dat is ijle lucht jongequote:
o2quote:
quote:Op dinsdag 30 juli 2013 18:21 schreef sturmpie het volgende:
In koele lucht zit meer zuurstof dan in warme lucht. Hoe hoger je gaat, hoe ijler de lucht.
Op normaal nivo met koel klimaat heb je de meeste zuurstof. En kan een mens het beste functioneren/denken.
Het is een feit als je naar de wereld kijkt, de ontwikkelingslanden zich allemaal rond de evenaar bevinden. Daar waar het warm is, is minder zuurstof aanwezig, en dit beperkt de vooruitgang.
De meest welvarendste rijkste landen hebben het koelste klimaat, zie scandinavie, Denemarken, Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Canada, Japan etc...
Op de noord en zuidpool is het ook koel/koud maar daar kan een mens niet leven, er is geen landbouw mogelijk. Beschaving is alleen mogelijk als men de bronnen/grondstoffen en genoeg zuurstof heeft.
Daarom is het in de warmere landen en rond de evenaar zo'n zootje, door tekort aan zuurstof.
of niiiiiiiiii
Alles heeft massaquote:Op woensdag 31 juli 2013 18:50 schreef sturmpie het volgende:
[..]
o2
concentratie is hoger in koele lucht
o2 heeft massa, waardoor het op grote hoogte niet meer voorkomt
Toch vind ik het een doordachte theorie hoor, tijdens mijn stoner sessies zou ik je zo kunnen evenarenquote:
Steen heeft massa, maar toch is er die K2.quote:Op woensdag 31 juli 2013 18:50 schreef sturmpie het volgende:
[..]
o2
concentratie is hoger in koele lucht
o2 heeft massa, waardoor het op grote hoogte niet meer voorkomt
quote:Op woensdag 31 juli 2013 20:28 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Steen heeft massa, maar toch is er die K2.
Of de zon, ook niet geheel massaloos.
Geef het op of lees je in, maar dit soort onzin is gewoon lachwekkend.
bedankt voor je reactie(s)quote:Op woensdag 31 juli 2013 20:29 schreef Peunage het volgende:
Ik wil nog reageren maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen. Laat TS maar in z'n waan zou ik zeggen.
quote:
quote:Op woensdag 31 juli 2013 18:50 schreef sturmpie het volgende:
[..]
o2
concentratie is hoger in koele lucht
o2 heeft massa, waardoor het op grote hoogte niet meer voorkomt
ik weet dat de lucht voor 1/6 uit zuurstof bestaat, het opnemen van zuurstof is afhankelijk van je capaciteit longblaasjes/longinhoudquote:Op woensdag 31 juli 2013 20:25 schreef Mano_ het volgende:
TS, je weet dat je slechts 1/6e van de zuurstof in de lucht opneemt tijdens de ademhaling?
Als wat jij stelt waar is, zou er in lucht van 20 graden meer dan 6 keer zo veel zuurstof zitten als in lucht van 35 graden. Dat lijkt me sterk.
ik open een topic met een veronderstelling, een persoonlijke theorie, die ik graag wil delenquote:Op woensdag 31 juli 2013 20:25 schreef Mano_ het volgende:
Tevens is het iets heel erg mis met je manier van 'wetenschap bedrijven'.
"Ja, dat was in het verleden! Dat telt niet!" Terwijl je het over de ontwikkeling van de mens hebt...
ik moest overblijven en ik kreeg te weinig eten meequote:
Lees m'n post nog eens. Je neemt maar ongeveer 1/6e van de zuurstof op.quote:Op woensdag 31 juli 2013 20:38 schreef sturmpie het volgende:
[..]
ik weet dat de lucht voor 1/6 uit zuurstof bestaat, het opnemen van zuurstof is afhankelijk van je capaciteit longblaasjes/longinhoud
Dat ben ik niet met je eens. Moleculen zetten niet uit, zelfs niet in een vacuüm. Moleculen gaan wel sneller bewegen als de temperatuur omhoog gaat, waardoor de afstand tussen de moleculen toeneemt. Gevolg is dat een liter lucht bij 20 graden meer moleculen bevat dan bij 35 graden. Het percentage zuurstof blijft het zelfde.quote:het is zo, en dat ben je met mij eens, neem ik aan, dat zuurstofmoleculen uitzetten/groter worden, bij warmte, en bij koude krimpen. do d math thats it
Ook hier moet ik toch even ingrijpen. Je verkracht het woord 'theorie' namelijk nogal.quote:[..]
ik open een topic met een veronderstelling, een persoonlijke theorie, die ik graag wil delen
dat is afhankelijk van longcapaciteitquote:Op woensdag 31 juli 2013 20:56 schreef Mano_ het volgende:
Adem je 1 liter lucht in, dan gaat er dus 210mL zuurstof je longen in.
waar haal je die 6 x vandaan ? wat stel jij op 100% ?quote:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Intercoolerquote:Op woensdag 31 juli 2013 20:56 schreef Mano_ het volgende:
Dat ben ik niet met je eens. Moleculen zetten niet uit
persoonlijke theoriequote:
zuurstof verzadiging van rode bloedcellenquote:Op woensdag 31 juli 2013 21:00 schreef Wespensteek het volgende:
TS heeft de saturatie van mensen niet erg goed bestudeerd.
En waar is "hoe meer zuurstof in de lucht aanwezig, hoe beter de saturatie" hier het bewijs van? Als de saturatie een bepaald niveau heeft zal hij namelijk niet meer toenemen, de hoeveelheid zuurstof in de lucht speelt pas een rol als die hoeveelheid erg laag wordt. Op grote hoogte speelt dat een rol maar bij warmte nauwelijks tenzij men al gezondheidsproblemen heeft. Daarnaast heb je de lichamelijke reactie als aanmaken extra rode bloedlichamen voor meer zuurstof opname waardoor mensen ook op grotere hoogtes goed kunnen functioneren na langduriger verblijf.quote:Op woensdag 31 juli 2013 21:19 schreef sturmpie het volgende:
[..]
zuurstof verzadiging van rode bloedcellen
is afhankelijk van zuurstofopname, capaciteit longblaasjes/longcapaciteit
hoe meer zuurstof in de lucht aanwezig, hoe beter de saturatie
koele lucht bevat meer zuurstof per liter, zo bereikt men sneller saturatie, vergeleken met inademen van hete lucht
in koele lucht bereikt men sneller saturatie dan in warme lucht, omdat er in koele lucht meer zuurstof zit.quote:Op woensdag 31 juli 2013 21:30 schreef Wespensteek het volgende:
[..]
En waar is "hoe meer zuurstof in de lucht aanwezig, hoe beter de saturatie" hier het bewijs van? Als de saturatie een bepaald niveau heeft zal hij namelijk niet meer toenemen, de hoeveelheid zuurstof in de lucht speelt pas een rol als die hoeveelheid erg laag wordt. Op grote hoogte speelt dat een rol maar bij warmte nauwelijks tenzij men al gezondheidsproblemen heeft. Daarnaast heb je de lichamelijke reactie als aanmaken extra rode bloedlichamen voor meer zuurstof opname waardoor mensen ook op grotere hoogtes goed kunnen functioneren na langduriger verblijf.
Neen, dat is rekenen met procenten. Je longcapaciteit heeft geen invloed op het percentage zuurstof in de lucht.quote:Op woensdag 31 juli 2013 21:17 schreef sturmpie het volgende:
[..]
dat is afhankelijk van longcapaciteit
Biologielessen op de middelbare school.quote:[..]
waar haal je die 6 x vandaan ? wat stel jij op 100% ?
Per liter wel ja. Maar dat komt omdat er meer lucht-moleculen (dus alle bestanddelen van lucht, o2, waterstof, stikstof en al die andere gassen) in een liter koude lucht zit dan in warme lucht.quote:[..]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Intercooler
informatie uit de techniek: koudere lucht bevat meer zuurstof
Geen theorie, wel persoonlijk.quote:[..]
persoonlijke theorie
de percentages blijven gelijkquote:Op woensdag 31 juli 2013 21:55 schreef Mano_ het volgende:
Per liter wel ja. Maar dat komt omdat er meer lucht-moleculen (dus alle bestanddelen van lucht, o2, waterstof, stikstof en al die andere gassen) in een liter koude lucht zit dan in warme lucht.
Warm of koud, lucht bevat 21% zuurstof.
In ingeademde lucht zit ca 21% zuurstof en in uitgeademde lucht ca. 17%, de ademhalingsprikkel wordt CO2 gestuurd. Door die overcapaciteit heeft het verschil in weer tussen warm en koude streken geen invloed op de welvaart va de mensen, de longcapaciteit is bij gezonde mensen meer dan voldoende.quote:Op woensdag 31 juli 2013 21:35 schreef sturmpie het volgende:
[..]
in koele lucht bereikt men sneller saturatie dan in warme lucht, omdat er in koele lucht meer zuurstof zit.
toch heeft het klimaat volgens mij grote invloed, op de lange termijn, op hoe mensen ontwikkelen, zich gedragen en functionerenquote:Op woensdag 31 juli 2013 22:02 schreef Wespensteek het volgende:
[..]
In ingeademde lucht zit ca 21% zuurstof en in uitgeademde lucht ca. 17%, de ademhalingsprikkel wordt CO2 gestuurd. Door die overcapaciteit heeft het verschil in weer tussen warm en koude streken geen invloed op de welvaart va de mensen, de longcapaciteit is bij gezonde mensen meer dan voldoende.
quote:Op woensdag 31 juli 2013 21:55 schreef Mano_ het volgende:
Per liter wel ja. Maar dat komt omdat er meer lucht-moleculen (dus alle bestanddelen van lucht, o2, waterstof, stikstof en al die andere gassen) in een liter koude lucht zit dan in warme lucht.
Warm of koud, lucht bevat 21% zuurstof.
door daling van de temperatuur krimpt lucht. Hierdoor kan er een grotere massa lucht in de longen opgenomen worden en dus is er meer zuurstof beschikbaar voor de verbranding.quote:Op woensdag 31 juli 2013 22:02 schreef Wespensteek het volgende:
In ingeademde lucht zit ca 21% zuurstof en in uitgeademde lucht ca. 17%, de ademhalingsprikkel wordt CO2 gestuurd. Door die overcapaciteit heeft het verschil in weer tussen warm en koude streken geen invloed op de welvaart va de mensen, de longcapaciteit is bij gezonde mensen meer dan voldoende.
Zucht... Laatste poging:quote:Op woensdag 31 juli 2013 22:24 schreef sturmpie het volgende:
[..]
[..]
door daling van de temperatuur krimpt lucht. Hierdoor kan er een grotere massa lucht in de longen opgenomen worden en dus is er meer zuurstof beschikbaar voor de verbranding.
oftewel, men hoeft bijv. 1 x minder te ademen om aan de hoeveelheid zuurstof te krijgen die zorgt voor saturatie, het kan ook meer zijn. dat scheelt effort, zo meer time voor nuttigere zaken.
terwijl zij in warme landen veel energie besteden aan puffen, ademen, .... die tijd, op pakweg een 6000 jaar, brengt hen op achterstand
dan ken je vast ook het fenomeen, bandenspanning.quote:
Het klimaat heeft er inderdaad wel invloed op. Een klimaat en leefomgeving waarin landbouw makkelijk gaat en weinig moeite en tijd vergt, geeft meer mogelijkheden voor de mens om andere dingen te ontwikkelen. Elk moment dat je niet aan eten hoeft te spenderen kan je aan cultuur, wetenschap en samenleving besteden. Vandaar de (voornamelijk technologische) voorsprong van het Westen.quote:Op woensdag 31 juli 2013 22:07 schreef sturmpie het volgende:
[..]
toch heeft het klimaat volgens mij grote invloed, op de lange termijn, op hoe mensen ontwikkelen, zich gedragen en functioneren
je kan ook zeggen dat het toeval is, dat de koelere landen qua welvaart het hoogste nivo hebben bereikt.
zo heeft ieder zijn overtuiging
Volgens mij heb ik je dat eerder uitgelegd jaquote:Op woensdag 31 juli 2013 22:32 schreef sturmpie het volgende:
[..]
dan ken je vast ook het fenomeen, bandenspanning.
als je een band oppomt, in een koele atmosfeer, en je zet die in een veel warmere atmosfeer, dan kan de band knallen.
moleculen bewegen minder/zijn kleiner, bij koude
moleculen bewegen sneller/worden groter, bij warmte (en daardoor minder makkelijk te ademen)
ja mee eensquote:Op woensdag 31 juli 2013 22:32 schreef Mano_ het volgende:
In lucht zit zo veel zuurstof dat het niet uit maakt wat de dichtheid is: er zit altijd (op zeeniveau, waar we het over hebben) genoeg zuurstof in om de longen te verzadigen. Ongeacht temperatuur.
dan zijn we het eensquote:Op woensdag 31 juli 2013 22:36 schreef Mano_ het volgende:
Volgens mij heb ik je dat eerder uitgelegd ja
Je begrijpt er echt helemaal niets van hèquote:Op woensdag 31 juli 2013 22:40 schreef sturmpie het volgende:
[..]
dan zijn we het eens
zuurstof = intelligentie
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op woensdag 31 juli 2013 22:56 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Je begrijpt er echt helemaal niets van hè
Zuurstof = verbranding. Verder helemaal niks.
Er is altijd, bij elke temperatuur, meer zuurstof aanwezig in de lucht dan longen kunnen opnemen. Dus nee, je hoeft niet vaker te ademen als het warm is.
Zo, opgelost -> slotjevolgens mij begrijp jij het belang van zuurstof nietSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
en opname capaciteit komt ook niet in jouw woordenboek voor zowel voor aanbod als opname
http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag2.php
rond de evenaar is men niet in staat om het werk te verzetten wat men in koelere gebieden wel verzet krijgt. een mens heeft ideale omstandigheden nodig om een optimaal resultaat neer te zetten. dat lukt niet onder een brandende zon bij 40+ graden. en daarom loopt men daar achter in vooruitgang.
dit is gewoon een gegeven dat zo nuchter is als een boer op appelsap. geen professor hoeft over dit gegeven op zijn hoofd te krabben me dunkt. het is gewoon een gegeven. zuurstof = welvaart
[ Bericht 5% gewijzigd door sturmpie op 31-07-2013 23:06:40 ]vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
Het heeft alleen niets met de hoeveelheid zuurstof in de lucht bij verschillende temperaturen te maken. En dat is waar je 'theorie' over ging.quote:Op woensdag 31 juli 2013 22:57 schreef sturmpie het volgende:
[..]
volgens mij begrijp jij het belang van zuurstof niet
en opname capaciteit komt ook niet in jouw woordenboek voor zowel voor aanbod als opname
http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag2.php
rond de evenaar is men niet in staat om het werk te verzetten wat men in koelere gebieden wel verzet krijgt. een mens heeft ideale omstandigheden nodig om een optimaal resultaat neer te zetten. dat lukt niet onder een brandende zon bij 40+ graden. en daarom loopt men daar achter in vooruitgang.
dit is gewoon een gegeven dat zo nuchter is als een boer op appelsap. geen professor hoeft over dit gegeven op zijn hoofd te krabben me dunkt. het is gewoon een gegeven. zuurstof = welvaart
zuurstof & vooruitgangquote:Op woensdag 31 juli 2013 23:18 schreef Mano_ het volgende:
[..]
Het heeft alleen niets met de hoeveelheid zuurstof in de lucht bij verschillende temperaturen te maken. En dat is waar je 'theorie' over ging.
Nu haal je er dingen bij die wel van invloed zijn. Goed wel, voortschrijdend inzicht. Maar niet doen alsof dat je eerste idee waar maakt. Want hoe je het wendt of keert, je OP is onjuist.
Nu verder met werken, succes er mee nog.
jij kent de gronden van mijn gedachte&uitingen nietquote:Op woensdag 31 juli 2013 23:18 schreef Mano_ het volgende:
Maar niet doen alsof dat je eerste idee waar maakt.
dat heeft te maken met verschil in opvatting over het uitzetten van moleculen/sneller bewegen, bij warmtequote:Op woensdag 31 juli 2013 23:18 schreef Mano_ het volgende:
Het heeft alleen niets met de hoeveelheid zuurstof in de lucht bij verschillende temperaturen te maken. En dat is waar je 'theorie' over ging.
Je haalt heel veel dingen door elkaar. Tuurlijk heeft warmte en klimaat invloed op de ontwikkelingsmogelijkheden van de mensen die er wonen. In de tropen is het te warm om je in te spannen tijdens grote hitte, dat ligt niet aan de zuurstof opname maar aan de mogelijkheid om warmte kwijt te raken. Ook heeft de invloed warmte op de leefomgeving. In kou echter kunnen mensen ook moeilijker leven, kijk maar naar Antarctica. Jouw hele theorie dat dat met zuurstof te maken heeft slaat helemaal nergens op.quote:Op woensdag 31 juli 2013 23:29 schreef sturmpie het volgende:
[..]
dat heeft te maken met verschil in opvatting over het uitzetten van moleculen/sneller bewegen, bij warmte
volgens jou gaan ze bij warmte sneller bewegen, dat heb jij zo geleerd.
terwijl op google, vind je een boel informatie die het heeft over uitzetten en krimpen van lucht(moleculen)
het is een gegeven, wetenschappelijk bewezen, dat lucht op zeeniveau, 20% ongeveer zuurstof bevat.quote:Op donderdag 1 augustus 2013 17:31 schreef Pesche het volgende:
Sturmpie, U heeft zo'n mooie theorie opgebouwd en nu dient U om zinvol verder te gaan aan te geven (emperisch toetsen heet dat wetenschappelijk ) Hoeveel zuurstof er bijvoorbeeld in Tokyo, Peking en wat andere steden is om Uw gelijk te krijgen, snapt U.
Een klein probleem is dat 21% zuurstof wel klein is in vergelijking tot de totale lucht. U dient dan wel een steekhoudende (sic) steekproef uit te voeren.
het is volgens mij een gegeven, dat ik aan geen professor moet uitleggen, net zo als een cirkel rond is. zo als zuurstof een band heeft met evolutie, beschaving en vooruitgang.quote:Op donderdag 1 augustus 2013 17:31 schreef Pesche het volgende:
Sturmpie, U heeft zo'n mooie theorie opgebouwd en nu dient U om zinvol verder te gaan aan te geven (emperisch toetsen heet dat wetenschappelijk ) Hoeveel zuurstof er bijvoorbeeld in Tokyo, Peking en wat andere steden is om Uw gelijk te krijgen, snapt U.
Een klein probleem is dat 21% zuurstof wel klein is in vergelijking tot de totale lucht. U dient dan wel een steekhoudende (sic) steekproef uit te voeren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |