slashdotter3 | donderdag 10 januari 2013 @ 10:10 |
http://www.hln.be/hln/nl/(...)n-ton-eten-weg.dhtml Tussen 30 en 50 procent van al het voedsel dat elke dag in de wereld wordt geproduceerd, geraakt niet eens op iemands bord, maar belandt rechtstreeks of onrechtstreeks op de vuilnisbelt. En de helft van al het eten dat wij kopen, eten we niet op. Dat zijn de onthutsende conclusies van een rapport dat vandaag bekend gemaakt wordt door de Institution of Mechanical Engineers (IME), een gereputeerde organisatie waar meer dan 100.000 ingenieurs uit 139 landen deel van uitmaken. In het rapport, dat 'Global Food; Waste Not, Want Not' heet, staat dat tussen 30 % a 50 % van het voedsel dat dagelijks in de wereld wordt geproduceerd niet geconsumeerd wordt. We hebben het hier over 1,2 a twee miljard ton. Per jaar, of bijna zes miljoen ton per dag. Dat is zes miljard kilo per dag. Het komt erop neer dat we elke dag het equivalent van bijvoorbeeld één brood voor elke mens op aarde gewoon wegkieperen. De ingenieursorganisatie, ooit nog opgericht door spoorwegpioneer George Stephenson, noemt de cijfers "hallucinant". Uit de analyse van hoe dat komt, blijkt dat er veel schuldigen zijn aan de verspilling, maar de vier belangrijkste zijn: - onnodige strenge houdbaarheidsdata of best te consumeren voor-data op voedselverpakkingen - marketingtaktieken zoals twee kopen één betalen - de in het Westen heersende vraag van consumenten naar voedsel dat er cosmetisch perfect uitziet - slechte, inefficiënte productiemethoden en landbouwmethoden, alsook niet goed afgestemde infrastructuur naar distributie toe en foute opslagmethoden. Ideaalbeeld Ongeveer 30 procent van de groenten die geteeld worden in Europa worden zelfs niet geoogst of wordt meteen verwoest omdat ze niet voldoen aan de eisen van de inkopers, de verdelers en de verkopers, met de grote warenhuisketens op kop. Lees: de groenten zijn perfect eetbaar, alleen zijn ze net te klein, of vinden de afnemers dat ze op één of andere manier niet voldoen aan het ideaalbeeld dat de consument er van heeft, en zijn ze als gevolg volgens hen onverkoopbaar. Het wordt erger. De helft van al het eten dat wij kopen, eten we niet op. Dat is zo in de VS, maar ook in Europa, dat op dat gebied de States ondertussen heeft bijgebeend en zelfs aan het passeren is. Water Er wordt ook 550 miljard m³ water verspild aan het telen van groenten en fruit dat nooit tot bij de consument zal geraken. Omdat we ook steeds meer vlees eten (maar ook weggooien) wordt die situatie alleen maar erger: om één kilo vlees te produceren is 20 a 50 keer meer water nodig dan om één kilo groenten te telen. Als we zo doorgaan hebben we in 2050 10 a 13 biljoen kubieke meter water nodig alleen voor voedselproductie. Dat is 2,5 a 3,5 keer meer dan wat de mensheid momenteel aan water verbruikt. Volgens de ingenieursorganisatie zou het implementeren van bestaande technieken in combinatie met strengere regels om het verspillen van voedsel tegen te gaan al erg snel tot 60 a 100 procent minder weggegooid eten kunnen leiden. | |
Demon_from_heaven | donderdag 10 januari 2013 @ 10:11 |
Waarom staat dit in nieuws? Dit wisten we ook al in de jaren 90. | |
eleusis | donderdag 10 januari 2013 @ 10:13 |
Slotje dan maar, Demon_from_heaven wist dit al jongens | |
Rezania | donderdag 10 januari 2013 @ 10:16 |
Wat boeit ingenieurs dat nou? | |
RemcoDelft | donderdag 10 januari 2013 @ 10:17 |
Beetje stemmingmakerij hoor! Wat we wegkieperen is geen brood, maar een grote berg snotterig afval wat je eventueel wel zou kunnen eten maar waar ook jij geen trek in hebt. In de natuur is het heel normaal dat niet alles wordt opgegeten door 1 soort: als een appel van een boom valt en wegrot komt die gewoon weer in de kringloop terecht. Dat water komt 100% weer in de kringloop terecht. Voorlopig stroomt er nog altijd water vanuit onze grote rivieren rechtstreeks de zee in. Ga maar tellen hoeveel kuub per jaar dat is ![]() Weer: stemmingmakerij! Wat ik weggooi zijn voor- en achterkantjes van brood, aardappelschillen, klokhuizen, botten, etc. etc. En 2 keer per jaar iets wat bedorven is. | |
bijdehand | donderdag 10 januari 2013 @ 10:17 |
Wat wil je dan met het eten doen? Alles bewaren? Verschepen naar Afrika is enorm duur en niet te doen. | |
A-mineur | donderdag 10 januari 2013 @ 10:20 |
De schuldige hier aan zijn natuurlijk iedere leiding gevende in deze hierachie, zij beslissen nl. of voedsel behouden of weggekieperd wordt, tot op de politiek aan toe, die stellen dat een product aan x voorwaarden meot voldoen. Het is onze industriele drift die hier de boosdoener is, want als het minder goede voedsel beter distribueerd zou worden (desnoods voor veevoer ofzo, of biomassa) dan waren er beter aan toe. Maar dan komt de echte boosdoener der mens weer naar boven, geld... want verwerking kost geld, en niemand wil delen. | |
RemcoDelft | donderdag 10 januari 2013 @ 10:22 |
Wat denk je dat vee nu eet? Appeltjes zonder vlekje? | |
A-mineur | donderdag 10 januari 2013 @ 10:22 |
Nee natuurlijk niet, maar al dat weggepleurde voer kan ook nog wel extra verwerkt worden ![]() | |
Metro2005 | donderdag 10 januari 2013 @ 10:24 |
Ze kunnen er toch gewoon voor betalen? OT: Dat het er cosmetisch gezien niet perfect uitziet is echt schandalig. Wat boeit het nou of een appel wat kleiner is of niet helemaal rond. Volgens mij wordt dat bedacht door mensen die een koekje weggooien omdat het gebroken is en dan maar een nieuwe pakken. | |
bijdehand | donderdag 10 januari 2013 @ 10:24 |
We kunnen ook precies genoeg eten produceren als dat we nodig hebben, maar als er dan een keer een oogst mislukt hebben we allemaal een probleem. | |
#ANONIEM | donderdag 10 januari 2013 @ 10:25 |
Alsof iemand ook maar 1 seconde erover nadenkt om die zooi op te eten. | |
bijdehand | donderdag 10 januari 2013 @ 10:25 |
Als ze het geld hebben kunnen ze er voor betalen ja, dat zeker. ALS. ![]() En dat cosmetische speelt ook niet meer mee op het moment dat wij hier tekort hebben. | |
DrDarwin | donderdag 10 januari 2013 @ 10:32 |
Eenpersoons verpakkingen voor een normale prijs zou ook al helpen. | |
RemcoDelft | donderdag 10 januari 2013 @ 10:37 |
Dat is mijn punt: denk jij dat dat nu niet gebeurt? Komt de overheid weer met een extra belasting op verpakkingen... | |
beestjuh | donderdag 10 januari 2013 @ 10:38 |
Ik gooi anders maar zelden iets weg, de restjes gaan naar m'n beesten. Voor elk wat wils. ![]() Zo belandt er ook nogal eens gft-afval náást mijn groenbak, dat wordt zeer gewaardeerd door de vogeltjes in mijn tuin. Echter, als ik bij een supermarkt ga vragen om restanten, oud brood of groente, blijken zij het liever weg te gooien. Vooral dáár gaan enorme hoeveelheden verloren. Zo ook in fabrieken en de landbouw vanwege 'imperfecties'. Echter wordt het vaak nog verkocht als varkensvoer. De enige reden dat dat ongezonde vlees nog (goedkoop) verkocht wordt. Beter zou men die restanten als hulp aan arme landen schenken. Dáár kijkt men niet op een beurs plekje of een kromkommer. | |
Vader_Aardbei | donderdag 10 januari 2013 @ 10:39 |
Wat is daar onthutsend aan? Natuurlijk eten we niet alles op. En dat gezwaai met het morele vingertje komt mij ook de strot uit. We lossen het wereldvoedselprobleem niet op door hier minder eten te produceren. We lossen het wereldvoedselprobleem op door anticonceptie overal in te zetten en te zorgen dat er minder mensen zijn die kunnen verhongeren. | |
Eenskijken | donderdag 10 januari 2013 @ 10:39 |
Beetje makkelijk scoren van dat rapport. Zo simpel ligt het allemaal niet. | |
A-mineur | donderdag 10 januari 2013 @ 10:39 |
Dat doen ze natuurlijk, maar schijnbaar niet genoeg volgens het nieuwsartikel. | |
RemcoDelft | donderdag 10 januari 2013 @ 10:40 |
Tsja, ga jij 3 euro per kg betalen voor appels met bruine plekken? Supermarkten willen restanten uiteraard niet weggeven vanwege verantwoordelijkheid. Ze zien je aankomen in Ghana, met 100.000 ton afval... Ze hebben veel liever de 5 miljard euro die we sowieso aan "arme landen" schenken! Daarbij is er ook in arme landen geen tekort, ook daar zit het probleem in de verdeling. En daarbij: zelfs als we onbeperkt voedsel naar Afrika sturen, leidt dat alleen maar tot NOG MEER MENSEN. En dan lopen er straks 10 miljard mensen rond op een continent wat nauwelijks mensen kan onderhouden. | |
bijdehand | donderdag 10 januari 2013 @ 10:45 |
Weet je hoe duur dat wel niet is? Beter planten ze zich niet zo veel voort daarzo. | |
kirsten. | donderdag 10 januari 2013 @ 10:45 |
Ach, ik eet dingen die ruimschoots over de datum zijn. Zolang het er nog goed uitziet en goed ruikt (sommige uitzonderingen daargelaten) is het toch nog prima te gebruiken. Doe dit al jaren en ben er nog nooit ziek van geworden. Mensen moeten eens ophouden met zich zo te focussen op THT's. En schimmel? Tuurlijk, als een potje te lang staat met een laag schimmel erop gooi je het weg. Maar als er een schimmelplek op je kaas zit, kan je die er gewoon uitsnijden hoor, wat denk je dat er bij de kaasboeren gebeurd? Die gaan echt geen halve kaas weggooien omdat er ergens een klein schimmelplekje opzit. Mensen zouden zich ook eens kunnen verdiepen in wat je allemaal wel niet kan invriezen, hoe je bijvoorbeeld zelf lenteuitjes kan laten groeien (eenmalig kopen, en dan de witte eindjes in een glaasje water zetten, zo heb je binnen 12 dagen weer nieuwe uitjes). Goed voorbeeld van zelf wat minder verspillen, als je namelijk in je eentje bent hoef je niet het gehele pakje op te zetten maar volsta je ook wel met 3 strengen. Waar ik me ontzettend aan kan irriteren zijn mensen die melk kopen en zodra een (ongeopend) pak ook maar 1 dag over de tht (TENMINSTE houdbaar tot) is hem weggooien. Is er wat mis met jullie neusjes? melk (en yoghurt ook) zijn echt nog prima als ze een aantal dagen over de THT zijn, zeker als ze ongeopend zijn. | |
deedeetee | donderdag 10 januari 2013 @ 10:48 |
Goed plan ! Die verkopen het dan duur aan de bevolking en strijken een leuke winst op waarmee ze dan wapens kunnen kopen om de bevolking onder de duim te houden en/of de zoveelste dure auto, dan kan ook... ![]() | |
RemcoDelft | donderdag 10 januari 2013 @ 10:51 |
Wat is er mis met jouw smaak, zou ik eerder zeggen... Melk smaakt een dag voor de houdbaarheidsdatum al helemaal niet lekker meer, en gaat dus inderdaad gewoon door de gootsteen. Gelukkig kan ik dit meestal heel goed plannen. | |
kirsten. | donderdag 10 januari 2013 @ 10:53 |
Tjsa, laten we zeggen dat smaken dan maar verschillen. En prima als jij dit goed kan plannen maar een groot deel kan dit niet en gooit het weg. Gewoon ontzettend zonde. | |
nummer_zoveel | donderdag 10 januari 2013 @ 10:57 |
Daarom koop ik dus lang houdbare melk, het kwam te vaak voor de het over de datum was en niet meer te drinken. | |
#ANONIEM | donderdag 10 januari 2013 @ 11:03 |
De EU had ook van die standaarden... http://www.elsevier.nl/Eu(...)toe-ELSEVIER239819W/ | |
Mortaxx | donderdag 10 januari 2013 @ 11:05 |
Ja en door jouw hulp aan arme landen gaat de lokale boer daar failliet. | |
Murdera | donderdag 10 januari 2013 @ 11:07 |
Soms verkochten ze op de markt van die "mislukte" groenten voor de helft van de prijs, was perfect. ![]() | |
RemcoDelft | donderdag 10 januari 2013 @ 11:17 |
Ambtenaren die zichzelf "nodig" houden: eerst iets verbieden, daarna weer toestaan. Als die ambtenaren er niet waren, was er nooit een probleem geweest... | |
Revolution-NL | donderdag 10 januari 2013 @ 11:47 |
Als we mensen gewoon dood laten gaan door natuurlijke selectie zou er ook een stuk minder hongersnood zijn in de wereld. Maar nee, initiatieven als serious request die zorgen er gewoon voor dat babies die eigenlijk geen bestaansrecht hebben toch overleven en zich voort kunnen planten. Klinkt hard, het is wel de werkelijkheid. | |
beestjuh | donderdag 10 januari 2013 @ 11:49 |
![]() Volgens mij verwar je voedselhulp met financiële 'hulp'. Die laatste gaat inderdaad rechtstreeks naar de regering in de hoop dat ze er voedsel voor aanschaffen en verspreiden. Die eerste kun je niet zo makkelijk verkopen aan een bevolking die niet al te mobiel is (en geen cent te makken heeft). Nu ga je vast beweren dat we ons er helemaal niet mee moeten bemoeien, ook prima. Dan ook de bevolking niet meer uitbuiten voor een beetje goedkope koffie, rijst, bont, chocola en specerijen. Ik koop inderdaad wel eens afgekeurde appels voor 45 ct per kg. rechtstreeks bij de boer. Meestal is enkel de schil een beetje beschadigd of is de kleur niet goed. Ook krijgt mijn vader afgekeurde wortels van een bevriende boer. Vaak vraag ik me af wat er mis mee is. Te groot, te klein, gek vormpje, stukje afgebroken, maar even zo vaak is er niks afwijkends aan te ontdekken. Afkeur =/= afval. Betaal jij3 euro voor een kilo appels? Dan ben je sowieso nogal wereldvreemd. ![]() De corrupte regering ziet liever ons geld, de armste bevolking wil vooral eten. En een goed doorvoede bevolking krijgt uiteindelijk andere prioriteiten dan zich voeden en voortplanten. Lijkt me constructiever dan op dezelfde voet doorgaan ad infinitum. | |
#ANONIEM | donderdag 10 januari 2013 @ 11:50 |
Schandalig dat dit kan gebeuren. Het is niet alleen een enorme voedselverspilling, maar ook een energieverspilling van jewelste, want er is enorm veel energie mee gemoeid om al dat voedsel te produceren. En het kost ook nog eens klauwen met geld. Dik een jaar geleden is al becijferd dat we in Nederland jaarlijks voor 4,4 miljard euro aan eten weggooien: http://www.nrcnext.nl/blo(...)aarlijks-44-miljard/ | |
Eyjafjallajoekull | donderdag 10 januari 2013 @ 12:18 |
Jep. Wat je vaak ziet is dat enorme zakken appels weggegooid worden omdat er 1 appel in de zak een beetje bruin is. En zeker in de VS is men doodsbang dat er iemand dan ziek van wordt want dan kan diegene de boel voor miljoenen aanklagen. | |
Gia | donderdag 10 januari 2013 @ 13:38 |
We kunnen best economischer boodschappen doen, maar daar moeten we dan bij nadenken of tijd aan spenderen. Met het jachtige leven wat we leiden, hebben veel mensen hier geen tijd voor of zin in. Vlees wat per vier stuks verpakt ligt, kun je mee naar de slager en zeggen dat je er maar 1 wilt. Dan wordt dat opnieuw verpakt, met dezelfde kiloprijs. Kost echt niet meer. Groente kun je vers op de markt kopen, eventueel blancheren, en per portie verpakken en invriezen. Of je deelt het met anderen. Ik had gisteren een behoorlijk grote bloemkool. Heb hiervan mijn ouders een deel gegeven, omdat het voor ons teveel is. Brood, ook al zoiets. Kun je een hele kopen, per portie in zakjes doen en invriezen. Als de supermarkten dit erbij zouden moeten doen, wordt alles nog duurder. | |
Jian | donderdag 10 januari 2013 @ 14:18 |
Commerciële belangen! en toevallig leven wij in een consumptiemaatschappij die daar natuurlijk hoogst gevoelig voor is. Natuurlijk kan het anders, maar willen we dat wel, zijn we bereid de veranderingen en de totale gevolgen daarvan te ondergaan en de "offers" daarvoor te brengen? Ik geloof er niets van! Beginnen we overigens met het afschaffen van acties voor idiote, edoch lekker aaibare doelen, zoals die van SR, het is al gezegd hier, nog meer mensen in een werelddeel waar minder o zo noodzakelijk is. Daarnaast ben ik het eens met de kritische kanttekeningen die door een aantal bij de "verspillingscijfers" worden geplaatst. Hier en daar nogal overtrokken en ongenuanceerd! | |
Mortaxx | donderdag 10 januari 2013 @ 14:22 |
SR-adept? | |
deedeetee | donderdag 10 januari 2013 @ 14:51 |
Dacht je zelf daar op de markt te gaan staan om het eten uit te delen ? Daar komt een hele organisatie aan te pas en die kost bakken vol geld. Daar wil de plaatselijke overheid natuurlijk aan verdienen. Net zoiets als* kleding weggeven * voor die landen. De kleding wordt daar verkocht omdat er anders toch maar misbruik van wordt gemaakt ( zegt men daar ) Niks gratis af te halen.... Net als b.v. het plaatsen van een waterpomp voor het hele dorp. De dorpsoudste laat dan de dorpelingen betalen voor het water. Het is allemaal niet zo simpel als je denkt. Wij kunnen de mentaliteit van de mensen daar niet veranderen. Daar moeten ze zelf in groeien. | |
bijdehand | donderdag 10 januari 2013 @ 15:01 |
Pas ergens een mooi artikel gelezen over dit soort dingen. Over hoe de overheden van die landen de prijzen ineens gaan verhogen als er weer eens voedselhulp vanuit het westen komt. | |
betyar | donderdag 10 januari 2013 @ 15:04 |
Eten weggooien ![]() ![]() | |
DeRakker. | donderdag 10 januari 2013 @ 21:05 |
Weinig aan te doen of iemand moet miljarden op zijn rekening hebben om al het 'foute' voedsel naar arme landen te verschepen. Er verdwijnt ook enorm veel voedsel naar de dieren ![]()
| |
DeRakker. | donderdag 10 januari 2013 @ 21:05 |
Bedrijven doen dit voor je. | |
WammesWaggel | vrijdag 11 januari 2013 @ 01:08 |
Daar geloof ik niks van. | |
Joipoidoipoipoi | vrijdag 11 januari 2013 @ 02:06 |
Het vervoeren van groenten die niet de juiste vorm hebben is veel duurder dan het vervoeren van groenten met wél de juiste vorm. Stel dat er 30 rechte komkommers van de juiste lengte en dikte in een kistje passen, dan passen er misschien maar 15 'mislukte' komkommers in datzelfde kistje. Qua vervoer dus al 2 keer zo duur. En dan de verkoop nog: de meeste mensen zullen eerder de perfecte komkommers pakken dan de mislukte komkommers, waardoor de mislukte komkommers te lang blijven liggen. Ook moeten die mislukte komkommers allemaal een andere prijs hebben i.v.m. afwijkend gewicht. Dus al die mislukte komkommers apart wegen kost ook veel tijd en dus geld. | |
Franknfurter | vrijdag 11 januari 2013 @ 02:23 |
Ik ruik inderdaad amper wat, dus melk gooi ik voor de zekerheid maar weg dan. Snorry hoor. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:08 |
Als iedereen met een tuin nu een paar kipjes neemt, die het etensafval geeft, heb je altijd verse lekkere eitjes en veel minder afval | |
betyar | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:10 |
Niet vergeten een lamp in het hok te hangen (die ook werkt) anders heb je een paar maanden geen eieren. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:11 |
Nooit gedaan, nooit last van | |
betyar | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:16 |
Hmm, hier leggen ze in de winter niet. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:23 |
Ook niet met lamp? | |
betyar | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:30 |
Gebruiken we niet. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:36 |
Heb je bruine legkippen en hoe oud zijn ze? | |
Doodloper | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:57 |
dat is echt zo ranzig | |
Doodloper | vrijdag 11 januari 2013 @ 09:57 |
Ander voer kopen ![]() | |
betyar | vrijdag 11 januari 2013 @ 12:22 |
Geen idee wat voor kippen het zijn, ze zullen nu ongeveer 1 jaar zijn, in de zomer leggen ze goed. | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 12:23 |
Bruin en klein? | |
betyar | vrijdag 11 januari 2013 @ 12:25 |
Zwart en vrij groot. | |
TLC | vrijdag 11 januari 2013 @ 12:27 |
Voedsel wordt al weggegooid als er al een woord niet goed geschreven is op de verpakking ![]() ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 12:51 |
Ah, okay Dat zijn dus geen bruine legkippen, die poepen eieren uit zoals een gans poept | |
nummer_zoveel | vrijdag 11 januari 2013 @ 13:39 |
Jouw mening. | |
Doodloper | vrijdag 11 januari 2013 @ 16:52 |
goede constatering van je | |
Jordony | vrijdag 11 januari 2013 @ 17:01 |
Ondanks dit nieuws zal er helaas weinig veranderen ben ik bang... | |
Pietverdriet | vrijdag 11 januari 2013 @ 17:04 |
heel veel van die verspilling komt door de inefficiënte distributie in landen als bv India, rot weg voor het op de markt komt. Wat ik even niet zie, is dat industriële overproductie of niet aan de standaard voldoen (te donkere koekjes bijvoorbeeld) hier in het westen tot veevoer wordt verwerkt. Hebben ze dat meegenomen als weggegooid? | |
WammesWaggel | vrijdag 11 januari 2013 @ 18:22 |
AUB ganzen niet zwart maken, dank. | |
Moin | vrijdag 11 januari 2013 @ 18:23 |
Zelf probeer ik er wel rekening mee te houden, maar ieder mens gooit wel eens wat weg. Daar is nu eenmaal niets aan te doen. Ik ga mezelf ook niet overeten als de honger plots weg is. |