abonnement Unibet Coolblue
pi_119700435
Zondvloed Firenze voorbode van zwaar winteroffensief in groot deel van Europa

Gedaan met het zachte winterweer, want de komende dagen verovert een zwaar winteroffensief een groot deel van Europa. Terwijl Groot-Brittannië blijft kreunen onder grootschalige overstromingen, kreeg de historische en toeristische stad Firenze gisteren een heuse zondvloed over zich heen. De gezellige straatjes in het centrum van de Toscaanse hoofdstad werden herschapen in kolkende rivieren. Een voorbode van nog veel meer noodweer, want de gevreesde winterstorm 'Medusa' (een complex lagedrukgebied uit het oosten) brengt uit Siberië de komende dagen meer ellende. Goed nieuws alvast voor de wintersporters, want de hele Alpenregio krijgt tot een meter verse sneeuw. Ook in de Vogezen, het Zwarte Woud en de Pyreneeën zal de sneeuw rijkelijk vallen. Bij ons dalen de temperaturen de komende dagen ook richting vriespunt en komend weekend kan er (smeltende) sneeuw vallen.

'Tilt Firenze' en 'Bomba d'acqua' koppen de Italiaanse media na een vreselijke zondvloed in Firenze. De Toscaanse parel kreeg gedurende twee uur tijd aanhoudend felle regen over zich heen en was nadien nog nauwelijks herkenbaar. Bussen dreven in de straten, modderstromen blokkeerden tunneltjes en zelfs een deel van de ondergelopen autosnelweg moest een tijdlang afgesloten worden. In totaal viel er op vier uur tijd liefst 64 mm neerslag op de stad. De brandweer moest met amfibiewagens gevangen inwoners gaan redden. Vooral de rivier Mugnone baart nog zorgen.

Wintercycloon
En de komende dagen blijft het noodweer aanhouden in het noorden en het centrum van Italië met nieuwe bakken regen en ook pakken sneeuw. De situatie in het al zwaar geteisterde land dreigt zelfs nog te verslechteren met de komst van 'Medusa', een wintercycloon die gevormd wordt op de grens tussen twee totaal verschillende luchtmassa's: ijskoude lucht rechtstreeks uit Siberië en hete lucht uit Tunesië. Italië zit nog maar eens in de regio waar die twee extremen hard zullen botsen. Een explosieve cocktail die heel wat weerellende zal veroorzaken. Vooral in de regio's Ligurië, Piemonte, Veneto, Friulië, Toscane, Lazio en Campanië is de weeralarmfase 1 afgekondigd. In het noorden van het land volgt onvermijdelijk ook een pak sneeuw. Vanaf het weekend dalen de temperaturen fors en vanaf 300 meter valt er dan sneeuw. Maandag krijgt zelfs het hele land met Siberisch winterweer te maken.

hln
pi_119701583
Lange termijn voor Europa. Winter in Polen en Duitsland.

pi_119821661
Zwaar winterweer eist doden in Duitsland en Rusland

Sneeuw en winterstormen slaan zwaar toe in het Noorden van Europa. In Duitsland viel in de deelstaat Saksen een dode, in Rusland werden vandaag al twee dodelijke slachtoffers geteld. In de Baltische staten is er erg veel verkeershinder. In Estland en Letland waren verscheidene invalswegen van de hoofdsteden Tallinn en Riga versperd door geblokkeerde vrachtwagens of omgevallen bomen, meldden lokale media vandaag.
In het Europese deel van Rusland vielen vandaag twee doden en tientallen gewonden door de zware sneeuwval. Volgens de Russische persbureaus kwamen duizenden automobilisten vast te zitten in monsterfiles.

In Moskou viel op twee dagen tijd 40 centimeter sneeuw. Normaal ligt de sneeuw pas half januari zo dik, zeggen de weerdiensten.
Deze namiddag werd de toestand erger door bevriezende regen die de wegen en trottoirs spekglad maakte. Een zestigtal mensen raakten in de Russische hoofdstad vooral gewond bij valpartijen door ijzel. In de streek van Nizjni Novgorod (400 kilometer ten oosten van Moskou) kwamen een vicegouverneur en zijn chauffeur om bij een botsing tussen hun auto en een vrachtwagen. In het weekend wordt in Moskou nog meer sneeuw en regen verwacht.

Estland
In Estland houdt het winterweer ook lelijk huis. Sneeuw en ijs zorgden er voor ongevallen. Duizenden gezinnen zaten urenlang zonder stroom nadat talrijke transformatorstations uitgevallen waren door aanvriezende regen en storm. In de haven van Tallinn werden ferryverbindingen naar Finland en Zweden uitgesteld of geschrapt wegens felle wind en metershoge golven.


Noodtoestand
In Tver, een grote stad, werd de noodtoestand afgekondigd. Sterke windstoten van 20 meter per seconde beschadigden elektrische leidingen, zei een woordvoerder van de stad op zo'n 200 kilometer ten noorden van Moskou. Bovendien had het verkeer met 40 centimeter verse sneeuw te kampen. De civiele bescherming in Moskou stuurde extra sneeuwruimers.

hln

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 01-12-2012 20:30:02 ]
pi_120118388
Veel sneeuw momenteel in Duitsland.

pi_120327103
Deze winter al 55 koudedoden in Oost-Europa

In ons land komen de temperaturen al twee dagen bijna niet boven het nulpunt uit. In Oost-Europa vriest het al langer een pak harder, met in totaal al minstens 55 koudedoden tot gevolg. Polen is het ergst getroffen.
Litouwen: 1
Bij min tien graden Celsius vroor een man dood in de Zuid-Litouwse stad Alytus. Zijn lijk werd ontdekt onder de trap van een supermarkt, aldus een politiewoordvoerder.

Polen: 47
In buurland Polen stierven sinds het begin van de maand minstens 33 mensen de vriesdood. Dat zijn er 23 extra sinds 9 december, toen een eerste dodentol werd vrijgegeven. In dat land vielen in oktober ook al eens 14 koudedoden te betreuren.

Tsjechië: 3
In Tsjechië zijn deze winter al drie mensen doodgevroren.

Oekraïne: 4
Ook in Oekraïne eiste Koning Winter de eerste koudedoden, nu 4 over het hele land.

Het Oekraïense ministerie van Gezondheid bevestigde dat in het noordwestelijk gebied Wolyn een persoon op straat is doodgevroren.

De autoriteiten gaven via het internet adviezen tegen bevriezingen. Zo wordt aangeraden koud metaal niet met de handen of de tong aan te raken.

Letland: gratis bus
Ook in andere Oost-Europese landen worden maatregelen genomen tegen de kou. Omwille van de dikbesneeuwde straten wil de Letse hoofdstad Riga met gratis tram- en bustickets de automobilisten aanmoedigen hun voertuig thuis te laten.

Voor de gratis rit volstaat het het kentekenbewijs voor te leggen, aldus het stadsbestuur. Indien de sneeuwval blijft aanhouden, zal de actie voortgezet worden.

Recordkou in Balkan
Op de Balkan bibberen de mensen bij negatieve recordtemperaturen. In de Kroatische hoofdstad Zagreb werd min tien graden gemeten, in Zuid-Servië en Noord-Kosovo daalde het kwik vandaag tot min 22 graden.

bron
  User die overal opduikt 2022 zaterdag 15 december 2012 @ 12:28:48 #56
186611 Haags
pi_120335943
Ieder jaar hetzelfde liedje in oost europese landen wat koude doden betreft..
Zonder wrijving geen glans
pi_120372570
Rusland helemaal in de ban van strenge kou. In Helsinki zijn de bordjes ook drastisch verhangen.

In geheel Europees Rusland is het met dank aan een uit de kluiten gewassen luchtdrukmaximum (kerndruk 1055 hPa) volop aan het winteren. In Sint Petersburg wees de thermometer vanochtend -12,9, Moskou -16,9 en in Archangelsk -21,4º aan. Aanzienlijk lagere maxima komen voor tussen Archangelsk en de Oeral. In Kojnas werd het -31,1, Pechora -32,2 en in Hoseda-Hard -32,9º. Ook Oekraïne is in de ban van felle vrieskou. Charkov (Kharkiv) rapporteerde -16,7 en Dar’Ivha -20,0º. Na een zachte november zijn de bordjes drastisch verhangen in en rond Helsinki. Op de internationale luchthaven Vantaa vriest het sinds 28 november nagenoeg onafgebroken. Alleen in de nacht van 11 op 12 december kwam de temperatuur een fractie boven nul uit namelijk 0,6º. Begin december vroor het gedurende vier nachten achtereen zeer streng: woensdagochtend 5 december werd -19,4º geregistreerd.

Volop neerslag viel tussen zaterdagochtend en vanochtend in delen van Noorwegen en Zweden. In de Noorse plaatsen Landvik, Konsmo en Melsom werd respectievelijk 50, 56 en 59 mm afgetapt en in het Zweedse Sänningstjärn (nabij de Botnische Golf) lag vanochtend 70 centimeter sneeuw. Hoge temperaturen werden zaterdag gemeten in het zuiden van Frankrijk. In het departement Vaucluse kwam Avignon op 18,5º. Verder zware regenval in de Spaanse provincies Cádiz en Córdoba. In Cardeña werd 52, in Grazalema zowaar 201 mm opgevangen.

Jan Visser, Purmerend, 16 december 2012
pi_120433550
Drie baby's geboren in Oekraïense sneeuwfile

In Oekraïne zijn drie kinderen, onder wie een tweeling, geboren in voertuigen die vastzaten in een monsterfile in het westen van het land. Volgens de autoriteiten konden op het platteland honderden auto's geen kant op door plotse sneeuwval en vriestemperaturen.

De Oekraïense die beviel van een tweeling zat weliswaar in een ambulance, maar ook die zat vast in de file in de streek van Lviv, melden de hulpdiensten aan AFP. De moeder en haar baby's werden uiteindelijk opgevangen in een klein ziekenhuis in de buurt, en daarna in een aangepast voertuig overgebracht naar Lviv.

In de naburige regio Rivne is gisteren nog een vrouw bevallen in haar ingesneeuwde auto op drie kilometer van het dorpje Kissorytchi. Volgens de lokale hulpdiensten maakten moeder en kind het goed, toen ze haar auto kwamen 'bevrijden' en moeder en kind overbrachten naar het ziekenhuis.

Veel verkeersellende
Volgens verschillende bronnen zijn de sneeuwfiles tussen Kiev en Lviv maar liefst 18 à 40 kilometer lang. Tientallen automobilisten en hun passagiers moesten de nacht in hun wagen doorbrengen, en sommigen raakten ook zonder brandstof en verwarming, melden sociale media in de streek. Automobilisten richtten zich tot bewoners in de streek om hen te helpen, en ook de overheden riepen de bevolking op chauffeurs in nood bij te staan. Volgens het ministerie voor Noodhulp waren gisteren ongeveer 1.800 voertuigen in de problemen gekomen, en werden 18.000 mensen ingeschakeld om de wegen in het hele land weer vrij te maken.

Sinds begin december zijn al zes mensen omgekomen door de vriestemperaturen in Oekraïne, zo liet het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten. Vandaag was er nog geen nieuwe balans opgemaakt.

AD
pi_120488135
Extreme koude: laatste 24 uur 19 doden in Oekraïne, 6 in Rusland

Op 24 uur tijd zijn in Oekraïne 19 doden gevallen door de koude. In bepaalde regio's van het land ligt de temperatuur onder -20°C. Sinds begin deze maand vielen al 37 doden. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid weten. In het oosten van Rusland zijn de temperaturen zelfs gedaald tot onder -50°C. In Rusland kwamen op 24 uur tijd 6 mensen om, 220 anderen raakten gewond.
Daarnaast werden in Oekraïne 190 mensen gered van onderkoeling en bevriezing, en 162 mensen werden gehospitaliseerd. Al verschillende weken wordt het Oost-Europese land geteisterd door zware sneeuwval.

De laatste dagen kwam daar ook een koudegolf bij. In Rusland hadden 227 mensen medische hulp nodig, en 103 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week zijn de temperaturen in Rusland in vrije val. In Novosibirsk en andere steden in West-Siberië gaven thermometers in de voorbije nacht een temperatuur van -47°C aan. In Magadan, in het Russische Verre Oosten, daalde de temperatuur zelfs tot -51°C.

Vorige winter kwamen in Oekraïne meer dan 130 mensen om door de koude.









pi_120500528
quote:
2s.gif Op dinsdag 18 december 2012 23:20 schreef aloa het volgende:
Extreme koude: laatste 24 uur 19 doden in Oekraïne, 6 in Rusland

Op 24 uur tijd zijn in Oekraïne 19 doden gevallen door de koude. In bepaalde regio's van het land ligt de temperatuur onder -20°C. Sinds begin deze maand vielen al 37 doden. Dat liet het ministerie van Volksgezondheid weten. In het oosten van Rusland zijn de temperaturen zelfs gedaald tot onder -50°C. In Rusland kwamen op 24 uur tijd 6 mensen om, 220 anderen raakten gewond.
Daarnaast werden in Oekraïne 190 mensen gered van onderkoeling en bevriezing, en 162 mensen werden gehospitaliseerd. Al verschillende weken wordt het Oost-Europese land geteisterd door zware sneeuwval.

De laatste dagen kwam daar ook een koudegolf bij. In Rusland hadden 227 mensen medische hulp nodig, en 103 van hen werden opgenomen in het ziekenhuis. Sinds vorige week zijn de temperaturen in Rusland in vrije val. In Novosibirsk en andere steden in West-Siberië gaven thermometers in de voorbije nacht een temperatuur van -47°C aan. In Magadan, in het Russische Verre Oosten, daalde de temperatuur zelfs tot -51°C.

Vorige winter kwamen in Oekraïne meer dan 130 mensen om door de koude.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Het zou toch geweldig zijn als we dit nog een keer in Nederland zouden meemaken
Chaos :9~
pi_120500881
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 11:11 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Het zou toch geweldig zijn als we dit nog een keer in Nederland zouden meemaken
Chaos :9~
1979 *O*
pi_120507528
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 11:21 schreef cynicus het volgende:

[..]

1979 *O*
1963 *O*

;)
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_120507968
Baas _O_
pi_120512357
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 14:35 schreef barthol het volgende:

[..]

1963 *O*

;)
Daar kan geen winter tegenop idd :o
Veel over gelezen, maar niet meegemaakt. ~:)
pi_120515137
quote:
2s.gif Op woensdag 19 december 2012 16:28 schreef aloa het volgende:

[..]

Daar kan geen winter tegenop idd :o
Veel over gelezen, maar niet meegemaakt. ~:)
Toen was er hier zeeijs aan de kust. Ik was kind toen, heb dat zeeijs jammer genoeg niet met eigen ogen gezien, maar ben toen wel op het bevroren IJsselmeer geweest, en heb de sneeuwduinen in Eemnes 4 meter hoog gezien. Ik herinner me ook het iglo's bouwen met vriendjes, en schaatsen met houten noren op ondergelopen gebied in de Eempolder.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_120517377
quote:
0s.gif Op woensdag 19 december 2012 17:44 schreef barthol het volgende:

[..]

Toen was er hier zeeijs aan de kust. Ik was kind toen, heb dat zeeijs jammer genoeg niet met eigen ogen gezien, maar ben toen wel op het bevroren IJsselmeer geweest, en heb de sneeuwduinen in Eemnes 4 meter hoog gezien. Ik herinner me ook het iglo's bouwen met vriendjes, en schaatsen met houten noren op ondergelopen gebied in de Eempolder.
youtube heeft mooie filmpjes.


pi_120560798
Koudegolf eist al 45 levens in Rusland



De koudegolf die Rusland sinds 14 december treft, heeft al minstens aan 45 mensen het leven gekost. Het vriesweer blijft bovendien aanhouden, meldt het Russisch meteorologische centrum vandaag. In het noordoosten van Siberië daalt het kwik zelfs tot -57 graden Celsius.
In de hoofdstad Moskou voorspelt het centrum temperaturen tot -26 graden, in de Oeral tot - 38 graden en in het westen van Siberië tot -48 graden. "Zelfs mensen uit Siberië, die de kou gewend zijn, klagen over het weer en zeggen dat ze schrik hebben om vanonder hun donsbed te komen", merkt de Russische televisiezender NTV op.

Het Russische ministerie voor Noodsituaties meldt verschillende stroomonderbrekingen en breuken in de water- en verwarmingsleidingen in heel het land. De inwoners van Krasnojarsk, Oms, Tomsk, Novosibirsk, Irkoektsk en Kemerovo zijn ook gewaarschuwd voor bijkomend noodweer.

Uit een nieuwe balans van het persagentschap Ria Novosti blijkt dat al 45 mensen omkwamen door de bijzonder harde koudegolf.

hln
pi_120586514
Bulgaarse gemeenten roepen noodtoestand uit door kou



Sneeuw en ijzige koude blijven Bulgarije teisteren. In Varna aan de Zwarte Zee zijn twee mensen doodgevroren. In het noordoosten van het land op de Balkan riepen tientallen gemeenten vandaag de noodtoestand uit.

De gemeenten zitten zonder stroom, omdat sneeuwstormen de leidingen beschadigd hebben. Door de stroomonderbrekingen hebben vele plaatsen ook geen leidingwater meer. Belangrijke straten en bergpassen zijn omwille van ijs en sneeuw onberijdbaar geworden.

Ook de haven van Varna is omwille van de storm voor de tweede dag op rij dicht. Voor de dagen voor Kerstmis voorspellen weerkundigen een temperatuurduik naar min 12 graden.

hln

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2012 07:54:02 ]
pi_120627866
quote:
Tijdens de afgelopen nacht is het in het noorden en noordoosten van Europa, onder invloed van het Russisch-Scandinavisch luchtdrukmaximum, regionaal nog bijzonder koud geweest. Op meen aantal meetpunten in het noorden van Zweden werden temperaturen rond -35º geregistreerd: Kvikkjokk noteerde -35,8 en Vittangi -36,0º. In Noord-Rusland ging Kojnas onderuit naar -38,2º.
JanVisser
pi_120627907
Al 83 koudedoden in Oekraïne



Strenge vorst heeft in Oekraïne deze winter al aan minstens 83 mensen het leven gekost. Alleen dinsdag zijn in de voormalige Sovjetrepubliek 46 mensen doodgevroren.
De meeste slachtoffers van de snerpende kou zijn gestorven op straat, zegt Vladimir Joertsjenko van het ministerie van Gezondheid. Maar er zijn ook 15 overleden mensen aangetroffen in hun woningen. Het op een na grootste land van Europa lijdt al dagen onder temperaturen van min 20 graden.

Ook Rusland kreunt onder de koude. In de Zuid-Siberische regio Altai registreerden meteorologen de hardste decembervorst in 100 jaar, aldus het agentschap Interfax. In het gebied ruim 3.000 kilometer ten oosten van Moskou worden ook in de komende dagen temperaturen tot min 40 graden verwacht.

hln
pi_120662555
Om 10 uur is het nog -33 in delen van Finland.



pi_120662742
Waarschuwing voor koude in Finland.

pi_120662941
Een aantal bergpassen worden gesloten in Noorwegen i.v.m. de (sneeuwstorm) in het zuiden van het land.



http://www.yr.no/nyheter/1.10851148

http://www.vegvesen.no/Tr(...)tid=604&type=utvalgt

[ Bericht 26% gewijzigd door #ANONIEM op 23-12-2012 10:14:40 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')