abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_130009024
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 juli 2013 16:17 schreef minilot het volgende:

[..]

Wat ziet dat kruim er aaibaar zacht uit! O+ Mag ik vragen wat het recept was?
Late reactie door vakantie, maar t was dit recept: http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html

Ik heb uit Frankrijk meel voor pain de campagne meegenomen. Had ik vorig jaar ook gedaan, en dat was erg lekker brood geworden. Nu, met iets meer broodbakervaring, moet dat nog wel beter lukken. Later deze week maar eens proberen.
pi_130009133
Merci! :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_130009605
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2013 20:30 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Niet heel boeiend. Ik moet binnenkort maar weer eens echt brood bakken, desem ofzo. Punt is dat ik van mezelf minder brood moet eten en dus eigenlijk geen grote broden meer maak. Vandaar de kleine broodjes. Volkoren met pitten.
[ afbeelding ]
Dat ziet er echt lekker uit :9
pi_130015080
Heeft/weet iemand toevallig een lekker recept voor rozijnenbrood (of rozijnen brioche, is ook goed), het liefst een recept uit eigen ervaring :)
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
pi_130015256
Ik maak deze regelmatig, zonder de walnoten, en met cranberries ipv rozijnen.http://jugalbandi.info/2008/05/golden-raisin-and-walnut-bread/
pi_130026388
Bedankt Jagärtrut ;) (tis net alsof ik je uitscheldt :@ :P ).
"Always listen to experts. They'll tell what can't be done and why. Then do it"
  † In Memoriam † dinsdag 13 augustus 2013 @ 18:36:51 #157
91830 MaximusTG
pi_130027156
Morgen een bedankbrood bakken voor iemand; Ga een wat uitgebreidere versie doen van het 50/50 bloem/volkoren desembrood wat ik al eerder gemaakt heb, uitgebreid met wat boter, pompoenpitten erin en haverzemelen bovenop.
Het volkoren deel heb ik al gemengd met water en wat desem. Dat laat ik iig tot vanavond laat staan, afhankelijk van hoe ver het dan is gaat het de koelkast in.
Ik twijfel nog over een ding; heb ook wat rozijnen in een bakje met water in de koelkast gezet - zal ik die er ook doorheen doen morgen, of zou dat niet lekker zijn?
pi_130033342
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2013 18:36 schreef MaximusTG het volgende:
Morgen een bedankbrood bakken voor iemand; Ga een wat uitgebreidere versie doen van het 50/50 bloem/volkoren desembrood wat ik al eerder gemaakt heb, uitgebreid met wat boter, pompoenpitten erin en haverzemelen bovenop.
Het volkoren deel heb ik al gemengd met water en wat desem. Dat laat ik iig tot vanavond laat staan, afhankelijk van hoe ver het dan is gaat het de koelkast in.
Ik twijfel nog over een ding; heb ook wat rozijnen in een bakje met water in de koelkast gezet - zal ik die er ook doorheen doen morgen, of zou dat niet lekker zijn?
Ik zou of rozijnen of pompoenpitten doen, en geen boter...
  † In Memoriam † woensdag 14 augustus 2013 @ 15:29:10 #159
91830 MaximusTG
pi_130058809
Ha, ik heb het lekker er toch alletwee doorheen gedaan, inclusief de boter (daardoor is ie langer houdbaar).
Mij leek het nl. wel lekker... Dus ben benieuwd. Deze gaat toch gewoon door mij opgegeten worden, het brood kon nl. niet morgen al in ontvangst genomen worden, dus dat gaan we beter plannen. Kon ik dit mooi nog even uitproberen.
Dus 50/50 volkoren tarwemeel/tarwebloem, volkoren deel + evenveel water + pompoenpitten en 60 gram desem gistermiddag gemengd. 's avonds om uur of 12 in koelkast gezet. In apart bakje wat rozijnen geweekt in water. Vanochtend eruit, uurtje op temperatuur komen. Toen bloem erbij, rest water. Gekneed met deeghaken, toen met de hand de rozijnen erdoor. Ongeveer 2 uur laten rijzen, daarna gevormd, nat gespoten, door de zemelen heen gerold, en in rijsmandje. 2 uur later in oven.




[ Bericht 11% gewijzigd door MaximusTG op 14-08-2013 18:34:39 ]
  donderdag 15 augustus 2013 @ 18:48:51 #160
408679 Caisteal
Alba gu bràth!
pi_130103906
Vandaag voor het eerst in mijn leven brood geprobeerd te bakken; zwaar mislukt XD Het deeg rees netjes toen het nog in de kom zat, zo'n anderhalf à twee keer eigen volume, maar na een uur in de oven was het toch, tja, nogal stevig... Wel gaar, maar absoluut niet luchtig en ook niet lekker
Ik heb het anderhalf uur laten rijzen, op verpakking stond twee keer dertig minuten (tussendoor weer kneden). Het was een zo'n pak waar e alleen water aan hoeft toe te voegen van de bio-super. Iemand ervaring mee die mij kan uitleggen waarom het niet verder is gerezen? Bij voorbaat dank! :)
Inserteer signatuur hier.
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 18:55:04 #161
91830 MaximusTG
pi_130104063
We kunnen je vast helpen, maar je moet iets duidelijker opschrijven wat je nu precies gedaan hebt.
Je had die mix; daar heb je water bij gedaan in waarschijnlijk een kom. (hoeveel water?) Toen gekneed, met de hand? Of met deeghaken/mengmachine?
Daarna laten rijzen voor hoe lang? Vervolgens in een vorm? Hoe lang in de oven op welke temperatuur, etc.
  donderdag 15 augustus 2013 @ 19:06:41 #162
408679 Caisteal
Alba gu bràth!
pi_130104362
500 g boerenbrood volkorenmix, zo'n 330ml lauwwarm water (stond 300-350ml in gebruiksaanwijzing). Tijdje gekneed met deeghaken tot het me een goed kneedbaar deeg leek, toen 40 minuten in een grote kom met theedoek erover laten rijzen (zag overigens niet veel verschil in volume). Toen weer deeghaken erdoor en in bakvorm gedaan, nog eens 30 minuten met theedoek erover laten rijzen (toen rees het wel zichtbaar). Vervolgens zo'n 50 (verpakking: 40-50) minuten in de oven op stand 180 graden. Op de verpakking stond 200 maar mijn ervaring met onze oven is dat dingen aanbranden als je op de voorgeschreven temperatuur doet dus volgens mij wordt de oven heter dan 'ie zou moeten.
Inserteer signatuur hier.
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 19:17:55 #163
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130104690
Ik denk dat het fout ging bij "tot het me een goed kneedbaar deeg leek". Kneden is werken en duurt echt wel minimaal 10 minuten, anders zijn de gluten niet genoeg ontwikkeld en dus niet genoeg sterkte om luchtkamers te bevatten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 19:18:30 #164
91830 MaximusTG
pi_130104713
Oke.
Normaal gesproken kneed je je deeg maar 1 keer. Je kunt het daarna nog wel een keer doorslaan, de lucht eruit drukken etc, maar zeker niet nog een keer de deeghaken erin hangen. Waarom jouw brood zo compact is, is waarschijnlijk omdat je het te snel de oven in hebt gedaan nadat het in de vorm zat.
Heb je het deeg niet gevormd? Wat voor een vorm was het dan? Een broodvorm echt?
Wat je had moeten doen;
Mengen, kneden. Even opbollen en in een kom afgedekt laten rijzen tot verdubbeld in volume. Dat is niet verdubbeld in diameter!
Dan stort je het deeg op een werkblad met een beetje bloem tegen het plakken. Voor een broodvorm druk je het deeg nu uit tot een rechthoek met een breedte gelijk aan de lengte van de broodvorm. Je rolt het deeg dan stevig op tot een rol, en druk de naad dicht. Doe het met die naad naar beneden in de vorm (zou dus precies tussen de randen moeten passen). Laat het deeg dan weer rijzen tot bijna in volume verdubbeld. Er is een testje dat je kan gebruiken om te zien of het al klaar is om te bakken;
Druk het deeg met je wijsvinger voorzichtig in. Komt het snel weer omhoog kan ie nog wat langer rijzen. Komt ie niet te omhoog dan ben je te laat. Komt ie langzaam weer omhoog dan kan ie de oven in.
Zorg vervolgens in de oven voor stoom. Door bv een oude braadslee mee voor te verwarmen. Giet daar dan wat water in als je brood erin gaat.
De hoeveelheid water in je deeg zou misschien nog wat hoger kunnen, afhankelijk van of het 100% volkoren brood is of een mengsel. Rijstijden zijn afhankelijk van temperatuur, en hoeveelheid gist in de mix.

@djkoelkast; met een mixer met deeghaken kost het je geen 10 minuten hoor. Dan nog moet je idd wel goed je deeg kneden.
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 19:20:24 #165
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130104792
Ik heb nooit een mixer met deeghaken gebruikt, ik vind het geen doen :P
Maar evengoed met zo'n mixer is 5 minuten al lang, echt lang. Ik denk dat de meeste mensen het binnen 2 minuten wel bekeken hebben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 15 augustus 2013 @ 19:29:23 #166
408679 Caisteal
Alba gu bràth!
pi_130105133
Voor zover ik de twee minuten al gehaald heb :P

Het was geen broodvorm maar een cakeblik trouwens. Ziet er voor mij hetzelfde uit als een broodvorm... zit daar verschil in?

Over twee weken ronde twee, zal het dit keer op bovenstaande manier doen :)
Inserteer signatuur hier.
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 19:36:15 #167
91830 MaximusTG
pi_130105401
Dan is dat idd ook een factor..,
Bakvorm maakt niet zo heel veel uit, heeft invloed op de uiteindelijke vorm van je brood. En het moet passen natuurlijk.
Let dan bij de volgende keer goed op dat je brood voldoende gerezen is bij de 2de, laatste rijs. En laat het ook weer niet te lang rijzen bij de eerste rijs. Waarschijnlijk zit er best veel gist in die mix, waardoor het brood snel rijst. Maar daardoor is het moment waarop het ideaal de oven in gaat ook snel voorbij. Dan is de gistactiviteit zn piek voorbij.
Idealiter is ie dus net op of bijna bij zn piek in activiteit, dan rijst ie ook nog flink na in de oven, terwijl de interne temperatuur van het brood stijgt (en de gist dus actiever wordt) tot de gist doodgaat.
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 19:52:05 #168
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130106003
Time Lapse gemaakt van mijn brood van gisteren. Elke 10 seconden een frame, 1 uur totale baktijd:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130107004
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 19:52 schreef djkoelkast het volgende:
Time Lapse gemaakt van mijn brood van gisteren. Elke 10 seconden een frame, 1 uur totale baktijd:

1 uur? Ik haal mn broden altijd na 35 minuten eruit
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 20:20:08 #170
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130107059
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 20:18 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

1 uur? Ik haal mn broden altijd na 35 minuten eruit
30 minuten op 220 en 30 minuten op 170.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † donderdag 15 augustus 2013 @ 20:22:28 #171
91830 MaximusTG
pi_130107136
Tis ook wel een vrij groot brood volgens mij? Hoeveel gram?
Verder leuk filmpje; maar hij lijkt wel iets te krimpen tov oorspronkelijk grootte. Misschien iets te lang gerezen?
  Moderator donderdag 15 augustus 2013 @ 20:23:51 #172
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_130107199
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 20:22 schreef MaximusTG het volgende:
Tis ook wel een vrij groot brood volgens mij? Hoeveel gram?
Verder leuk filmpje; maar hij lijkt wel iets te krimpen tov oorspronkelijk grootte. Misschien iets te lang gerezen?
Hij krimpt pas later he, lijkt me normaal, anders heb je geen korst.
Brood is 500g meel + ongeveer 300g water. Met een uur bakken heb je een goede stevige korst, met een half uur wordt het brood na een dag klef.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_130110372
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 20:23 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Hij krimpt pas later he, lijkt me normaal, anders heb je geen korst.
Brood is 500g meel + ongeveer 300g water. Met een uur bakken heb je een goede stevige korst, met een half uur wordt het brood na een dag klef.
Daar heb ik nou nooit last van. Maar, ik bak altijd op 250 graden, en als deinst te donker wordt doe ik er watalufolie over...

Ik leef al een week op supermarktbrood, niets aan -O- *)
pi_130158744
Mijn desem voelt zich niet goed. Ik wil al een paar dagen te bakken, maar mijn desem ruikt minder zuur maar eerder 'broodachtig' en lijkt ook wel niet zo actief te zijn. Ik ververs hem nu drie keer achter elkaar in de hoop dat hij er weer bovenop komt. Tips? ;(
pi_130160342
Stokbrood en bagels aan t bakken! :)

T bagel deeg rijst alleen niet goed, gist is nog goed (t voordeeg van t stokbrood zat vanochtend vol bubbeltjes) en het staat in de oven op rijsstand dus niet op de tocht ofzo. Water niet te warm, ik weet t niet. Even afwachten denk ik.
pi_130204823
Even volledig ter inspiratie. Dit plaatje postte Levine zojuist op Facebook.
pi_130264753
Wat is het stil hier -O- Ik hoop vandaag eindelijk weer eens desem te bakken. Ben er speciaal voor thuisgebleven :D
Overigens een tip voor je overtollige inactieve desem: Pannenkoeken! :9 http://uitdekeukenvanarde(...)n-met-zuurdesem.html
pi_130264847
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 augustus 2013 09:12 schreef bloempje-moi het volgende:
Mijn desem voelt zich niet goed. Ik wil al een paar dagen te bakken, maar mijn desem ruikt minder zuur maar eerder 'broodachtig' en lijkt ook wel niet zo actief te zijn. Ik ververs hem nu drie keer achter elkaar in de hoop dat hij er weer bovenop komt. Tips? ;(
Desem hoort toch een beetje een cyclus door te gaan van geur, van alcoholig/brodig naar zurig, en weer terug? Ik dacht dat dat er aan ligt op welk punt de melkzuurbacterien, en op welk punt de gisten de overhand hebben.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † dinsdag 20 augustus 2013 @ 11:18:27 #179
91830 MaximusTG
pi_130267451
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 09:18 schreef bloempje-moi het volgende:
Wat is het stil hier -O- Ik hoop vandaag eindelijk weer eens desem te bakken. Ben er speciaal voor thuisgebleven :D
Overigens een tip voor je overtollige inactieve desem: Pannenkoeken! :9 http://uitdekeukenvanarde(...)n-met-zuurdesem.html
Wat voor een brood ga je precies bakken?

Oh, en als het goed is komt vanmiddag mn bestelde boek "Bread" van Jeffrey Hamelman binnen. Van Amazon.de
pi_130267479
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2013 17:43 schreef bloempje-moi het volgende:
Even volledig ter inspiratie. Dit plaatje postte Levine zojuist op Facebook.
[ afbeelding ]
Wat leuk! O+
Ja doei.
pi_130267488
En, vanavond start the Great British Bake Off weer! *O*
Ja doei.
pi_130267611
Mijn standaard desem met zonnebloempitten. Volgens mij werkt mijn desem inderdaad weer naar behoren. Misschien had ik hem iets te lang verwaarloosd. :@

quote:
2s.gif Op maandag 12 augustus 2013 22:31 schreef Postbus100 het volgende:
Mag ik eens vragen: hoe doen jullie dat met het bewaren van die verschillende soorten mail meel? Hebben jullie daar grote bakken/(weck)potten, zakken, ... voor? En ook al die verschillende zaden, wat een voorraad moet dat zijn :o
Leuke vraag! Rondje voorraadkast?


pi_130268652
Dommelsche watermolen? Of hebben ze ergens anders precies dezelfde zakjes en bakjes?

Bij mij een lade vol en meerdere weckpotten ziet er dan wel erg onoverzichtelijk uit... Voorlopig even niet thuis dus geen foto mogelijkheden
pi_130268938
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 11:18 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Wat voor een brood ga je precies bakken?

Oh, en als het goed is komt vanmiddag mn bestelde boek "Bread" van Jeffrey Hamelman binnen. Van Amazon.de
dat is mijn favoriete broodbakboek. Ik vind de vermont sourdough het beste, geloof ik. En de rozijnenwalnoot brood, zonder walnoot en ipv rozijnen cranberries. En nog wat meer broden...
pi_130268962
ik zal thuis eens een foto maken van m'n bakspullen kastje. Rommelig, vooral. Maar, genoeg plaats in de keuken, dus maakt niet zoveel uit.
pi_130270179
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 11:59 schreef Zo-is-dat het volgende:
Dommelsche watermolen? Of hebben ze ergens anders precies dezelfde zakjes en bakjes?

Bij mij een lade vol en meerdere weckpotten ziet er dan wel erg onoverzichtelijk uit... Voorlopig even niet thuis dus geen foto mogelijkheden
Bakkertjethuis.nl. :)
pi_130270254
Ik ging even zoeken net en zag inderdaad dat dat ook van hun is :) Toffe webwinkel zeg, in de winkel waar ik kom hebben ze veel maar niet zoveel! Ben bang dat ik daar nog wel eens voor ga zwichten, maar eerst m'n lade maar eens even laten slinken..
pi_130274259
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 11:23 schreef bloempje-moi het volgende:

Leuke vraag! Rondje voorraadkast?
[Foto's]
Leuk! Dankjewel! (en ook dank aan MaximusTG die eerder mijn vraag beantwoordde).
Potten zijn wel makkelijk, maar ik ben altijd bang dat ze een keer kapot vallen op de grond. Misschien zijn tupperwaredozen nog handiger.
Ik bewaar het nu voornamelijk in zakken (mede door gebrek aan ruimte), maar als ik later een keuken voor mezelf heb, wil ik een handiger voorraadsysteem aanleggen. Ook met andere basisingrediënten zoals gedroogde peulvruchten, rijst, pasta, etc, etc.
Somebody that I used to know
pi_130284104
Heerlijk weer, die geur van desem O+



pi_130289502
Hoe krijg je zo'n mooie korst? :o
pi_130291828
Eindelijk een goed gelukt broodje. Het deeg was bij de tweede rijs ingestort, maar ik heb het deeg nogmaals gevormd en nog een keer laten rijzen. Wonderbaarlijk genoeg is het gelukt.

Maken jullie eigenlijk gebruik van rijsmandjes?
Had ook krentenbollen gemaakt, naar het recept van Levine, maar ik krijg de krenten er echt niet netjes doorheen. Iemand nog tips voor me?
Ze waren in ieder geval wel goedgekeurd door vriendlief. :)
pi_130292037
quote:
11s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 21:14 schreef Qunix het volgende:
Hoe krijg je zo'n mooie korst? :o
Toevalstreffer! :D Ik weet dat je het beste een ondiepe snee moet maken terwijl je het mesje vrijwel horizontaal houdt. Dan breekt het tijdens de ovenrijs in meerdere fasen open en krijg je een korst in drie kleuren. Hamelman legt het heel duidelijk uit. Maar ik blijf het erg moeilijk vinden om het voor elkaar te krijgen, het lukt mij vaker niet dan wel. Bij baguettes is het helemaal een drama. Dit deeg kwam ook uit de koelkast waardoor het nog iets steviger was. Dat hielp denk ik ook.
pi_130353875
Beste is als je deeg dan in de oven ook nog werking heeft. Door die werking krijgt die snee ook meer uitstraling. Je mesje horizontaal en een beetje schuin houden helpt ook erbij.
  † In Memoriam † donderdag 22 augustus 2013 @ 17:56:02 #194
91830 MaximusTG
pi_130354403
Nog foto's van de binnenkant bloempje-moi?
pi_130375661
De binnenkant was iets minder spectaculair. Goede kruim ed, maar niet van die mooie structuren als jij tevoorschijn kunt toveren. Ik had er nog een restantje volkorenmeel doorheen gedaan en mijn desem was nog niet op zijn piek toen ik mijn levain maakte. Maar het smaakt prima!
pi_130376899
Na een hele reeks broden die erg mooi werden, nu al 3 batches achter elkaar die niet goed omhoog komen.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_130387971
Kennen jullie dit? Kwam in vandaag tegen in de kookwinkel.
De Lekué broodmaker. Lijkt me helemaal niets. :N




pi_130393419
quote:
Heeft die theedoek een functie? :{
Somebody that I used to know
pi_130393508
quote:
2s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 20:13 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Heeft die theedoek een functie? :{
Voorkomen dat je deeg uitdroogt tijdens het rijzen, lijkt mij? Want het systeempje is namelijk niet helemaal "dicht".

Ik heb vandaag de zuurdesem-starter in een potje gemikt. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen/mislukkingen. Voor alles een eerste keer :+
pi_130393593
quote:
17s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 20:15 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Voorkomen dat je deeg uitdroogt tijdens het rijzen, lijkt mij? Want het systeempje is namelijk niet helemaal "dicht".
Over het algemeen werkt het inderdaad zo, maar in dat filmpje sluit die doek helemaal niet dat 'gevaarte' af. Vooral bij de tweede rijs kan je het deeg nog duidelijk zien.
Somebody that I used to know
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')