Je hebt altijd een kans, zeker met goeie cijfers van de middelbare school. Talen helpen ook echt wel, dat is een enorm verschil tussen continentaal Europeanen en de Anglosaksen (die zelden meer dan Engels spreken).quote:Op dinsdag 17 september 2013 13:59 schreef Kreus het volgende:
[..]
Zou ik ook brieven kunnen sturen naar Engelstalige banken, of is dat bij voorbaat hopeloos aangezien ik niet aan een ''gerenommeerde'' universiteit studeer en ook een ''minder gewilde'' master doe en ik het toch tegen mensen moet opnemen die dat beiden wel doen / hebben gedaan? Als dit meehelpt: Qua cijfers behoor ik tot de beste 10% van de klas, m'n gymnasium heb ik afgerond met een 8.2 als totaalgemiddelde (wel een vakkenpakket dat niet als het zwaarst wordt beschouwd door de meeste mensen, maar ik denk dat de HR afdeling de verschillen niet kent), heb ik certificaten dat ik vloeiend / gevorderd in Engels, Frans, Duits en Russisch spreek (Frans, Duits en Engels heb ik op school geleerd en van die talen heb ik testen gemaakt van internationaal erkende instanties waar ik dus certificaten van heb, Russisch heb ik door zelfstudie / cursussen geleerd en voor Russisch heb ik dus ook een test gemaakt waar ik een certificaat voor heb gekregen), en op het moment leer ik Mandarijn - verder qua extra curriculars niet veel bijzonders, en ik denk niet dat ik zoveel voordeel heb door die talen te kennen.
Hou je er eigenlijk in het begin niet meer geld aan over als je niet in London / New York werkt, aangezien de huur en prijs van alles daar veeeeeel hoger is? Op de lange termijn is het beter om bij een Engelstalige bank te werken, maar in je eerste jaren niet lijkt me.
Ik heb gehoord dat ze ook wel eens vragen stellen zoals: ''hoeveel is 73 x 72'' tijdens interviews, klopt dat? Qua persoonlijkheid zoeken ze iemand die zelfverzekerdheid uitstraalt / iemand die haantjesgedrag vertoont - is dat ook juist?
Goed punt: Vloeiend moet echt vloeiend zijn. Anders is het zo'n enorm blunder, dan zak je echt door de mand. Ik heb ook certificaten Spaans, Frans en Duits. Toch enkel Engels als vloeiend op mijn CV gezet, en mijn Engels was dan ook echt bovengemiddeld (Engelse familie, studie in Canada, etc).quote:Op dinsdag 17 september 2013 16:46 schreef lucatoni het volgende:
Vloeiend / gevorderd zijn in een taal is een heel erg groot verschil.. onthoud dat goed. Heb geen idee wat je niveau precies is, maar kan uit ervaring spreken dat enkel lessen op school je absoluut geen vloeiend spreker maken.
Houd hier rekening mee. Stel jij zegt van ik ben vloeiend in Duits moet je niet gek opkijken als de recruiter zegt, dan gaan we vanaf nu in het Duits verder. Wees eerlijk.
Mocht je echter in al die talen vloeiend zijn / zeer hoog niveau hebben (werk gerelateerd!) dan is dit zeker een gigantisch voordeel.
Waarom niet ook direct Engeland proberen? Meeste mensen hebben weinig tijd voor meerdere stages, ik zou altijd Engeland proberen met NL als alternatief. Kun je altijd jaar erna nog een keer proberen, maar liever slaag je direct?quote:Je kunt best brieven sturen naar Engelstalige banken (denk bijv. aan Rothschild) maar probeer het eerst binnen Nederland. Beter eerst hier ervaring opdoen en dan de overstap maken.
Ik neem graag je advies aan, gezien ik zelf ook nog op zoek ben.quote:Op dinsdag 17 september 2013 17:01 schreef Bajskorv het volgende:
Waarom niet ook direct Engeland proberen? Meeste mensen hebben weinig tijd voor meerdere stages, ik zou altijd Engeland proberen met NL als alternatief. Kun je altijd jaar erna nog een keer proberen, maar liever slaag je direct?
Zit nu in mijn derde jaar, laatste jaar bachelor. Een stage zou het wat vertragen, maar heb ik er zeker voor over.quote:Op dinsdag 17 september 2013 17:10 schreef Bajskorv het volgende:
Hoe lang moet je nog tot je klaar bent met je studie? Rothschild is trouwens een goeie partij verder, als je daar kans maakt, altijd proberen.
Dus stage volgend voorjaar/zomer en dan nog een jaar voor afronden MSc? Dan zou ik er zeker nu voor gaan inderdaad, maar wel focussen op zomerstage.quote:Op dinsdag 17 september 2013 17:12 schreef lucatoni het volgende:
[..]
Zit nu in mijn derde jaar, laatste jaar bachelor. Een stage zou het wat vertragen, maar heb ik er zeker voor over.
Oké, zat nu eigenlijk meer op normale stages te focussen. In Nederland heb je niet echt zomerstages namelijk voor zover ik weet. Is allemaal 3 maanden of langer.quote:Op dinsdag 17 september 2013 18:29 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Dus stage volgend voorjaar/zomer en dan nog een jaar voor afronden MSc? Dan zou ik er zeker nu voor gaan inderdaad, maar wel focussen op zomerstage.
Kan natuurlijk ook prima, dacht meer aan als je Londen zou proberen. Welke banken zou je in NL proberen?quote:Op dinsdag 17 september 2013 18:38 schreef lucatoni het volgende:
[..]
Oké, zat nu eigenlijk meer op normale stages te focussen. In Nederland heb je niet echt zomerstages namelijk voor zover ik weet. Is allemaal 3 maanden of langer.
Kempen en Co, Boer en Croon, misschien Deutsche Bank?quote:Op dinsdag 17 september 2013 18:42 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Kan natuurlijk ook prima, dacht meer aan als je Londen zou proberen. Welke banken zou je in NL proberen?
Zou ook zeker ING en Rabo bijvoorbeeld meenemen.quote:Op dinsdag 17 september 2013 20:46 schreef lucatoni het volgende:
[..]
Kempen en Co, Boer en Croon, misschien Deutsche Bank?
Rest wat ik bekeken heb ik voornamelijk op master studenten gericht..
Het is natuurlijk lastiger, maar waarom zou je direct voor minder gaan? Dan krijg je de job, en ga je jezelf altijd afvragen waarom je de top niet geprobeerd hebt...quote:Op donderdag 19 september 2013 14:07 schreef SirMatthew het volgende:
Ah, dus het is toch minder lastig dan ik inschat? (las 350/17000 bij GS, hoewel veel natuurlijk prut is of dubbel applied) En wss probeer ik gewoon allebei :-)
Toen ik nog "echt" in IB zat (zit er eigenlijk nog steeds in, maar niet meer bij een bank), was het vrij nieuw en zeker geen pluspunt. Het zal zich over tijd moeten bewijzen, maar ik heb er nog steeds geen bijzonder goede indruk van. De mensen die ik ken in IB en van een UC komen, zijn meestal niet de toppers. Maar goed, dat is niet representatief natuurlijk.quote:Op donderdag 19 september 2013 15:39 schreef AppleBite het volgende:
Ik heb even rondgekeken in de vorige topics (en ik volg deze reeks al een tijdje), maar ik vraag me eigenlijk af hoe ze bij IB (maar ook bij andere selectieve werkgevers (denk aan: Strategy consulting etc.) )aan kijken tegen de University Colleges in Nederland. Iemand misschien een idee, of ervaring er mee?
Een specialistische master poetst dit snel genoeg weg.quote:Op donderdag 19 september 2013 15:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik kan je niet vertellen hoe die mensen er tegen aan kijken en ongetwijfeld zal hun ervaring met die mensen veel invloed hebben op hun mening maar mijn twee centen:
• UC's zijn erg breed en daardoor minder specialistisch
kloptquote:• tal van opleidingen aan gewone universiteiten doen qua niveau en werklast niet onder voor de UC's, de UC's zijn vooral van toegevoegde waarde voor veel gammastudenten en alfastudenten die op de gewone universiteit niet meer (voldoende) worden uitgedaagd, voor bètastudenten is dit niet echt een probleem, als het programma al te licht is voor hen dan kunnen ze met het volgen van extra vakken aan hun trekken komen, als ze die behoefte hebben.
klopt en geeft een voorrang bij top masters.quote:• een voordeel van het aan een UC gestudeerd hebben is dat je geselecteerd bent, dat zou een voordeeltje kunnen zijn.
Het is wel jammer dat het nu duurder is. Was vroeger niet overal het geval.quote:Het grootste voordeel van zo'n UC lijkt me dat er kleinschaliger wordt gewerkt en dat je meer wordt omringd door intelligente en gemotiveerde medestudenten. Helaas moet je daarvoor wel in de buidel tasten al moet je zo'n extra studieschuld niet dramatiseren, die 100 Euro per maand maakt niet het verschil als je een goede baan krijgt.
Hoeveel UC'ers ken je die IB deden (in Londen dan)? Ik ken er misschien een of twee. Inderdaad niet representatief. Het is ook moeilijker te zeggen hoe succesvol ze zijn: UCU bestaat nu maar zo'n 15 jaar, de ander UCs zijn allemaal jonger en een heel groot deel van de studenten gaat/wil iets heel anders doen.quote:Op donderdag 19 september 2013 15:46 schreef Bajskorv het volgende:
[..]
Toen ik nog "echt" in IB zat (zit er eigenlijk nog steeds in, maar niet meer bij een bank), was het vrij nieuw en zeker geen pluspunt. Het zal zich over tijd moeten bewijzen, maar ik heb er nog steeds geen bijzonder goede indruk van. De mensen die ik ken in IB en van een UC komen, zijn meestal niet de toppers. Maar goed, dat is niet representatief natuurlijk.
Dit heb je zelf in de hand. Ik ken een meisje dat na UC een geneeskunde master gaat doen.quote:Op donderdag 19 september 2013 15:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:
• UC's zijn erg breed en daardoor minder specialistisch
Nou... Ik sprak laatst dat meisje en zij vertelde dat het er enorm competitief aan toe gaat op zo'n UC. Ze zei dat ze zich op een gegeven moment schuldig begon te voelen als ze meer dan 6 uur sliep per nacht...quote:• tal van opleidingen aan gewone universiteiten doen qua niveau en werklast niet onder voor de UC's, de UC's zijn vooral van toegevoegde waarde voor veel gammastudenten en alfastudenten die op de gewone universiteit niet meer (voldoende) worden uitgedaagd, voor bètastudenten is dit niet echt een probleem, als het programma al te licht is voor hen dan kunnen ze met het volgen van extra vakken aan hun trekken komen, als ze die behoefte hebben.
Het is wat je liever doet vind ik. Zoals Bajskorv zegt - waarom de sub-top? Probeer eerst de top en als dat niet lukt, heb je nog de sub-top.quote:Op donderdag 19 september 2013 06:03 schreef SirMatthew het volgende:
Dus een centrale bank of een (sub)top IB?
Als dit waar is dan zou zij meer dan 80 uur per week aan haar opleiding besteden. Dat lijkt me wat overdreven, ik sluit niets uit maar ik ben sceptisch. Maar goed, het is natuurlijk wel zo dat aan zo'n UC werkweken van 40 uur wel normaal zijn, bij veel opleidingen volsta je met werkweken van 20 uur.quote:Op donderdag 19 september 2013 17:17 schreef wimjongil het volgende:
Nou... Ik sprak laatst dat meisje en zij vertelde dat het er enorm competitief aan toe gaat op zo'n UC. Ze zei dat ze zich op een gegeven moment schuldig begon te voelen als ze meer dan 6 uur sliep per nacht...
Ja, maar ook met een daarop aansluitende bèta-opleiding krijg je toegang tot deze masterfases, toch zeker als je met fatsoenlijke cijfers bent geslaagd. Daarnaast heb ik nu niet de indruk dat allerlei niet-selectieve bèta-masterfases (wiskunde, natuurkunde, electro, wtb, econometrie) onderdoen voor die selectieve masters. Waarmee ik tot dezelfde conclusie kom als die ik al noemde: vooral voor begaafde alfa- en gammastudenten is zo'n UC een uitkomst aangezien de onderwijsinflatie voor dit type opleidingen harder heeft toegeslagen t.g.v. het aantrekken van steeds meer studenten in de laatste decennia. Volgens mij is het ook voornamelijk voor hen opgericht.quote:Op donderdag 19 september 2013 17:08 schreef miro86 het volgende:
klopt en geeft een voorrang bij top masters.
Ik heb hele tegenstrijdige gevoelens: enerzijds vind ik dat het voor iedereen die voldoende gemotiveerd en begaafd is even toegankelijk moet zijn, anderzijds vind ik het niet eerlijk dat ze het bij andere Nederlandse 'top'opleidingen wel met het gewone collegegeld moeten doen per student terwijl er meer geld wordt gereserveerd voor die UC-opleidingen. Nu ja, niet dat het voor mij wat uit zou maken aangezien ik aan een universiteit studeer wat geen UC heeft en wat niet participeert aan een UC.quote:Het is wel jammer dat het nu duurder is. Was vroeger niet overal het geval.
Ze worden daar wel in het weekend naar huis gestuurd geloof ik. Ze zullen ook niet echt 18 uur per dag studeren uiteraard, maar het is wel gewoon vrij hard werken.quote:Op donderdag 19 september 2013 22:12 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Als dit waar is dan zou zij meer dan 80 uur per week aan haar opleiding besteden. Dat lijkt me wat overdreven, ik sluit niets uit maar ik ben sceptisch. Maar goed, het is natuurlijk wel zo dat aan zo'n UC werkweken van 40 uur wel normaal zijn, bij veel opleidingen volsta je met werkweken van 20 uur.
Oh ja, die zitten op een internaat. Dat zou ook wel eens kunnen helpen.quote:Op donderdag 19 september 2013 22:20 schreef wimjongil het volgende:
[..]
Ze worden daar wel in het weekend naar huis gestuurd geloof ik. Ze zullen ook niet echt 18 uur per dag studeren uiteraard, maar het is wel gewoon vrij hard werken.
Ik denk dat dit inderdaad de conclusie is die ik ook trek. Leuk om de verhalen van mensen die er heen gaan te horen. Het is natuurlijk allemaal wat "on-Hollands"; typisch studeren mensen vrij relaxed, etc. Ook de beta-studenten niet, die zijn meestal slim genoeg om ook dat soort opleidingen te doen zonder 80 uur studie per week.quote:Op donderdag 19 september 2013 22:18 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ja, maar ook met een daarop aansluitende bèta-opleiding krijg je toegang tot deze masterfases, toch zeker als je met fatsoenlijke cijfers bent geslaagd. Daarnaast heb ik nu niet de indruk dat allerlei niet-selectieve bèta-masterfases (wiskunde, natuurkunde, electro, wtb, econometrie) onderdoen voor die selectieve masters. Waarmee ik tot dezelfde conclusie kom als die ik al noemde: vooral voor begaafde alfa- en gammastudenten is zo'n UC een uitkomst aangezien de onderwijsinflatie voor dit type opleidingen harder heeft toegeslagen t.g.v. het aantrekken van steeds meer studenten in de laatste decennia. Volgens mij is het ook voornamelijk voor hen opgericht.
Ik kan met dit dus erg goed voorstellen. Initieel had ik me dan ook inschreven voor economie als studie. Gelukkig toen door iemand op het rechte pad gezet en de beta kan op gegaan. Nooit spijt van gehad. Echter, niet iedereen heeft zin in beta, en dan is een alternatief als dit wel welkom.quote:Op donderdag 19 september 2013 23:29 schreef AppleBite het volgende:
Waar ik vooral bang voor was, was dat als ik gewoon economie ging studeren ik onvoldoende uitgedaagd zou worden en met studenten moest gaan werken die gewoon minder gemotiveerd waren dan ik.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |