abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_120799776
registreer om deze reclame te verbergen
Voor informatie over konijnen kijk op:
http://www.konijnen.nl
http://www.bunnybunch.nl
http://www.konijnenforum.nl
http://www.hetkonijn.nl
http://knagers.nl/
http://www.konijnentrefpunt.tk/

Een goede opvang die ook veel info op de site heeft:
http://www.bunnybin.nl
En een lijst met opvangen door heel Nederland:
http://www.konijnen.nl/diversen/opvangadressen.htm

Hier is een lijst met een aantal konijnvriendelijke dierenartsen (maar natuurlijk zijn er konijnvriendelijke dierenartsen die er niet op staan):
http://www.konijnen.nl/doktoren/konijnendokter.htm

Handige weetjes over konijnen:

Konijnen zijn niet solitair. Als je graag een konijn wilt, neem er dan liever twee! Met z'n tween zijn konijnen meestal gelukkiger dan alleen. Het koppelen moet wel goed gecontroleerd verlopen - lees hiervoor de adviezen op bijvoorbeeld de sites van Bunnybin en Konijnen.nl

Hooi is het belangrijkste voer voor een konijn. Geef ze 25 gram biks per kilo lichaamsgewicht, groenvoer in gevarieerde kleine beetjes, hoeveel ze gewend zijn, en geef ze zoveel hooi als ze willen. Kijk hier voor een lijst met groenvoer dat geschikt is, en groenvoer dat juist giftig voor konijnen is.

Een konijn kan 8 tot 15 jaar oud worden. Factoren die de leeftijd van een konijn negatief benvloeden zijn: ziekte, eenzaamheid, ruimtegebrek en slechte voeding.

Konijnen zijn haasachtigen, geen knaagdieren.

Het darmstelsel van een konijn is gevoelig. Pas op met onbekend groenvoer: bouw het geven hiervan altijd op. Koolsoorten niet of met mate geven, en nooit prei, knoflook, ui of aardappel geven. Als een konijn diarree, verstopping of gas heeft, moet je nooit te lang wachten met naar de dierenarts gaan. De pijngrens van konijnen ligt erg laag, dus ze overlijden snel aan ziektes.

Pas in de zomer goed op als je buiten konijnen houdt. Zorg voor schaduw en koelte: oververhitting is noodlottig. Controleer vaak de vacht rondom de anus. Als er poep aan plakt, kan je konijn madenziekte krijgen. Vliegen leggen dan eitjes in de vacht, waar maden uitkruipen die zich een weg naar binnen vreten. Een pijnlijke en vaak dodelijke ziekte.

Als een konijn zachtjes knarsetandt (als je het aait bijvoorbeeld) is het tevreden en geniet hij. Als het grote sprongen maakt en heen en weer rent voelt het zich super! Als het languit neerploft of languit ligt, is het helemaal op zijn gemak.

Als een konijn gromt is het vaak boos of bang. Piepen is ook een teken van angst. Konijnen kunnen ook gillen; dat doen ze meestal als ze in doodsangst of hevige pijn verkeren. Hard knarsetanden is een teken van pijn, maar zachtjes knarsen doen ze juist als ze genieten (zachtjes over het koppetje, de oren en de kaken wrijven vinden de meeste konijnen heel fijn).
Als een konijn last van zijn darmen heeft, kan het heel raar gaan liggen, bijvoorbeeld met zijn kont omhoog. Soms uit het zich juist in helemaal niet meer willen liggen, maar stilletjes in een hoekje zitten.

Beginnend gas bij een konijn kan worden verholpen door een zachte buikmassage. Doe dit alleen als je konijn dat ook toelaat.
Er is ook een middel voor mensen bij de apotheek te verkrijgen, Aeropax. Dit kun je toedienen als je konijn gas heeft. Alleen doen als je weet waarje mee bezig bent! Alleen geneesmiddelen met werkzame stof simethicon zijn veilig voor konijnen. In de UK en USA is Gas Relief te verkrijgen: dat werkt hetzelfde als Aeropax, maar smaakt lekkerder.

Pak je konijn alleen op als het strikt noodzakelijk is. Knuffelen en aaien is prima als je konijn het fijn vindt, maar oppakken kan gevaarlijk zijn. Een konijn heeft enorm sterke spieren maar zwakke botten, waardoor het zich los kan wringen, kan vallen en iets breken of zichzelf een hernia bezorgen.
Bovendien is het zielig: konijnen zijn prooidieren, en als ze worden opgepakt denken ze instinctief dat ze zijn gevangen door een roofdier.
Konijnen die zich laten oppakken doen dat vaak uit angst, hoewel er ook konijnen bestaan die eraan gewend zijn.
Dus doe het alleen voor zaken als nagels knippen, de gezondheid controleren (bijv. bij plakpoep) of als je konijn naar de dierenarts moet

Als het nodig is je konijn op te pakken, doe het dan NOOIT bij de oren. Pak het konijn met de ene hand "onder de oksels" en dan onder de borst, en ondersteun met je andere hand altijd het kontje. Hou het konijn vervolgens tegen je aan, voorzichtig maar stevig, zodat het zich niet loswringt en valt. Een tegenstribbelend konijn kan ipv onder de borst ook in het nekvel worden gepakt, maar altijd met de andere hand ondersteunen! Als je konijn erg bang is en tegenstribbelt, kun je een hand over de oogjes leggen, daar wordt het vaak rustiger van.

Een konijn moet eigenlijk doorlopend eten. Als je konijn langer dan ong. 12 uur niet eet, gaan de darmen stilliggen (stasis). Een konijn kan alleen poepen als het eet. Eenmaal stilliggende darmen komen maar heel moeilijk weer op gang.
Als je konijn stopt met eten moet je dus naar de dierenarts. Vaak ligt het aan het gebit: de tanden zijn scheefgegroeid of er zitten haakjes aan de kiezen. Indien nodig kan het konijn gedwangvoerd worden met speciaal verkrijgbaar poeder.

Veel foto's plaatsen he !

Pics uit het vorige topic :

Bearke van Partingglas
DSC09453.jpg

Moelie's stel:
523392_381352165271201_1935665982_n.jpg
294499_381352145271203_1940054154_n.jpg

Mubassie's kwartet:
1z63v44.jpg

Candaasje's Diva:
DSC_9265.jpg

En toch nog even Basje, een nijntje dat werd opgevangen door Douche- Eendje:
DSC_0073.jpg

Ook al zo'n pluizig schatje, Steve van WeirdlyWired
14nfeye.jpg

En tot slot het het konijn van MrBaas:
IMG_20120824_011213.jpg

Vorig topic:
F&F / [centraal] Konijnentopic met foto's! #21 Langoren verzamelen!

[ Bericht 3% gewijzigd door Candaasje op 26-12-2012 23:52:44 ]
pi_120799839
Ah, kijk,....zo werkt dat dus...een nieuw deel openen.... :@

Nouja...ik heb nog geen nieuwe foto's in de OP gezet, dat is voor de volgende keer. De foto's doen het niet allemaal meer, dus ik ga op zoek ;) momentje...

Zo, hop, nieuwe foto's. Sorry als ik niet iedereen in de OP heb gekregen, maar de pc heeft wat moeite met laden dus het schiet niet zo op.

Maar goed, hoe is het met Gommie? Hopelijk alweer wat beter? :)

[ Bericht 11% gewijzigd door Candaasje op 26-12-2012 23:53:59 ]
  woensdag 26 december 2012 @ 23:58:00 #3
298362 Lollertrolle
Wilt je in zijn kooi
pi_120800631
Basje heeft alles ondergescheten :P
pi_120801532
registreer om deze reclame te verbergen
Wat zijn konijntjes toch leuk :D

@candaasje; fijn om te ziem dat ze niet op de tafel is geeindigd :p ;)
Gm vind ik echt zon lieve mama O+ . Zo 1 waar alle kindjes soms jaloers op zijn dat ze hun mama niet is.
S. 2014
J. 2016
pi_120802136
@lollertrolle: Ach een beetje.....Diva kan het ook zo goed.... en ze heeft ook een nieuw spelletje bedacht als iets dr niet bevalt: de doos met stro die binnen staat, waar ik alle keuteltjes in deponeer, omver wippen....en dat dan 6x herhalen.....op het hoogpolige tapijt....... :')

Maar ik vond het wel een lieve stokstaart foto van Basje O+

@gewoonmezelf87: Mwoah neuh....zat te weinig vlees aan ;)
(Whehehe, en wij eten zelf hier nooit vlees. Hooguit een keer bij anderen om niet moeilijk te doen, maar hier heeft Diva niks te vrezen :* )

Overigens, even een update over Diva: ze mag nu ook (onder toezicht) binnen komen. Dat vind ze hartstikke leuk, ze crosst rondjes, chilled in de dozen met stro en hooi die ik voor haar heb neergezet, en speelt met zo'n gele bal waar dan bix uit valt. (fanatiek! En ze had het ontzettend snel door.) Na 1-2 uurtjes gaat ze dan weer naar buiten (soms iets eerder als ze zin heeft), omdat ik wel wil dat ze gewoon buiten in haar hok slaapt en d'r vacht moet wel dik blijven. (Gelukkig is de temperatuur buiten ook erg mild. :) )

Nu ben ik Diva zo gek aan het proberen te krijgen om te in de dozen te keutelen en plassen, ipv op het kleed, dat is nog wel een opgave merk ik, maar vooruit. :) Verder gaat het best goed; ze rent en springt rond, en ze ze knaagt niet aan de meubels. Eerst deed ze wel een poging om de kerstboom op te eten, maar een 'Nee!' en een klein porretje (a la Cesar Milan, maar wel zachtjes ;) ) tegen de schouder hielpen al snel, en nu weet ze het dondersgoed. (Dan zit de vlak bij de boom, kijkt met een schuin koppie naar mij, en na een lage brom vanaf mijn kant hupt ze met dr oren in de nek snel weg, opeens diep beledigd natuurlijk... :D ).

Het enige vreemde is dat ze af en toe bang is voor het laminaat. De ene dag rent ze er zonder angst over heen, speelt met dr bal, en neemt soms een aanloop om daarna een stukje te glijden ( :P ), maar ik heb nu al 2x gehad dat ze opeens niet meer van het kleed af durft, en ik haar met de vervoersmand of met de kartonnen doos waar ze graag in zit naar de deur moet dragen. (Zelfs bix of wat anders lekkers helpt niet, ze probeert het wel te pakken, maar gaat echt niet van de mat of het kleed af. En als ze toch een stap zet, dan schieten dr poten alle kanten op en raakt ze in paniek, waardoor ze nog erger begint te 'schaatsen'. ) Iemand tips? :? (Ik heb zelf ook wel eens dat ik blokkeer op een trap en Matthijs van Nieuwkerk heeft het met bruggen, maar is dit ook iets dat vaker voorkomt bij nijntjes?)

Oh, en Diva loopt regelmatig een beetje aan als ze druk/opgewonden is. Het is niet enkel knarsetanden (dat doet ze nu ook af en toe tijdens het aaien! O+ ) , maar ook een soort piepje in dr neus. (Maar als ik dan bezorgd m'n vriend erbij roep, is ze weer helemaal stil. Tenzij ze te druk bezig is met het balletje en de bix, dan maakt ze soms best een hoop geluid erbij.) Ik weet niet of dit 'normaal' is? Ze eet goed, drinkt goed, over het algemeen ook goede keuteltjes (af en toe een heel kleine ertussen, maar door de hoeveelheid grotere keutels maak ik me geen zorgen, en dan voer ik gewoon wat meer hooi en minder lekkers bij.) en ze maakt een heel levendige en nieuwsgierige indruk. :Y

En om de lap tekst nog wat op te fleuren even wat foonfoto's:
2012-12-26120158_zps11b6979a.jpg
Diva in haar doos (en die MOET schuin staan....staat ''ie recht, dan zet Diva hem met een ruk weer schuin...hehe)

En zowaar een soort van actiefoto, van een wassende Diva:
2012-12-26120411_zps69e4310d.jpg
(Ze heeft een hekel aan de camera/telefoon, en toen ze hem hierna zag was ze opeens flink uit dr hum, en dook ze met volle vaart op de zijkant van de doos, die dus ondersteboven eindigde. Dat deed ze daarna dus nog een paar keer. En ik maar keutels rapen/zoeken :+ )
pi_120809460
Ik ben er ook nooit een seconde bang voor geweest hoor :D
wat heerlijk dat ze het zo goed doet,.dat knorren/brommen herken ik niet,maar goed het is sowieso een heeel andee konijn geworden! 1 vd beste keuzes van 2012!
Gm vind ik echt zon lieve mama O+ . Zo 1 waar alle kindjes soms jaloers op zijn dat ze hun mama niet is.
S. 2014
J. 2016
pi_120815104
registreer om deze reclame te verbergen
:*

Het is wel een vreselijk eigenwijs konijn. _O- Maar goed, ik schijn een zwak te hebben voor vreselijk eigenwijze dieren.

En ik ga straks maar even dr pootjes nakijken, ik heb het idee dat een of meerdere nagels wat langer zijn dan normaal, want ze probeert af en toe wel een rondje te lopen op het laminaat, maar bij elke snelle pas glijd ze wat uit. Dus misschien dat het door de nageltjes komt. (En ze heeft de laatste tijd door het natte weer minder buiten op het beton gelopen, ze zat zelf liever hoog en droog in dr hok.)

En nog een filmpje met de bal, wel zonder piepgeluidjes, want die maakt ze vrijwel alleen als ze heel enthousiast achter dat ding aan rent, en dat is eigenlijk alleen op het laminaat, omdat dat ding dan alle kanten op rolt. (Op het einde zie je dat ze het laminaat niet op durft. Nu heb ik het balletje vrij snel terug op het kleed gelegd, maar ze gaat er echt niet naar toe als ik hem laat liggen.)
pi_120816992
haha Wat een muppet is het ook h!!
1 tip: Ze HAAT het als je dr nagels knipt, maar als je haar in een grote badhanddoek wikkelt lukt het wel, Daarna zal ze waarschijnlijk wel even flink pissig zijn :P
Gm vind ik echt zon lieve mama O+ . Zo 1 waar alle kindjes soms jaloers op zijn dat ze hun mama niet is.
S. 2014
J. 2016
pi_120819014
Die caafjes in de OP O+
Basje in de OP O+
Sorry, kwam even gluren, ook al heb ik genoeg monsters en kan ik er geen konijntjes meer bij :@
NARF
pi_120819078
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2012 23:58 schreef Lollertrolle het volgende:
Basje heeft alles ondergescheten :P
Ja hij liep goed door... :+ Mis hem wel hoor. Overmorgen hem weer even knuffelen, hij zit nog in de opvang en had bijna een huisje gevonden.
  donderdag 27 december 2012 @ 19:47:30 #11
38920 dutchdevil
Bunny phone home
pi_120831467
quote:
0s.gif Op woensdag 26 december 2012 23:42 schreef Candaasje het volgende:

Maar goed, hoe is het met Gommie? Hopelijk alweer wat beter? :)
Met Gommie gaat het alweer een heel stuk beter. Hij eet weer alles wat hij voorheen at. En met z'n evenwicht en z'n scheve kop lijkt het ook de goede kant op te gaan. Moeten hem nog wel 2 weken Fenbendazol drops geven (wat de laatste tijd met veel moeite gaat want meneer heeft z'n krachten/energie zeker weer terug) maar wat moet dat moet :)

Gommie (links) en Hummel lekker andijvie aan het nommen
2vuiiox.jpg
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 19:50:43 #12
155227 crew  Guppyfriend
zeg maar Guppy
pi_120831632
Ooh wat fijn Dutchdevil O+

Molly vindt het ook fijn dat haar look-a-likes het goed doen *O*
f7wVP.jpg
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
  donderdag 27 december 2012 @ 19:52:22 #13
222903 monsterd.
fine, beautiful, lovely
pi_120831730
Haha grappig dat ze idd op elkaar lijken :D
baby you're not here
but I can feel you there
think I better body up
ooo, it's that magic touch.
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 19:55:19 #14
155227 crew  Guppyfriend
zeg maar Guppy
pi_120831887
Het grappige is ook dat Molly en Gommie uit hetzelfde asiel komen dacht ik :D
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
  donderdag 27 december 2012 @ 20:08:31 #15
38920 dutchdevil
Bunny phone home
pi_120832584
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 19:55 schreef Guppyfriend het volgende:
Het grappige is ook dat Molly en Gommie uit hetzelfde asiel komen dacht ik :D
Molly lijkt ook meer op Gommie dan op Hummel. Maar Gommie heeft wat meer puntige oortjes :P
Gommie komt van het dierenopvangcentrum in Enschede. Molly ook dan?
  Moderator donderdag 27 december 2012 @ 20:13:19 #16
155227 crew  Guppyfriend
zeg maar Guppy
pi_120832826
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 20:08 schreef dutchdevil het volgende:

[..]

Molly lijkt ook meer op Gommie dan op Hummel. Maar Gommie heeft wat meer puntige oortjes :P
Gommie komt van het dierenopvangcentrum in Enschede. Molly ook dan?
Molly komt uit Oldenzaal, asiel Goofy. Heb ik het niet goed onthouden dus. Wel dezelfde regio dan toch :D
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_120861068
quote:
0s.gif Op donderdag 27 december 2012 19:47 schreef dutchdevil het volgende:

[..]

Met Gommie gaat het alweer een heel stuk beter. Hij eet weer alles wat hij voorheen at. En met z'n evenwicht en z'n scheve kop lijkt het ook de goede kant op te gaan. Moeten hem nog wel 2 weken Fenbendazol drops geven (wat de laatste tijd met veel moeite gaat want meneer heeft z'n krachten/energie zeker weer terug) maar wat moet dat moet :)

Gommie (links) en Hummel lekker andijvie aan het nommen
[ afbeelding ]
Oeh goed nieuws! *O*
(en succes met de drops, het is natuurlijk een goed teken dat hij weer wat kracht in z'n pootjes/lijfje krijgt, maar dat soort dingen worden wel een uitdaging :D .)

Ik ben gisteren even (vlak voor sluitingstijd) naar de dierenwinkel gelopen, maar kon zo gauw geen nagelschaartje vinden. Zometeen nog even rustig kijken. (Want met een gewone durf ik niet aan de slag, en hoewel ik zo op het oog geen extreem lange nagels zie, blijft Diva maar in vol paniek over het laminaat wegschieten, en dat deed ze eerst echt niet.)

Wel een 'intelligentiespelletje' gekocht. (Kunstof bord waar je bij het eerste niveau een schuif moet plaatsen over de kuiltjes met traktaties, die het konijn opzij moet duwen, en later kun je ook een soort dopjes over de kuiltjes heenzetten.) Diva heeft het nog niet helemaal door, maar ze heeft in elk geval wat te doen zo :+ .
pi_120867979
Basje heeft een huisje gevonden *O*
pi_120869269
quote:
17s.gif Op vrijdag 28 december 2012 16:47 schreef douche-eendje het volgende:
Basje heeft een huisje gevonden *O*
Yay! *O*
  vrijdag 28 december 2012 @ 20:45:02 #20
183088 El_Thijs
Brabo Bastard
pi_120879965
quote:
17s.gif Op vrijdag 28 december 2012 16:47 schreef douche-eendje het volgende:
Basje heeft een huisje gevonden *O*
Heel goed!
"They are rage. Brutal, without mercy. But you.... You will be worse. Rip and tear, until it is done!"
"Omae wa mou shindeiru."
pi_120890370
Het zijn trouwens zover ik kon beoordeen niet Diva's nagetljes die het idiote Bambi-geschaats veroorzaken. :{ Ze was niet echt heel blij met me toen ik haar pootjes ging controleren. Ze vond het erg eng. Maar nadat ik haar de eerste keer oppakte en ze zich bijna een hernia rondspartelde, heeft vriend haar vastgehouden (onder haar buikje, met de voorpootjes van de vloer en de achterpootjes er nog wel op, zodat ze een beetje kon zitten) en kon ik de voorpootjes rustig bekijken. De achterpootjes vond ze niks, maar ook daar kon ik geen extra lange nagels ontdekken.(Ze had wel een hartslag van 150 zullen we maar zeggen, maar een beetje biks leidde haar wat af en maakte veel goed.
De hele avond is ze ontzettend actief en vrolijk geweest! *O*

En ik heb twee dozen met stro in een trappetje neergezet, en nu kan ze met dr voorpootjes op de salontafel leunen en zo rond kijken. O+ (Ze was vandaag druk bezig met kijken en snuffelen wat er nou was, maar kon er niet bij.) En ze is druk bezig geweest met keutelen :+ (Ik denk dat ik vandaag meer dan 50 keutels geraapt heb.. _O- )

Heeft iemand nog ideen om haar angst voor het laminaat weg te nemen? Ze heeft er voorheen gewoon overheen gehupst. Nu probeer ik met fleecekleedjes paden te maken, en dan telkens de fleeceplaids wat verder uit elkaar te leggen. Maar als iemand nog andere tips heeft, graag!
pi_120891243
Candaasje, hier is de angst voor laminaat/gladde vloer nooit over gegaan. Nijn is nu ruim 6 en ik heb ook niet het idee dat dat ooit nog goed gaat komen. Hier dus kleedjes, plaids e.d. op de grond. Wel fijn, mochten ze een keer een ongelukje hebben kan dat gewoon in de was.
  Moderator zaterdag 29 december 2012 @ 14:20:56 #23
155227 crew  Guppyfriend
zeg maar Guppy
pi_120909870
Molly durft hier ook nauwelijk op de laminaatvloer te lopen. Ergens wel handig, we kunnen nu handig reguleren waar ze wel en niet komt. Zodra het balkon geopend is, leggen we een paadje naar de balkondeur door middel van IKEA vloermatjes :Y

Is er bij jullie ook al zoveel vuurwerk? Hier wel, en bij elke knal zit ik tegen het plafond. En Molly? Die zit een beetje te ijskonijnen op het kleed, ze lijkt het niet eens door te hebben :')
Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende: Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_120911743
Ik heb hier een ikeavloerkleed liggen dat gewassen kan worden, geloof dat ie een euro of 15 was, voor bij de nijners. Nu maar eens in een sopje gedaan om te kijken of de urinevlekken er nog wel uit willen... Anders koop ik wel weer een nieuwe.

Hier weinig/geen vuurwerk, gelukkig. Kel schrikt namelijk nogal snel
pi_120926432
Ik sta trouwens in de bloedverwant (van de bloedbank) met een stukje over de opvang. Gisteren zijn er mensen in de opvang geweest na aanleiding van dat stuk *O*

http://www.sanquin.nl/rep(...)ant-nummer3-2012.pdf

Pagina 13 :)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')