Laatst heeft Thiandi Groof haar Bachelor diploma gehaald aan het Amsterdam University College gehaald. Niets aan de hand zal je zeggen, een zoals velen.
Maar dit:
is Thiandi.
En haar middelbare school, en de universiteit, zijn gevallen voor een methode die door bijna iedereen ontkracht wordt. Thiandi's tentamens worden voor haar gemaakt door haar communicators, die zogenaamd zeggen wat zij wil. Als je kijkt naart het filmpje zie je dat Thiandi niet eens naar het letterbord, dat haar wordt voorgehouden, kijkt. Wetenschappers vinden dat je FC kan scharen onder hetzelfde kopje als een ouija bord. Niet Thiandi spreekt, maar haar begeleider.
Toevallig ken ik iemand die met haar in de collegzaal heeft gezeten. Het schijnt dat ze de hele tijd rare gluiden maakte en op een gegeven moment over de grond rolde. Niet verwonderlijk als haar IQ tot haar 14e nooit verder kwam dan 30. Maar sinds FC is ze zogenaamd opeens een genie die , zonder enkele taalles, vloeiend Engels en Nederlands spreekt:
quote:
Een Amerikaanse pedagoge attendeerde José Smits en Trix Grooff op het bestaan van Facilitated Communication. In de zomer van 2004 reisden ze samen met Thiandi naar een instituut van de Universiteit van Syracuse, dat sinds 1992 is gespecialiseerd in deze methode. Ze stonden versteld van de resultaten die Marilyn Chadwick al heel snel met Thiandi behaalde: Na enig zoeken hoe ze Thiandi het beste kon ondersteunen, begon Thiandi warempel te schrijven door letters aan te wijzen en nog wel in het Engels. Na twee sessies was José eveneens in staat om Thiandi te laten schrijven. (Nanninga, 2006)
Hoewel Thiandi voorheen zelfs niet door middel van plaatjes duidelijk kon maken wat ze wou en men aannam dat haar IQ niet hoger lag dan 30, bleek ze ongemerkt al heel veel kennis te hebben vergaard. Haar moeders hadden altijd al het vermoeden dat ze meer begreep dan ze liet blijken. Als men haar bijvoorbeeld twee voorleesboeken liet zien, dan pakte ze het boek dat het beste bij haar leeftijd paste en gooide het andere boek weg. Maar wat ze via een letterbord presteerde, overtrof de stoutste verwachtingen. Smits schreef er in januari 2005 een verhaal over voor NRC Handelsblad.
Thandi zat op dat moment al verscheidene maanden thuis, waar ze werd begeleid door drie werkstudenten. Helaas lukte het niet om in Almere een middelbare school te vinden die haar wilde toelaten. Omdat ze al zo goed Engels kon schrijven en haar ouders die taal ook beheersten, viel de keus op de Lister Community School in Londen, die open stond voor gehandicapte leerlingen. Op 11 mei 2005 startte Thiandi een dagboek op internet, waarin ze meteen in het Engels begon te schrijven. Moeder José, die ook in Engeland was gaan wonen, zorgde ervoor dat haar dochter op school werd bijgestaan door begeleiders die haar communicatie ondersteunden. Enkelen moesten het veld weer ruimen omdat ze niet beschikten over een bruikbare hulphand.
Eind oktober 2005 kreeg Thiandi een ontsteking aan de drain in haar hersenen. Ze onderging een operatie en moest ruim twee weken in het ziekenhuis blijven. Maar op 12 december was ze weer fit genoeg om twee examens te doen. Een docent van de school, die zich had bekwaamd in Facilitated Communication, ondersteunde haar hand bij het examen in natuurwetenschap. Daarin werd ze de beste van de klas.
De ouders van Thiandi waren ondertussen nog steeds bezig om voor haar een school in Nederland te vinden. Ze waren in beroep gegaan tegen een uitspraak van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs Almere. Maar op 16 november 2005 besliste de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de twee middelbare scholen in Almere waarbij men Thiandi had aangemeld, met recht van mening waren dat het voor hen een te grote belasting was om haar toe te laten.
In januari 2006 moest Thiandi nog een operatie ondergaan en verbleef ze weer enige tijd in Nederland. In april kon ze definitief naar eigen land terugkeren toen bekend werd dat ze het komende schooljaar terecht kon op het katholieke Cals College in Nieuwegein. De schoolleiding durfde deze uitdaging wel aan te gaan.
Een wiskundeknobbel
Op grond van haar studieresultaten in Londen, waar ze O-levels behaalde, mocht Thiandi in augustus 2006 naar de vierde klas van het atheneum. Ze had zich blijkbaar razendsnel ontwikkeld sinds ze in 2005 voor het eerst een echte schoolopleiding ging volgen. Het eerste jaar op het atheneum verliep moeizaam en er waren veel spanningen. Thiandi werd niet geaccepteerd door haar medeleerlingen, die zich stoorden aan de geluiden die ze maakte. Ook enkele leraren gedroegen zich nogal nors en ze werd vaak de klas uitgestuurd.Men besloot dat het beter was om Thiandi een eigen kamertje te geven, waar ze met haar assistenten de leerstof kon doornemen. De docenten kwamen regelmatig even langs om het lesprogramma door te spreken. (zie ook Nanninga, 2006)
Via het universiteitsblad Folia en andere kanalen werden er studenten geworven die Thiandi voor 15 euro per uur naar haar eindexamen wilden begeleiden. Ze konden worden betaald uit haar persoonsgebonden budget. In Thiandis dagboek worden een dozijn Nederlandse studenten genoemd die voor korte of langere tijd als hulphand fungeerden. Om haar bij een schoolvak goed te kunnen begeleiden, moesten ze vermoedelijk zelf al examen in dat vak hebben gedaan. Soms bleek een begeleider bij nader inzien niet zo geschikt. Zo schreef Thiandi op 13 februari 2008:
Ik heb wiskunde gedaan met Wieke. Het was moeilijk en lastig. Ik wil niet meer wiskunde doen omdat het te moeilijk is voor mij. Ik wil alleen nog dingen doen die ik kan.
Het lukte aanzienlijk beter nadat Jelle haar met wiskunde ging helpen. Op het eindexamen, dat ze in 2009 aflegde, scoorde Thiandi zelfs een 9,6 voor dit vak. Ze kreeg voor elk examen zes uur de tijd en werd daarbij geassisteerd door een van haar vaste begeleiders. Vier van hen werkten aan de examens mee. De school had een apart examenlokaal voor haar gereserveerd. Daar waren twee surveillanten aanwezig, die erop moesten toezien dat alles met de wijsvinger van Thiandi werd geschreven. Men ging er vanuit dat de hulpstudenten geen invloed uitoefenden op de antwoorden..
Het erge is, dat de universiteit WEET dat FC onzin is. Maar toch hebben ze haar geaccepteerd en haar tentamens laten maken. Toegeven dat ze een schandalige fout hebben gemaakt, zou ze in het rijtje van Diederik Stapel stoppen. En dat willen ze niet.
De waarheid is echter nu dat een zeer zwakbegaafde met een IQ van 30 door haar ouders als marionet wordt gebruikt. Ouders, die het niet aankunnen dat hun kind gewoon nooit meer zal kunnen dan in de hoek liggen snoezelen. Niet gek als je naar de ouders kijkt: lesbiennes waarvan er eentje homeopatisch arts is. Kortom: zweefteven. Die sinds 1996 al willen dat Thiandi normaal wordt behandeld:
http://www.trouw.nl/tr/nl(...)k-kunnen-leven.dhtml En die arme Thiandi wordt nu de collegebanken in geforceerd, terwijl ze eigenlijk gewoon het liefst over de grond wil rollen.
En wat is ons diploma nog waard als iemand met een IQ van 30 met behulp van andere een diploma haalt?
Meer over deze hoax vind je hier:
http://www.skepsis.nl/thiandi.htmlDeze man heeft het allemaal duidelijk neergepend.