abonnement Unibet Coolblue
pi_118658100
@Walpurgis

Boeiende naam.. vermoedelijk afgeleid van Walpurgisnacht, Ook de nacht dat Marianne Vaatstra werd omgebracht, bijvoorbeeld.

Walpurgisnacht is een van oorsprong Europees voor-christelijk feest, dat wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Het is genaamd naar de heilige Walburga wier translatie op 1 mei werd herdacht. Walpurgisnacht heeft betekenis voor heidenen en wicca's. Het volksgeloof wilde dat in deze nacht de boze geesten vrij spel hadden. Vieringen rond walpurgisnacht komen voor in Duitsland, Zweden en Finland. Walpurgisnacht is vooral door Goethes Faust II (1832), sterk gemythologiseerd. Vanwege deze uiteenlopende tradities, heeft het feest ook diverse betekenissen en functies. De oorsprong gaat in ieder geval terug op feesten die zich richten op vruchtbaarheid en op de dunne scheidslijn tussen leven en dood.

Walpurgisnacht vindt zijn oorsprong in enkele pre-christelijke tradities die plaatsvonden op de vooravond van 1 mei. Een van deze tradities is Beltane, een Keltisch voorjaarsfeest. Op dit feest werd het begin van de lente gevierd met vreugdevuren. Veel ceremonieën leven voort in verschillende mei-rituelen, zoals de meiboom. De noordelijke Germanen eerden op deze[bron?] dag Freyr en Freya. Beiden staan hier voor vruchtbaarheid en liefde. De Vikingen herdachten in deze nacht het offer van Odin waarmee hij toegang kreeg tot de geheimen van de runen der wijsheid. De Vikingen ontstaken vuren om kwade geesten op een afstand te houden, omdat juist dit een tijd was dat de grenzen tussen de levenden en de doden zwak waren. [1]
Walpurgisnacht is genoemd naar de christelijke heilige Walburga of Walburgis, wat in het Hoogduits Walpurgis werd. Walburga is in 710 geboren in het graafschap Dorset in Zuid-Engeland en was een nichtje van Bonifatius. Samen met haar broers Wunnibald en Willibald reisde ze naar Württemberg in Duitsland. Hier werd ze non in het klooster van Heidenheim. Walburga stierf op 25 februari 779. Op 1 mei 779 is ze heilig verklaard. Zij is voor de katholieken op 25 februari de dagheilige en voor de protestanten op 1 mei.
Walburga is in de katholieke traditie de patrones van de boeren, de zeevarenden en de huisdieren. Ook werd zij aangeroepen tegen beten van hondsdolle huisdieren. Walburga was in de vroege middeleeuwen met name in Duitsland en de Nederlanden een relatief populaire heilige. Hieruit kan worden verklaard dat functies van de godin Freya ook aan Walburga werden toegeschreven, en Walburga's naam aan dit meifeest werd verbonden. [2]


Heksensabbat op de Blocksberg, 1668
Volgens aloud Duits volksgeloof is de nacht van 30 april op 1 mei een nacht vol magie. De Germanen geloofden eertijds dat de goden Wodan en Freya in die nacht de winterdemonen verdreven om de lente te begroeten. Tijdens de Walpurgisnacht komen de heksen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn om op bezemstelen, kattenstaarten, rieken, dorsvlegels of ongeacht welk ander vervoermiddel dat ze onderweg aantreffen door de lucht te suizen, geïrriteerd door de zinnelijke reinheid van Walpurga. Onder het motto Fahr hin, nach dem Blocksberg steht mein Sinn vliegen ze naar de top van de Brocken voor een heksenbal met de daar verzamelde duivels en demonen.
Het grootste Walpurgisfeest in Duitsland wordt gevierd op de Brocken, de hoogste berg van de Harz. Volgens het volksgeloof mochten de van de aarde verbannen heksen gedurende één nacht in het jaar terugkeren voor een heksenfeest op de Brocken. Op deze berg staat het voor-christelijke Heksenaltaar. Hier verkocht Goethes Faust zijn ziel aan Mephistopheles. Op veel plaatsen in de Duitse Harz wordt tegenwoordig het Walpurgisfeest nog groots gevierd. Aan huizen en andere bouwwerken worden duivels en heksen opgehangen. Mensen lopen als heks verkleed over straat en slaan argeloze voorbijgangers met een bezem op hun achterwerk. Rond Hemelvaart en Pinksteren brengen per dag zo’n 60.000 mensen een bezoek aan de Brocken.
De afgelopen paar jaren is de Walpurgisnacht het begin van opstootjes in Berlijn.

Viering door satanisten

Walpurgisnacht wordt ook geassocieerd met het satanisme. Volgens gereformeerde politieke partijen vindt er een satanistische walpurgisnachtviering plaats bij het Solse Gat, in de bossen nabij Putten. Vanuit deze visie pleiten deze partijen voor een verbod op een dergelijke viering. [3]
Walpurgisnacht in kunst en cultuur
pi_118658116
Ah mijnheer Septer, welkom. Ik schrijf iets over 'occulte rituelen' en ineens verschijnt iemand met de nick 'Walpurgis'. Moet wel zeggen dat je daarvoor in de verkeerde helft van het jaar zit.

Welk vervolgartikel? En hoe komt een boswachter terecht bij de archeologische dienst? Dat is ongeveer hetzelfde als een paar jongens met spades het bos insturen onder het motto 'ga maar lekker graven'. Dat achterhaalde artikel uit 1976 is anders wel één van de belangrijkste bronnen voor al die sites die over het Ronde Huis zijn gemaakt, samen met het artikel van Biesemaat uit 2006.

Dus ik sluit mij aan bij Lxhkrd: leer mij een lesje! Show us the real deal, of hou op met het in bescherming nemen van iemand die kennelijk graag onduidelijkheid wil scheppen waar duidelijkheid gewenst is. Tezamen met nog een heleboel anderen die hun gegevens niet willen delen. Nog even een weekje wachten, dan weet ik ook wat zij weten, maar ik heb al begrepen dat veel wat in het archief van Montenberg staat al inmiddels online gekwakt is, dus waarom zo geheimzinnig gedaan moet worden is mij onduidelijk.
pi_118661233
Nog een leuk artikeltje... :-)

. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Publicatiedatum: 1 juli 1987
Honderd jaar oude paardetram komt na jaren terug in Nunspeet
NUNSPEET - Er is weinig meer wat ons, nu station Hulshorst ook alleen nog maar als monument mag functioneren, aan Nunspeets verleden doet herinneren. Mede daarom werd er alles aan gedaan een honderd jaar oude paardetram, die in Nunspeet dienst deed en later verkocht werd, terug te halen naar deze plaats. Resultaat van een en ander is dat de tram na afwezigheid van een kwart eeuw inderdaad terugkomt. Hiermee zal ongetwijfeld een stukje Nunspeetse historie gaan herleven.
Tera Hofman
De paardetram, waarvan nog één rijtuig over is, reed vroeger vanaf het station in Nunspeet via de Plaggeweg naar het zogenaamde Ronde Huis, een uniek bouwwerk dat desondanks afgebroken is en een even duistere als geheimzinnige geschiedenis herbergt. De spoorlijn waarover de tram reed, was een splitsing van een lijn die in 1878 van "Kijk uit" (naam van een boerderij) naar "Pas op" (naam van een boswachterij) liep. De tram was eigendom van de bewoners van het Ronde Huis, de familie F. van Vloten, een niet onbemiddelde familie in wiens voorgeslacht we onder meer de schrijvers Albert Verwey, Frederik van Eeden en ook de vroegere rector van de Latijnse school in Deventer, professor Van Vloten, tegenkomen. De familie gebruikte de tram, die voor het grootste gedeelte over particulier terrqin liep, hoofdzakelijk om haar gasten van en naar het station te vervoeren.

Toen Van Vloten in het begin van de jaren dertig zijn grond verkocht, betekende dit het einde van vele jaren trouwe dienst van de tram. Iemand uit de kennissenkring van Van Vloten had echter regelmatig contact met J. W. Montenberg uit Epse (bij Deventer) en wist van diens voorliefde voor alles wat „met treintjes te maken heeft". De woorden „kom hem maar halen, als je hem hebben wil", waren niet tegen dovemansoren gezegd en zo is de tram zo'n 25 jaar geleden in de tuin van Montenberg in Epse terechtgekomen.

Restaiiratie

Deze restaureerde het rfjtuig, dat plaats biedt aan acht personen, volledig. Met hulp van vrijwilligers uit de buurt maakt de

Het trammetje vanaf station Nunspeet op weg naar Elspeet, omstreeks 1930. Koetsier is de heer Van de Berg uit Nunspeet. tram, getrokken door pony's, nu al twintig jaar regelmatig ritjes over een speciaal daarvoor aangelegd traject annex perron in de tuin van Montenberg. „Ik ben er eigenlijk voor de grap mee begonnen", zegt Montenberg, „en zo langzamerhand kreeg het steeds meer bekendheid en belangsteUing". Behalve de Nunspeetse paardetram zijn er nog enkele diesellocomotieven die ritjes door de tuin van Montenberg maken.

Omdat het aanvankelijke enthousiasme van publiek en vrijwilligers (kinderen) vrijwel voorbij is en Montenberg steeds minder hulp krijgt, acht hij de kans groot met zijn hobby te moeten stoppen. „Het lijkt wel alsof de kinderen geen fantasie meer hebben", aldus Montenberg.

Stroomversnelling

In 1974 voerde Montenberg reeds correspondentie met de gemeente Nunspeet over het terughalen van de trein. Een foto van de tram in een landelijk dagblad heeft er haar steentje aan bijgedragen dat onlangs een en ander in een stroomversnelling geraakt is. Het feit dat de foto gemaakt was door een Nunspeetse fotojournalist, was voor wethouder P. P.'G. Gommers (Gemeentebelang) aanleiding het bijbehorende artikel te lezen.

In het artikel werd er melding van gemaakt dat de belangstelling voor Montenbergs activiteiten afnam en dat een van zijn objecten afkomstig was uit Nunspeet. Wethouder Gommers en zijn collega D. Baas (CDA) zagen hun kans schoon en gingen in Epse praten over terugneming van de tram, zodra Montenberg zich genoodzaakt zag met zijn activiteiten te stoppen. Na overleg is besloten dat de tram na het overlijden van de nu 81-jarige Montenberg naar Nunspeet zal verhuizen. „Als hij ergens thuishoort, ,is het in Nunspeet", aldus Montenberg, die de. afnemende belangstelling voor zijn treintjes overigens zeer betreurt.

Moeilijk

„Als de tram eenmaal terug is, moet je er natuurlijk ook wat mee doen", aldus wethouder Gommers. Omdat de grond waarover de oude rails liepen grotendeels in bezit van Staatsbosbeheer of in particulier bezit is, valt herstel van het oude traject moeilijk te realiseren. Er zijn daarom plannen nabij station Hulshorst een lijn aan te leggen.

Om een en ander te realiseren zijn behalve grond ook paarden nodig. De bekende Nunspeter A. Admiraal, die in het zomerseizoen dagtochten met het zogenaamde "Jan Plezierrijtuig" organiseert, heeft reeds toegezegd paarden ter beschikking te stellen. Een dagtochtje richting Hulshorst met daarin opgenomen een overstap op de tram, behoort volgens hem tot de hiogelijkheden. „En na het zomerseizoen moeten we het ding gewoon oppakken en in een stal zetten", zegt Gommers. 's Zomers zal in ieder geval weer een stukje Nunspeetse historie van nabij te bewonderen zijn.
pi_118662674
Er is helaas nooit iets van gekomen het spoorlijntje terug te brengen, geen idee waarom dit toen niet is doorgegaan. Men was blijkbaar erg ver, want er wordt vermeld dat de tram inderdaad terugkomt.

Het rijtuig van het Ronde Huis is hier op een foto te zien:
http://www.mobielecollect(...)bject.php?&rrhio=035

Hier een nog mooiere foto:
http://nmld.locaalspoor.nl/nl/object/1388

[ Bericht 12% gewijzigd door Toppie_ op 31-10-2012 12:56:44 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_118663926
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 10:24 schreef Dissectienaald het volgende:
En hoe komt een boswachter terecht bij de archeologische dienst?
Wel goed lezen: zijn vader was boswachter...
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_118667966
Nou, op de site van oudOmmen zegt Septer in de voetsporen van zijn vader getreden te zijn in Canada...
pi_118668037
Weet iemand hier iets meer over het spookinternaat Valentijn?
pi_118668299
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 14:59 schreef Dissectienaald het volgende:
Weet iemand hier iets meer over het spookinternaat Valentijn?
In dit e-book: https://sites.google.com/site/ebooksmooinunspeet/hoogwolde
kun je er iets over lezen.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_118673101
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 14:57 schreef Dissectienaald het volgende:
Nou, op de site van oudOmmen zegt Septer in de voetsporen van zijn vader getreden te zijn in Canada...
Ik denk dan eerder: "van de archeologische dienst naar boswachter". Wezenlijk verschil.

quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 14:59 schreef Dissectienaald het volgende:
Weet iemand hier iets meer over het spookinternaat Valentijn?
U refereerd aan: http://www.verhalenbank.n(...)INSAG 0478&atu_type=

Lijkt mij een urban legend. Zet veel jeugd bij elkaar en je krijgt dit.. Zou het eerder spoken bij de Zandenplas, daar verdronk nog weleens een AMA (alleenstaande minderjarige asielzoeker) in de zomer. Ze leren toch niet zo goed zwemmen in Ethiopie.

Naast Valentijn staan wel "Kraaienhorst", eens het huis van Willem van Vloten.


Over spookhuizen: http://www.theghosthunter.nl/ Sterkte....

[ Bericht 2% gewijzigd door lxhkrd op 31-10-2012 17:01:49 ]
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_118685450
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 16:51 schreef lxhkrd het volgende:

[..]

Ik denk dan eerder: "van de archeologische dienst naar boswachter". Wezenlijk verschil.

[..]

U refereerd aan: http://www.verhalenbank.n(...)INSAG 0478&atu_type=

Lijkt mij een urban legend. Zet veel jeugd bij elkaar en je krijgt dit.. Zou het eerder spoken bij de Zandenplas, daar verdronk nog weleens een AMA (alleenstaande minderjarige asielzoeker) in de zomer. Ze leren toch niet zo goed zwemmen in Ethiopie.

Naast Valentijn staan wel "Kraaienhorst", eens het huis van Willem van Vloten.
[ afbeelding ]

Over spookhuizen: http://www.theghosthunter.nl/ Sterkte....
Dat is dan wel weer een grappig toeval. Willem van Vloten was de broer? Ben even de draad kwijt.
pi_118690338
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 21:25 schreef Lavenderr het volgende:
Willem van Vloten was de broer? Ben even de draad kwijt.
Wel scherp blijven: Willem was de grote broer van Frank, had duitse connectie's en een "holding" samen met Frank die hun landerijen beheerde. Je kan hem nog bezoeken, ligt in Nunspeet, naast de RK kerk. Een deel van zijn bezit werd overheidsbezit na WO2, omdat zijn kinderen ook met duitsers getrouwd waren. 1 van die kinderen liet "het Heidehof" bouwen, waar Dirk Septer jaren later archieven vond, basis van zijn o-zo-vaak geciteerde artikel.
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_118690432
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 22:46 schreef lxhkrd het volgende:

[..]

Wel scherp blijven: Willem was de grote broer van Frank, had duitse connectie's en een "holding" samen met Frank die hun landerijen beheerde. Je kan hem nog bezoeken, ligt in Nunspeet, naast de RK kerk. Een deel van zijn bezit kwam overheidsbezit na WO2, omdat zijn kinderen ook met duitsers getrouwd waren. 1 van die kinderen liet "het Heidehof" bouwen, waar Dirk Septer jaren later archieven vond, basis van zijn o-zo-vaak geciteerde artikel.
Ah ja. Zo was het. Dankjewel lxhkrd :)
pi_118690540
Willem was grootvader van Bernie, die een dochter Francisca heeft en volgens een eerste opmerking van AOS wilde die Septer 'liquideren' in 1976. Later, na kritiek, kwam AOS daarop terug,
  FOK!-Schrikkelbaas woensdag 31 oktober 2012 @ 23:29:01 #189
334 TARAraboemdijee
Vader!
pi_118692264
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 16:51 schreef lxhkrd het volgende:

Over spookhuizen: http://www.theghosthunter.nl/ Sterkte....
Vage site,
Huys Teisterbant wordt ook genoemd
http://www.theghosthunter.nl/teisterband.htm
Verhalen in de buurt? Ha, ik heb ze nog nooit gehoord.
Er staat iemand te kijken, dat is gelijk een spookwaarneming? Waar gaat dat over?
De oud-burgemeester in kwestie is Matthias Johannes Versteegh, mijn oudvader. Hij ligt op een prive-bergraafplaatsje begraven met de rest van zijn familie in Kerk-Avezaath. Mijn betovergrootvader en betovergrootmoeder liggen daar ook. Mijn overgrootmoeder is geboren in dit huis. Ik ben er een paar keer geweest, ook toen het nog een B&B was, en dus ook overnacht.

Vreemd als je voorvader als spook wordt neergezet :D
In this world of evil and darkness I'm looking for the one girl that has the power to bring light into my heart. A light so pure that my evil thoughts about this world and the people living on it will vanish and I'll finally experience true love.
  woensdag 31 oktober 2012 @ 23:31:26 #190
382373 Zonnestraal10
Ooh Weet Nie,,!!
pi_118692340
Maar even on topic.. Heeft er iemand nog informatie over de duitsers die toen der tijd in het ronde huis hebben gezeten.. ;)
pi_118694972
quote:
1s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 23:31 schreef Zonnestraal10 het volgende:
Maar even on topic.. Heeft er iemand nog informatie over de duitsers die toen der tijd in het ronde huis hebben gezeten.. ;)
Hier staat wat informatie over de NAD die in de oorlog bij het Ronde Huis gevestigd was:
http://www.regionaalarchi(...)ew&id=244&Itemid=381

hier nog meer info:
http://www.gahetna.nl/sit(...)logsgids-vraag10.pdf

Hier vind je nog wat informatie (teksten even doorlezen, het kamp aan de Eperweg is waarschijnlijk hetzelfde als die bij het Ronde Huis):
http://www.anp-archief.nl(...)peet&q_viewmode=text

Nog wat links:

http://zoeken.beeldengelu(...)246/386061@selecties

http://www.archiefleeuwar(...)19410821-2001&vw=org

P.S. Niet te verwarren met het Belgische vluchtelingenkamp (Belgenkamp) dat tot 1914-1918 aan de Eperweg lag. Dat is na 1918 afgebroken en was dus niet meer in gebruik in WO II.
De wijk die daar nu ligt heeft nog steeds straatnamen die verwijzen naar leden van het Belgische vorstenhuis: Albertlaan, Astridlaan, Leopoldlaan, etc. In de volksmond heet het daar nu overigens (bijna 100 jaar na dato !) nog steeds "De Belgenkamp".

[ Bericht 4% gewijzigd door Toppie_ op 01-11-2012 08:55:00 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_118695740
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 22:49 schreef Bluesdude het volgende:
Willem was grootvader van Bernie, die een dochter Francisca heeft en volgens een eerste opmerking van AOS wilde die Septer 'liquideren' in 1976. Later, na kritiek, kwam AOS daarop terug,
Die heb ik even gemist, dat AOS daarop terugkwam...
pi_118695827
Waarom ik vraag naar het internaat is omdat er vanaf 1953 meisjes heen gaan. En ik heb een donkerbruin vermoeden dat een groot deel van de verhalen over het Ronde Huis berusten op contaminatie. Mensen herinneren zich bepaalde gebeurtenissen niet door beelden uit het langetermijngeheugen op te vissen, maar door de gebeurtenis te reconstrueren, waardoor dus vertekeningen in je herinnering optreden. Men heeft lange tijd gedacht dat die vertekeningen pas na lange tijd in herinneringen kwamen, maar recent onderzoek heeft aangetoond dat de herinnering al na enkele seconden gereconstrueerd wordt en zelfs dan al fouten vertoond. Valentijn ligt in het zuiden ten opzichte van het station, dus meer richting Nunspeet. Wat ik begreep uit het bestand dat Toppie op de site heeft gezet (ik had die al eens voorbij zien komen bij Nuwenspete, maar nooit echt aandacht aan besteed, blijkt nog een schat aan info in te staan, waarvoor mijn dank!) is het gebied ooit zelfs in bezit van Van Vloten geweest... Wie van jullie is er bekend met het Decauville-traject? Kwam dat enigszins in de buurt van Valentijn? Was het mogelijk dat er meisjes naar dat internaat werden gebracht per trammetje?
pi_118695898
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 16:51 schreef lxhkrd het volgende:

[..]

Ik denk dan eerder: "van de archeologische dienst naar boswachter". Wezenlijk verschil.

Nee, check dat OudOmmen nog een keer: hij zegt tegen één van de reaguurders (:-P) daar dat hij al bijna veertig jaar in Canada woont en in de voetsporen van zijn vader is getreden. Dat zou dus inhouden dat hij in 1973 iets met bosbeheer is gaan doen daar. De foto's op zijn Facebook, van die uilen, wijzen mijns inziens (let op persoonlijke mening) naar een baan mbt bosbeheer. Dan zou hij dus in 1976 ineens voor de archeologische dienst gaan werken... Hij heeft in Canada volgens zeggen 'natuurwetenschappen' gestudeerd. Nu heeft archeologie wel iets van doen met natuurwetenschappen, maar het is niet per definitie een natuurwetenschap. Als je iets doet met bosbeheer, vind ik archeologie ineens een behoorlijke stap in de andere richting... Het zou ongeveer net zoiets zijn als dat ik ineens geoloog ga worden omdat ik toevallig drie boeken daarover in de kast heb staan...
pi_118695950
Even ter info: spookhuizen vallen bij mij onder de categorie *Facepalm* Wat ik interessant vind eraan is hoe dergelijke verhalen in een gemeenschap terecht komen, maar nog mooier is om met 'gelovigen' een nachtje in een spookhuis te gaan bivakkeren. Ze worden al helemaal geflipt van 'werkend' hout, en een dichtslaande deur bij de buren jaagt ze al gillend naar buiten...
pi_118696013
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2012 08:54 schreef Dissectienaald het volgende:
Valentijn ligt in het zuiden ten opzichte van het station, dus meer richting Nunspeet. Wat ik begreep uit het bestand dat Toppie op de site heeft gezet (ik had die al eens voorbij zien komen bij Nuwenspete, maar nooit echt aandacht aan besteed, blijkt nog een schat aan info in te staan, waarvoor mijn dank!) is het gebied ooit zelfs in bezit van Van Vloten geweest... Wie van jullie is er bekend met het Decauville-traject? Kwam dat enigszins in de buurt van Valentijn? Was het mogelijk dat er meisjes naar dat internaat werden gebracht per trammetje?
Graag gedaan, staan overigens nog meer leuke PDF's op die website, voor wie is geinteresseerd in Nunspeet en omgeving.

Het traject van het spoorlijntje, in 1935, staat hier:

http://watwaswaar.nl/#X2-Uy-3-1-1v-1-3ox6-2XVA---jH2

aangegeven als "smalspoor" (de zwarte blokjes die zijn ingetekend op de kaart), wel even inzoomen op de kaart. Het spoor loopt inderdaad wel in de buurt van Valentijn, je kunt zien dat hij niet het huidige Vennenpad volgt, maar vrijwel door/langs het Valentijn-gebied komt.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_118696360
Yes het spoor liep langs valentijn, zijn ook meerdere foto's van.
Het is gebouwd in +/- 1903 door Willem die vanuit Hulshorst ''landgoed groeneveld'' verhuisde naar Nunspeet.

toelichting:
In 1903 werd begonnen met de bouw van het sanatoriumcomplex Erica. Het Nunspeetse sanatorium was onderdeel van een grotere groep sanatoria die langs en op de Veluwe werden opgericht. 'Erica' werd later overgenomen door de vereniging 'Zusterhulp' en bleef tot 1953 in gebruik als sanatorium. Daarna deed het dienst als internaat voor de opvang van meisjes die vanuit het bijzonder jeugdwerk werden geplaatst. In het hoofdgebouw (Villa Erica) werd gewoond en geslapen. De vroegere directeurswoning (Villa Kraaienhorst) diende als school. Vanaf die tijd is de naam omgedoopt tot 'Valentijn'.
Eind jaren 80 veranderde de functie wederom en deed het complex dienst als opvang voor alleenstaande, minderjarige asielzoekers. Deze functie heeft het tot 2000 gehad.

http://www.nwvfoto.nl/gallery/album524 Foto's van brand en er na
De grond en huizen zijn op het moment van een vastgoed groep van "Willem Holleeder''
Deze hebben het voor een prikkie gekocht, met de intentie er iets moois van te maken maar helaas de grond heeft een bestemmingsplan.

Volgens bestemmingsplan: Maatschappelijke bestemming (o.a. bestemd voor instellingen en voorzieningen terzake van maatschappelijke zorg, gezondheidszorg, religie, cultuur, onderwijs,
recreatie en andere openbare en bijzondere dienstverlening).

En of het er spookt ? wij zijn dus zelf verhaal gaan halen bij de voormalige beheerder, en die zij dat die het wel eens er over gehoord had. Maar zelf niks raars of iets had meegemaakt, maar het zou dus wel kunnen.
Daarna zijn we een rondje met hem gaan lopen om valentijn heen, het terrein ligt in vervallen staat er bij. En kwamen we uiteindelijk nog een ouija bord tegen in de serre van valentijn.

[ Bericht 84% gewijzigd door RHSEARCHER op 01-11-2012 09:33:41 ]
pi_118700249
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2012 08:49 schreef Dissectienaald het volgende:

[..]

Die heb ik even gemist, dat AOS daarop terugkwam...
Niet sterk geformuleerd , maar hij draaide het wel terug:
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 21:53 schreef aos het volgende:
"Hoe komt AOS aan de brieven van van Vlotenmensen ? En wat staat erin ?"

In tegenstelling tot jou doe ik ECHT onderzoek en steek hier tijd in...het gezegde "de beste stuurlui staan aan wal" is voor jou typerend...

"Hoe weet Dirk Septer en AOS dat familieleden van Vloten olv Berni van Vloten een moord op Septer organiseerden"

Heb ik dacht gezegd?? Liquideren bedoelde ik inderdaad figuurlijk...letterlijk zijn in feite de woorden van Septer....
En uit privacy redenen zal ik geen brieven hier posten van de van Vlotens.....maar ga er maar van uit, dat DS in ieder geval is 'weggepest'....
Overigens heeft AOS het hier niet over wegvluchten van Septer vanwege vrees voor een moordaanslag, maar vertrokken door 'wegpesten' .
Ook Septer noemt het woord 'vluchten' niet zo direct. Ervan uitgaande dat hij de naam Walpurgis hier gebruikt:
quote:
0s.gif Op woensdag 31 oktober 2012 06:55 schreef Walpurgis het volgende:
Septer zat idd sinds 1973 in Canada maar kwam in 1976 naar Nederland terug om een veelbelovende loopbaan te beginnen bij de archaeologische dienst in Amersfoort. Helaas werd die door zijn artikel en de daaropvolgende gebeurtenissen snel bekort en eind augustus 1976 was hij weer uit Nederland weg. Het hoeft echt niet lang te duren om 44 pond/20kg in een rugzak te duwen en op een vliegtuig te stappen wanneer men haast heeft!
pi_118702370
Dat vermoeden heb ik namelijk ook dat het om mijnheer Septer zelf gaat. Ook dat gescherm met het onderzoek voor een documentaire voor Discovery Channel... History Channel zendt ook Ancient Aliens uit, een programma dat niet bepaald bekend staat om objectieve wetenschappelijke feiten. Ook voor dit soort zenders zijn kijkcijfers nu eenmaal belangrijk en die zijn wat lastiger voor elkaar te krijgen met het paargedrag van de Zuidoostaziatische rimpelkikker dan met een vermiste bommenwerper waarin nog een atoomwapen zou moeten liggen... Eerlijk is eerlijk: als er een UFO-documentaire voorbij komt, ben ik sneller geneigd om te blijven hangen dan als 'Megafactories' er weer eens op is :-P
pi_118707818
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2012 12:58 schreef Dissectienaald het volgende:
Dat vermoeden heb ik namelijk ook dat het om mijnheer Septer zelf gaat. Ook dat gescherm met het onderzoek voor een documentaire voor Discovery Channel... History Channel zendt ook Ancient Aliens uit, een programma dat niet bepaald bekend staat om objectieve wetenschappelijke feiten. Ook voor dit soort zenders zijn kijkcijfers nu eenmaal belangrijk en die zijn wat lastiger voor elkaar te krijgen met het paargedrag van de Zuidoostaziatische rimpelkikker dan met een vermiste bommenwerper waarin nog een atoomwapen zou moeten liggen... Eerlijk is eerlijk: als er een UFO-documentaire voorbij komt, ben ik sneller geneigd om te blijven hangen dan als 'Megafactories' er weer eens op is :-P
Dissectienaald schijnt niets anders te doen te hebben dan om steeds maar Septer's naam door de modder te halen. Aliens, UFO's, boswachter? Ik heb zelf maar eens wat rondgesnuffeld op het Internet; Septer is duidelijk geen boswachter in Canada;
tussen 1995 en 2007 heeft hij een aantal uitgebreide rapporten geschreven op het gebied van de geomorphology (Dissectienaald, als je dat woord net kent, moet je het maar eens in een woordenboek opzoeken!) voor o.m. de Geological Survey of Canada; meer een geoloog dan een boswachter.
Lost Nuke heeft niets met UFO's en Aliens te maken, maar beschrijft zijn 20-jarig onderzoek naar de eeste atoombom die de US Air Force over Canada verloor in 1950 en tot eind 1970 een top secret was. De Discovery Channel documentaire werd o.m. in Europa uitgezonden door UK History channel en werd later door National Geographic aangekocht voor uitzending in de USA.
Verder wat Septer betreft, de man is duidelijk niet geinteresseerd om weer bij de geschiedenis over het Ronde Huis betrokken te worden en laat hem dus met rust en begin in een andere richting te zoeken.
Verwacht overigens niet te veel over dat archief in Arnhem; dat is jarenlang reeds gezuiverd van al het belastend materiaal. De ware "schat" werd na de dood van Montenberg door een onderzoeker daar in een doos op zolder daar gevonden. Zelf had ik jarenlang de archieven van de WHRH in mijn bezit, maar heb die aan een geintereseerde onderzoeker overgedragen.
Rond 1985 hebben wij wekenlang bij het RH geprikt naar gangen bij het RH, maar die kilometer-lange
gangen van Nunspeet1952/Rein Tuininga bestaan echt niet; alleen maar om het verhaal gaande te houden in dat roddelblaadje.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')