abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_118009169
ik ga nu eten, succes iig ts.
Because you know i'm all about that ass
  maandag 15 oktober 2012 @ 19:32:30 #52
120887 padlarf
dagdag33 achtig
pi_118009190
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 19:29 schreef blow... het volgende:
zeggen dat je trollt omdat je er nu pas achterkwam dat je geen gelijk had :')

wie vond deze "trol" nou echt grappig?
Ik vond het grappig. Of je nu gelooft dat ik trollde of niet moet je zelf weten. Interesseert me vrij weinig.
Ok stelletje hokboeren
pi_118009228
quote:
14s.gif Op maandag 15 oktober 2012 19:25 schreef padlarf het volgende:

[..]

Deze man. Wat een prachtige post. Ik heb even met Stockholm gebeld, volgend jaar krijg jij de Nobelprijs voor natuurkunde en literatuur. _O_ _O_
Wie snel ijsblokjes wil maken kan het beste warm water gebruiken. Het lijkt waanzin, maar toch is het waar. Koud water vormt tijdens het bevriezen namelijk een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Dit werkt als een isolator, dat verder afkoelen van het water sterk afremt. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water. Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Warm water blijft bij afkoelen dus vloeibaar tot een paar graden onder nul. Dan bevriest het geheel ‘opeens’, zonder dat er eerst een isolerend laagje ontstaat. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. (bron: vele bronnen. Google maar).
  maandag 15 oktober 2012 @ 19:34:26 #54
120887 padlarf
dagdag33 achtig
pi_118009268
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 19:33 schreef IBAZ het volgende:

[..]

Wie snel ijsblokjes wil maken kan het beste warm water gebruiken. Het lijkt waanzin, maar toch is het waar. Koud water vormt tijdens het bevriezen namelijk een ijslaagje langs de wand van het bakje waar het in zit. Dit werkt als een isolator, dat verder afkoelen van het water sterk afremt. Bij warm water gebeurt dit niet. Daarin zitten namelijk minder gassen opgelost dan in koud water. Deze gasbelletjes zijn het beginpunt voor ijskristallen. Als die belletjes er niet of nauwelijks zijn, bevriest water pas bij temperaturen onder de nul graden Celsius. Warm water blijft bij afkoelen dus vloeibaar tot een paar graden onder nul. Dan bevriest het geheel ‘opeens’, zonder dat er eerst een isolerend laagje ontstaat. Hierdoor bevriest warm water sneller dan koud water. (bron: Quest) en overigens vele andere bronnen.
Uit die post van mij kan inderdaad afgelezen worden dat ik het niet geloofde. Maar het tegendeel is waar.
Ok stelletje hokboeren
  maandag 15 oktober 2012 @ 20:50:03 #55
330313 Gary_Oak
Smell ya later!
pi_118013239
Waarom wil je geld in een ijsblok zetten, TS? :P
pi_118014097
quote:
13s.gif Op maandag 15 oktober 2012 19:18 schreef aspirantspierbundel het volgende:
verkapt 'kijk mij ik ben rijk want ik kan 20 liter water betalen' topic
:')
het leven is een feest, alleen zijn sommige mensen op het verkeerde feestje
pi_118014506
quote:
1s.gif Op maandag 15 oktober 2012 21:03 schreef pannenkoekeneter het volgende:

[..]

:')
20 liter water is duur hoor!!!!!

kost wel 2.1 cent :')
Because you know i'm all about that ass
pi_118015933
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 21:09 schreef blow... het volgende:

[..]

20 liter water is duur hoor!!!!!

kost wel 2.1 cent :')
jezus wat een klap geld
het leven is een feest, alleen zijn sommige mensen op het verkeerde feestje
pi_118016558
Je kan het water ook alvast invriezen en woensdag met een boor gaten maken en het geld er in stoppen.
Op donderdag 7 februari 2013 22:30 schreef wolfrolf het volgende:
Godsamme _O_ wat een baas ben je toch
Op dinsdag 26 februari 2013 15:53 schreef SilentChaos het volgende:
Jij begrijpt _O_
pi_118016710
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 21:39 schreef henkde_j het volgende:
Je kan het water ook alvast invriezen en woensdag met een boor gaten maken en het geld er in stoppen.
het is dus de bedoeling dat het geld eruit gaat naarmate het ijs ontdooit.
Because you know i'm all about that ass
pi_118016775
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 21:42 schreef blow... het volgende:

[..]

het is dus de bedoeling dat het geld eruit gaat naarmate het ijs ontdooit.
I know. Gaten maken, geld er in stoppen. Vervolgens de gaten weer opvullen met water en nog even kort in de vriezer
Op donderdag 7 februari 2013 22:30 schreef wolfrolf het volgende:
Godsamme _O_ wat een baas ben je toch
Op dinsdag 26 februari 2013 15:53 schreef SilentChaos het volgende:
Jij begrijpt _O_
pi_118016839
en het voordeel daarvan is?

(behalve dat je ijs splijt als je het niet goed doet?

het is nog lelijk ook :') )
Because you know i'm all about that ass
pi_118018793
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 21:43 schreef henkde_j het volgende:

[..]

I know. Gaten maken, geld er in stoppen. Vervolgens de gaten weer opvullen met water en nog even kort in de vriezer
Gewoon laag voor laag invriezen.

10cm invriezen, geld erin, nog een laag water, weer geld erin enz..
pi_118018935
da
quote:
1s.gif Op maandag 15 oktober 2012 22:11 schreef Edskimo het volgende:

[..]

Gewoon laag voor laag invriezen.

10cm invriezen, geld erin, nog een laag water, weer geld erin enz..
dan krijg je lagen die je van elkaar af kunt berken.
Because you know i'm all about that ass
pi_118019320
Niet als je er elke keer warm water opgooit
pi_118019927
Dan zou je het idd zo warm moeten maken dat er een deeltje smelt ja.
Because you know i'm all about that ass
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 13:35:25 #67
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_118035786
quote:
0s.gif Op maandag 15 oktober 2012 19:07 schreef blow... het volgende:
je kunt het er ook nu al ingooien.

eerst verhitten naar 40 graden en dan in de vriezer zorgt voor snellere afkoeling. (best raar, maar het is zo)

als je kokend water gebruikt krijg je helderder ijs (dus met minder van dat witte spul)
Dat van dat warme water dat sneller bevriest is klinkklare onzin.

- Ja: het koelt sneller af omdat de snelheid van afkoelen afhangt van het temperatuurverschil van het water met de omgeving.
- Maar: Er moet méér afgekoeld worden (immers: je begint warmer) waardoor de winst van het grotere temperatuurverschil teniet gedaan wordt.

Wat voor TS van belang is is de specifieke warmte van water. Om één gram water één graad celcius af te koelen, moet je er 4.2 joule energie aan onttrekken. Laten we even er van uitgaan dat het water met zo'n 12,5 graden uit de kraan komt, dan moet er dus 20.000 (20 liter is 20.000 gram) * 12,5 (graden tot aan het vriespunt) * 4,2 J (per graad per gram) = ruim één miljoen joule aan energie aan onttrokken worden. (Het is ietsje meer, maar even voor het beeld afgerond)

Dan heb je 20 liter water van 0 graden. Vervolgens is er een faseovergang nodig naar 20 kilo ijs van 0 graden. Hiervoor moet er véél energie aan onttrokken worden, namelijk 333 joule per gram. In totaal dus: 6,66 miljoen joule.

Op weg naar de -20 gaat het iets makkelijker, namelijk 2,1 joule per graad per gram, in totaal 20 * 20000 * 2,1 = 840000 joule.

Dus: om 20 liter water van 12,5 graden naar 20 kilo ijs van -20 graden te transformeren moet er ongeveer 8,5 miljoen joule energie aan onttrokken worden.

Om dit naar een tijdsduur om te rekenen moet de capaciteit van de vriezer bekend zijn. De eenheid hiervoor (a wordt die lang niet altijd gegeven) is de BTU (British Thermal Unit), 1 BTU is 1055 joule (met dank aan de britten en hun bizarre eenheden)

Nu wordt het wat waziger: 1 watt vermogen komt ongeveer overeen met 3,4 BTU per uur. We moeten zo'n 2,5 miljoen BTU zien kwijt te raken. Helaas is dit gegeven slecht te vinden, wellicht dat iemand anders zich eens over het koelvermogen van een flinke vriezer kan buigen? Ik schat in dat het toch al gauw wel zo'n dag of twee gaat duren?
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_118035860
water van 40 graden bevriest sneller, omdat water van bijvoorbeeld 1 graden een isolerend ijslaagje krijgt. dan duurt het weer langer.
Because you know i'm all about that ass
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 13:39:48 #69
56176 Catch22-
Ben je Blind?!
pi_118035945
heb je daar een bron van?
Heel veel groetjes, Catch22
En zoals mijn opa zei: "Al is het meisje nog zo mooi, haar poep stinkt ook". Rust Zacht opa..
Met GHB nooit meer nee
Storneren een optie?
pi_118038362
Dat warm water sneller kan bevriezen onder bepaalde omstandigheden wordt ook wel het Mpemba effect genoemd. Wat de exacte oorzaak hier van is, is niet bekend. Er zijn wel verschillende theoriën, maar men kan nog niks zeker zeggen.
pi_118038832
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 13:35 schreef Beelzebufo het volgende:

[..]

Dat van dat warme water dat sneller bevriest is klinkklare onzin.

- Ja: het koelt sneller af omdat de snelheid van afkoelen afhangt van het temperatuurverschil van het water met de omgeving.
- Maar: Er moet méér afgekoeld worden (immers: je begint warmer) waardoor de winst van het grotere temperatuurverschil teniet gedaan wordt.

Wat voor TS van belang is is de specifieke warmte van water. Om één gram water één graad celcius af te koelen, moet je er 4.2 joule energie aan onttrekken. Laten we even er van uitgaan dat het water met zo'n 12,5 graden uit de kraan komt, dan moet er dus 20.000 (20 liter is 20.000 gram) * 12,5 (graden tot aan het vriespunt) * 4,2 J (per graad per gram) = ruim één miljoen joule aan energie aan onttrokken worden. (Het is ietsje meer, maar even voor het beeld afgerond)

Dan heb je 20 liter water van 0 graden. Vervolgens is er een faseovergang nodig naar 20 kilo ijs van 0 graden. Hiervoor moet er véél energie aan onttrokken worden, namelijk 333 joule per gram. In totaal dus: 6,66 miljoen joule.

Op weg naar de -20 gaat het iets makkelijker, namelijk 2,1 joule per graad per gram, in totaal 20 * 20000 * 2,1 = 840000 joule.

Dus: om 20 liter water van 12,5 graden naar 20 kilo ijs van -20 graden te transformeren moet er ongeveer 8,5 miljoen joule energie aan onttrokken worden.

Om dit naar een tijdsduur om te rekenen moet de capaciteit van de vriezer bekend zijn. De eenheid hiervoor (a wordt die lang niet altijd gegeven) is de BTU (British Thermal Unit), 1 BTU is 1055 joule (met dank aan de britten en hun bizarre eenheden)

Nu wordt het wat waziger: 1 watt vermogen komt ongeveer overeen met 3,4 BTU per uur. We moeten zo'n 2,5 miljoen BTU zien kwijt te raken. Helaas is dit gegeven slecht te vinden, wellicht dat iemand anders zich eens over het koelvermogen van een flinke vriezer kan buigen? Ik schat in dat het toch al gauw wel zo'n dag of twee gaat duren?
Wat praat je allemaal voor onzin? Warm water koelt wel degelijk sneller af naar een bepaald punt onder 0 graden C dan kouder water. Je sommetjes kloppen wel maar er komt meer bij kijken, wat al gezegd is in dit topic.
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 14:49:48 #72
206640 Beelzebufo
All my vices are devices!
pi_118038904
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 14:47 schreef Agiath het volgende:

[..]

Wat praat je allemaal voor onzin? Warm water koelt wel degelijk sneller af naar een bepaald punt onder 0 graden C dan kouder water. Je sommetjes kloppen wel maar er komt meer bij kijken, wat al gezegd is in dit topic.

Het is jammer dat ik geen laborant meer ben, anders zou ik ter plaatse een proefopstelling bouwen. Het is echt, echt, écht onzin.
Een Rijnlandse morgen (ca. 8516 vierkante meter) is onderverdeeld in 6 hont, een hont in 100 vierkante roeden, en een roede in 144 vierkante voet.
pi_118041862
Bij warm water staan de moleculen stil? Serieus? :')

En over het warme water dat sneller zou bevriezen: dat is dus alleen onder bepaalde (niet-natuurlijke) omstandigheden zo
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mpemba-effect
  dinsdag 16 oktober 2012 @ 16:14:21 #74
56176 Catch22-
Ben je Blind?!
pi_118041933
Bij die slimme berekeningen moet je wel rekening houden met het feit dat het water in een koelbox (of warmbox) zit. Dat gaat extra tijd kosten.
Heel veel groetjes, Catch22
En zoals mijn opa zei: "Al is het meisje nog zo mooi, haar poep stinkt ook". Rust Zacht opa..
Met GHB nooit meer nee
Storneren een optie?
pi_118042063
quote:
11s.gif Op dinsdag 16 oktober 2012 16:14 schreef Catch22- het volgende:
Bij die slimme berekeningen moet je wel rekening houden met het feit dat het water in een koelbox (of warmbox) zit. Dat gaat extra tijd kosten.
daarom nu erin doen en dan is het zaterdag wel klaar.
Because you know i'm all about that ass
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')