het lichaam beter geconserveerd. Koningin Wilhelmina en Prins Bernhard kozen ervoor om hun lichaam niet te laten balsemen. Prinses Juliana en Prins Claus kozen voor een simpele vorm van balseming.
Vanaf de bijzetting van Koning Willem III vindt de bijzetting plaats binnen een tot twee weken. Voor die tijd kon dit wel een paar maanden duren.
Vroeger was het niet gebruikelijk dat vrouwen aanwezig waren bij een rouwplechtigheid. Koningin Emma was de eerste vrouw die aanwezig was bij de uitvaart van haar echtgenoot, Koning Willem III.
De minister-president maakt via radio en tv bekend dat een lid van het Koninklijk Huis is overleden. Daarna verstrekt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de informatie naar aanleiding van het overlijden, over de regelingen met gebeurtenissen in de dagen tot de bijzetting en over het ceremonieel en de plechtigheden op de dag van de bijzetting.
Zo spoedig mogelijk na het overlijden krijgen familie en goede vrienden gelegenheid om afscheid te nemen in het woonpaleis van de overledene. Daarna ligt de overledene een aantal dagen opgebaard in een speciaal daartoe ingerichte 'Chapelle Ardente' of rouwkapel op Paleis Noordeinde. Bij de baar in de Chapelle Ardente staat een dodenwacht van vier militairen opgesteld. De dodenwacht kan betrokken worden door familieleden. De bevolking kan daar afscheid nemen en de laatste eer bewijzen.
Op de dag van de bijzetting wordt het stoffelijk overschot in een plechtige rouwstoet overgebracht van Den Haag naar de Nieuwe Kerk in Delft, waar de uitvaartdienst gehouden wordt en de bijzetting plaatsvindt.
De rouwstoet bestond bij de laatste bijzettingen uit twee delen. De stoet vertrok van Paleis Noordeinde in Den Haag. In de stoet werd de Gala Lijkkoets gevolgd door een bloemenbrik en een rijtuig met een aantal zeer naaste familieleden, zoons of kleinzoons van de overledene. Bij het Instituut Defensie Leergangen aan de Brasserkade voegde de rest van de naaste familie zich in de stoet voor de tocht naar de Nieuwe Kerk in Delft. Langs de hele route, bij Paleis Noordeinde en bij de Nieuwe Kerk stonden militaire ereafzettingen. Vanaf het moment dat de stoet Delft naderde tot het moment van bijzetting losten twee saluutbatterijen, opgesteld in Delft, saluutschoten. Tijdens de tocht door Delft wordt de Trinitas of Bourdonklok van de Oude Kerk in Delft geluid.
De uitvaartdienst heeft een persoonlijk karakter volgens de wensen van de overledene en de naaste familie. Zo werd bijvoorbeeld tijdens de plechtigheden voor Koningin Juliana en voor Prins Bernhard een lied gezongen door hun dochter Prinses Christina.
Voor de feitelijke bijzetting daalt de naaste familie in de grafkelder af. Dit gedeelte is strikt privé. Na de dienst keert de Koninklijke Familie naar Paleis Noordeinde terug waar Koninklijke en andere genodigden gelegenheid krijgen te condoleren.
Nederland kent geen nationale rouw. Wel kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitvaardigen hoe en wanneer er halfstok gevlagd moet worden van overheidsgebouwen. Het Hof neemt wel rouw aan, meestal van het moment van overlijden tot en met de dag van de bijzetting.
Bron: www.koninklijkhuis.nl
Dat zegt die Van Raak, die boeken heeft geschreven over de begrafenisgebruiken van het Koningshuis. Dat ie de allereerste Oranje ooit is die daadwerkelijk in de aarde gaat worden begraven.quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 22:57 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Wie zegt dat er op die begraafplaats geen grafmonument (als in (-kelder) komt voor Friso, Mabel (en evt hun kinderen etc)? Al zou dat idd wel kort dag zijn..
Ok, dank voor de info!quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:03 schreef Greys het volgende:
[..]
Dat zegt die Van Raak, die boeken heeft geschreven over de begrafenisgebruiken van het Koningshuis. Dat ie de allereerste Oranje ooit is die daadwerkelijk in de aarde gaat worden begraven.
Ik las net ook dat het kerkhof grenst aan het terrein van Drakensteyn, dus het is kennelijk echt heel dichtbij.
Hoeveel van die ontzettend flauwe non-grappen heb je nog? Doe ze anders even allemaal in 1 post, dan zijn we er vanaf.quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:03 schreef sig000 het volgende:
Komt er ook nog een sneeuwblazer op zijn begrafenis?
Zou heel goed kunnen. Drakensteyn is ook haar privébezit (zelf gekocht, dus niet geërfd of van de Staat)quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:05 schreef Laysa het volgende:
Hier: http://nos.nl/koningshuis(...)-besloten-kring.html
lees ik dat Koningin, nu prinses Beatrix toendertijd een stuk grond heeft afgestaan voor de begraafplaats. De kans is natuurlijk erg groot dat Friso dusdanig apart wordt begraven dat alleen de familie toegang heeft tot zijn graf
Dat klinkt heel erg logisch.quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:05 schreef Laysa het volgende:
Hier: http://nos.nl/koningshuis(...)-besloten-kring.html
lees ik dat Koningin, nu prinses Beatrix toendertijd een stuk grond heeft afgestaan voor de begraafplaats. De kans is natuurlijk erg groot dat Friso dusdanig apart wordt begraven dat alleen de familie toegang heeft tot zijn graf
Wat een toeval.quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:07 schreef Greys het volgende:
[..]
Dat klinkt heel erg logisch.
Ik las idd net ook dat het terrein aan Drakensteyn grenst.
Ik snap datquote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:21 schreef Puntenslijpsel het volgende:
Ach ik kijk nu wat oude beelden van de uitvaart van Claus en hoe Beatrix leunt op Friso en mijn hart breekt voor onze voormalige koningin...
Ja inderdaad. Zo'n enorm respect voor haarquote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:39 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Ik snap dat![]()
En ze heeft ook zo veel meegemaakt in de laatste 10 - 15 jaar: vader en moeder overleden, echtgenoot overleden, drama over Mabel, Drama over Maxima ('s vader), "aanslag" Karst Tates op Koninginnedag, kind na zwaar ongeval in coma, kind overleden..
Ge er maar aanstaan, en op het laatste drama (kind overleden) na was ze de hele tijd gewoon in functie en deed ze dat heel professioneel..
Petje af en een diepe buiging voor (nu) Prinses Beatrix!
Bij haar ouders en man ook niet.. *zucht*quote:Op woensdag 14 augustus 2013 00:31 schreef Ryan3 het volgende:
Nou ja, is ook veel prettiger voor Beatrix, dan kan ze zijn graf bezoeken.
Ik bedoel, bij zo'n bij zetting in die kerk in Delft, wordt die kist daar achtergelaten en ik stel me zo voor dat ze het graf van haar zoon dan niet kan bezoeken... bloemetje neerzetten et cetera.
Nee, wrs niet... ze kan haar man en ouders niet eens bezoeken, denk ik...quote:Op woensdag 14 augustus 2013 00:33 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Bij haar ouders en man ook niet.. *zucht*
Daar staan de kisten in een rekje... je kan die kisten zo opendoen ahw... Lijkt me eng.quote:Op woensdag 14 augustus 2013 00:35 schreef Laysa het volgende:
Jawel zij kunnen natuurlijk gewoon die grafkelder in. Maar wel minder spontaan. Moet altijd een sleutelhouder van de kerk bij zijn.
Friso zal gelukkig voor hun elke dag en veel spontaner te bezoeken zijn...en dat zllen ze ook wel nodig hebben
Mijn oudste broer is overleden op 45-jarige leeftijd (in 2001), dat heeft toch wel een impact op een moeder hoor...quote:Op woensdag 14 augustus 2013 00:36 schreef Leandra het volgende:
Het gaat over een volwassen man met kinderen.
Fijn dat zijn moeder het graf nu makkelijk kan bezoeken, maar dat zal echt geen doorslaggevende reden zijn geweest.
Zijn vrouw, maar vooral zijn kinderen zullen het graf makkelijk moeten kunnen bezoeken, die moeten dat ook nog zo'n 70 jaar kunnen doen.
Betaald door de staat. Maar dat is weer een andere discussie.quote:Op dinsdag 13 augustus 2013 23:07 schreef Whiskers2009 het volgende:
[..]
Zou heel goed kunnen. Drakensteyn is ook haar privébezit (zelf gekocht, dus niet geërfd of van de Staat)
Die kisten zijn verzegeld.quote:Op woensdag 14 augustus 2013 00:38 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Daar staan de kisten in een rekje... je kan die kisten zo opendoen ahw... Lijkt me eng.
Maar zou ze dat wel doen op gezette tijden, denk je? Is dat bekend?
Dat ontken ik ook niet, maar bij de vraag hoe en/of waar hij begraven wordt zal het belang van zijn kinderen veel zwaarder tellen dan dat van zijn moeder.quote:Op woensdag 14 augustus 2013 00:39 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Mijn oudste broer is overleden op 45-jarige leeftijd (in 2001), dat heeft toch wel een impact op een moeder hoor...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |