abonnement Unibet Coolblue
pi_127000490
Hoe is de verdeling qua ECTS tussen inhoudelijke vakken en didactische vakken?
pi_127015665
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 21:01 schreef Buitendam het volgende:

[..]

De inhoudelijke vakken zijn nagenoeg op alle maatschappijleeropleidingen hetzelfde. Qua inhoudelijke vakken is de rode draad per leerjaar als volgt:

Leerjaar 1: Arbeid en samenleving, Economie en verzorgingsstaat, Massamedia 1, Multiculturele samenleving, Nieuwste geschiedenis, politicologie 1 en 2, Sociale psychologie, Sociologie, een aantal projecten zoals een wijkschouw en een methodeanalyse en tot slot ook nog een oriënterende stage.

Leerjaar 2: Culturele antropologie, Democratie en rechtsstaat, Massamedia 2, Recht, Criminaliteit en Socialisatie. Daarnaast heb je nog een viertal vakdidactiek- en Flankerend onderwijsprogramma's + een Hoofdfase-1 stage.

Leerjaar 3: Arbeid, Economische Sociologie, Internationale betrekkingen Noord-Zuid, Sociaal Culturele Veranderingen, Politieke filosofie, Sociologische stromingen, Technologie, Internationale Betrekkingen Europa en wederom projecten zoals Maatschappelijk vraagstuk en Ontwikkeling van Onderwijs. Daarnaast de Hoofdfase-2 stage waarbij je opdrachten moet doen als leerlingbegeleiding.

Leerjaar 4 is samengevat je LIO-stage (mits alle bovenstaande vakken afgerond) of je afstudeerstage. Daarnaast schrijf je je actieonderzoek en voer je deze uit.

Dus jouw visie op het inhoudelijke deel wat na je eerste of uiterlijk tweede jaar ophoudt is niet de juiste, ongeacht waar je de opleiding volgt.
Ik heb dezelfde vraag als YourAsset. Kijkend naar het programma van de HvA zie ik in drie jaar 102 ECTS staan voor vakinhoud én vakdidactiek. Ik ben benieuwd hoe die verhouding ligt.

Het lijkt in ieder geval meer dan ik had verwacht, hoewel je vraagtekens kunt zetten bij de diepgang gezien de hoeveelheid vakken.

quote:
[..]

Het is nagenoeg identiek, het enige wat Maatschappijwetenschappen van Maatschappijleer onderscheidt is het thema 'milieu en beleid'. De overige thema's (politieke besluitvorming, criminaliteit & rechtsstaat, massamedia, mens & werk, ontwikkelingssamenwerking, multiculturele samenleving en de Europese Unie.) wordt in nagenoeg iedere methode behandeld. Dat verschil is minimaal.
MWis natuurlijk weer een leerjaar hoger; daardoor ga je ook op een hoger niveau met de stof om mag ik hopen. Bij MW krijgen leerlingen ook een en ander mee over sociaal'wetenschappelijk' onderzoek heb ik begrepen. Daarvan weet ik bijvoorbeeld weinig af (bovendien heb ik er een pleurishekel aan).

quote:
[..]

Zie de vakken die ik eerder heb geschetst die je op de opleiding moet afronden en streep daarbij de thema's in de trant van geschiedenis of staatsinrichting weg en je houdt wel degelijk een volwaardig vak over die weinig raakvlakken heeft met alleen geschiedenis. Ik denk dat jouw visie op het vak te oppervlakkig is en zoals ik al eerder zei; verschillende docenten geschiedenis gingen je voor met deze visie en ik heb er in de afgelopen jaren precies 0 zien slagen met dat idee.
Kijk naar de domeinen: parlementaire democratie, de rechtsstaat, de pluriforme samenleving, de verzorgingsstaat. Die eerste twee domeinen vielen van oudsher onder geschiedenis, maar zijn in de jaren zestig gekaapt door een paar linkse hippies die vonden dat kinderen nog maar wat extra vakken moesten volgen. En ja, ik acht mijzelf beter in staat die vakken te geven dan een cultureel antropoloog of een socioloog.

Blijven er twee domeinen over, en van beide domeinen kun je je afvragen of ze nu wel zo belangrijk zijn dat je daar zoveel aandacht aan moet besteden, of je de kennis en kunde nu hebt om daar twee jaar mee te vullen of niet. Zeker als je een vraag als deze bekijkt in het licht van eerdere discussies over taal- en rekenvaardigheid zeg ik: laat deze onderwerpen deels vallen, schuif ze deels naar andere vakken toe en plaats de eerste twee domeinen waar ze thuishoren en je hebt een stuk meer ruimte voor zaken die in mijn optiek veel belangrijker zijn: taal- en rekenonderwijs. Het is nog goedkoper ook.

Ik heb overigens niet de illusie dat mijn visie op het moment haalbaar is.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 26-05-2013 14:39:17 (Tikfoutjes) ]
  zondag 26 mei 2013 @ 13:52:16 #178
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_127021216
quote:
7s.gif Op zaterdag 25 mei 2013 19:31 schreef Sloggi het volgende:
Het spijt me zeer, maar van tweedegraads lerarenopleidingen heb ik een niet al te hoge dunk wat betreft vakinhoudelijke kennis.
Ik hoop dat je het over je eigen vak hebt? :)

[ Bericht 7% gewijzigd door Baba-O-Riley op 26-05-2013 13:58:19 ]
.
  zondag 26 mei 2013 @ 14:15:24 #179
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127022109
quote:
Kijk naar de domeinen: parlementaire democratie, de rechtsstaat, de pluriforme samenleving, de verzorgingsstaat. Die eerste twee domeinen vielen van oudsher onder geschiedenis, maar in de jaren zestig gekaapt door een paar linkse hippies die vonden dat kinderen nog maar wat extra vakken moesten volgen. En ja, ik acht mijzelf beter in staat die vakken te geven dan een cultureel antropoloog of een socioloog.

Blijven er twee domeinen over, en van beide domeinen kun je je afvragen of ze nu wel zo belangrijk zijn dat je daar zoveel aandacht aan moet besteden, of je de kennis en kunde nu hebt om daar twee jaar mee te vullen of niet. Zeker als je een vraag als deze bekijkt in het licht van eerdere discussies over taal- en rekenvaardigheid zeg ik: laat deze onderwerpen deels vallen, schuif ze deels naar andere vakken toe en plaats de eerste twee domeinen waar ze thuishoren en je hebt een stuk meer ruimte voor zaken die in mijn optiek veel belangrijker zijn: taal- en rekenonderwijs. Het is nog goedkoper is.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127022407
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 13:52 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ik hoop dat je het over je eigen vak hebt? :)
Nee, maar ik spreek wel vanuit de ervaring van mijn eigen vak. Ik bedoel er overigens niet mee dat tweedegraads docenten niet geschikt zijn; ik denk wel dat er vanuit de opleiding niet voldoende vakkennis wordt meegegeven en dat er al helemaal niet op een voldoende niveau over het vakgebied zelf wordt nagedacht, en dan heb ik het niet alleen over het leraarschap. Op het vmbo en de havo is dit niet zo'n probleem, maar ik denk dat dat als je aan een gymnasiumklas lesgeeft, zelfs als het om een brugklas gaat, vrij snel problemen op kan leveren.

Maar goed, dat is ook logisch, je hebt nu eenmaal geen volwaardige opleiding in je vakgebied gevolgd; een beginnend tweedegraads docent heeft pedagogisch en didactisch dan weer veel meer bagage dan een beginnend eerstegraads docent.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 26-05-2013 14:39:39 ]
pi_127024372
Voor mijn vak heeft de eestegraads opleiding inhoudelijk gezien echt helemaal niets te maken met de stof die op de middelbare school behandeld wordt. Zowel vakinhoudelijk als pedagogisch hebben tweedegraads docenten een betere start.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_127024407
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 15:12 schreef Naamah het volgende:
Voor mijn vak heeft de eestegraads opleiding inhoudelijk gezien echt helemaal niets te maken met de stof die op de middelbare school behandeld wordt. Zowel vakinhoudelijk als pedagogisch hebben tweedegraads docenten een betere start.
Wat geef je? Nederlands zie ik. Eerstegraads opleidingen doen inderdaad weinig tot niets aan vakinhoud, maar je hebt vier jaar Nederlands gestudeerd. Als het goed is heb je daar wel het een en ander opgestoken.

Wat mis jij aan vakinhoud dat tweedegraads docenten wel hebben gehad?

[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 26-05-2013 15:20:11 ]
pi_127024679
quote:
7s.gif Op zondag 26 mei 2013 15:13 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Wat geef je?
Nederlands. Inhoudelijk gezien komt niets van de vakken die ik op de universiteit heb gevolgd terug, los van een enkel vak dat op de onderwijspraktijk gericht was. Over alles wat ik in de dagelijkse lespraktijk behandel, heb ik zelf niets geleerd tijdens mijn opleiding. Geldt overigens niet voor literatuur, daar heb ik wel degelijk wat aan.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 26 mei 2013 @ 15:37:55 #184
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_127025438
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 15:20 schreef Naamah het volgende:

[..]

Nederlands. Inhoudelijk gezien komt niets van de vakken die ik op de universiteit heb gevolgd terug, los van een enkel vak dat op de onderwijspraktijk gericht was. Over alles wat ik in de dagelijkse lespraktijk behandel, heb ik zelf niets geleerd tijdens mijn opleiding. Geldt overigens niet voor literatuur, daar heb ik wel degelijk wat aan.
Zelfde hier, grammatica, idioom, leesvaardigheid, luistervaaridgheid; dat komt echt niet aan bod in de studie Engels hoor! Dat is 2 semesters zelfstudie (grammar en idiom), en de rest, incl. schrijven, word je geacht te kunnen om het onderwijs te begrijpen en de opdrachten succesvol te maken (schrijven, literatuur, taalkunde).

Ik moest het eerste jaar voor de klas zelf alle grammaticaregels weer opzoeken voor ik ze goed kon uitleggen :')

In de tweedegraadsopleiding krijgen de docenten volgens mij bij Engels zelf ook vooral veel taalvaardigheid te doen, om op een goed niveau te komen. Bij de ba/ma engels wordt daar min of meer vanuitgegaan, behalve dan uitspraak, daar krijg je wel les in.
Kwak
pi_127026703
Het is ook niet erg. Het is wel jammer dat het soms veel tijd en moeite kost om bepaalde vaardigheden (zoals het ontleden van samengestelde zinnen) onder de knie te krijgen. In de tijd die ik besteed heb aan een of ander vaag vak over causaliteit in taal, waar ik nooit meer iets mee zal doen, had ik liever mijn eigen debatteer- en jureervaardigheid opgevijzeld. Maar ja, dat is ongetwijfeld niet universitair genoeg.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_127029084
Wat is volgens jullie dan de meerwaarde van een eerstegraads docent in jullie vak? Of is die er niet?
  zondag 26 mei 2013 @ 17:43:21 #187
168804 Buitendam
Commissaris.
pi_127031042
quote:
7s.gif Op zondag 26 mei 2013 10:40 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Ik heb dezelfde vraag als YourAsset. Kijkend naar het programma van de HvA zie ik in drie jaar 102 ECTS staan voor vakinhoud én vakdidactiek. Ik ben benieuwd hoe die verhouding ligt.
Ongeveer gelijk. Voor zowel de inhoudelijke vakken als de didactische vakken staat 3 tot 4. Het is dus ongeveer 50/50.

quote:
MWis natuurlijk weer een leerjaar hoger; daardoor ga je ook op een hoger niveau met de stof om mag ik hopen. Bij MW krijgen leerlingen ook een en ander mee over sociaal'wetenschappelijk' onderzoek heb ik begrepen. Daarvan weet ik bijvoorbeeld weinig af (bovendien heb ik er een pleurishekel aan).
Maatschappijwetenschappen ligt inderdaad op een hoger niveau, daar je op het vmbo enkel te maken krijgt met maatschappijleer 2 als verdiepingsvak. Maatschappijleer 1 wordt op alle niveaus als introductievak gepresenteerd.

quote:
Kijk naar de domeinen: parlementaire democratie, de rechtsstaat, de pluriforme samenleving, de verzorgingsstaat. Die eerste twee domeinen vielen van oudsher onder geschiedenis, maar zijn in de jaren zestig gekaapt door een paar linkse hippies die vonden dat kinderen nog maar wat extra vakken moesten volgen. En ja, ik acht mijzelf beter in staat die vakken te geven dan een cultureel antropoloog of een socioloog.
Natuurlijk ben jij als docent beter in staat die stof over te brengen dan een antropoloog of een socioloog. Dat zijn geen onderwijzers, maar veldonderzoekers. Omgekeerd is het natuurlijk hetzelfde geval; zodra zij veldonderzoek gaan doen sta jij redelijk buitenspel en hebben zij alle expertise.

Wat betreft de vermeende kaping van een stel hippies in de jaren zestig is complete and utter bullshit. Staatssecretaris Nel Maas van nota bene de VVD had een dikke, vette politieke vinger in de pap om het vak bestaansrecht te laten behouden en zelfs door te drukken als examenvak.

quote:
Blijven er twee domeinen over, en van beide domeinen kun je je afvragen of ze nu wel zo belangrijk zijn dat je daar zoveel aandacht aan moet besteden, of je de kennis en kunde nu hebt om daar twee jaar mee te vullen of niet. Zeker als je een vraag als deze bekijkt in het licht van eerdere discussies over taal- en rekenvaardigheid zeg ik: laat deze onderwerpen deels vallen, schuif ze deels naar andere vakken toe en plaats de eerste twee domeinen waar ze thuishoren en je hebt een stuk meer ruimte voor zaken die in mijn optiek veel belangrijker zijn: taal- en rekenonderwijs. Het is nog goedkoper ook.

Ik heb overigens niet de illusie dat mijn visie op het moment haalbaar is.
Dat wordt geprobeerd door de overlapping in Mens en Maatschappij te laten vallen. Wat economie, wat maatschappijleer, levensbeschouwing en geschiedenis en daar gaan sommige scholen mee aan de slag. Vaak om jouw genoemd taal- en rekenonderwijs lucht te geven, maar ik ben nog geen cijfers tegen gekomen waar dat zoden aan de dijk lijkt te zetten.
Dit, dus.
  zondag 26 mei 2013 @ 18:44:19 #188
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_127033373
quote:
7s.gif Op zondag 26 mei 2013 16:53 schreef Sloggi het volgende:
Wat is volgens jullie dan de meerwaarde van een eerstegraads docent in jullie vak? Of is die er niet?
Dat klinkt heel hautain misschien, maar ik ben gewoon slimmer dan een aantal van mijn collega's. :@ En voor bovenbouw VWO vind ik dat er echt toe doen...

Voor sommige vakken, zoals de bètavakken, en geschiedenis denk ik ook wel, zou het ook zo kunnen zijn dat je ook vakinhoudelijk betere kennis hebt na je eerstegraads. Voor de talen geldt dat niet zozeer, maar

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
maar goed dit is dus specifiek voor MIJ hè? Niet in t algemeen bedoeld...
Kwak
pi_127033970
Wel mee eens. Je hebt zelf gewoon een bepaald niveau nodig om bovenbouwklassen VWO uit te kunnen dagen.

Onderbouw is voor mij vooral in de les heel hard werken (politieagentje spelen), bovenbouw vooral buiten de les.

Daarbij heb ik wel heel erg veel respect voor mijn onderbouwcollega's. Zij doen dingen die ik nooit zou kunnen en willen, het echt 'juf' zijn, zeg maar. Stapje voor stapje het proces van een schrijfopdracht met leerlingen bijvoorbeeld en ieder ieniemini-onderdeeltje in laten leveren en er dan een enorm probleem van maken als het niet in een snelhechter zit en zo. Héél zinvol, want daardoor kunnen ze het wel als ik ze in de bovenbouw krijg, maar niet mijn ding. Tegelijkertijd zijn mijn onderbouwcollega's heel blij dat ze niet hoeven debatteren met leerlingen, geen literatuurmondelingen hoeven af te nemen en geen betogen over actuele politieke onderwerpen hoeven te laten schrijven.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
pi_127035206
Wat bedoelen we hier eigenlijk met eerstegraads? Leraren met een universitaire opleiding (zowel bachelor als master), of mensen die een eerstegraads bevoegdheid hebben (zonder onderscheid hbo/wo master)? Dat maakt mijn inziens ook nog wel een verschil.
  zondag 26 mei 2013 @ 19:50:23 #191
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_127036346
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 18:58 schreef Naamah het volgende:
Onderbouw is voor mij vooral in de les heel hard werken (politieagentje spelen)
Tja... dat is dan weer de truuk met de onderbouw, je moet er wel feeling mee hebben. Ik hoefde er nooit politieagentje te spelen. Op het moment dat dát het geval is, is er toch iets niet in orde.

quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 18:58 schreef Naamah het volgende:
Daarbij heb ik wel heel erg veel respect voor mijn onderbouwcollega's. (...) ieder ieniemini-onderdeeltje in laten leveren en er dan een enorm probleem van maken als het niet in een snelhechter zit en zo.
Nu ben ik "maar" een tweedegrader, maar ik vind bovenstaande toch wel een beetje in de schoenen pissen van de onderbouwers. Volgens mij ligt dat echt aan het type leraar en niet per definitie aan het feit dat ze aan onderbouw lesgeven...
.
pi_127037165
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 19:50 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Tja... dat is dan weer de truuk met de onderbouw, je moet er wel feeling mee hebben. Ik hoefde er nooit politieagentje te spelen. Op het moment dat dát het geval is, is er toch iets niet in orde.

[..]

Nu ben ik "maar" een tweedegrader, maar ik vind bovenstaande toch wel een beetje in de schoenen pissen van de onderbouwers. Volgens mij ligt dat echt aan het type leraar en niet per definitie aan het feit dat ze aan onderbouw lesgeven...
Nee, dan vat je het verkeerd op. Ik heb juist heel veel respect voor degenen die dat doen. Ik kan dat niet, heb daar inderdaad de feeling en het geduld niet voor en ik leer juist van degenen die in de onderbouw werken heel veel.

Wat je zegt over dat het vooral het type leraar is, klopt. Op de school waar ik nu werk zijn alle onderbouwdocenten wel echt andere types dan bovenbouwdocenten. Dat verschil wordt ook vaak benoemd en dat is verder prima.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 26 mei 2013 @ 20:35:54 #193
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_127038965
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 20:05 schreef Naamah het volgende:

[..]

Nee, dan vat je het verkeerd op. Ik heb juist heel veel respect voor degenen die dat doen. Ik kan dat niet, heb daar inderdaad de feeling en het geduld niet voor en ik leer juist van degenen die in de onderbouw werken heel veel.

Wat je zegt over dat het vooral het type leraar is, klopt. Op de school waar ik nu werk zijn alle onderbouwdocenten wel echt andere types dan bovenbouwdocenten. Dat verschil wordt ook vaak benoemd en dat is verder prima.
Baba-O'Reilly, ik wilde je niet beledigen. Ik had het ook echt over bij mij in de sectie he?

Verder eens met Naamah: het is vooral anders, maar ik doe ook onderbouw en ben dan wel ook echt onderbouwjuf in mijn gedrag. Ik wilde niet voor niets ooit naar de PABO, vind bruggers en vooral derde-klassers ook heel erg leuk om te doen. (Tweede klassen vind ik dan weer echt een gruwel).

We krijgen er een eerstegrader bij op school, dus mijn collega en ik krijgen wat meer lucht om ook wat onderbouw te draaien *O* Er zijn vast mensen die er van gruwen, maar ik vind het wel lekker, voor de afwisseling. We moesten dit jaar met zijn tweeën 12 bovenbouwklassen draaien. Ik ben mentor 3H en heb ook een 3V en een brugklas op verzoek van de directeur (mijn collega ook trouwens) dus je kunt wel raden hoeveel klassen mijn collega draaide*

*het juiste antwoord: 2x4V, 1x5V, 2x4H, 2x5H en 1x6V, daarnaast nog 1x3V en een half jaar vervanging in een brugklas. :X u gaat door voor de wasmachine!!
Kwak
  zondag 26 mei 2013 @ 20:42:30 #194
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_127039421
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 20:05 schreef Naamah het volgende:
Nee, dan vat je het verkeerd op. Ik heb juist heel veel respect voor degenen die dat doen. Ik kan dat niet, heb daar inderdaad de feeling en het geduld niet voor en ik leer juist van degenen die in de onderbouw werken heel veel. Wat je zegt over dat het vooral het type leraar is, klopt. Op de school waar ik nu werk zijn alle onderbouwdocenten wel echt andere types dan bovenbouwdocenten. Dat verschil wordt ook vaak benoemd en dat is verder prima.
Begrijp ik wel, hoor :) Maar een opmerking dat onderbouwdocenten zich druk maken over een snelhechtertje, vind ik een beetje denigrerend. Niet dat ik me aangesproken voel, hoor.

quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 20:35 schreef kwakz0r het volgende:
Baba-O'Reilly, ik wilde je niet beledigen. Ik had het ook echt over bij mij in de sectie he?
Dat was me wel duidelijk, hoor ;) Ben niet zo snel beledigd :)
.
pi_127042458
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 20:42 schreef Baba-O-Riley het volgende:
zich druk maken over een snelhechtertje
Dat is juist het mooie :D ze maken zich helemaal niet echt druk, maar laten de leerlingen wel geloven dat het een enorm probleem is, waardoor leerlingen wel veel netter worden met dat soort dingen. Ik ben daar veel te makkelijk voor :')
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  zondag 26 mei 2013 @ 21:44:24 #196
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_127043771
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 21:25 schreef Naamah het volgende:

[..]

Dat is juist het mooie :D ze maken zich helemaal niet echt druk, maar laten de leerlingen wel geloven dat het een enorm probleem is, waardoor leerlingen wel veel netter worden met dat soort dingen. Ik ben daar veel te makkelijk voor :')
+1 elk jaar weer een nieuw voornemen om ergens meer op te letten. :P

Heb trouwens afgelopen week in drie klassen een vragenlijst interpersoonlijk lerarengedrag afgenomen. Fijn om te zien dat ik echt iets ontwikkeld heb de laatste twee jaar en dat het beeld in de drie klassen (v 1, 4 en 5) niet veel afwijkt. Ben nu volgens de leerlingen de docent die ik zelf ook wil zijn (nadruk op samen/boven, boven-samen, samen-onder, met daarbij wat boven-tegen en nauwelijks onder-tegen/tegen-onder in de termen van leary.) Weet even de namen die eraan hangen niet meer. Begrijpend, sturend en steunend met wat dwingend er erbij... Volgens mij. Echt heel uitgesproken ook! Zegt natuurlijk niet alles, maar is al een verschil met mijn eerste jaar :Y
Kwak
  woensdag 29 mei 2013 @ 11:29:44 #197
165164 Tha_Bartman
And so it goes.
pi_127144538
ff, heeft iemand hier voor mij het antwoordmodel cito luistertoets vmbo 2012... Pm of Dm...

Net toets gemaakt, blijkt er geen nakijkmodel te zijn (nou ja, het is er wel.geweest, maar het is kwijt en uiteraard heeft niemand het gedaan) :')


Heb ze al binnen, nevermind.

[ Bericht 8% gewijzigd door Tha_Bartman op 29-05-2013 17:10:22 ]
Rich Hall:Everybody says that the wheel is the greatest invention ever but i think it was the 2nd wheel.... have you ever seen a guy on a unicycle, what an asshole." _O_
pi_127163569
quote:
0s.gif Op zondag 26 mei 2013 20:05 schreef Naamah het volgende:

[..]

Nee, dan vat je het verkeerd op. Ik heb juist heel veel respect voor degenen die dat doen. Ik kan dat niet, heb daar inderdaad de feeling en het geduld niet voor en ik leer juist van degenen die in de onderbouw werken heel veel.
Maar juist daarom zou het toch ook goed kunnen zijn als je je daarin zou ontwikkelen? Je denkt nu iets niet te kunnen, maar hoogstwaarschijnlijk kun je het wel als je ervoor kiest je daarin te ontwikkelen? Je staat toch nog niet zolang voor de klas? Op die manier geef je jezelf nog eens een nieuwe uitdaging....

Ik ben zelf van mening dat een echt goede bovenbouwdocent juist ook feeling heeft met het lesgeven in de onderbouw. De aansluiting onder- en bovenbouw is behoorlijk essentieel voor leerlingen. Bovendien zou ik het niet zo geweldig vinden als op mijn school zo duidelijk het onderscheid is tussen bovenbouw- en onderbouwdocenten. Ik heb op scholen lesgegeven waar dat inderdaad zo was en dat was absoluut niet bevorderlijk voor de sfeer maar ook niet voor de didactiek. De school waar ik nu werk heeft dat niet, en dat vind ik vele malen prettiger.

Ik vind overigens niet dat docenten maar van alle markten thuis moeten zijn als in: even goed kunnen lesgeven op alle verschillende niveau's en daarnaast ook onder- en bovenbouw. Maar binnen het niveau waarin je je 'specialiseert' (dus bijvoorbeeld havo en/of vwo, of juist vmbo) zou je wel ervaring en kennis moet hebben met/van alle stappen in het proces van begin (brugklas) tot einde (examenjaar) (Mits je gekwalificeerd bent daarvoor). Zoals ik ook van mening ben dat een sectievoorzitter ervaring moet hebben in alle leerjaren om de doorlopende leerlijn in de gaten te kunnen houden en het overzicht goed te hebben.

Overigens begrijp ik wel dat er tussen vakken nogal verschillen kunnen zijn. Ik geef geschiedenis en daar is het niet zo dat je in de onderbouw fundamenteel anders lesgeeft dan in de bovenbouw. In de bovenbouw doe je veel meer aan verdieping, en (bronnen)onderzoek en kies je ook wat moeilijkere thema's uit, maar dat is wezenlijk allemaal niet zo anders.

Ik gedraag me in mijn tweede klassen niet veel meer 'jufferiger' dan in mijn bovenbouwklassen trouwens. Ik zie wel collega's die dat doen, maar dat past helemaal niet bij mij. Ik houd helemaal niet van een (in mijn ogen) kinderachtige benadering van de leerlingen en heel erg 'schools' gedoe. En er zijn dan weer leerlingen die mij juist daarom weer waarderen. Verschillen in stijlen tussen leraren is alleen maar mooi, want zo zal een leerling altijd wel een docent hebben met wie hij/zij een klik voelt.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  zaterdag 1 juni 2013 @ 17:49:39 #199
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_127292398
quote:
2s.gif Op woensdag 29 mei 2013 18:23 schreef mane het volgende:
Maar binnen het niveau waarin je je 'specialiseert' (dus bijvoorbeeld havo en/of vwo, of juist vmbo) zou je wel ervaring en kennis moet hebben met/van alle stappen in het proces van begin (brugklas) tot einde (examenjaar)
Ben ik wel met je eens ja. Ik heb binnen het VMBO in alle klassen en alle richtingen (dus van basis zorg en kader electro tot theoretische leerweg) les gegeven. Ik vind het wel fijn om te weten (en te ervaren) wat er in alle klassen in 'mijn' richting gebeurt.

quote:
Ik gedraag me in mijn tweede klassen niet veel meer 'jufferiger' dan in mijn bovenbouwklassen trouwens. Ik zie wel collega's die dat doen, maar dat past helemaal niet bij mij. Ik houd helemaal niet van een (in mijn ogen) kinderachtige benadering van de leerlingen en heel erg 'schools' gedoe.
Ik vraag me af of leerlingen daar eigenlijk wel op zitten te wachten, "jufferig" cq. "kinderachtig" gedrag. Dat vinden ze misschien fijn op de basisschool, maar op de middelbare school vinden ze het volgens mij toch wel sjiek om een beetje "volwassener" benaderd te worden.

Hebben jullie overigens al zicht op jullie lessen volgend jaar? Ik mag volgend jaar na jaren weer eens brugklassen lesgeven. Ben benieuwd!
.
  zaterdag 1 juni 2013 @ 18:46:17 #200
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_127293795
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 juni 2013 17:49 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ben ik wel met je eens ja. Ik heb binnen het VMBO in alle klassen en alle richtingen (dus van basis zorg en kader electro tot theoretische leerweg) les gegeven. Ik vind het wel fijn om te weten (en te ervaren) wat er in alle klassen in 'mijn' richting gebeurt.

[..]

Ik vraag me af of leerlingen daar eigenlijk wel op zitten te wachten, "jufferig" cq. "kinderachtig" gedrag. Dat vinden ze misschien fijn op de basisschool, maar op de middelbare school vinden ze het volgens mij toch wel sjiek om een beetje "volwassener" benaderd te worden.

Hebben jullie overigens al zicht op jullie lessen volgend jaar? Ik mag volgend jaar na jaren weer eens brugklassen lesgeven. Ben benieuwd!
dat is jullie invulling van het woord jufferig :P als ik zeg dat ik juffiger ben in de brugklas betekent dat voor mij niet kinderachtig, maar vooral minder los dan in de bovenbouw, wat directiever, en ook wat liever. Mijn brugklassen zijn dol op me, dus ik neem aan dat ze het niet vervelend vinden.

ik heb nog niet officieel iets op papier voor volgend jaar, maar waarschijnlijk wordt het in elk geval 4/5 havo, 4/5/6 vwo en dan nog een derde en een brugklas erbij, dan zit ik aan 22 uur (0,8 + 1 uur vrijwillig in de staart en 1 uur examencompensatie). we krijgen een derde eerstegrader erbij, dus mijn collega en ik hoeven niet meer alle klassen te verdelen. anders had ik nog een 4h en een 4v erbij moeten hebben denk ik.
Kwak
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')