Korte omschrijving depressie:quote:Op zondag 3 januari 2010 01:17 schreef Quickie_Butt het volgende:
Het viel me op dat er nog geen centraal topic is voor depressies en/of angstklachten. Wel een topic over medicatie bij psychische problemen en een hoe voel je je nu topic, maar die dekken naar mijn mening niet helemaal de lading.
Ik denk dat dit topic wel kan bijdragen in dit subforum. Veel mensen kampen namelijk met depressieve of angstklachten en zo kunnen we een beetje steun bij elkaar zoeken en elkaar van adviezen en tips voorzien
Korte uitleg van angststoornissen:quote:Depressie
Iemand met een depressie heeft last van een hevige neerslachtigheid.
Die neerslachtigheid klaart niet na een paar dagen vanzelf op, maar duurt minimaal twee weken. Depressie moet niet verward worden met 'gewone' neerslachtigheid die iedereen wel eens heeft. Bij een depressie is deze heviger en tast het dagelijks functioneren aan.
Bron: http://www.trimbos.nl/onderwerpen/psychische-gezondheid/depressie
Vorige delen:quote:Angststoornissen
Angststoornissen zijn in de psychiatrie de meest voorkomende aandoeningen. Sommige van deze aandoeningen worden fobie genoemd. Het gemeenschappelijke kenmerk van angststoornissen, is dat er sprake is van angst. Mensen kunnen zo angstig zijn dat het hun leven ontregelt.
Wanneer spreken we van een angststoornis?
Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als het welzijn van een persoon direct wordt bedreigd, maar ook als een persoon een situatie als bedreigend ervaart. Als een angst geen reële grond heeft en de betrokken persoon er sociale of beroepsmatige problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis.
In het diagnostisch classificatiesysteem DSM-IV worden de volgende angststoornissen onderscheiden:
Paniekstoornis met of zonder agorafobie
Sociale fobie of angststoornis
Specifieke of enkelvoudige fobie
Obsessief-compulsieve stoornis of dwangstoornis
Gegeneraliseerde angststoornis
Posttraumatische stress-stoornis
Hypochondrie
Angststoornis door een lichamelijke aandoening
Acute stressstoornis
Angststoornis door alcohol of drugs
Voor de Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen is de indeling van de DSM-IV als uitgangspunt genomen. Van de onderscheiden angststoornissen zijn de volgende aandoeningen opgenomen in de richtlijnen:
Paniekstoornis met en zonder agorafobie
Sociale fobie
Specifieke fobie
Obsessief-compulsieve stoornis
Gegeneraliseerde angststoornis
Posttraumatische stress-stoornis
Bron: http://www.trimbos.nl/ond(...)stoornissen-algemeen
quote:Op donderdag 3 januari 2013 11:50 schreef Kotsdrol het volgende:
Zou dit helpen??
http://www.nu.nl/algemeen(...)etamol-schappen.html
Ikzelf heb ooit de "fout" gemaakt om te veel van die dingen in te nemen, heeft inderdaad flink impact toen gehad op mijn lever, en had zware bloedarmoede..
Late reactie maar ik wil er nog wel even op ingaan.quote:Op maandag 31 december 2012 11:49 schreef kingtoppie het volgende:
[..]
Yeah.....
Dat is wel zo, maar wat zal het verschil nou zijn tussen die 2?
Als dat voor jou zo voelt misschien wel.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 04:35 schreef Senor__Chang het volgende:
Hebben jullie ook moeite met het accepteren van het dagelijkse leven na het zien van een film? Ik heb het gevoel dat wat ik ook doe, ik er nooit blij van kan worden. Ook niet de dingen die ik graag zou willen doen. Ik weet dat films en tv in het algemeen geen realistisch beeld geven van de werkelijkheid, maar dat gevoel kan ik niet van me afschudden. Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat ik in mijn jeugd de tv als vervanging zocht voor het gebrek aan emotionele steun van mijn ouders en dat ik daarom moeilijk de knop kan omdraaien?
Ja herkenbaar. Ik werd vroeger door mijn ouders vaak de grond in getrapt over te dik zijn (had maar iets overgewicht), dingen die ik deed waren vaak niet goed, kreeg vaak de schuld van dingen die ik niet gedaan had, fysieke en psychische mishandeling, enz.quote:Op zondag 6 januari 2013 00:58 schreef sonnyspek het volgende:
Ik kan hele grote angsten krijgen als ik werk. Ik weet niet precies waarom maar ik ben bang dat ik het fout doe.Vaak gaat dat ook gepaard met dwangstoornissen.
Heeft iemand dat ook?
Ik ben al 12 jaar bezig (therapie), daarvoor was ik ook al depressief, ook "zinloos forceren met medicijnen" zoals jij dat noemt (overigens het meeste afgebouwd omdat we een ander middel gaan proberen).quote:Op zaterdag 5 januari 2013 21:33 schreef DrStrangeLoverrr het volgende:
Ik heb jaren terug een hele depressieve periode gehad. En heel erg soms heb ik nog van die dagen...maar ik kan uit eigen ervaring wel vertellen dat wanneer je leven veranderd, jij zelf als persoon onvermijdelijk ook....uiteindelijk je toch anders naar dingen gaat kijken.
Dat kan je afdwingen en eigenlijk zinloos forceren met medicijnen(waar je dan vervolgens niet zonder kan) of je probeert jezelf zodanig te ontwikkelen én de tijd te nemen om dat te doen....dat je de wereld net iets leuker/mooier gaat vinden.
Niet iedereen hoeft trouwens een altijd lachende/vrolijke aap te zijn die niets serieus neemt hoor
Ik heb al gauw dat ik 'dwang' krijg om dibgen te doen, dingen aanraken bijvoorbeeld. Heb jij dat ook?quote:Op zondag 6 januari 2013 02:49 schreef Bathurst.vxr8 het volgende:
[..]
Ja herkenbaar. Ik werd vroeger door mijn ouders vaak de grond in getrapt over te dik zijn (had maar iets overgewicht), dingen die ik deed waren vaak niet goed, kreeg vaak de schuld van dingen die ik niet gedaan had, fysieke en psychische mishandeling, enz.
Op mijn werk kreeg ik toen ik nog wat jonger was te maken met een groepje vervelende personen die alles van iedereen afkraakten als je niet met ze meedeed of mee lulde. De jongste was altijd het grootste slachtoffer, wat ik dus ook wel geweest ben.
Die periode had ik overwonnen, heb met wat collega's ervoor gezorgd dat ze overgeplaatst zijn.
Toch ervaar ik nog steeds een angstig gevoel op die werkplek en in openbare gelegenheden nu ook. Alsof ik alles fout doe. Maar ik dwing mezelf het te negeren. Hierdoor regelmatig hoofdpijn, duizelig, trauma en stress, wat weer extra versterkt wordt door iets van hogeraf (van mijn werk) wat speelt, iets wat ze steeds proberen te flikken bij mij. Dit doet me iedere dag regelmatig denken aan thuis, hoe mijn ouders vroeger deden bij mij. Ik weet niet wat dit is, net of er een vloek op me heerst.
Ik zou ook zo blij zijn als ik hier vanaf geholpen zou worden..
welke ga je nemen?quote:Op dinsdag 8 januari 2013 16:13 schreef moeraskikker het volgende:
Zo, deze week ga ik aan de AD.. Ben benieuwd of het werkt, ik hoop het in ieder geval heel erg.
Het werk lukt niet meer, wil alleen maar slapen of niks doen.. Schiet zo echt niet op.
Wil rust in mijn hoofd. Hopelijk helpen de AD erbij.
Ik heb vanmiddag een afspraak met de dokter, dus dan gaan we kijken welke ik krijg.quote:
Je begint laag dus reken zeker niet direct op resultaat.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 16:13 schreef moeraskikker het volgende:
Zo, deze week ga ik aan de AD.. Ben benieuwd of het werkt, ik hoop het in ieder geval heel erg.
Het werk lukt niet meer, wil alleen maar slapen of niks doen.. Schiet zo echt niet op.
Wil rust in mijn hoofd. Hopelijk helpen de AD erbij.
10 is ook wel heel weinig. Ik heb 20 en 40 mg gehad, bij allebei had ik ernstige vermoeidheden als bij-effect maar dit verschilt ook per persoon. van 40 weer naar 20 is bij mij zonder enige problemen gegaan, van 20 naar 10 daarentegen was rampzalig.quote:Op woensdag 9 januari 2013 11:54 schreef tammepiet het volgende:
[..]
Je begint laag dus reken zeker niet direct op resultaat.
Ik ben in oktober stapgewijs begonnen met 10 mg citalopram en in december ben ik al op 40 gezet
Onthoud de eerste paar weken (reken iig op 2) van medicatie werkt het nog niet, er kunnen júist bijeffecten komen. Daarom geven artsen vaak oxazepam of een ander instantrustmiddel meequote:Op woensdag 9 januari 2013 12:06 schreef moeraskikker het volgende:
Oké, dan ga ik er ook niet teveel op rekenen inderdaad, scheelt misschien weer frustratie.
Hoop alleen dat het binnenkort wel wát beter gaat, want als het zo veel langer door blijft gaan, verlies ik mijn baan straks nog..![]()
Nou ja, meer dan mijn best kan ik op dit moment niet doen..
Er zijn ook verschillende soorten AD he. Ik geloof dat het meest voorgeschreven medicijn in NL SSRI's zijn (inb4 paracetamol, het meest VOORGESCHREVENquote:Op woensdag 9 januari 2013 12:16 schreef moeraskikker het volgende:
Dankjewel voor de informatie!
Ik heb vroeger ook AD gehad, maar eerlijk gezegd is dat alweer zolang geleden dat ik het niet meer zo goed weet.
Ik hoor het straks allemaal wel.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |