Dat levert nu al jaarlijks aan baten op wat de verkoop van de hele goudvoorraad op kan leveren geloof ikquote:
Het gaat om vertrouwen.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:02 schreef Ryan3 het volgende:
The economist schrijf zo'n artikel vanuit een Anglo-Amerikaanse perspectief. Daardoor komt het wat warrig over. Niet verder bezuinigen in de kop komt ook wat vaag over als tegelijkertijd word geïmpliceerd dat de HRA verder moet worden afgebouwd. HRA afbouwen is verder bezuinigen nl. En dat de Anglo-Amerikaanse economen geilen op de afbouw van ontslagprocedures, is duidelijk natuurlijk. Of dat de enige weg is uit het dal van onze economie, ik waag dat te betwijfelen, juist dat zou betekenen dat nog meer mensen hun hand op de knip houden imho.
HRA kun je slechts over een periode van 30 jaar hervormen hoor.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:10 schreef Igen het volgende:
[..]
Het gaat om vertrouwen.
Iedereen weet dondersgoed dat de HRA op termijn onhoudbaar is. Hervorm hem dus. Te weinig eraan doen is misschien electoraal handig op de korte termijn, maar de kiezer wéét diep in z'n hart heus wel dat het eigenlijk niet genoeg is, stelt het kopen van een huis nog even uit, en zo blijft de economie kwakkelen.
Het is net als met een pleister: die kan je ook maar beter er in één ruk helemaal aftrekken.
Dat is ook, dat heb ik een tijd terug gezien in een uitzending van RTLZ over de havenbedrijven.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:06 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Nee, jij zat te roepen dat men niet doorvaart naar Duitsland omdat de transportkosten dan hoger zijn.
Ik betwist dat.
Je kan nu duidelijkheid geven over hoe je dat de komende 30 jaar gaat doen.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:11 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
HRA kun je slechts over een periode van 30 jaar hervormen hoor.
Dat leerden wij op de uni een paar jaar terug ook nog, maar door de cisis zijn de prijzen al flink gedaald en zit het er dik in dat over een jaar of twee dat redelijke niveau al bereikt is.quote:Slechts in die periode kun je de prijzen van huizen tegelijkertijd afbouwen naar een redelijk niveau, nu is er teveel lucht in geperst...
Oh, het gebeurt zeker. Hangt van het hele verhaal af, waar moeten de goederen verder heen dan vooral.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:06 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Nee, jij zat te roepen dat men niet doorvaart naar Duitsland omdat de transportkosten dan hoger zijn.
Ik betwist dat.
¤26 miljard volgens mijn berekening, valt tegen inderdaad.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:10 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Dat levert nu al jaarlijks aan baten op wat de verkoop van de hele goudvoorraad op kan leveren geloof ik.
Exact mijn punt.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:12 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Oh, het gebeurt zeker. Hangt van het hele verhaal af, waar moeten de goederen verder heen dan vooral.
In Zweden hebben ze het gedaan, meen ik.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:12 schreef Igen het volgende:
[..]
Je kan nu duidelijkheid geven over hoe je dat de komende 30 jaar gaat doen.
Als je 30 jaar lang elk jaar slechts ad-hoc een beetje gaat hervormen (niet te veel, om de kiezer te paaien), dan heb je 30 jaar lang onzekerheid en 30 jaar lang een kwakkelende woningmarkt en economie.
[..]
Dat leerden wij op de uni een paar jaar terug ook nog, maar door de crisis zijn de prijzen al flink gedaald en zit het er dik in dat over een jaar of twee dat redelijke niveau al bereikt is.
Het verschil is echter dat in die tijd van bezuinigingen de binnenlandse vraaguitval werd opgevangen door exporten, waardoor de recessie beperkt bleef.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:26 schreef DS4 het volgende:
Duitsland heeft jaren van bezuinigen achter de rug en plukt daar nu de vruchten van. Maar hebben tov NL in die jaren ook stilgestaan.
quote:Op zondag 24 maart 2013 14:50 schreef Straatcommando. het volgende:
Rutte doet toch wel wat ie zelf goeddunkt. Gewoon doorbezuinigen mensen.
Kutvent.
Harz-IV?quote:Op zondag 24 maart 2013 19:26 schreef DS4 het volgende:
Duitsland heeft jaren van bezuinigen achter de rug en plukt daar nu de vruchten van. Maar hebben tov NL in die jaren ook stilgestaan.
De export valt tegenwoordig weer tegen voor Duitsland, las ik laatst?quote:Op zondag 24 maart 2013 19:27 schreef von_Preussen het volgende:
[..]
Het verschil is echter dat in die tijd van bezuinigingen de binnenlandse vraaguitval werd opgevangen door exporten, waardoor de recessie beperkt bleef.
Het is maar de vraag of Nederland de vraaguitval door bezuinigingen kan opvangen of in een vicieuze cirkel terecht zal komen.
Ja. Maar die situatie hebben we nu (of binnenkort) dus toch al. Ik denk dus dat het nauwelijks een extra negatief effect oplevert als je de HRA voor nieuwe gevallen over een periode van 2 jaar zou terugschroeven tot nul. En als je dat doet dan is de pijn wel genomen en weten mensen waar ze aan toe zijn. Plus dat je dan jaar na jaar steeds meer geld binnenharkt dat je bijv. voor lastenverlichtingen kan gebruiken. Dat zou m.i. vertrouwen kunnen scheppen.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:18 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
En als de prijzen dus al gedaald zijn binnen twee jaar, naar een "redelijk niveau", via shock-terapie zeg maar, dan zal dat slechts betekenen dat mensen blijven zitten waar ze zitten, dat de huizenmarkt tot stilstand komt.
Nieuwe gevallen laten zich afschrikken, het is nl. niet zo dat je als nieuwkomer op de huizen markt 9 op 10 op 1 salaris een huis kan kopen.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:31 schreef Igen het volgende:
[..]
Ja. Maar die situatie hebben we nu (of binnenkort) dus toch al. Ik denk dus dat het nauwelijks een extra negatief effect oplevert als je de HRA voor nieuwe gevallen over een periode van 2 jaar zou terugschroeven tot nul. En als je dat doet dan is de pijn wel genomen en weten mensen waar ze aan toe zijn. Plus dat je dan jaar na jaar steeds meer geld binnenharkt dat je bijv. voor lastenverlichtingen kan gebruiken. Dat zou m.i. vertrouwen kunnen scheppen.
Jup. Inkorten van de WW tot één jaar, versobering van de bijstand, het afschaffen van alle belastingen en sociale afdrachten (dus bruto=netto) voor part-time werk tot 450 euro per maand, beperking van de beroepsbescherming in de ambachten, extra investeringen in het onderwijs, enz.enz.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:29 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Harz-IV?
Op gebied van uitkeringen en arbeidsmarkt nog onder Schröder toch?
Ja, en hoe dat uitpakte?quote:Op zondag 24 maart 2013 19:34 schreef Igen het volgende:
[..]
Jup. Inkorten van de WW tot één jaar, versobering van de bijstand, het afschaffen van alle belastingen en sociale afdrachten (dus bruto=netto) voor part-time werk tot 450 euro per maand, beperking van de beroepsbescherming in de ambachten, extra investeringen in het onderwijs, enz.enz.
De huizenmarkt is ontzettend inflexibel. Er worden jaarlijks gemiddeld zo'n 40.000 huizen gebouwd. Dat betekent dat per gezin zo ongeveer eens in de 200 jaar een nieuw huis wordt gebouwd.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:34 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Nieuwe gevallen laten zich afschrikken, het is nl. niet zo dat je als nieuwkomer op de huizen markt 9 op 10 op 1 salaris een huis kan kopen.
Ook niet nu de prijzen gedaald zijn.
Toch zou dat moeten wmb.
Iemand met een modaal inkomen zou een rijtjeswoning moeten kunnen kopen, dat is ahw het doel.
Dat laatste zou een uitgangspunt moeten zijn, en niet steeds meer mensen die beiden in die hypotheekstrop hangen. Vergis je niet in de VS kun je gewoon weglopen van je verplichtingen in Nederland niet hè.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:47 schreef Igen het volgende:
[..]
De huizenmarkt is ontzettend inflexibel. Er worden jaarlijks gemiddeld zo'n 40.000 huizen gebouwd. Dat betekent dat per gezin zo ongeveer eens in de 200 jaar een nieuw huis wordt gebouwd.
Vanaf de kant van de koper bekeken is de woningmarkt dus statisch en is het daarmee slechts een verdelingsvraagstuk. De gemiddelde betaalbaarheid van een huis ligt dus ook min of meer vast.
Je kan wel bijv. de verstrekking van hypotheken strenger maken (bijv. het inkomen van de partner niet meer meetellen, net als vroeger). Dan worden huizen niet betaalbaarder, maar wel goedkoper en houden gezinnen meer geld over voor andere dingen.
Ik zit nu in Duitsland en toevallig was net een week geleden het tienjarig jubileum van het hervormingspakket. Men lijkt het er wel over eens te zijn dat de hervormingen macro-economisch goed hebben uitgepakt. Zowat iedereen heeft werk en er is geen crisis.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:36 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
Ja, en hoe dat uitpakte?
Hoe is de werkloosheid daar?
Toch ook oplopend?
Weet ik niet.quote:Hoe zijn de ontslagprocedures?
Kunnen we die via shock-therapie opleggen in ons land?
Is dat, als dat lukt, de garantie voor een bloeiende economie?
De overheid gaat de portemonnees van de werkgever dus spekken.quote:Op zondag 24 maart 2013 20:07 schreef Igen het volgende:
Een groeiend aantal mensen verdient met hun voltijdbaan minder dan bijstandsniveau (waarbij de overheid het verschil bijpast). Daar is behoorlijk wat kritiek op.
Wat heet tegenvallen, de groei is misschien kleiner dan voorheen en valt daarom tegen, maar dat is nauwelijks iets wat de economie negatief zal beïnvloeden.quote:Op zondag 24 maart 2013 19:31 schreef Ryan3 het volgende:
[..]
De export valt tegenwoordig weer tegen voor Duitsland, las ik laatst?
Minder audi's, volkswagens verkocht?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |