abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:52:16 #31
91830 MaximusTG
pi_128789079
Das idd wel een optie, wat glazen bekers omgekeerd tussen de broodjes, en dan daaroverheen de doeken draperen!

edit: nu heb ik echt zo'n beeld van een springvorm met een vrolijk gekleurde badmuts op :D
pi_128789120
Overigens staat er in het bakboek dat je ze onbedekt moet laten rijzen nadat je het papje hebt aangebracht. Dan droogt het korstje denk ik wat meer uit en breekt het beter in de oven. Niet dat dat bij mij hielp :') Ik denk juist dat door de springvorm het niet goed gelukt is. Aan de zijkanten is er wel een tijgerpatroon, maar in het midden en bovenop niet. Het brood is niet bol geworden maar als een laag omhoog gekomen.
pi_128789192
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:52 schreef MaximusTG het volgende:
Das idd wel een optie, wat glazen bekers omgekeerd tussen de broodjes, en dan daaroverheen de doeken draperen!

edit: nu heb ik echt zo'n beeld van een springvorm met een vrolijk gekleurde badmuts op :D
Ik heb heel lang moeten zoeken voordat ik een transparante badmuts vond om dat dus te voorkomen. Gelukkig had ik er ooit een uit een hotelkamer gejat :D
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 11:39:26 #34
91830 MaximusTG
pi_128790493
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:54 schreef bloempje-moi het volgende:
Overigens staat er in het bakboek dat je ze onbedekt moet laten rijzen nadat je het papje hebt aangebracht. Dan droogt het korstje denk ik wat meer uit en breekt het beter in de oven. Niet dat dat bij mij hielp :') Ik denk juist dat door de springvorm het niet goed gelukt is. Aan de zijkanten is er wel een tijgerpatroon, maar in het midden en bovenop niet. Het brood is niet bol geworden maar als een laag omhoog gekomen.
Ja, dat zou ook nog kunnen ja, dat papje is natuurlijk ook heel nat, dus het onderliggende deeg blijft wel vochtig. Dat rijst dan in de oven en breekt de laag erboven.
pi_128791399
Ik wilde vergrootbare thumbnails uploaden, maar dat lukt niet via die imagehost. Idee welke imagehost ik het beste kan gebruiken?

Ja, hij is echt gaar. Het is nergens pap of kleverig, duurt alleen lang in het broodrooster :P.

In zo een recept dat ik had stond dat je zout erover kon doen voor de houdbaarheid.

Ik denk dat de compactheid puur door te kort rijzen komt en de nattigheid door een iets te hoge temperatuur. Maar uiteindelijk is het niet veel erger dan bijvoorbeeld een allinsonbrood, dus volgende keer iets lagere temperatuur bakken.
pi_128791764
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 12:04 schreef Hobbyist91 het volgende:
Ik wilde vergrootbare thumbnails uploaden, maar dat lukt niet via die imagehost. Idee welke imagehost ik het beste kan gebruiken?

Ja, hij is echt gaar. Het is nergens pap of kleverig, duurt alleen lang in het broodrooster :P.

In zo een recept dat ik had stond dat je zout erover kon doen voor de houdbaarheid.

Ik denk dat de compactheid puur door te kort rijzen komt en de nattigheid door een iets te hoge temperatuur. Maar uiteindelijk is het niet veel erger dan bijvoorbeeld een allinsonbrood, dus volgende keer iets lagere temperatuur bakken.
Via tinypic?
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 12:32:01 #37
91830 MaximusTG
pi_128792336
Om een brood droger te maken kun je het ook nog bv 10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan, en daarna nog een paar minuutjes met de deur open.
Klikbare thumbnails maak je zo:

1[url=http://padnaarplaatje.nl/plaatjegroot.jpg][img]http://padnaarplaatje.nl/plaatjeklein.jpg[/img][/url]
pi_128812231
Vraagje; bij de aldi hebben sinds kort van die verpakkingen om brood mee te maken. Moet dat in een broodbakmachine of kan dat ook in een cake blik in de oven ? Ik heb echt geen verstand van brood bakken uberhaupt haha
  Moderator / Miss SHO woensdag 10 juli 2013 @ 21:21:17 #39
22592 crew  Ole
pi_128812313
staat op de verpakking. Normaal gesproken zijn die verpakkingen geschikt voor beiden
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_128813304
Oké, dankjewel. Ik zal er eens naar kijken!
pi_128814084
Vandaag een levering gekregen van Bakkertje Thuis. Jum! Eindelijk greinsuiker om een suikerbrood te maken. Plus alles wat ik verder nog in die webwinkel tegenkwam. O+ Heerlijk dat soort cadeautjes!
pi_128825439
Maximus, ik ga vandaag weer een brood bakken aan de hand van je spreadsheet, alleen dan met Speltvolkoren en semolinameel (heb niets anders meer in huis). Nu net het voordeeg gemaakt maar het lijkt me zo dik. Geen papje maar echt een deeg. Klopt dat? Weet het niet meer van de vorige keer.
pi_128825494
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 21:55 schreef bloempje-moi het volgende:
Eindelijk greinsuiker om een suikerbrood te maken.
Tip: als je iemand kent die een KVK-nummer heeft, bij de Sligro hebben ze dat ook, maar dan voor de helft van de prijs.

Enneh, wat heb je er verder nog besteld aan spullen? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_128825596
Helaas ken ik niemand met zo'n pasje. Maar hier was het ook niet duur. Heb er ook suikerchips bij besteld, iets grotere korrels nog. Verder:

Italiaans Landbrood 50% mix 1 Kg
4-Granenvlokken 500 gr
Zout bakkerskwaliteit + jodium 1 kg (ik vergat steeds zout in de supermarkt te kopen :') )
Moutpoeder 100 gr
Pompoenpitten 150 gr
Zonnebloempitten 200 gr
Tomaatjes gedroogd 75 gr
Greinsuiker P2 200 gr.
Suikerchips P4 200 gr.
Broodzakken papier 10 st
Broodzakken plastic 10 st
Ouwel rondjes 20 st.
Cocosmeel 125 gr.

Ik wilde nog wel veel meer meel kopen, maar ik moet eerst eens opmaken wat ik hier nog allemaal het staan. Iemand nog een tip voor maïsmeel? Ik heb eens maisbrood gemaakt maar dat was niet te eten.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 09:04:33 #45
91830 MaximusTG
pi_128825766
Ja, maisbrood, dat is een verhaal apart. Zoals wij het kennen is het gewoon een tarwebrood met een klein deel mais, wat voor een gele kleur zorgt.
Maar in Amerika (de werelddelen) kennen ze "cornbread" wat weer iets compleet anders is.
Dan heb je nog het zogenaamde "masa harina" wat ze voor tortilla's gebruiken. Is niet hetzelfde als gewoon maismeel..
Dus wat voor een brood heb je toen geprobeerd te maken?
pi_128825840
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 09:04 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maisbrood, dat is een verhaal apart. Zoals wij het kennen is het gewoon een tarwebrood met een klein deel mais, wat voor een gele kleur zorgt.
Maar in Amerika (de werelddelen) kennen ze "cornbread" wat weer iets compleet anders is.
Dan heb je nog het zogenaamde "masa harina" wat ze voor tortilla's gebruiken. Is niet hetzelfde als gewoon maismeel..
Dus wat voor een brood heb je toen geprobeerd te maken?
Ik heb toen zo'n Amerikaans brood proberen te maken, double cornbread volgens mij zelfs. Net een harde spons. Zo de prullenbak ingegaan.
pi_128829259
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 08:44 schreef bloempje-moi het volgende:
Maximus, ik ga vandaag weer een brood bakken aan de hand van je spreadsheet, alleen dan met Speltvolkoren en semolinameel (heb niets anders meer in huis). Nu net het voordeeg gemaakt maar het lijkt me zo dik. Geen papje maar echt een deeg. Klopt dat? Weet het niet meer van de vorige keer.
Speltmeel werkt als een soort spons op water ofzo, dat geeft een veel droger resultaat. Ik maak -procentueel- mn speltdeeg ook altijd natter, het voelt alleen veel droger :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128829276
quote:
2s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:37 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Speltmeel werkt als een soort spons op water ofzo, dat geeft een veel droger resultaat. Ik maak -procentueel- mn speltdeeg ook altijd natter, het voelt alleen veel droger :)
Zo'n vermoeden had ik al. Zou ik nu nog wat water bij moeten voegen aan mijn voordeeg?
pi_128829302
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 08:54 schreef bloempje-moi het volgende:
Helaas ken ik niemand met zo'n pasje. Maar hier was het ook niet duur. Heb er ook suikerchips bij besteld, iets grotere korrels nog. Verder:

Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, in ruil voor vervoer vanaf Sligro naar mijn huis (+/- 4km) voor mij en de door mij gekochte spullen mag je best mijn Sligropas bij de kassa lenen hoor O-)

Grote zakken meel zijn zo lastig op de scooter.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128829336
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:37 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Zo'n vermoeden had ik al. Zou ik nu nog wat water bij moeten voegen aan mijn voordeeg?
Voor het voordeeg maakt het niet veel uit, voor je werkelijke deeg zou ik het toch echt tegen de 70% aan laten lopen ja.

Voordeel: Mooi schoon aanrecht bij het kneden. Het deeg absorbeert alles.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 11:40:23 #51
91830 MaximusTG
pi_128829371
Oh, haha, had je hele post over dat recept gemist, bloempje-moi.
De totale hydratie van het het recept is toch al 75%! Echt een vloeibaar papje is het niet, voordeeg is met volkoren meel!
pi_128829452
quote:
2s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:38 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, in ruil voor vervoer vanaf Sligro naar mijn huis (+/- 4km) voor mij en de door mij gekochte spullen mag je best mijn Sligropas bij de kassa lenen hoor O-)

Grote zakken meel zijn zo lastig op de scooter.
:D Helaas, omgeving Zaanstreek zonder auto. Maar bedankt voor het aanbod. Voorlopig heb ik ook wel genoeg suikerkorrels. Sinds ik een oven bezit is er 3.5 kilo aangekomen, dus zoveel suikerbrood mag ik helemaal niet eten.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 13:38:48 #53
91830 MaximusTG
pi_128833042
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.



Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 11-07-2013 13:44:20 ]
pi_128834600
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 13:38 schreef MaximusTG het volgende:
Heb ook tijgerbroodjes gebakken! Deegrecept en papje geschaald naar 4 bollen van 130 gram; Had geen rijstebloem/meel, dus heb rijst vermalen met de staafmixer. Kreeg het niet helemaal fijn genoeg, dus heb het gezeefd. Wel veel meer water toegevoegd dan in recept. Had eerst niet door, maar na eerste rijs gewone deeg was het papje gewoon vast. Dus weer vloeibaarder gemaakt.
Paar glazen op bakplaat gezet, en daar doeken over, dat werkte wel perfect! Misschien maak ik ook wel een constructie van ijzerdraad. Toen tijdens de tweede rijs papje erover. Daarna onafgedekt laten rijzen. 14 minuten laten bakken op 200 graden, maar toen waren ze nog zo bleek dat ik ze langer heb laten bakken met een iets hogere temperatuur tot ze mooi bruin waren.

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Tijdens de rijs na aanbrengen papje was ik er nog niet zo zeker van hoe ze zouden worden, vond het papje nogal korrelig..
Mooi! Deze zijn beter gelukt dan de mijne, hoewel ik het wel lekker hoorde kraken in de oven. Lekker? Jouw bollen zijn dus nog groter dan die van mij; ik had 100 gram per bol. Ze zijn enorm geworden. Die truc met de glazen werkt dus.
Ik heb nog heel veel rijstemeel over. Dat worden nog heel veel tijgerbollen.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 14:31:52 #55
91830 MaximusTG
pi_128834915
Bedankt! Ja , waren lekker ja! Tenminste, voor zover ik kon proeven (verkouden).. Maar vriendin vond ze ook lekker. Waren beetje formaat Italiaanse bol. Ik hou niet van die mini-broodjes. Altijd zo'n naaierij met die weekendbollen van de AH. 10 bolletjes.. maar wel heule kleine iele, vergeleken met de zakken met 6 ...

edit: ik had dus iets minder dan 130 gram deeg per bol he, niet 130 gram bloem.

[ Bericht 12% gewijzigd door MaximusTG op 11-07-2013 15:00:53 ]
pi_128845285
Urenlang gaat het goed met het brood en doet hij precies wat hij moet doen, en nu in de oven lijkt het helemaal in elkaar te zakken en is het zo plat als een dubbeltje. Snap er helemaal niets van!
pi_128847134
Mijn bolletjespogingen zijn tot nu toe zo-zo. Het worden of halve cakejes, of halve bakstenen :')

Nu Khobz aan het proberen. Arabische naan zeg maar :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_128887575
Wit zuurdesem, bruin zuurdesem (50% spelt, 50% bloem), en Arabische platte broden :)















Gehele broodalbum
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 13 juli 2013 @ 18:01:04 #59
21210 Paladin82
In Black and White
pi_128910501
All ik wil graag een spelt no knead brood maken, met als het even kan 50% volkoren spelt en 50% spelt bloem, echter kan ik maar moeilijk de juiste verhoudingen vinden voor speltbrood, heeft iemand al zoiets gemaakt?
yesterday is History , Today is a Gift , Tomorrow a mystery
  † In Memoriam † zaterdag 13 juli 2013 @ 18:13:53 #60
91830 MaximusTG
pi_128910777
Je moet met spelt vooral niet te hoog gaan zitten met je hoeveelheid water. Verder kan je wel de verhoudingen en tijden gebruiken van bv het recept wat ik laatst postte.
Doe bv eens een hydratie van 68%.
Voor bv een 1kg deeg;

290 gram speltbloem
290 gram speltmeel
395 gram water
1/4 tsp gist
12 gram zout

Droge ingr bij elkaar. Water erbij. Of met lepel goed homogene massa van roeren. Maar misschien toch makkelijker FF een half minuutje mixer met deeghaken er in hangen. Deeg onderin kom verzamelen, afdekken en 11 uur laten staan. Dan verwerken hoe je wil, tweede rijs en bakken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')