SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/Preferment WasdaSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
Wat resultaten van Fok!kersSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen
Deel 13 alweer!
[ Bericht 0% gewijzigd door Bleie op 08-07-2013 13:08:45 ]Pinnenmutske
Tante Sara maal 7une baguette? 8 baguette pour 17 personnes
[ Bericht 3% gewijzigd door Pinnenmutske op 08-07-2013 16:31:37 ]Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.Ik ben bezig met het zuurdesembrood van Maximus. Wordt een beetje spannend met m'n timing (en sowieso met m'n eerste zuurdesem ooit), want ik ben én vanmiddag, en vanavond weg, maar volgens mij komt het net goed.Ik heb vroeger al eens brood gebakken, maar was vorig weekend bij mijn moeder en had opeens zin om brood te bakken. Dus ik vroeg of mijn moeder meel en gist in huis had en ben gaan bakken. Was een lekker, maar wel vrij zwaar brood. Deeg was denk ik naar ongeveer 1,6 keer volume gerezen.
Ik wilde ook eens zuurdesembrood maken, dus heb gelijk een papje weggezet. Nu ben ik bezig met een dik voordeeg van het zuurdesem. Heb echt zin om te ontdekken wat het gaat worden.
Nu had ik echter een heel andere vraag. Heb zelf overgewicht en dan is zout niet zo goed voor je. Dus ik wilde eens met kaliumzout gaan bakken. Maar wil toch ook wel graag gejodeerd zout. Heeft er iemand enig idee of en waar je dat kan kopen, gejodeerd kaliumzout?Zeker! Ben trots op je hoor ! Mooi luchtig geworden.
Hoe smaakt ie? Waar heb je em in laten rijzen?
edit:Een papje weggezet? Zuurdesem starten is wel wat meer werk dan een papje wegzetten. Je moet het steeds verversen he. Of bedoel je dat je een voordeeg gemaakt hebt met gist?quote:Op maandag 8 juli 2013 16:30 schreef Hobbyist91 het volgende:
Ik heb vroeger al eens brood gebakken, maar was vorig weekend bij mijn moeder en had opeens zin om brood te bakken. Dus ik vroeg of mijn moeder meel en gist in huis had en ben gaan bakken. Was een lekker, maar wel vrij zwaar brood. Deeg was denk ik naar ongeveer 1,6 keer volume gerezen.
Ik wilde ook eens zuurdesembrood maken, dus heb gelijk een papje weggezet. Nu ben ik bezig met een dik voordeeg van het zuurdesem. Heb echt zin om te ontdekken wat het gaat worden.
Nu had ik echter een heel andere vraag. Heb zelf overgewicht en dan is zout niet zo goed voor je. Dus ik wilde eens met kaliumzout gaan bakken. Maar wil toch ook wel graag gejodeerd zout. Heeft er iemand enig idee of en waar je dat kan kopen, gejodeerd kaliumzout?
Qua zout, misschien is dit iets voor je; http://www.losalt.nl/index.htm
[ Bericht 78% gewijzigd door MaximusTG op 09-07-2013 09:57:18 ]Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlHij smaakt goed! Ik heb hem laten rijzen in zo'n ovalen rieten broodmandje, met stof bekleed en flink bebloemd. Niet ideaal, maar het werkt wel. Misschien toch maar eens een rijsmandje aanschaffen. (We zijn over ruim anderhalve week in Frankrijk, zijn die dingen daar makkelijker te vinden / goedkoper?)
De rest van mijn desem heb ik in de koelkast geparkeerd, dat zou toch goed moeten gaan?Desem in koelkast gaat prima hoor! Oei, of dat makkelijk te vinden is daar.. Zou ik niet zo weten. Denk dat het ook nog best een zoektocht zou zijn. Misschien dat ze toevallig in een bakwinkeltje in een grotere stad staan.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nldinsdag 9 juli 2013 @ 10:08:13 #10Bleie
We zitten niet bepaald in een grote stad... Ik kijk wel. Anders bestel ik wel wat als ik weer thuis ben.Dank Maximus voor de desemuitleg! Helaas bak ik op dit moment veel te weinig omdat er ergens nog een proefschrift af moet dit jaar. Maar mijn handen jeuken als ik al jullie foto's weer zie.
Ik heb in plaats van roggemeel per ongeluk rijstemeel meegenomen. Wat kun je daar in vredesnaam mee maken?Tijgerbrood!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlquote:Op dinsdag 9 juli 2013 11:50 schreef minilot het volgende:
Of mochi
Maar tijgerbrood is inderdaad leuk om te maken!
Van Wikipedia
"Doordat mochi erg kleverig is overlijden er jaarlijks Japanners door verstikking nadat ze de rijst gegeten hebben.'Ik zit daarnet ff te googlen of ik kon vinden wat er dan allemaal voor extra ingredienten er in in supermarktbrood zitten (voor het lidl topic). Bedenk ik me ineens bij mezelf - hey, kan je eigenlijk brood bakken van zeewater?. Helaas was ik niet de eerste; Ja het kan, wordt gedaan. Maar wat ik persoonlijk belachelijk vind; de betreffende bakker heeft een octrooi op het bakken met zeewater. Zover ik kon vinden tenminste.
Dat is toch je reinste onzin?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlDus als je met je emmertje zeewater naar huis gaat wordt je achtervolgt en opgepakt zodra je er wat meel bij gooit? Tof! Het is jammer dat ik niet van het strand hou anders had ik het uitgeprobeerd.quote:Op dinsdag 9 juli 2013 14:01 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zit daarnet ff te googlen of ik kon vinden wat er dan allemaal voor extra ingredienten er in in supermarktbrood zitten (voor het lidl topic). Bedenk ik me ineens bij mezelf - hey, kan je eigenlijk brood bakken van zeewater?. Helaas was ik niet de eerste; Ja het kan, wordt gedaan. Maar wat ik persoonlijk belachelijk vind; de betreffende bakker heeft een octrooi op het bakken met zeewater. Zover ik kon vinden tenminste.
Dat is toch je reinste onzin?
Het is echt belachelijk inderdaad. Laatst las ik iets over Monsanto die patent krijgt op broccoli? Leek me wat sterk maar dat soort dingen komen inderdaad voor. Aan de andere kant, waarom zou je het in vredesnaam willen?Monsanto heeft patent gekregen op een door Monsanto gekweekt brocolli ras. Dat is wat anders dan 'Monsanto heeft een patent op brocolli', al is dat wel de kop zoals je die op Niburu tegen zult komen ja.quote:Op dinsdag 9 juli 2013 14:09 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Dus als je met je emmertje zeewater naar huis gaat wordt je achtervolgt en opgepakt zodra je er wat meel bij gooit? Tof! Het is jammer dat ik niet van het strand hou anders had ik het uitgeprobeerd.
Het is echt belachelijk inderdaad. Laatst las ik iets over Monsanto die patent krijgt op broccoli? Leek me wat sterk maar dat soort dingen komen inderdaad voor. Aan de andere kant, waarom zou je het in vredesnaam willen?Ik heb op dag 1 water en meel door elkaar gemengd tot een dik papje. Daarna elke dag 2 keer doorgeroerd tot en met dag 6. Stond in een recept dat er eventueel water bij kon. Niet gedaan. Op dag 7 heb ik extra meel en water erbij gedaan en +- 18 uur laten staan om een voordeeg te krijgen. Iets te lang die 18 uur, het was al weer wat gaan inzakken. Op dag 8, vandaag, meer meel en water en nu ook wat zout, olie (tijdens het kneden erin gekneed vanaf vette handen) en een klein beetje suiker (vanwege het eerdere inzakken wilde ik zeker genoeg voeding voor de natuurlijke gist) erbij.quote:Een papje weggezet? Zuurdesem starten is wel wat meer werk dan een papje wegzetten. Je moet het steeds verversen he. Of bedoel je dat je een voordeeg gemaakt hebt met gist?
Qua zout, misschien is dit iets voor je; http://www.losalt.nl/index.htm
Het is nu aan het rijzen. Gaat vrij hard al. Het wordt een combo van eigen wijsheid en een recept. Nu hopen dat het ook nog lekker wordt.
En bedankt voor de zouttip! Nu even kijken waar ik losalt met jodium kan kopen.Nou ja, ben benieuwd naar je resultaat. Je moet eigenlijk wel een deel bewaren he, eigenlijk op het moment dat het nog alleen water en bloem/meel is. Zit er nu helemaal geen zout in?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlquote:Op dinsdag 9 juli 2013 15:19 schreef MaximusTG het volgende:
Nou ja, ben benieuwd naar je resultaat. Je moet eigenlijk wel een deel bewaren he, eigenlijk op het moment dat het nog alleen water en bloem/meel is. Zit er nu helemaal geen zout in?Het is nu al over de 1,5 keer origineel iig. Ik heb een deel van het eindresultaat bewaard in een bakje met een beetje zout erover. Hopen dat dat goed genoeg is. Dat zal ik volgende keer wel zien. Ik zou het liefst nog 2 sneden in het deeg maken vlak voor de 'oven spring', maar ik heb geen scherp genoeg mes helaas.quote:Op dag 8, vandaag, meer meel en water en nu ook wat zout, olie (tijdens het kneden erin gekneed vanaf vette handen) en een klein beetje suiker (vanwege het eerdere inzakken wilde ik zeker genoeg voeding voor de natuurlijke gist) erbij.
Iemand hier ervaring met het bakken van brood met bier?
Ik bak overigens in een klassieke broodvorm. Ingevet met olijfolie en bestrooid met bloem.Zo dat brood is klaar en afgekoeld. Heerlijk, alleen wel erg zwaar en licht vochtig. Iets te kort gerezen nog. Alleen aan de bovenkant echt de typische zuurdesemgaten. Het was niet zoet though, alhoewel ik er 2 eetlepels suiker in had gegooid. Mijn broertje vond het lekker en lekkerder dan mijn gistbrood en hij is nogal kieskeurig. Zelf vond ik het ook lekker met een likje boter. Er zit veel meer smaak aan dan aan het gistbrood.
[ Bericht 24% gewijzigd door Hobbyist91 op 09-07-2013 18:56:31 ]Mijn tijgerbrood is niet helemaal gelukt. De bovenkant is niet voldoende opengesprongen, waarschijnlijk omdat ik er geen goede bolletjes van had gemaakt. Bolletjes mislukken bij mij overigens wel vaker; ze beginnen als schattige kleine rondjes maar eindigen in een soort hybride monsterhompen.
Ze zijn overigens wel licht en mooi van binnen. Ik was alleen vergeten dat ik niet zo van brood met boter erin houd; ik proef de hele dag een botersmaak in mijn mond.Hmm, hoe bedoel je monsterhompen? Ze blijven niet mooi rond van boven en scheuren open? Zoiets?
Of ze scheuren open op een plek waar er een vouw zit in het deeg?
Je moet ze echt goed strak opbollen, waarbij je 1 punt onderop krijgt waar al het deeg naar toe wordt getrokken als het ware. Dan zorgen dat ze niet uitdrogen tijdens het rijzen. En stoom in de oven!
Nog foto's van gemaakt?
@Hobbyist91; weet niet wat je met je foto's gedaan hebt, maar volgens mij waren ze eerst groter?
Vind em persoonlijk wel erg compact hoor.. Denk niet dat je al een actief genoege cultuur hebt. En was ie wel echt gaar dan, omdat nog zo vochtig was?
Waarom heb je trouwens zout over je overgebleven 'desem' gestrooid? Ik zou dat wat je over hebt nu een paar dagen elke dag verversen, waarbij je steeds de helft weg gooit (anders wordt het teveel). Bij iedere verversing verdubbel je de totale hoeveelheid.
Als het dan na een paar dagen goed snel rijst zou ik er nog eens een brood mee proberen te bakken.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl
Forum Opties Forumhop: Hop naar: