Iets met smaak en twisten.quote:Op zondag 28 december 2014 22:04 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
Ik doe niet anders meer. Helaas geldt dit niet voor iedereen.quote:Op zondag 28 december 2014 21:21 schreef voederbietel het volgende:
[..]
Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt?
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.quote:Op maandag 29 december 2014 01:19 schreef Piger het volgende:
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen.
Met dezelfde hoeveelheid vocht?quote:Op maandag 29 december 2014 11:05 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.quote:
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.quote:Op maandag 29 december 2014 11:18 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.
Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt.
Strong flour gebruiken ze in Engeland veel, ik moet wel zeggen dat die recepten van een tijdje geleden zijn, dus ik weet ook niet meer precies hoe ik het toen deed.quote:Op maandag 29 december 2014 17:33 schreef Piger het volgende:
[..]
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.
Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding?
Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn?
Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch.
dan kun je nu ook al bakken.....quote:Op maandag 29 december 2014 19:42 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor.
Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik.
Die zijn op oudjaarsavond oud. Ze zijn het lekkerst als ze net gebakken zijnquote:Op maandag 29 december 2014 19:43 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dan kun je nu ook al bakken.....
Frituurvet liever niet. Dat wordt wit bij kamertemperatuur. Dus dan krijg je een wit laagje vet op je oliebol als hij afkoelt. Zonnebloemolie wil wel prima.quote:Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.
Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Het kan in elk vet, alleen arachideolie is veel lekkerder. Vast frituurvet geeft als de bollen koud zijn een wit laagje over de bollen. Frituurolie is gewoon echt vies.quote:Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.
Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.quote:Op dinsdag 30 december 2014 09:20 schreef LintuxCx het volgende:
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus.500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen.
Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen.
Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk.quote:Op dinsdag 30 december 2014 10:06 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.
Een ei is 50g dus voor elk ei gebruik je 50ml minder melk/water of ander vocht.quote:Op dinsdag 30 december 2014 10:25 schreef LintuxCx het volgende:
[..]
Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk.Maar ik zal er wat minder melk in gooien vanavond dan, dankje.
In sommige recepten zie ik ook bier en/of spa rood gebruikt worden. Weet niet wat dat voor effect heeft?
Nou, klinkt echt heerlijk.quote:Op dinsdag 30 december 2014 10:49 schreef MaleDuck het volgende:
Mijn vrouw bakt vandaag als het goed is ook oliebollen, ze zijn wel gluten, lactose en eivrij
Ja, beter als geen oliebollenquote:
Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt.quote:
Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit)quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:12 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt.
ik vind zelf boekweit alleen lekker in een combinatie met hartig.quote:Op dinsdag 30 december 2014 11:15 schreef MaleDuck het volgende:
[..]
Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit)![]()
![]()
Misschien schrijf ik er nog wel een blogje over ofzo.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |