Geen strafrechtelijk onderzoek naar MoszkowiczAdvocaat: ’Lichtpunt in zeer zware tijd’
Advocaat Bram Moszkowicz wordt niet vervolgd op basis van een aangifte van een ex-cliënt. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. De advocaat wordt ook niet strafrechtelijk aangepakt voor zijn conflict met de Belastingdienst.
Hij heeft die zaak geschikt 
en overige aantijgingen, waaronder de aangifte van zijn ex-cliënt, worden behandeld bij de tuchtrechter. Het OM noemt dat een passende afdoening en vindt een strafrechtelijk onderzoek 'niet opportuun'.
Moszkowicz stond de man in 2008 bij in een drugszaak. De ex-cliënt, B., zit momenteel zijn straf uit in het Drentse Veenhuizen. Hij heeft zijn klachten over Moszkowicz ook aangekaart in de tuchtzaak waarin de Raad van Discipline Moszkowicz in oktober voor het leven schorste. In november deed B. aangifte bij justitie.
Civiele zaakMaar volgens het OM kan het geschil tussen de Amsterdamse strafpleiter en zijn cliënt ook buiten het strafrecht om worden afgewikkeld. De onenigheid die Moszkowicz met B. heeft over zijn urenspecificatie kan in een civiele zaak worden afgehandeld, vindt justitie. Ook is het maar de vraag of de beschuldiging kan worden bewezen.
B. zegt dat een vriend 60.000 euro contant aan Moszkowicz heeft betaald om de verdediging in de drugszaak te voeren. De raadsman schreef daar geen kwitanties voor uit. B. diende een klacht in bij de Orde van Advocaten omdat Moszkowicz niet wilde verantwoorden wat hij voor het honorarium had gedaan.
Op aandringen van de deken legde Moszkowicz later alsnog verantwoording af, zegt B.'s advocaat, Meindert Doornbos. De strafpleiter kwam daarbij uit op 40 mille. B. eiste daarop 20.000 euro terug, maar volgens Doornbos is er niet betaald.
Hij zegt erg teleurgesteld te zijn en vindt het 'te makkelijk om deze zaak op het bordje van de tuchtrechter en de civiele rechter te leggen'. Doornbos: 'Het gaat hier om strafbare feiten. Die hoort het OM aan de rechter voor te leggen en die moet oordelen. Normaal wordt fors opgetreden bij zulke feiten. Er hoort geen onderscheid gemaakt te worden omdat het nu om Moszkowicz gaat.'
Gedoe'Als er een strafrechtelijk onderzoek moet plaatsvinden loopt het OM, bijvoorbeeld bij een doorzoeking, aan tegen de geheimhoudingsplicht van een advocaat. Dat houdt in dat de deken bij het hele onderzoek aanwezig moet zijn. Ik lees tussen de regels van het bericht van het OM door dat het gewoon geen zin heeft in al dat gedoe', aldus Doornbos.
De Asser advocaat laat het aan B. over of hij zich neerlegt bij de beslissing van het OM of niet. In dat geval kan B. in een zogeheten artikel 12-procedure het gerechtshof vragen het OM te dwingen alsnog vervolging in te stellen tegen Moszkowicz.
B. heeft zijn gevangenisstraf van een paar jaar inmiddels uitgezeten en is daarna het land uitgezet, omdat zijn verblijfsvergunning is ingetrokken. De van oorsprong Joegoslavische man verblijft nu in Montenegro.
LichtpuntMoszkowicz laat weten blij te zijn met de beslissing van het OM. 'Het is een lichtpunt in een overigens zeer zware tijd', aldus de advocaat. Daarmee verwees hij naar het oordeel van de tuchtrechter, die hem in oktober uit zijn vak zette, onder meer omdat hij grote bedragen contant aannam. Ook had hij zijn administratie niet op orde, ging hij niet goed met cliënten om en volgde hij geen bijscholingscursussen.
Die zogenoemde schrapping van het tableau is niet definitief en loopt nog bij het Hof van Discipline. Deze hogere tuchtrechter velt op 22 april een oordeel over Moszkowicz.
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)aar-Moszkowicz.dhtmlJammer