abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 2 oktober 2013 @ 13:28:21 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131775593
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:22 schreef Perrin het volgende:

[..]

Interessant, zouden windbestuivers er nu eerder zijn geweest, of juist niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 14:34:08 #122
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_131777172
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Interessant, zouden windbestuivers er nu eerder zijn geweest, of juist niet?
Juist niet, insectenbestuiving was hoogstwaarschijnlijk eerder:
http://friedmanlab.syr.edu/Friedman_Lab/Pollination.html
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  vrijdag 4 oktober 2013 @ 12:40:55 #123
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_131839881
quote:
Nederlander ontdekt nieuwe uilensoort

Een Nederlandse bioloog heeft samen met Engelse collega’s een nog onbekende uilensoort ontdekt in Oman.

Foto: Arnoud van den Berg Het gaat om een grijze uil van het geslacht Trix die op steile rotshellingen in de bergen van Oman leeft en qua grootte vergelijkbaar is met de in Nederland levende bosuil.

De wetenschappers van de onderzoeksgroep The Sound Approach hoorden de roep van het dier bij toeval toen ze een andere uil bestudeerden. Ze lokaliseerden de nieuwe soort met geavanceerde geluidsapparatuur.

Het Nederlandse groepslid Arnoud van den Berg kon vervolgens de eerste foto’s van de uil maken, zo verklaart hij tegenover NU.nl.

"Het was lastig om die foto te schieten. Ik moest een flink stuk tegen een rotswand op klimmen", aldus Van den Berg. "We vermoedden meteen dat we een nog onbekende uil op het spoor waren, op basis van zijn uiterlijk en de geluiden die het dier maakte."

Uiteindelijk spoorden de onderzoekers zeven exemplaren van de nieuwe soort op in het berggebied. Het is nog onbekend op welke prooien de dieren jagen.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_131866111
quote:
3s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 14:34 schreef Perrin het volgende:

[..]

Juist niet, insectenbestuiving was hoogstwaarschijnlijk eerder:
http://friedmanlab.syr.edu/Friedman_Lab/Pollination.html
De openingszin is al veelzeggend:
The evolution of wind pollination from animal pollination has been one of the most enduring evolutionary problems in flowering plants.
Er wordt dus al vanuit gegaan dat dieren oorspronkelijk de bevruchting van planten verzorgden.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_131963129
07-10-2013

De spons: het antwoord op de 171 jaar oude Darwins Paradox!



Koraalriffen zijn oasen in een grote oceaan, die verder grotendeels leeg is. Hoe is het mogelijk dat er op het koraalrif zoveel organismen leven, terwijl een paar meter verderop de oceaan wel een woestijn lijkt? Darwin vroeg zich dit 171 jaar geleden ook al af. Later werd dit raadsel ‘Darwins Paradox’ genoemd. Wetenschappers uit Nederland hebben nu het antwoord gevonden!

Tropische zeeën zijn over het algemeen voedselarm. Hoe kan het dat er zoveel organismen op een koraalrif kunnen leven, terwijl er zo weinig voedsel beschikbaar is? Het antwoord is: sponzenpoep! Sponzen kunnen het water heel goed filteren, waarbij ze bacteriën, eencellige algen en zelfs virussen eten. Het grootste deel van hun dieet bestaat echter uit organische stoffen, zoals suikers die zijn opgelost in het zeewater. Deze opgeloste organische stoffen zijn de belangrijkste bron van voedsel op de koraalriffen: ze worden geproduceerd door de koralen en algen op het rif. Deze voedselbron is echter niet beschikbaar voor de meeste andere bewoners van het koraalrif en dreigt daarom weg te lekken naar de omliggende tropische zee-woestijn.

Spons
Jasper de Goeij van de Universiteit van Amsterdam en Dick van Oevelen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hebben samen met een aantal collega’s onderzoek gedaan aan het koraalrif bij Curaçao. Daar ontdekten ze dat de binnenkant van het koraalrif – een soort grotten – bedekt is met een dun laagje spons. Omdat deze binnenkant van de koraalgrotten heel sterk geplooid is, is het toch een groot oppervlak. Al deze sponzen bij elkaar blijken in staat om de opgeloste suikers uit het zeewater te filteren. Ondanks al dit voedsel, groeiden de sponzen niet. Wat gebeurde er dan wel?


Close-up van de spons Halisarca caerulea met uitstroomopening voor het gefilterde water (stervormig). De sponzenpoep (detritus) is zichtbaar als lichtbruine vlokjes op het oppervlak van de spons. © Jasper de Goeij.

Sponzenpoep
Het bleek dat de sponzen enorm veel nieuwe cellen produceerden. Maar als ze niet groeien, waar bleven die cellen dan? Uiteindelijk bleek dat ze hun cellen heel snel vernieuwen en de oude cellen als dood organisch materiaal uitpoepten. En die sponzenpoep, dat is een lekker maaltje voor krabbetjes, wormen en slakjes. En die worden op hun beurt weer gegeten door grotere dieren, zoals vissen. De Goeij en collega’s toonden hierdoor aan dat sponzen een tot nu toe onbekende en onmisbare schakel zijn in de voedselkringloop van koraalriffen.

Onopvallend
Hoe kan het dat dat niet veel eerder ontdekt is? De sponzen leven vooral aan de binnenkant van het rif, en vallen dus niet op als u langs het rif zwemt. Bovendien poepen de sponzen ook nog eens vooral ‘s nachts. En wie gaat er nu midden in de nacht in het pikkedonker aan de binnenkant van een koraalrif kijken?!

De Goeij en Van Oevelen wijzen op de belangrijke rol van sponzen in toekomstig onderzoek en in de bescherming van koraalriffen. Deze rol is tot nu onderbelicht gebleven terwijl het voortbestaan van de koraalriffen wereldwijd ernstig wordt bedreigd. Het sponzenonderzoek maakt niet alleen duidelijker hoe het koraalrif werkt, maar ook hoe het ecosysteem productief kan zijn zonder dat er energie verloren gaat. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van duurzame vormen van aquacultuur en het opzetten van zeeboerderijen.

Nienke Bloksma is wetenschapsvoorlichter bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Sinds haar jeugd heeft ze een passie voor de natuur en het milieu, met een speciale voorkeur voor het Waddengebied en de zeeën. Na een studie Biologie en Geografie heeft ze voor de milieucommunicatie gekozen.

(scientias.nl)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-10-2013 10:45:43 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_132288659
Belangrijke nieuwe Homo Erectus vondst in Dmanisi.
Een behoorlijk complete schedel van 1.8 miljoen jaar geleden. Schedel nr 5 van die vindplaats in Georgië.

De grote betekenis van de vondst binnen het complex met ook andere schedels is dat het de morphologische variatie van die vroege mensachtigen toont. Schedels van de zelfde mensensoort die er t.o.v. elkaar heel verschillend uitzien.
Het suggereert dat Homo Habilis, Homo Rudolfensis, Homo Erectus en anderen allemaal tot dezelfde soort behoren, Maar dat er binnen diezelfde soort veel uiterlijke verschillen waren. Veel variatie in de schedelvorm.

(ScienceMagazine) A Complete Skull from Dmanisi, Georgia, and the Evolutionary Biology of Early Homo
quote:
Abstract

The site of Dmanisi, Georgia, has yielded an impressive sample of hominid cranial and postcranial remains, documenting the presence of Homo outside Africa around 1.8 million years ago. Here we report on a new cranium from Dmanisi (D4500) that, together with its mandible (D2600), represents the world's first completely preserved adult hominid skull from the early Pleistocene. D4500/D2600 combines a small braincase (546 cubic centimeters) with a large prognathic face and exhibits close morphological affinities with the earliest known Homo fossils from Africa. The Dmanisi sample, which now comprises five crania, provides direct evidence for wide morphological variation within and among early Homo paleodemes. This implies the existence of a single evolving lineage of early Homo, with phylogeographic continuity across continents.
fotos/afbeeldingen en een quote van livescience.com
quote:
Researchers have analyzed a complete, approximately 1.8-million-year-old skull that was unearthed in Dmanisi, Georgia. The skull (called Skull 5), which was pieced together from the individual's cranium and mandible found separately, suggests the earliest members of our Homo genus (Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo erectus and others) belonged to the same species and simply looked different from one another. The research is detailed in the Oct. 18, 2013, issue of the journal Science.






artist impression


De 5 Dmanisi schedels naast elkaar

Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_132310395
Dat is dus net zoals bij moderne mensen: die hebben ook allemaal een verschillend hoofd.
Behalve natuurlijk negers en Chinezen, die lijken allemaal sprekend op elkaar! ;)
(Onderling dan: negers op negers en Chinezen op Chinezen. Negers lijken natuurlijk niet op Chinezen!)
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_132752004
29-10-2013

Het raadsel van de ontbrekende fossielen



Fossielen worden voortdurend aangehaald als bewijs voor de evolutietheorie. Maar in de ogen van Charles Darwin vormden ze tegelijkertijd een uitdaging voor zijn theorie. Want waarom zijn er zo weinig overgangsvormen die de trage en gelijkmatige werking van natuurlijke selectie illustreren, ontdekt? Darwin loste dat vraagstuk op door te stellen dat het fossielenbestand incompleet is. Maar klopt dat wel?

Gebaseerd op klassieke Darwiniaanse processen (mutatie, natuurlijke selectie en genetische drift) formuleerden paleontologen een model om de oorsprong van taxa te verklaren: het fyletisch gradualisme. In dit model ontstaan nieuwe soorten door de trage transformatie van een volledige populatie in een andere door geleidelijke veranderingen (anagenese). In combinatie met cladogenesis (het splitsen van evolutionaire lijnen) verklaart dit evolutionaire model de diversiteit van het leven op aarde.

Twee voorspellingen
Deze theorie doet twee voorspellingen: ten eerste, het fossielenbestand voor de oorsprong van nieuwe soorten bestaat uit een lange reeks continue, langzaam veranderende tussenvormen die een afstammeling verbinden met zijn voorouder. En ten tweede, morfologische breuken in deze reeksen zijn het gevolg van imperfecties in het fossielenbestand.


De twee theorieën: fyletisch gradualisme en punctuated equilibria. Afbeelding: Miguel Chavez (via Wikimedia Commons).

Het Alternatief: Punctuated Equilibria
In 1972 stelden Stephen Jay Gould en Niles Eldredge een nieuw model voor: punctuated equilibria (onderbroken evenwichten). Deze theorie geeft aan dat de meeste soorten geen grote evolutionaire veranderingen ondergaan tijdens hun geologische geschiedenis. Maar zulke periodes van stasis worden onderbroken door onverwachte gebeurtenissen van snelle evolutionaire verandering (op een geologische tijdschaal) waarin nieuwe soorten ontstaan. De gaten die we in het fossielenbestand zien, zijn dus geen ontbrekende fossielen, maar het gevolg van periodes met snelle evolutionaire veranderingen.

En de winnaar is…
Waarschijnlijk beide theorieën, er is bewijs gevonden voor zowel fyletisch gradualisme als voor punctuated equilibria. Ze sluiten elkaar ook niet volledig uit. Het is perfect mogelijk dat bepaalde taxa zich ontwikkeld hebben volgens het ene model en andere taxa volgens het andere model. Malmgren en collega’s combineerden beide theorieën zelfs (het zogenaamde punctuated gradualisme) om de evolutie van planktonische foraminiferen te verklaren.

Er zijn echter wetenschappers die het fyletisch gradualisme als enige juiste model zien. Zo blijven evolutiebioloog Richard Dawkins en filosoof Daniel Dennett kritisch ten opzichte van punctuated equilibria. Verder onderzoek en nieuwe fossielen zullen hopelijk uitsluitsel geven in dit debat.

Jente Ottenburghs (1988) heeft sinds zijn Master Evolutie en Gedragsbiologie aan de Universiteit van Antwerpen een brede interesse voor evolutionaire biologie. Sinds mei 2012 werkt hij als PhD-student bij de Resource Ecology Group aan de Universiteit van Wageningen. Meer informatie over zijn onderzoek vindt u hier.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 11 november 2013 @ 19:42:37 #129
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_133158463
quote:
Geleerden vinden 250 miljoen jaar oude tand

Duitse wetenschappers hopen dat de vondst van een meer dan 250 miljoen oude tand nieuwe inzichten in de ontwikkeling van zoogdieren oplevert. De tand werd ontdekt bij opgravingen van een fossiel dierengebit en is niet groter is dan een speldenknop.

De tand is afkomstig uit het gebit van een procynosuchus, een 60 centimeter lang hagedisachtig dier, dat wat weg heeft van een hond. Omdat de tand is gevonden in Korbach in het noorden van de deelstaat Hessen, wordt wel gesproken van de 'Korbacher teckel'.

De tand werd maandag getoond in een museum in Korbach. Bij een onderzoek van het procynosuchusgebit onder de microscoop bleek dat een nieuwe tand zich op de wortel van een oude tand aan het ontwikkelen was. Dat is volgens aardwetenschapper Eberhard Frey 'spectaculair', omdat in Korbach weliswaar vele resten van een procynosuchus zijn gevonden, maar nog nooit zo'n tand.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  zondag 17 november 2013 @ 12:23:41 #130
36858 Semisane
Iemand nog een koekje?
pi_133338928
quote:
Ook evolueerbaarheid evolueert

Het vermogen van een organisme om zich snel op veranderende omstandigheden aan te passen, is op zichzelf een eigenschap waarop de evolutie selecteert.

Dat tonen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia deze week aan in PLoS Pathogens. Ze deden dat op basis van experimenten met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt.
Nu.nl

De publicatie in PLoS Pathogens
Putting the Fun back into Fundamentally Wrong since 1975.
"Yes, of course, I knew you would volunteer, Mr. Feynman, but I was wondering if there would be anybody else."
  vrijdag 22 november 2013 @ 15:36:28 #131
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133516438
Welbeschouwd is er nooit enig bewijs geleverd dat random mutaties plus natuurlijke selectie zo snel, of zelfs maar uberhaupt, tot evolutie van nieuwe soorten kan leiden. Zo'n random proces is ontzettend traag. Toch gaat echte evolutie ontzettend snel. Was dat niet het geval dan had het leven het niet lang uitgehouden in zo'n dynamische omgeving als planeet Aarde. Blijkbaar missen we een component in de vergelijking. De vraag is wat die component is.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133517026
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 15:36 schreef JerryWesterby het volgende:
Welbeschouwd is er nooit enig bewijs geleverd dat random mutaties plus natuurlijke selectie zo snel, of zelfs maar uberhaupt, tot evolutie van nieuwe soorten kan leiden. Zo'n random proces is ontzettend traag. Toch gaat echte evolutie ontzettend snel. Was dat niet het geval dan had het leven het niet lang uitgehouden in zo'n dynamische omgeving als planeet Aarde. Blijkbaar missen we een component in de vergelijking. De vraag is wat die component is.
Dit is het 'evolutie in het nieuws' topic, niet het creationisme topic.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 22 november 2013 @ 15:59:39 #133
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133517070
Nee ik bedoel niet het creationisme. Beter nadenken. (minder monolithisch).
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133517596
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 15:59 schreef JerryWesterby het volgende:
Nee ik bedoel niet het creationisme. Beter nadenken. (minder monolithisch).
Je post staat vol met vrij standaard creationistische drogredenen, dus het leek me een veilige conclusie.
Maar dat was het punt niet. Dit topic is bedoeld voor nieuwsberichten over evolutie. Voor dit soort vragen is een apart topic.
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:20:53 #135
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133517734
OK bureaucraat. Welk topic is dat?
En doe me een lol en toon die drogredenen eens aan in dat topic.
Lijkt me interessanter dan 'nieuwsberichten'.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133517922
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:28:29 #137
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133517975
Het beveiligingscertificaat van de site is niet betrouwbaar.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
  vrijdag 22 november 2013 @ 16:30:35 #138
339669 JerryWesterby
Keep rocking in the free world
pi_133518029
Betere argumenten graag. Laat me maar weten als je klaar bent.
The 'physical world' is a postulated explanatory framework which abstracts certain properties (physical properties) from our experience and thinks of them as objectively existing.
pi_133518070
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 16:28 schreef JerryWesterby het volgende:
Het beveiligingscertificaat van de site is niet betrouwbaar.
Zo, opgelost:

Speciation faq.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_133518156
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 15:36 schreef JerryWesterby het volgende:
Welbeschouwd is er nooit enig bewijs geleverd dat random mutaties plus natuurlijke selectie zo snel, of zelfs maar uberhaupt, tot evolutie van nieuwe soorten kan leiden. Zo'n random proces is ontzettend traag. Toch gaat echte evolutie ontzettend snel. Was dat niet het geval dan had het leven het niet lang uitgehouden in zo'n dynamische omgeving als planeet Aarde. Blijkbaar missen we een component in de vergelijking. De vraag is wat die component is.
Ik zie eerlijk gezegd je probleem niet, noch hoe je tot de conclusie komt dat soortvorming nooit is aangetoond. Er is op dat punt juist bergen bewijs.


quote:
0s.gif Op vrijdag 22 november 2013 16:30 schreef JerryWesterby het volgende:
Betere argumenten graag. Laat me maar weten als je klaar bent.
Presenteer eerst zelf maar wat argumenten.
Niet meer aanwezig in dit forum.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')