Ik vond het grappig. Of je nu gelooft dat ik trollde of niet moet je zelf weten. Interesseert me vrij weinig.quote:Op maandag 15 oktober 2012 19:29 schreef blow... het volgende:
zeggen dat je trollt omdat je er nu pas achterkwam dat je geen gelijk had
wie vond deze "trol" nou echt grappig?
Wie snel ijsblokjes wil maken kan het beste warm water gebruiken. Het lijkt waanzin, maar toch is het waar. Koud water vormt tijdens het bevriezen namelijk een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Dit werkt als een isolator, dat verder afkoelen van het water sterk afremt. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water. Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Warm water blijft bij afkoelen dus vloeibaar tot een paar graden onder nul. Dan bevriest het geheel ‘opeens’, zonder dat er eerst een isolerend laagje ontstaat. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. (bron: vele bronnen. Google maar).quote:Op maandag 15 oktober 2012 19:25 schreef padlarf het volgende:
[..]
Deze man. Wat een prachtige post. Ik heb even met Stockholm gebeld, volgend jaar krijg jij de Nobelprijs voor natuurkunde en literatuur.![]()
Uit die post van mij kan inderdaad afgelezen worden dat ik het niet geloofde. Maar het tegendeel is waar.quote:Op maandag 15 oktober 2012 19:33 schreef IBAZ het volgende:
[..]
Wie snel ijsblokjes wil maken kan het beste warm water gebruiken. Het lijkt waanzin, maar toch is het waar. Koud water vormt tijdens het bevriezen namelijk een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Dit werkt als een isolator, dat verder afkoelen van het water sterk afremt. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water. Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Warm water blijft bij afkoelen dus vloeibaar tot een paar graden onder nul. Dan bevriest het geheel ‘opeens’, zonder dat er eerst een isolerend laagje ontstaat. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. (bron: Quest) en overigens vele andere bronnen.
quote:Op maandag 15 oktober 2012 19:18 schreef aspirantspierbundel het volgende:
verkapt 'kijk mij ik ben rijk want ik kan 20 liter water betalen' topic
jezus wat een klap geldquote:Op maandag 15 oktober 2012 21:09 schreef blow... het volgende:
[..]
20 liter water is duur hoor!!!!!
kost wel 2.1 cent
het is dus de bedoeling dat het geld eruit gaat naarmate het ijs ontdooit.quote:Op maandag 15 oktober 2012 21:39 schreef henkde_j het volgende:
Je kan het water ook alvast invriezen en woensdag met een boor gaten maken en het geld er in stoppen.
I know. Gaten maken, geld er in stoppen. Vervolgens de gaten weer opvullen met water en nog even kort in de vriezerquote:Op maandag 15 oktober 2012 21:42 schreef blow... het volgende:
[..]
het is dus de bedoeling dat het geld eruit gaat naarmate het ijs ontdooit.
Gewoon laag voor laag invriezen.quote:Op maandag 15 oktober 2012 21:43 schreef henkde_j het volgende:
[..]
I know. Gaten maken, geld er in stoppen. Vervolgens de gaten weer opvullen met water en nog even kort in de vriezer
dan krijg je lagen die je van elkaar af kunt berken.quote:Op maandag 15 oktober 2012 22:11 schreef Edskimo het volgende:
[..]
Gewoon laag voor laag invriezen.
10cm invriezen, geld erin, nog een laag water, weer geld erin enz..
Dat van dat warme water dat sneller bevriest is klinkklare onzin.quote:Op maandag 15 oktober 2012 19:07 schreef blow... het volgende:
je kunt het er ook nu al ingooien.
eerst verhitten naar 40 graden en dan in de vriezer zorgt voor snellere afkoeling. (best raar, maar het is zo)
als je kokend water gebruikt krijg je helderder ijs (dus met minder van dat witte spul)
Wat praat je allemaal voor onzin? Warm water koelt wel degelijk sneller af naar een bepaald punt onder 0 graden C dan kouder water. Je sommetjes kloppen wel maar er komt meer bij kijken, wat al gezegd is in dit topic.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 13:35 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
Dat van dat warme water dat sneller bevriest is klinkklare onzin.
- Ja: het koelt sneller af omdat de snelheid van afkoelen afhangt van het temperatuurverschil van het water met de omgeving.
- Maar: Er moet méér afgekoeld worden (immers: je begint warmer) waardoor de winst van het grotere temperatuurverschil teniet gedaan wordt.
Wat voor TS van belang is is de specifieke warmte van water. Om één gram water één graad celcius af te koelen, moet je er 4.2 joule energie aan onttrekken. Laten we even er van uitgaan dat het water met zo'n 12,5 graden uit de kraan komt, dan moet er dus 20.000 (20 liter is 20.000 gram) * 12,5 (graden tot aan het vriespunt) * 4,2 J (per graad per gram) = ruim één miljoen joule aan energie aan onttrokken worden. (Het is ietsje meer, maar even voor het beeld afgerond)
Dan heb je 20 liter water van 0 graden. Vervolgens is er een faseovergang nodig naar 20 kilo ijs van 0 graden. Hiervoor moet er véél energie aan onttrokken worden, namelijk 333 joule per gram. In totaal dus: 6,66 miljoen joule.
Op weg naar de -20 gaat het iets makkelijker, namelijk 2,1 joule per graad per gram, in totaal 20 * 20000 * 2,1 = 840000 joule.
Dus: om 20 liter water van 12,5 graden naar 20 kilo ijs van -20 graden te transformeren moet er ongeveer 8,5 miljoen joule energie aan onttrokken worden.
Om dit naar een tijdsduur om te rekenen moet de capaciteit van de vriezer bekend zijn. De eenheid hiervoor (a wordt die lang niet altijd gegeven) is de BTU (British Thermal Unit), 1 BTU is 1055 joule (met dank aan de britten en hun bizarre eenheden)
Nu wordt het wat waziger: 1 watt vermogen komt ongeveer overeen met 3,4 BTU per uur. We moeten zo'n 2,5 miljoen BTU zien kwijt te raken. Helaas is dit gegeven slecht te vinden, wellicht dat iemand anders zich eens over het koelvermogen van een flinke vriezer kan buigen? Ik schat in dat het toch al gauw wel zo'n dag of twee gaat duren?
Het is jammer dat ik geen laborant meer ben, anders zou ik ter plaatse een proefopstelling bouwen. Het is echt, echt, écht onzin.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 14:47 schreef Agiath het volgende:
[..]
Wat praat je allemaal voor onzin? Warm water koelt wel degelijk sneller af naar een bepaald punt onder 0 graden C dan kouder water. Je sommetjes kloppen wel maar er komt meer bij kijken, wat al gezegd is in dit topic.
daarom nu erin doen en dan is het zaterdag wel klaar.quote:Op dinsdag 16 oktober 2012 16:14 schreef Catch22- het volgende:
Bij die slimme berekeningen moet je wel rekening houden met het feit dat het water in een koelbox (of warmbox) zit. Dat gaat extra tijd kosten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |