abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_125686842
registreer om deze reclame te verbergen
Welkom in het Bonsai topic!

Bonsai is een Japans woord dat letterlijk 'boom in pot' betekent. Eigenlijk is het een techniek om een boom zo te kweken en te vormen zodat hij er natuurlijk oud uit ziet. De planten mogen maximaal 1m hoog zijn om nog officieel als Bonsai betitelt te worden.

Voorbeelden
Loofbomen
dscn03931v.jpg
Acer palmatum

azalea-bonsai.jpg
Azalea

Naaldbomen
045.jpg
Pinus mugo

picea-abies.jpg
Picea abies

Jaarkalender
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele handige links.
http://www.bonsaiempire.nl/ Site met onder andere informatie over het kweken, vormen en verzorgen van Bonsai.
http://www.bonsaikunst.nl/ Site met heel veel info op over verzorging, het verpotten, ziektes etc.
http://walter-pall.de/ Site met heel veel afbeeldingen van bonsai, deze kunnen als voorbeeld/inspiratie dienen.
http://walter-pall-bonsai(...)atering-english.html Informatie over voeding, substraat en water geven. (Engels) • http://bonsaifarm.tv/ World of Bonsai tv series.
• Op bonsaiforum.nl hoef je niet te proberen om je te registreren aangezien je geen activatie e-mail krijgt, mocht dit toch lukken dan wordt je niet geholpen als beginner.

Webshops
http://www.bonsai.de/ Snelle levering volgens Soelsa (Ook in het Nederlands te bekijken)
http://www.exotischezaden.nl/ Veel zaden en een snelle levering.
http://www.kwekerijroos.nl/Bonsai.html Site met wat informatie en een shop met Bonsai, gereedschap en potten, ze bieden ook een vakantieservice aan.

Andere winkels/bonsai studios
www.lodderbonsai.nl Grote winkel in Harmelen, ze hebben er enorm veel bomen en potten. Het is al een hele ervaring om door alle kassen te lopen.

Archief
Deel 1 F&F / Bonsai boompje
Deel 2 F&F / Bonsai boompje deel 2
Deel 3 F&F / Bonsai boompje deel 3
Deel 4 F&F / [Bonsai] Het grote kleine bomen topic deel 4
Deel 5 F&F / [Bonsai] Het grote kleine bomen topic deel 5


Deze OP is hier te vinden.
Als je de laatste post hebt, maak dan even een nieuw topic aan.
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
pi_126734033
De lente is al flink op dreef en mijn zelkova doet goede zaken. :)

2013-05-12102910_zps0d5b7e97.jpg

2013-05-12101524_zpsce2eef3c.jpg

2013-05-12101450_zps9ec9d5b4.jpg
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
  zondag 19 mei 2013 @ 20:31:17 #3
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_126736263
Ah zat ie weer vol, had ik niet eens door.. (overigens kan het vorige deel nog aan de OP worden toegevoegd)

Hier gaat het ook z'n gangetje, m'n larixen zitten weer goed in de naalden sinds een maandje en m'n jeneverbes begint ook al wat nieuwe knopjes te krijgen maar da's een erg traag groeiende soort.
Binnenkort ook maar eens kijken of m'n chameoparis zonder draad kan en ik moet maar weer eens op zoek naar wat nieuwe boompjes.. de afgelopen winters hebben hun sporen achter gelaten.
pi_126757897
registreer om deze reclame te verbergen
De winter heeft zeker zijn sporen nagelaten. Mijn Japanse esdoorn doet nog steeds niets, ik vrees het ergste dat de boom pas erg laat gaat uitlopen. Ook mijn Chinese drietand wil nog maar geen knoppen aanmaken. Gelukkig leeft de boom nog wel, dat geldt ook voor de Japanse esdoorn. Mijn larix en jeneverbes groeien iets langzamer, maar doen het verder goed. Ook de haagbeuk en azalea maken weer knoppen aan, maar groeien niet zo uitbundig als verleden jaar. Als extraatje heb ik een beuk geplant in de volle grond en mijn Japanse blauwe regen. Ben benieuwd wat daar uit gaat komen. :)

Tevens heb ik weer een paar marcotten aangemaakt. Het gaat om een Japanse esdoorn, een berk en een hazelaar. Hopelijk slaan ze aan.
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
pi_127349229
Goedmorgen allemaal!

Al een enige tijd kijk ik mee op dit leuke forum. Vooral Flora & Fauna wekte altijd mijn interesse totdat ik het leuke Bonsai topique zag.

Om andere leuke mensen (online) te ontmoeten en gezellig te discussiëren heb ik mijzelf toch kunnen overhalen om te registreren :).

Dit jaar ben ik begonnen met het verzorgen en onderhouden van een Bonsai. Een in mijn ogen een mooie Bonsai met een bijzondere stamvorm. :)

Kortom: een beginner in de Bonsai wereld. Maar wees niet getreurd: ik heb mij flink in zitten lezen in het prachtige Nederlandse boek van Harry Tomlinson! Mijn planning vanwege de stam is om de Bonsai in Moyogi stijl te doen.

Uiteraard mag in dit topique leuk beeldmateriaal van mijn Bonsai niet ontbreken. Het is een Zelkova Serrata, ongeveer 12 jaar oud.

Het enigste wat nog rest is dat de Bonsai nog geknipt en bedraad moet worden. De planning is om dit midden tot eind juni uit te voeren.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik hoop dat ik hier leuke tips en trucs mag ontvangen en dat ik hier met jullie en de anderen in Flora & Fauna een gezellige tijd mag meemaken!

Nog een fijne dag verder.
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
pi_127410160
Ik hoop dat de hyperlinks goed werken :).
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
  woensdag 5 juni 2013 @ 01:06:46 #7
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_127428778
registreer om deze reclame te verbergen
Links werken prima, mooi boompje staat erg goed in z'n blad en leuke pot ook, zo in het wit.
Zoeen heb ik er ook gehad, die is dood.. ik ben zelf beter met naaldbomen hoewel dat ook niet altijd goed gaat :)

Ik zou er verder in het begin niet al teveel aan doen, volgend jaar als ie het nog steeds goed doet evt de aarde verversen.
Verhuizen van een boom is vaak toch al een behoorlijke ingreep, andere omgeving, andere zonstand, etc.
Ook snoeien is een behoorlijke ingreep, dat zou je ook makkelijk een jaar uit kunnen stellen.

Kijk verder uit dat je in het begin je niet teveel laat meeslepen in je nieuwe hobby, je hebt al snel teveel (verschillende) bomen en die hebben vaak per stuk een aparte verzorging nodig.
Je kan beter 1 boom hebben die je lang in leven houdt dan veel bomen die je elk jaar weer moet vervangen.
pi_127431434
Goedemorgen! Bedankt voor je reactie :).

De eerste paar weken deed de Bonsai niet goed. Dit kwam inderdaad door de verhuizing. Vergeelde en verloor veel van z'n blaadjes. De paar vorstdagen die we hadden had ik 'm ingepakt :). De Bonsai is behoorlijk goed bezig nu!

Mijn bedoeling is om langzaam af aan te in vorm gaan snoeien. Eerst breng ik de uitlopers terug tot twee blaadjes. Kwalitatieve wondpasta en uiteraard een Bonsai RVS snoeischaar is aanwezig :).

Verpotten wil ik volgend jaar doen zoals gezegd hebbende wanneer hij het nog steeds goed doet ;).

Ik wil niet teveel bomen. Hoe leuk ik het ook vind, de reden zeg jij eigenlijk al. Mijn maxima zit op twee bomen. Enigste wat ik nog wil is volgend jaar, naast degene die ik nu heb, nog een mooie Prunus, Satsuki of een Rhodendron halen. :)

Jouw meerdere Bonsai vind ik ook erg leuk om te zien!

[ Bericht 3% gewijzigd door Greyson op 05-06-2013 09:33:05 ]
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
pi_127433478
@Greyson. Je bonsai is geen Zelkova, maar een Ulmus Parvifolia. Vergelijk het loof van je boom maar eens met mijn bovenstaande Zelkova, dan zie je de verschillen wel. Maar geen nood, qua verzorging verschillen ze niet zoveel. Het zit hem puur in de naam. De Zelkova is de Japanse iep en de Ulmus Parvifolia is de Chinese. Bladval komt idd door verhuizing, maar een iep herpakt zich vrij snel. Ik hoop dat je lang zult genieten van je eerste bonsai. :)

Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van 50 nieuwe bomen! Helaas zijn het allemaal verse boomzaden, haha. Het gaat om de volgende vier soorten: Acer Buergerianum, Zelkova Serrata, Ulmus Parvifolia en Juniperus Rigida. Hoewel ik zaaien niet snel doe, was ik het beu om continue met slecht materiaal opgescheept te worden. En zo heb ik weer mooi de controle over de gehele boom en zijn groeiproces. Ik ben benieuwd wat er volgend voorjaar op gaat komen. :)
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
pi_127435191
Bedankt voor je reactie :).

Oei :D 50 boompjes. Dat zijn er nogal wat. Ga je ze allemaal zaaien?

Beetje jammer. Waarschijnlijk hebben ze zelf ook over het hoofd gezien. Het Nederlandse bedrijf is vrij hoogstaand en heeft het mij als een Zelkova Serrata verkocht. Ik had daar ook nadrukkelijk om gevraagd. Ah ja, kan gebeuren. Ben er ondanks toch erg blij mee :).

http://m.flickr.com/#/photos/chrisguise/4541012905/

Het lijkt een soort mengelmoesje. Deze persoon heeft een duidelijke foto gemaakt.

Ik heb nog twee foto's geüpload. Oude groene blaadjes en een close up van de verse groene blaadjes. Zijn de blaadjes aan de zijkant niet 'te scherp' voor een Ulmus?

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 2% gewijzigd door Greyson op 05-06-2013 11:40:30 ]
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
pi_127441794
wat is een leuk advies voor een nieuweling op dit gebied ?
denk dat ik inmiddels toch wel een setje wil gana bestellen ergens.
  woensdag 5 juni 2013 @ 16:30:24 #12
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_127445570
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2013 10:40 schreef LordofLeaves het volgende:
Sinds gisteren ben ik de trotse eigenaar van 50 nieuwe bomen! Helaas zijn het allemaal verse boomzaden, haha. Het gaat om de volgende vier soorten: Acer Buergerianum, Zelkova Serrata, Ulmus Parvifolia en Juniperus Rigida. Hoewel ik zaaien niet snel doe, was ik het beu om continue met slecht materiaal opgescheept te worden. En zo heb ik weer mooi de controle over de gehele boom en zijn groeiproces. Ik ben benieuwd wat er volgend voorjaar op gaat komen. :)
Phoe.. Acer uit zaad is moeilijk en de zaailingen gaan snel en makkelijk dood, alleen de allersterkste zaden overleven het.
Daarom worden esdoorns ook vaak geënt, veel makkelijker.

En moeten die Juniperzaden nog gestratificeerd worden? (periode in de koelkast/vriezer in een zakje met grof zand)
Overigens, esdoornzaden moeten geloof ik gescarificeerd worden, er moeten krasjes in de buitenste laag van de zaadjes gemaakt worden (of beetje opgeschuurd worden) anders kan de kiem er vaak niet uitkomen.
En volgens mij hadden die ook vorst nodig..

Ik heb hier ook nog een hoop zaden (Cupressus Arizonica, Pinus Aristrata, Pinus Cembra en ik dach took nog Juniper zaden maar die kan ik even niet vinden)
eigenlijk moet ze eens allemaal tegelijk planten want een hoop komen er niet op of gaan als zaailing dood.

[ Bericht 9% gewijzigd door SiGNe op 05-06-2013 16:39:25 ]
  woensdag 5 juni 2013 @ 17:36:22 #13
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_127448449
quote:
2s.gif Op woensdag 5 juni 2013 14:47 schreef kovenant het volgende:
wat is een leuk advies voor een nieuweling op dit gebied ?
denk dat ik inmiddels toch wel een setje wil gana bestellen ergens.
Het beste is eerst inlezen en daarna is het makkelijkste om een starterset te kopen, zit draad en pot al bij plus een boom die je zelf kan vormen.
Is leuker dan een kant en klare boom kopen en een grotere uitdaging.

je kan ook bij een tuincentrum een normaal klein boompje halen en die snoeien en buigen maar dan heb je alsnog een pot en draad enzo nodig.
Koop in elk geval geen voorgevormde bonsai bij een tuincentrum, dat zijn vaak massa-productie bomen van lage kwaliteit, gaan vaak snel dood.
Voorgevormde bonsai koop je bij bonsai-winkels of bij verenigingen.

Beginnersboompjes zijn vaak de Chinese iep (qua loofboom) en de Jeneverbes (qua naaldboom), dat zijn relatief makkelijke bomen die foutjes goed vergeven (al is het bij naaldbomen vaak al te laat, als je de naalden bruin ziet worden is de boom al dood en niet mer te redden.)
pi_127449417
quote:
2s.gif Op woensdag 5 juni 2013 14:47 schreef kovenant het volgende:
wat is een leuk advies voor een nieuweling op dit gebied ?
denk dat ik inmiddels toch wel een setje wil gana bestellen ergens.
Hallo :).

Ik heb mijn Bonsai van Hoka-En vandaan. (Lodder Bonsai). Ik heb met ze gemaild over advies en aankoop. Ik was er iedergeval heel tevreden over hun service! Zeer netjes en respectabel en staan open voor alle vragen. Ze stellen zelf het beste (afhankelijk van budget) je pakket samen. Misschien kun jij dat ook doen of hier wachten op een antwoord van een gevorderde gebruiker :).

Edit: Ik zie dat Signe al op je heeft gereageerd :).
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
  woensdag 5 juni 2013 @ 18:53:58 #15
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_127451423
Lodder is een erg goeie.. importeren zelf ook bomen uit Japan en ze hebben er véél!
Ze hebben er ook een leuk klein Japans vrouwtje rondlopen voor het snoeien van de bomen :D
pi_127451443
@Greyson. De blaadjes ogen scherp voor een Ulmus, maar een Serrata is het zeker niet. Misschien een Zelkova Nire, maar dat weet ik niet zeker. Er worden in Europa veel Zelkova Serrata verkocht dat in werkelijk doodnormale Ulmus Parvifolia zijn. Ergens is het een vorm van consumenten misleiding.

@SIGNe. Acer Buergerianum word nooit geënt Met een goed wortelstelsel kunnen ze meer hebben dan een Japanse esdoorn. Ik hoop dat van de 10 bomen er zeker 6 gaan opkomen. Planten doe ik pas in september, de winter mag voor mij de hele boel gaan stratificeren. Op deze manier loop ik ook niet de kans dat mogelijke zaailingen kunnen bevriezen, zoals de Chinese iep. De Rigida word spannend. Zo vaak zie deze boomsoort niet in Europa en ik zal blij zijn als er van de 10 4 gaan opkomen. Ik plant ze niet in bakken, maar gewoon in de volle grond. Het schijnt dat ze dan sneller groeien.
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
pi_127451543
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2013 18:53 schreef SiGNe het volgende:
Lodder is een erg goeie.. importeren zelf ook bomen uit Japan en ze hebben er véél!
Ze hebben er ook een leuk klein Japans vrouwtje rondlopen voor het snoeien van de bomen :D
Haha. Met al dat spul wat ze hebben staan is het sowieso een dagtaak! Ik was er iedergeval erg tevreden mee.

@LordofLeaves (reactie op bovenstaande)
Evengoed bedankt. Ik vind het wel prima zo :).
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
pi_127451802
Nou..... Volgens mij heb je toch een Zelkova Nire. Google er maar eens op! :)
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
pi_127456558
Nu je het zo zegt de bladvorming lijkt er heel veel op! Misschien is het inderdaad een Zelkova Nire :).

Bedankt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Greyson op 05-06-2013 21:12:15 ]
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
pi_127457103
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2013 17:36 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Het beste is eerst inlezen en daarna is het makkelijkste om een starterset te kopen, zit draad en pot al bij plus een boom die je zelf kan vormen.
Is leuker dan een kant en klare boom kopen en een grotere uitdaging.

je kan ook bij een tuincentrum een normaal klein boompje halen en die snoeien en buigen maar dan heb je alsnog een pot en draad enzo nodig.
Koop in elk geval geen voorgevormde bonsai bij een tuincentrum, dat zijn vaak massa-productie bomen van lage kwaliteit, gaan vaak snel dood.
Voorgevormde bonsai koop je bij bonsai-winkels of bij verenigingen.

Beginnersboompjes zijn vaak de Chinese iep (qua loofboom) en de Jeneverbes (qua naaldboom), dat zijn relatief makkelijke bomen die foutjes goed vergeven (al is het bij naaldbomen vaak al te laat, als je de naalden bruin ziet worden is de boom al dood en niet mer te redden.)
thanks,
had me al een beetje ingelezen dat wel :)

maar het is iets wat me eigenlijk al jaren fascineert, dus nu wil ik eens de sprong gaan maken zeg maar.
wilde inderdaad een starterset aanschaffen kijken wat te doen hoe & wat en noem maar op.

maar dan weet ik beetje waar ik naar kan kijken zal dan wel een loofboom worden aangezien loofbomen vaak toch wat veerkrachtiger zijn.

van de week eens even naar kijken :)
pi_127457130
quote:
1s.gif Op woensdag 5 juni 2013 18:02 schreef Greyson het volgende:

[..]

Hallo :).

Ik heb mijn Bonsai van Hoka-En vandaan. (Lodder Bonsai). Ik heb met ze gemaild over advies en aankoop. Ik was er iedergeval heel tevreden over hun service! Zeer netjes en respectabel en staan open voor alle vragen. Ze stellen zelf het beste (afhankelijk van budget) je pakket samen. Misschien kun jij dat ook doen of hier wachten op een antwoord van een gevorderde gebruiker :).

Edit: Ik zie dat Signe al op je heeft gereageerd :).
thanks ik zal jouw advies en dat van signe gebruiken om een keus te maken :)
pi_127471966
@kovenant. Wees slim en begin met iets simpels. Ik weet dat het niet meteen uitdagend is, maar zo leer je wel de kneepjes van het bonsai houden. Loofbomen zijn idd veerkrachtiger dan naaldbomen, maar ga je niet storten op tropische bomen. Die gaan in onze huiskamers niet lang mee.
Adds 3 mana of any colour to your mana pool.
pi_127472281
thanks voor de info
was ik ook niet van plan hoor.

wil juist op zoek gaan naar een sterke boomsoort die evt ook buiten de winter kan overleven , dan weet ik zeker dat ze bijna niet kapot te krijgen zijn :P
  donderdag 6 juni 2013 @ 15:05:21 #24
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_127483136
quote:
2s.gif Op donderdag 6 juni 2013 09:16 schreef kovenant het volgende:
thanks voor de info
was ik ook niet van plan hoor.

wil juist op zoek gaan naar een sterke boomsoort die evt ook buiten de winter kan overleven , dan weet ik zeker dat ze bijna niet kapot te krijgen zijn :P
Jeneverbessen kunnen erg goed tegen vorst en larixen helemaal.. larixen verliezen hun naalden dus hebben 's winters bijna geen sapstroom in de boom.
Op de toendra's overleven larixen zelfs -70

Beiden ook makkelijke bomen voor beginners, ook met buigen van de takken en wortelsnoei, de jeneverbes vergeeft het je snel.
pi_127513743
Goedemorgen, bijna middag,

Heeft iemand ervaring in het snoeien in Moyogi stijl? Ik heb zelf al Gegoogled op internet maar ik kom niet echt goede tutorials tegen hoe ik het beste moet beginnen. Moet ik bijvoorbeeld van beneden naar boven werken of net andersom, of eerst bedraden en dan in de stijl knippen. Of zal ik eerst met onderhoud snoei beginnen? Ik wil langzaam maar zeker in de zomer de Bonsai in fases in Moyogi stijl snoeien.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Bedankt :).
Het verschil tussen de regering en de maffia is dat de maffia georganiseerd is.
- Wiet van Broeckhoven
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')