abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_129184170
Gisteren volkorenmeel gekocht, vandaag ga ik proberen om een volkorenbrood te bakken. Wel eens eerder wat geprobeerd, maar nog nooit met 'serieus' meel, dus ik ben benieuwd. En ik wil het met een poolish doen (naar het recept van Levine). Maar het is hier best warm, zal de poolish dan eerder klaar zijn? Hoe zie je dat je de poolish klaar voor gebruik is?
Somebody that I used to know
  † In Memoriam † zondag 21 juli 2013 @ 14:27:43 #92
91830 MaximusTG
pi_129185600
Dr staat toch ook in het recept een tijd van 6-8 uur. Nou, als het warm is dan zal het eerder 6 dan 8 uur zijn. Hij moet omhoog komen, veel belletjes hoor je te zien. Anders hou je gewoon 7 uur aan. Als ie iets te lang staat is het geen ramp in dat stadium. Zou em wel goed in de gaten houden tijdens de laatste rijs.
  zondag 21 juli 2013 @ 16:23:38 #93
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129188348
quote:
0s.gif Op zondag 21 juli 2013 10:23 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Hoe briljant! Ik woon naast de Zaanse Schans, maar ben bang dat die al een fatsoenlijke molenaar hebben. Moet ik te ver fietsen. :P
Proberen kan altijd, toch? :P

Heb maar weer een lijnzaadbroodje op het aanrecht staan. Geen zin om weer dat smerige supermarktbood te eten :r
  zondag 21 juli 2013 @ 18:19:52 #94
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_129191491
Mijn hemel, met dit weer rijst het wel als een malle ja :') Heb het volkorenmeel in het recept wat ik al een paar keer heb gebruikt vervangen door spelt, hij staat nu voor de 2e rijs. Ben benieuwd hoe hij eruit gaat komen :9
pi_129203214
Joehoe, mijn eerste 'echte' brood gebakken *O* Hij is erg lekker (heb al een halfwarm sneetje gehad met aardbeien :9~ )!
Maar vond het toch wel spannend: doe ik het goed, of gaat het toch mis. Daarom nog een paar evaluatievragen ;-) (voor de volgende keer)
- Ik had nu het idee dat ik het misschien bijna te kort had gekneed. Het had op zich al wel vliesjes (ik kon strengen deeg van mijn handen trekken), maar toen ik later een filmpje op internet zag, zag dat er toch nog heel anders uit. Het kan ook liggen aan het verschil tussen volkorenmeel en tarwemeel, maar toch de vraag: kan je ook tè lang doorkneden? Wordt het deeg dan weer slechter?
- Ik vond het lastig om te bepalen wanneer die Poolish nou goed is. En ook de 1e en 2e rijs. Want in het recept (en ook hier op het forum) staat: niet te lang! Dan stort het in. Ja... maar wanneer weet je nou wanneer het te lang is? Dan ben je al te laat }:| . Het is dus de kunst om niet te vroeg en niet te laat te zijn?

Anyway, dit smaakt naar meer :-)
Somebody that I used to know
pi_129371768
Hum! Ben hamburgerbroodjes (met karnemelk en ei in het deeg :9 ) aan het maken, en nu na een kwartier is het deeg al twee keer zo ver gerezen als normaal. Even een koelere plek dan de keuken opzoeken voordat het deeg straks over de rand van mijn aanrecht druipt. }:|

quote:
0s.gif Op woensdag 17 juli 2013 13:41 schreef evo87 het volgende:
Hier weer eens croissants en pain au chocolat gebakken. Had nog wat langer in de oven gemoeten om mooi te karamelliseren en het vormen was weer een drama, maar ook gewoon weer erg lekker hehe.

de hele batch
[ afbeelding ]

pain au chocolat
[ afbeelding ]

croissant
[ afbeelding ]
Wow, de laagjes! Te gek! O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_129371839
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 juli 2013 20:53 schreef Bleie het volgende:
Prachtig weer LeeHarveyOswald!

Ik heb vanochtend broodjes gebakken, die mooi op tijd voor de lunch klaar waren. Smaakte goed!

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Wat ziet dat kruim er aaibaar zacht uit! O+ Mag ik vragen wat het recept was?
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 27 juli 2013 @ 12:50:07 #98
296595 foodlover
live and learn
pi_129401537
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 13:38 schreef MaximusTG het volgende:
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..
Heerlijk!
Binnenkort ook maar eens tijgerbollen bakken, of ik maak ze als breekbrood.
  zondag 4 augustus 2013 @ 13:12:11 #99
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_129676468
Ik had echt gigantisch veel zin in zachte witte broodjes met knakworst... Dus voor het eerst in een lange tijd weer brood(jes) gebakken. Pas op! Belabberde foto.

  zondag 4 augustus 2013 @ 13:26:15 #100
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129676781
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:12 schreef Redcoon het volgende:
Ik had echt gigantisch veel zin in zachte witte broodjes met knakworst... Dus voor het eerst in een lange tijd weer brood(jes) gebakken. Pas op! Belabberde foto.

[ link | afbeelding ]
Wow! Schitterend :D
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_129676992
Ow ik heb weer wat gekocht hoor :') Vond gisteren dit boek in de kringloopwinkel voor een paar euro's:

En er zit dus ook een heel hoofdstuk over brood in. Ga dat maar eens even lezen en daar volgend weekend mee aan de slag. Boek komt uit 1981 O+
pi_129677552
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
pi_129677626
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:59 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik wil suikerbrood maken, maar wanneer eet je dat eigenlijk en met wat?
Zodra je er zin in hebt, en met boter :D
La derecha oprime, la izquierda libera
  zondag 4 augustus 2013 @ 14:51:13 #104
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_129678794
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 13:26 schreef Flurry het volgende:

[..]

Wow! Schitterend :D
Thanks! :)

Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.

http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
  zondag 4 augustus 2013 @ 15:21:32 #105
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_129679773
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 14:51 schreef Redcoon het volgende:

[..]

Thanks! :)

Het recept is van Levine en echt heel makkelijk te maken.

http://uitdekeukenvanarde(...)itte-broodjes-5.html
Thanks! Komend weekend even proberen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † zondag 4 augustus 2013 @ 18:56:45 #106
91830 MaximusTG
pi_129686756
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
pi_129687010
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 18:56 schreef MaximusTG het volgende:
Gister heb ik nog als laat verjaardagscadeau het boek "How to bake" door Paul Hollywood gekregen.
Staan lekkere broden in.
O+ Paul Hollywood O+ Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 07:57:22 #108
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129705324
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.



Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:22:57 #109
91830 MaximusTG
pi_129710835
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2013 19:03 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

O+ Paul Hollywood O+ Hij gebruikt alleen zo veel gist dat ik nog steeds twijfel of ik echt netjes zijn recept zal opvolgen of er van zal afwijken. Daarom nog niets eruit gemaakt.
Och, valt best mee hoor, en je kan prima afwijken qua gisthoeveelheid, alleen niet verwachten dat de rijstijden nog kloppen he;).

Heb dr net een broodje uit gemaakt; een fougasse:

  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:27:33 #110
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129710974
Ik ga altijd uit van 1 zakje instant gist per 800g brood, Hollywood doet vaak het dubbele, blijkbaar hebben ze slechte gist in Engeland :P
Ik gebruik biogist uit 9g zakjes, iets meer dan de 7g van andere merken.

Ik heb ooit het zuurdesem willen maken uit het boek maar dat ging gewoon echt fout, rook enorm rot. Nu ga ik eerst experimenteren met bio zuurdesem uit zakjes zodat ik weet hoe het reageert en werkt, daarna zal ik zelf nog eens een poging gaan wagen het te maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:43:17 #111
91830 MaximusTG
pi_129711372
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.

Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:44:59 #112
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711410
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:43 schreef MaximusTG het volgende:
Tja, tis een keuze he.
Die zuurdesem met de organische appel als bron voor de microorganismen in de desem?
Nou heb ik al een desem in de koelkast staan, maar zo anders is dit niet, het komt gewoon altijd neer op bloem of meel met water. En de ene keer gebruik je biologische rogge als bron, dan gewoon bloem met druiven, of zoals hier bloem met appel.
Uiteindelijk zou je hetzelfde resultaat (ongeveer) moeten kunnen krijgen.

Maar bio-zuurdesem in zakjes? Wat bedoel je precies, want dat is niet altijd geschikt om brood mee te laten rijzen. Je hebt ook van de spul dat puur voor de smaak is.
Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 12:51:55 #113
91830 MaximusTG
pi_129711616
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Dit spul zeker?



Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 12:55:49 #114
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711734
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:51 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Dit spul zeker?

[ afbeelding ]

Dat moet dus idd met gist gebruikt worden.
Nee, niet die, Duitse en die moet koel bewaard worden. We zullen zien.
Zure smaak aan mijn brood hoef ik niet. 2 dorpen verder zit nog een echte bakker die zijn eigen recepten maakt, die bakt vrijwel alles met desem en het smaakt nooit zuur. Dat is wat ik ook wil bereiken.
Maar eerst nog wat meer met gist oefenen, ik bak al jaren broden, maar ze zijn zowat nooit echt goed zoals ik het wil, die van gisteren is een keer super goed gelukt, daar wil ik op verder gaan.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 13:00:14 #115
91830 MaximusTG
pi_129711872
Oh oke, dan zal je in dat geval er wel genoeg aan hebben. Maar als het daadwerkelijk een desem is, kunt je em zelf ook in leven houden!
Als je geen zuur brood wil met zuurdesem, dan moet je zorgen dat je desem voordat je het gebruikt een keer flink ververst is, en op zn piek qua activiteit.
Je moet je nl. voorstellen dat zo'n desem een samenspel is tussen een populatie gist en melkzuurbacterien.
Die zitten in bepaalde concentraties in de desem. Door nu flink te verversen daalt die concentratie natuurlijk. De gist herstelt zich het snelste, waardoor de desem daalt qua zuurte.
Door dan langer te wachten voor je het gebruikt krijg je juist een zuurder brood.
Ook het brood in de koelkast laten rijzen maakt het zuurder, omdat je de groeisnelheid van de gist verlaagt tov die van de bacterien.

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-08-2013 13:08:34 ]
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 13:03:13 #116
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129711956
Handige tips ^O^
Ik ga sowieso eerst het gistbrood proberen te 'masteren', want ik heb nog een shitload aan melen in de kast staan. bovenstaand brood was van een 405 biotarwe met een volkoren spelt die ik op een molen heb gehaald, Dan biogist en als zout Sel de gris gebruikt. Klontje boter erbij en water.
Ging als een speer!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_129715618
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 12:44 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het moet nog binnen komen, ik heb nog geen idee :P
Ik deed het met die bio appel inderdaad, maar het werkte hier niet, ik moet iets fout hebben gedaan want het stonk echt "off".
Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan :')
pi_129715643
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 07:57 schreef djkoelkast het volgende:
Eindelijk is een brood een keer ècht gelukt :P Normaal was er altijd wel wat mee, nu is het dik in orde.
Gemaakt met tarwe en volkorenspelt en een klein beetje havermout bovenop.

[ afbeelding ]

Ok, hij had de hoogte in gemogen in plaats van de breedte, maar de structuur en korst zijn top.
Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
  Moderator maandag 5 augustus 2013 @ 14:47:20 #119
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_129715698
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:44 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Bij een vriendin van mij werkte het ook niet. Die arme schat had op een gegeven moment vijf liter dode desem in haar koelkast staan :')
Ik heb het nooit in de koelkast gehad, wie weet was dat het :D
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † maandag 5 augustus 2013 @ 14:47:59 #120
91830 MaximusTG
pi_129715719
quote:
0s.gif Op maandag 5 augustus 2013 14:45 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Ik heb altijd begrepen dat spelt naar de zijkant wil, in plaats van omhoog en dat je daarom beter een blik kunt gebruiken.
Het brood van djkoelkast is dan ook geen 100% spelt-brood.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')