abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 01:14:48 #181
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148080600
Lijkt mij niet offtopic verder, het gaat immers over oliebollen en wat men er al dan niet in stopt ;)
Einkorn dus, in mijn geval.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148080734
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen.
Eerst denken, dan typen
pi_148081711
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 22:04 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Ik wil je ook nergens van overtuigen verder hoor, maar BD 100% volkoren oliebollen zijn gewoon veel lekkerder.
Iets met smaak en twisten. ;) Persoonlijk gebruik ik voor gebak altijd gewone witte bloem, de grove structuur van volkorenbloem vind ik niet passen bij een fijn gebak als de oliebol. Het enige waar ik op let voor oliebollen is of de bloem veel gluten bevat (dat is belangrijk om het gas geproduceerd door de gist goed vast te kunnen houden).
pi_148086911
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 21:21 schreef voederbietel het volgende:

[..]

Klinkt interessant, let je er wel op dat je het biologisch dynamisch houdt?
Ik doe niet anders meer. Helaas geldt dit niet voor iedereen.
wat kijk jij
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 11:05:33 #185
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148086970
quote:
7s.gif Op maandag 29 december 2014 01:19 schreef Piger het volgende:
Beetje jammer om een heel betoog te houden over volkoren en speltbollen zonder met een receptje over de brug te komen.
Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148087244
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 11:05 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gewoon zelfde recept als normale oliebollen, alleen bloem vervangen voor spelt en een percentage van het totaal volkoren maken.
Met dezelfde hoeveelheid vocht?
Eerst denken, dan typen
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 11:18:23 #187
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148087371
quote:
1s.gif Op maandag 29 december 2014 11:14 schreef Piger het volgende:

[..]

Met dezelfde hoeveelheid vocht?
In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.
Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148102675
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 11:18 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

In principe wel, het is altijd een beetje experimenteren, maar je kunt het normaal gewoon 1 op 1 vervangen, vanaf dan kun je gaan tweaken en zo tot je eigen perfecte recept komen. De een houdt van luchtiger, de ander van meer broodachtig van binnen.
Ik denk dat als je in deze reeks (van slechts 2 topics) terugzoekt je nog wel een van mijn recepten tegenkomt, die kun je in elk geval 1 op 1 vervangen met spelt.
Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.

Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding?
Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn?
Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch.
Eerst denken, dan typen
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 19:15:29 #189
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148106520
quote:
7s.gif Op maandag 29 december 2014 17:33 schreef Piger het volgende:

[..]

Zie geen concrete recepten wel ongeveer de verhoudingen.

Je hebt het ook over 'sterk' bloem e.d. 70/30 verhouding?
Ik heb wat Duitse bloemsoorten. zou 70% 550 weizenmehl en 30% 1050 goed zijn?
Ik ken de verschillende niet zo goed van deze soorten, maar dit lijkt me logisch.
Strong flour gebruiken ze in Engeland veel, ik moet wel zeggen dat die recepten van een tijdje geleden zijn, dus ik weet ook niet meer precies hoe ik het toen deed.
Als je spelt gaat gebruiken hoef je ook niet echt op bloemsoorten te letten is mijn ervaring, ik heb diverse soorten spelt geprobeerd en het ging allemaal even goed.

Strong flour is in Duitsland 1050
Plain flour is 550
Dan heb je nog patisseriebloem dat is 405, volgens mij heb ik dat in Engeland nog niet gezien. Hier ook wel patentbloem genoemd als ik het goed heb, niet alle bronnen zeggen hetzelfde. En in Duitsland heb je dan ook nog 630.

Als ik goed geïnformeerd ben hebben die cijfers te maken met de hoeveelheid as die overblijft als je die bloem zou verbranden, maar pin me er niet op vast.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148107485
Morgen gaan wij bakken. Wordt een stapel oliebollen en appelbeignets.
Het deeg voor de oliebollen wil ik vanavond al maken. Met brood bakken lukt dat ook prima.
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 19:42:03 #191
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148107616
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor.
Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148107682
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 19:42 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollendeeg hoeft maar heel kort te rijzen hoor.
Ik bak ze op oudjaarsavond, tijdens de top 2000 a gogo. Vaste prik.
dan kun je nu ook al bakken..... :P
  Moderator maandag 29 december 2014 @ 19:44:32 #193
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148107714
quote:
0s.gif Op maandag 29 december 2014 19:43 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

dan kun je nu ook al bakken..... :P
Die zijn op oudjaarsavond oud. Ze zijn het lekkerst als ze net gebakken zijn :9 Ik doe het dan ook alleen tijdens de laatste aflevering ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 29 december 2014 @ 20:00:11 #194
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_148108404
Net goudreinetten gekocht, helaas alleen piepkleine appeltjes in de supermarkt, en niet allemaal even goed... Ik heb 4.5 kg gekocht voor net 2 euro, wat ook maar een beetje slecht is gaat weg, maar het zal genoeg zijn om heel veel appelflappen over te houden.
censuur :O
pi_148127347
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.

Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
pi_148127404
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.

Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Frituurvet liever niet. Dat wordt wit bij kamertemperatuur. Dus dan krijg je een wit laagje vet op je oliebol als hij afkoelt. Zonnebloemolie wil wel prima.
pi_148128437
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus. :D 500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen.

Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
pi_148129350
Oh er is een heel oliebollen topic. :D Ik ben niet heel erg van de oliebollen, na eentje heb ik het meestal wel gehad. Maar ik bakte laatst hartige oliebollen met kaas en spek en daar zou ik zo de hele schaal van leeg eten. :@



Morgen geen oliebollen, maar wel donuts en appel beignets.
  Moderator dinsdag 30 december 2014 @ 10:05:48 #199
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148129407
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 07:17 schreef Bleie het volgende:
Er zat een pak oliebollenmix in het kerstpakket van meneer Bleie, en omdat de plaatselijke kraam tennisballen bakt, ga ik dat pak maar eens proberen morgen.

Even een paar noob-vragen:
Ik zie hier dat iedereen het over arachideolie heeft, kan 'gewoon' frituurvet ook? En is de olie daarna nog bruikbaar (ik maak een pak, dus niet heel veel bollen), of moet ik die weggooien? Iemand enig idee hoeveel bollen er uit een pak mix komen?
Het kan in elk vet, alleen arachideolie is veel lekkerder. Vast frituurvet geeft als de bollen koud zijn een wit laagje over de bollen. Frituurolie is gewoon echt vies.
Olie moet brandschoon zijn en als je niet wil dat alles wat je daarna bakt naar oliebollen smaakt moet je het ook weggooien na gebruik.

Pakken oliebollen weet ik niets van ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 30 december 2014 @ 10:06:13 #200
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148129422
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 09:20 schreef LintuxCx het volgende:
Gisteren spelt-oliebollen gebakken, bijna klaar voor de jaarwisseling dus. :D 500g bloem en 500ml melk, was goed voor denk ik een stuk of 20-25 oliebollen.

Het deeg was echt idioot plakkerig en elastisch, maar de bollen smaken lekker. Beetje krokant van buiten maar heerlijk zacht van binnen.
Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_148129459
Het oliebollendeeg is mooi gerezen. Heb per 500 g bloem 2 g gist gebruikt en dit de nacht laten rijzen. Zo maar eens gaan bakken! *O*
pi_148129968
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 10:06 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Iets te veel melk. Vervang een deel van de melk eens voor ei.
Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk. :+ Maar ik zal er wat minder melk in gooien vanavond dan, dankje. :)

In sommige recepten zie ik ook bier en/of spa rood gebruikt worden. Weet niet wat dat voor effect heeft?
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
  Moderator dinsdag 30 december 2014 @ 10:40:30 #203
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_148130446
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 10:25 schreef LintuxCx het volgende:

[..]

Oh, ik had er ook al een ei bij in trouwens, en gist natuurlijk. :+ Maar ik zal er wat minder melk in gooien vanavond dan, dankje. :)

In sommige recepten zie ik ook bier en/of spa rood gebruikt worden. Weet niet wat dat voor effect heeft?
Een ei is 50g dus voor elk ei gebruik je 50ml minder melk/water of ander vocht.
Ik doe altijd een deel pils in het beslag. Geeft extra smaak en door het koolzuur worden ze extra luchtig.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 30 december 2014 @ 10:49:40 #204
236410 MaleDuck
Wees altijd lief voor een eend
pi_148130745
Mijn vrouw bakt vandaag als het goed is ook oliebollen, ze zijn wel gluten, lactose en eivrij :9
<a href="http://allergenenhardloper.wordpress.com/" rel="nofollow" target="_blank">Hardlopen zonder gluten, melk, ei, pinda...</a>
pi_148131144
quote:
2s.gif Op dinsdag 30 december 2014 10:49 schreef MaleDuck het volgende:
Mijn vrouw bakt vandaag als het goed is ook oliebollen, ze zijn wel gluten, lactose en eivrij :9
Nou, klinkt echt heerlijk. :')
  dinsdag 30 december 2014 @ 11:05:27 #206
236410 MaleDuck
Wees altijd lief voor een eend
pi_148131180
quote:
14s.gif Op dinsdag 30 december 2014 11:04 schreef Myraela het volgende:

[..]

Nou, klinkt echt heerlijk. :')
Ja, beter als geen oliebollen :P
<a href="http://allergenenhardloper.wordpress.com/" rel="nofollow" target="_blank">Hardlopen zonder gluten, melk, ei, pinda...</a>
pi_148131410
quote:
2s.gif Op dinsdag 30 december 2014 11:05 schreef MaleDuck het volgende:

[..]

Ja, beter als geen oliebollen :P
Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt.
  dinsdag 30 december 2014 @ 11:13:36 #208
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_148131451
Ik ga morgen ook oliebollen bakken, voor het eerst in mijn leven. Net het topic doorgespit en besloten te bakken met tarwebloem, een heel klein beetje volkorentarwe, nog nader te bepalen bier, melk, ei, kaneel, vanille, suiker en in whiskey gewelde rozijnen.

Ik heb ze al jaren niet gehad, dus zin in! :9
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  dinsdag 30 december 2014 @ 11:15:23 #209
236410 MaleDuck
Wees altijd lief voor een eend
pi_148131500
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 11:12 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Ben benieuwd naar het resultaat. En zelf bakken geeft de garantie dat je bollen hebt waar je niet ziek van wordt.
Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit) ^O^ :Y)
Misschien schrijf ik er nog wel een blogje over ofzo.
<a href="http://allergenenhardloper.wordpress.com/" rel="nofollow" target="_blank">Hardlopen zonder gluten, melk, ei, pinda...</a>
pi_148131611
quote:
2s.gif Op dinsdag 30 december 2014 11:15 schreef MaleDuck het volgende:

[..]

Ik ook, ze had het erover dat ze misschien 2 versies zou maken. 1 met vooral rijstemeel en 1 met wat zwaardere meelsoorten (teff en/of boekweit) ^O^ :Y)
Misschien schrijf ik er nog wel een blogje over ofzo.
ik vind zelf boekweit alleen lekker in een combinatie met hartig.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')