Hebben we nietquote:
Post OPtje maarquote:Op zaterdag 29 december 2012 23:02 schreef 2cv het volgende:
Ja, ik wou er dan ook wat moois van maken
Wat doen we er mee ?
In een koekenpan of in een frituurpanquote:Op zaterdag 29 december 2012 23:14 schreef djkoelkast het volgende:
Maareh als je arachideolie gebruikt stinkt dat dus echt niet. Je moet je vet ook niet te hoog opstoken, rond de 170 graden Celcius is prima.
Altijd in een frituurpan, want een koekenpan is niet diep genoeg en je kunt de temperatuur niet reguleren.quote:Op zaterdag 29 december 2012 23:15 schreef Renesite het volgende:
[..]
In een koekenpan of in een frituurpan
quote:Op zaterdag 29 december 2012 23:16 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Altijd in een frituurpan, want een koekenpan is niet diep genoeg en je kunt de temperatuur niet reguleren.
Ook met zonnebloemolie ? Maisolie was op, rijstolie peperduur.quote:Op zaterdag 29 december 2012 23:14 schreef djkoelkast het volgende:
Maareh als je arachideolie gebruikt stinkt dat dus echt niet. Je moet je vet ook niet te hoog opstoken, rond de 170 graden Celcius is prima.
Zonnebloemolie is rotzooi, maar als het schoon is stinkt het niet hoor.quote:Op zaterdag 29 december 2012 23:28 schreef 2cv het volgende:
[..]
Ook met zonnebloemolie ? Maisolie was op, rijstolie peperduur.
Frituurpan op gas bedoel je? Beter van niet, en gevaarlijk en moeilijk qua temperatuur. Elektrische frituurpannen kosten 2 tientjes bij de Blokker ofzo en die zijn prima geschikt voor 1x per jaar oliebollen, ik heb er een aparte pan voor.quote:
Ik zou het niet doen, tenzij je een thermometer hebt die je er de hele tijd in kunt hangen.quote:Op zondag 30 december 2012 00:16 schreef Renesite het volgende:
Ja, zo'n grote stevige grote hapjespan/stoofpan voor op een gasstel... hmmm... dat wordt een geknutsel denk ik! Ben benieuwd morgen.
Kan/mag de temperatuur ook hetzelfde blijven bij zonnebleomolie ? Ik vermoed van wel, maar je weet maar nooitquote:Op zondag 30 december 2012 00:11 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zonnebloemolie is rotzooi, maar als het schoon is stinkt het niet hoor.
Ja gewoon 170 ongeveer, mag best af en toe de 175 aanraken, het moet niet te veel zakken en nooit boven de 180 uitkomen. Geldt voor alle oliën en alle vetten waarin je wat dan ook frituurt. 170 is de optimale temperatuur.quote:Op zondag 30 december 2012 00:19 schreef 2cv het volgende:
[..]
Kan/mag de temperatuur ook hetzelfde blijven bij zonnebleomolie ? Ik vermoed van wel, maar je weet maar nooit
Ok.quote:Op zondag 30 december 2012 16:35 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben klaar. 2 grote schalen oliebollen en 3 schalen beignets.
Gebakken in de schuur in zonnebloemolie. Recepten uit de Wannee.
200???quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Morgen gaat de pan weer aan, planning is 40-50 stuks!Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
Neem er de tijd voor. Stress is slecht voor de bollen.quote:Op zondag 30 december 2012 19:40 schreef Ziwa het volgende:
Ik ga morgen ook voor het eerst zelf bollen bakken! Dus tvp voor recepten en ervaringen.
Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.quote:
Ik heb nog nooit vette bollen gehad, hangt ook van je beslag af.quote:Op zondag 30 december 2012 21:01 schreef Spanky78 het volgende:
frituren op 170 graden gaat wel, en is ook een stuk gezonder als je aardappelproducten frituurt. Voor oliebollen die wat minder vettig worden is 175-180 toch echt wel prettiger. In principe zorgt een hogere frituurtemperatuur voor minder vetopname.
Jawel, maar enorme plakdeegquote:Op zondag 30 december 2012 21:10 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
die zijn juist lekker, die armpjesquote:Op zondag 30 december 2012 21:10 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Je had zeker geen ijslepel? Je hebt namelijk armpjes aan je bollen en dat krijg je meestal als het deeg van je lepel af valt.
Kenserballequote:Op zondag 30 december 2012 21:27 schreef BBQ-kip het volgende:
[..]
die zijn juist lekker, die armpjes
Tumorbollen
Weet ik joh, was een geintjequote:Op zondag 30 december 2012 22:23 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dè manier om je bollen uniform in grootte en gewicht te krijgen.
Zelf bladerdeeg maken isquote:Op zondag 30 december 2012 17:56 schreef djkoelkast het volgende:
Oliebollen van een dag oud zijn niet zo lekker meer, ik ga ze echt pas morgenavond bakken, meestal tijdens de laatste top 2000 a gogo.
Ben wel begonnen aan het bladerdeeg voor de appelflappen, het nog boterloze deeg moet eerst 7 uur rusten, dan 3x vouwen met steeds een uur er tussen en dan nog een nachtje rusten voor ik het kan gebruiken.
Op de eerste plaats de smaak en dan de keuze om zelf je grondstoffen te bepalen. Bladerdeeg maak je normaal met harde en zachte tarwe, maar ik heb gekozen voor zachte tarwe en harde spelt. Alle ingrediënten biologisch en omdat ik het Paul Hollywood-recept gebruik zit er ook ei in, die komen van onze eigen kippen.quote:Op maandag 31 december 2012 08:50 schreef robuust89 het volgende:
[..]
Zelf bladerdeeg maken is, wel veel werk! Vanwaar deze keuze?
Ja leuk! Je bent er goed mee bezig!quote:Op maandag 31 december 2012 11:27 schreef djkoelkast het volgende:
Ik vind het altijd een uitdaging om dingen te maken en ik probeer ze altijd ietsje anders te maken. Met meer smaak of meer structuur/textuur, bijvoorbeeld door vaak volkorenmeel toe te voegen (niet alles, maar een 10% bijvoorbeeld), heb ik ook bij mijn bladerdeeg gedaan. Gewoon om het wat meer spanning te geven, wat meer mondgevoel.
Oliebollen ga ik vanavond aan beginnen, volgens het door mijzelf ontwikkelde recept van een paar jaar geleden (staat nog in het vorige topic). Krenten en rozijnen staan sinds gisteren te wellen in appelsap en cachacha (de rum was op). Ik maak uiteraard ook naturel.
Als ik tijd over heb maak ik ook nog crème brûlée, maar dat is nog niet zeker.
Daarom zijn ze ook zo donker, maar mooi gaar!quote:Op maandag 31 december 2012 18:50 schreef evo87 het volgende:
volkoren bollen! En ja, ze worden hier verschikkelijk lekker gevonden. En er zit nog zuivel in het beslag ook![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Na de oliebollen heb ik nog een partij appelbeignets gemaakt waarna de karamel in mijn bakolie ronddreef. Olie maar afgevoerd... En om zonnebloemolie nou een jaar te gaan bewaren? Voor spul van 90 cent per liter? Ik zou de gok niet nemen dat je dan ineens in ranzige olie aan het werken bentquote:Op dinsdag 1 januari 2013 23:24 schreef 2cv het volgende:
Overigens, ik heb nu 3 liter zonnebloemolie in de frituurpan zitten. M'n ouders vinden dat ik dat spul wel terug kan gieten in de flessen en over +/- een jaar weer gebruiken. Ik heb zo mijn twijfels. Wat vinden jullie ?
Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar oudquote:Op dinsdag 1 januari 2013 23:46 schreef robuust89 het volgende:
Mijn oma doet rustig 5 jaar met dezelfde olie. Je begrijpt dat ik daar geen oliebollen eet
Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel jaquote:Op woensdag 2 januari 2013 11:03 schreef Fendy het volgende:
[..]
Zo ging ik een tijdje terug pannekoeken eten bij mijn schoonma, die had een pot suikerstroop waar op stond t.h.t 26-6-1993. Gewoon bijna 20 jaar ouduiteraard niet gegeten
Het zag eruit als teer, smaakt voor mijn gevoel ook vergelijkbaarquote:Op woensdag 9 januari 2013 12:50 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Wow, 20 jaar oud.. Maar hoe zag ie eruit? Want suikerstroop is natuurlijk wel veel langer houdbaar dan erop staat. Maar misschien is 20 jaar wel iets teveel ja.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |