Dat is het nu juist, al gooi ik de thermostaat open op 50 graden gebeurt er niets...quote:Op zaterdag 8 september 2012 07:32 schreef TheOneAndOnly het volgende:
Werkt de vloerverwarming wel goed?
In het blok kunnen nog leidingen lopen die god-weet-hoe lopen waardoor de logica misschien een beetje ver te zoeken is....
Nee, ik weet het type niet, en ook heb ik nog geen handleiding. Wel weet ik wie de producent is: Pentec B.V.quote:Op zaterdag 8 september 2012 09:30 schreef TR08 het volgende:
Heb je een handleiding van die verdeler of weet je het type? Dan kun je daar eens kijken.
Ik zou persoonlijk de perszijde van de pomp niet tegen de warm water aanvoer laten blazen...lijkt mij niet handig.
Ligt aan het systeem of de pomp mengend staat of niet.quote:Op zaterdag 8 september 2012 09:30 schreef TR08 het volgende:
Heb je een handleiding van die verdeler of weet je het type? Dan kun je daar eens kijken.
Ik zou persoonlijk de perszijde van de pomp niet tegen de warm water aanvoer laten blazen...lijkt mij niet handig.
Ja kan wel.quote:Op zaterdag 8 september 2012 11:48 schreef wimoude het volgende:
Het kan toch niet anders dat als ik de stekker van de pomp eruit trek, en het verdelerblok wel warm word, dat die pomp verkeerd staat...dan staat de pomp die bij de ketel op de aanvoerleiding zit hem gewoon op te duwen tot de thermostaat dicht gaat...
In theorie wel...probleem is alleen dat je loodrecht tov de perszijde van de pomp nog wat dynamische druk (door de snelheid van het uitstromen) van de perspomp als bonus hebt bovenop de statische druk (de vuldruk van je systeem).quote:Op zaterdag 8 september 2012 12:41 schreef klipper het volgende:
[..]
Ligt aan het systeem of de pomp mengend staat of niet.
De vloerverwarming staat "los" van de installatie.
Beide manieren zijn mogelijk afhankelijk van het systeem wat aangelegd is.
Bij ts is de bovenste buis de aanvoer en de onderste buis de retour.
Dat klopt, dat is een thermokoppel dat voorkómt dat er te heet water de vv-slangen in wordt gestuurd. Even aangenomen dat je verdeler hydraulisch neutraal gļnstalleerd dient te worden, is dit nu niet het geval. Heb je een combi-ketel en zo ja, heb je dan wel eens problemen met de warmwatervoorziening>?quote:Op zaterdag 8 september 2012 10:25 schreef wimoude het volgende:
Even logisch redeneren, als de pomp omgedraaid word, gaat de stroming dus direct richting de bovenste verdeelbalk. Daarin zit aan de linkerkant een plug met koperdraad welke naar de thermostaatknop op de aanvoerleiding zit. Mijn redenering is dus dat de pomp verkeerd om draait.
Omdraaien van de richting van een centrifugaalpomp (de jouwe) verandert de stromingsrichting niet. Hoogstens kakt de capaciteit in als een dolle.quote:Op zaterdag 8 september 2012 10:25 schreef wimoude het volgende:
[..]
Mijn redenering is dus dat de pomp verkeerd om draait.
Dat bedoel ik niet, ik bedoel echt omkeren, niet de draairichting maar stroomrichting.quote:Op zaterdag 8 september 2012 14:33 schreef TR08 het volgende:
[..]
Omdraaien van de richting van een centrifugaalpomp (de jouwe) verandert de stromingsrichting niet. Hoogstens kakt de capaciteit in als een dolle.
Zie reactie vorige quotequote:-knip-
Edit: Wat ik zou doen als ik jou was -en als je bereid bent te experimenteren- is de pomp los sleutelen van de verdeler en dan omgekeerd weer terug zetten. Dus de perszijde links en de zuig rechts.
zit geen terugstroomklep in, maakt theoretisch niet uit, want kan niet uitstromen door de ventielen aan de bovenste railquote:Hoe is trouwens de stromingsrichting van de voetventielen van de andere rail?
Prima, als je het durft en het past...vooral doen. Als je een beetje handig bent kun je weinig verknoeien.quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:13 schreef wimoude het volgende:
[..]
Dat bedoel ik niet, ik bedoel echt omkeren, niet de draairichting maar stroomrichting.
[..]
Zie reactie vorige quote
Ik vroeg er naar omdat de weerstand bij doorstromen tegen de ontworpen stromingsrichting in altijd veel groter is dan in de ontworpen stromingsrichting. Is gewoon even een aandachtspuntje om te checken, meer nietquote:[..]
zit geen terugstroomklep in, maakt theoretisch niet uit, want kan niet uitstromen door de ventielen aan de bovenste rail
Hoogstens een nieuwe pakking nodig.quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:17 schreef TR08 het volgende:
[..]
Prima, als je het durft en het past...vooral doen. Als je een beetje handig bent kun je weinig verknoeien.
Dit is een 230V pomp, om de draairichting van alleen de motor te veranderen helpt het niet om de draden om te wisselen, dan zou ts toch echt wat met de condensator moeten doen.quote:[..]
Ik vroeg er naar omdat de weerstand bij doorstromen tegen de ontworpen stromingsrichting in altijd veel groter is dan in de ontworpen stromingsrichting. Is gewoon even een aandachtspuntje om te checken, meer niet
Ik doelde op de doorstroom richting van de voetventielen op de onderste rail....niet op het omdraaien van de draairichting van de pompquote:Op zaterdag 8 september 2012 15:22 schreef klipper het volgende:
Dit is een 230V pomp, om de draairichting van alleen de motor te veranderen helpt het niet om de draden om te wisselen, dan zou ts toch echt wat met de condensator moeten doen.
Inderdaad, en dat snap ik, daarom lijkt het mij in een oogopslag eigenlijk al dat de pomp verkeerde stroomrichting heeft. Maar volgens de installateur niet, en ja, ik ben geen verwarmingsmonteur/installateur, dus volgens mij neemt ie me niet geheel serieus. En daar word ik pissig van nu het achteraf dus toch niet blijkt te werken.quote:Ik vroeg er naar omdat de weerstand bij doorstromen tegen de ontworpen stromingsrichting in altijd veel groter is dan in de ontworpen stromingsrichting. Is gewoon even een aandachtspuntje om te checken, meer niet
Nogmaals, niet de motor, de pompquote:Op zaterdag 8 september 2012 15:22 schreef klipper het volgende:
Dit is een 230V pomp, om de draairichting van alleen de motor te veranderen helpt het niet om de draden om te wisselen, dan zou ts toch echt wat met de condensator moeten doen.
Heb je de OP goed gelezen?quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:24 schreef TR08 het volgende:
[..]
Ik doelde op de doorstroom richting van de voetventielen op de onderste rail....niet op het omdraaien van de draairichting van de pomp
Pentec BV, is geen bedrijf waar rommel gemaakt word, maar meer op groter spul gericht is. En t is niet gezegd of zij de pomp ook geleverd hebben. Want volgens mij is die er pas later tussen gezet(door de installateur, een monteur van niet bij naam te noemen bedrijf, maar t begint met een F en eindigt op eenstra!!), dus het kan daar het makkelijkst fout gaan.quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:29 schreef klipper het volgende:
Ts wat is het merk van je vloerverwarmingsverdeler?
Of de leverancier bij een merkloze.
Op de voorste rail met die witte knoppen wel ja...maar is dat op de achterste rail met die afgedopte voetventielen ook zo?quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:28 schreef klipper het volgende:
[..]
Heb je de OP goed gelezen?
De pijlrichting staat op de kranen, en die staat nu tegengesteld tov de pomp.
-knip-
Voor de zoveelste keer, is niet nodig met een terugstroomklep in de aanvoer, dat is geen terugstroomklep, dus ook geen pijl, die pijl staat er alleen op als er een klep in zit, t zijn gewoon kraantjes zonder de wite knoppen erop.. Waarom zou er daar ook een terugstroomklep in zitten? Het enige waar dat voor zou kunnen dienen om ten allen tijde de leidingen vol te houden, tenzij er lekkage in een leiding zit.quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:59 schreef TR08 het volgende:
[..]
Op de voorste rail met die witte knoppen wel ja...maar is dat op de achterste rail met die afgedopte voetventielen ook zo?
Zie hier, en nee, lol, geen warmwatertekortquote:Op zaterdag 8 september 2012 14:28 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat klopt, dat is een thermokoppel dat voorkómt dat er te heet water de vv-slangen in wordt gestuurd. Even aangenomen dat je verdeler hydraulisch neutraal gļnstalleerd dient te worden, is dit nu niet het geval. Heb je een combi-ketel en zo ja, heb je dan wel eens problemen met de warmwatervoorziening>?
quote:Op zaterdag 8 september 2012 15:32 schreef wimoude het volgende:
[..]
Pentec BV, is geen bedrijf waar rommel gemaakt word, maar meer op groter spul gericht is. En t is niet gezegd of zij de pomp ook geleverd hebben. Want volgens mij is die er pas later tussen gezet(door de installateur, een monteur van niet bij naam te noemen bedrijf, maar t begint met een F en eindigt op eenstra!!), dus het kan daar het makkelijkst fout gaan.
Wel moet ik erbij zeggen dat hierachter geen doorsnee gasketeltje hangtHoutvergasser met een variabel vermogen tussen de 45 en 65kW, en een 5000 liter grote warmtebuffer welke altijd tussen de 55 en 90graden is om het rendement te verhogen. Hier worden gebouwen mee verwarmt, en tapwater verhit, de gebouwen zijn vergelijkbaar met 4 twee onder een kap woningen. En er ligt nog eens 14kWp aan zonnepanelen op het dak.
Waar heb ik het over terugstroom kleppen?quote:Op zaterdag 8 september 2012 16:24 schreef wimoude het volgende:
[..]
Voor de zoveelste keer, is niet nodig met een terugstroomklep in de aanvoer, dat is geen terugstroomklep, dus ook geen pijl, die pijl staat er alleen op als er een klep in zit, t zijn gewoon kraantjes zonder de wite knoppen erop.. Waarom zou er daar ook een terugstroomklep in zitten?
De achterste rij zij voetventielen en zouden dan ook van de andere kant gevoed moeten worden, overigens zijn er ook voetventielen en kranen die tegenstrooms werken of geen invloed ndervinden van de stromingsrichting.quote:Op zaterdag 8 september 2012 17:28 schreef TR08 het volgende:
[..]
Waar heb ik het over terugstroom kleppen?
Ik wijs je er alleen even op dat kraantjes als je ze tegen de ontworpen stroom richting in bedrijft veel grotere weerstand hebben dan in de ontworpen stroomrichting. Dat geldt voor zo ongeveer elk type kraan behalve kogel kranen.
Kortom: De tip is: Als je toch aan het klooien gaat om de pomp aan te draaien, doe dan meteen even een dubbel check of je achterste rij kraantjes in de juiste richting doorstroomd wordt. Net als dat je dat al van je voorste rij kraantjes bekeken hebt
Dus kijk gewoon even naar de pijltjes op die achterste rij voor de zekerheid en dan kun je alles in 1x goed maken
Nee, het type is mij onbekend.quote:Op zaterdag 8 september 2012 21:22 schreef klipper het volgende:
Bovenste blok is inderdaad de aanvoer en de onderste de retour.
Type verdeler komt me alleen niet bekend voor, eerst dacht ik dat het wth zou zijn vanwege de rode kleur, bij pentec verwacht ik eerder blauw.
Type lijkt ook op een wth verdeler, alleen dan kloppen de kranen wer niet die uit de voorkant komen en niet uit de onderkant.
Vandaar weet je ook het type?
Dat is zeker weten onder patent van Pentec geproduceerd, ja, lijkt er op.quote:Op zaterdag 8 september 2012 21:34 schreef klipper het volgende:
[ afbeelding ]
Lijkt jouw verdeler op deze?
let op de buizenloop.
even niet op de roze pijlen letten, die staan niet allen goed.
Is de jouwe origineel rood of geverfd?quote:Op zaterdag 8 september 2012 21:43 schreef wimoude het volgende:
[..]
Dat is zeker weten onder patent van Pentec geproduceerd, ja, lijkt er op.
Die medewerker van Pentec is een vriend van me, pentec is hier nog geen 3 kilometer vandaan gevestigd. Ik wist alleen niet dat hij daar werkte. Ik heb hem nog maar eens gebeld, en wat blijkt?quote:Op zaterdag 8 september 2012 21:50 schreef klipper het volgende:
In ieder geval op pentec vindt ik geen enkele verdeler die op de jouwe lijkt, wel bij het merk Albrand.
Albrand heeft echter ook een andere kleur verdeler, wat er dus op kan duiden dat je een cloon hebt van een onbekend merk welke ze aangevuld hebben met merkspullen.
In ieder geval zoek eens op albrand bij de verschillende type verdelers die ze hebben en vergelijk dan niet alleen de verdeler, maar zeer zeker ook de manier van aansluiten op de rest van de installatie.
Bij vloerverwarming is het in ieder geval zo dat er nooit of te nimmer een hoge temperatuur in de buizen mag komen, een vorm van menging dient altijd vooraf te gebeuren.
Zoals gezegd lijkt de verdeler ook op een type van wth, maar daar komen de aansluitingen zover ik weet alleen via de onderkant van de buis eruit, bij albrand niet daar komen ze wel aan de voorzijde eruit.
Daarom mag pentec ze nog niet onder eigen beheer uitbrengen.quote:Op zaterdag 8 september 2012 22:24 schreef wimoude het volgende:
[..]
Die medewerker van Pentec is een vriend van me, pentec is hier nog geen 3 kilometer vandaan gevestigd. Ik wist alleen niet dat hij daar werkte. Ik heb hem nog maar eens gebeld, en wat blijkt?
Vrijwel alle verdelers komen bij Pentec vandaan, aangezien hun de patenten in bezit hebben voor die dingen. Klanten van Pentec zijn onder andere Qualifloor, Albrand, WTH, Therminon, Thermagas, Riho, en ook nog wat grote installateurs die verdelers zonder de kranen en ventielen inkopen.
Dat zal mij een worst wezen, en ik kom nooit bij Appie.quote:Op zaterdag 8 september 2012 22:28 schreef klipper het volgende:
[..]
Daarom mag pentec ze nog niet onder eigen beheer uitbrengen.
Veel modellen zijn via rechten verkocht voor een x-periode.
AH ontbijtkoek komt bijvoorbeeld ook bij een grote leverancier vandaan waar ze zelfs enige tijd ruzie mee hadden en het merk van hun leverancier uit de schappen haalde.
Nee, die voelen iets koeler dan de aanvoerslangen. Maar ik ben er achter gekomen dat er op mijn CV systeem een keersysteem zit, en dat het allemaal net even anders werkt als normaal, misschien heeft het daarmee te maken. En, op deze verdeler kan door kleine wijzigingen ook een koelsysteem worden bijgehangen.quote:Op zondag 9 september 2012 13:13 schreef TR08 het volgende:
Zijn de retour slangen van de vloerverwarming zelf ook zo koud?
Daar moet je gewoon geld voor vrijmaken. Het scheelt mij 7 a 800,- op de stookkosten per jaar. En je zit er ook nog eens veel en veel warmer bij. Met stip de beste koop van mijn leven.quote:Op zondag 9 september 2012 16:01 schreef TR08 het volgende:
Leuk trouwens die houtkachel. Zou ik ook wel willen hebben, alleen dan meer in open haard sfeer in de woonkamerAls ik er nog eens het geld voor over heb komt er bij ons ook hout/CV in huis.
Hier scheelt het nog veel en veel en veeeeeel meer aan stookkosten. Dit omdat hier in het buitengebied nog steeds geen aardgas ligt.quote:Op zondag 9 september 2012 16:28 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Daar moet je gewoon geld voor vrijmaken. Het scheelt mij 7 a 800,- op de stookkosten per jaar. En je zit er ook nog eens veel en veel warmer bij. Met stip de beste koop van mijn leven.
Ontopic: Sorry, geen verstand van.
Ik geloof je zondermeer. En ik zag dat die kachel een rendement heeft van 92%, dat is ook niet verkeerd. Die van mij heeft 81% rendement. (Maar die vlammen achter de ruit in je woonkamer heeft ook wel weer watquote:Op zondag 9 september 2012 17:09 schreef wimoude het volgende:
Hier scheelt het nog veel en veel en veeeeeel meer aan stookkosten. Dit omdat hier in het buitengebied nog steeds geen aardgas ligt.
En tankgas, propaan, lpg is niet te betalen in vergelijking met aardgas
Gemengd, maar er kunnen ook gewoon dikke bonken hardhout in hoorquote:Op zondag 9 september 2012 17:14 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ik geloof je zondermeer. En ik zag dat die kachel een rendement heeft van 92%, dat is ook niet verkeerd. Die van mij heeft 81% rendement. (Maar die vlammen achter de ruit in je woonkamer heeft ook wel weer wat)
Maar ik zag diverse modellen in de folder, dus waar je stook je nu op? Gekloofd hout of pellets?
quote:Op zondag 9 september 2012 17:15 schreef wimoude het volgende:
[..]
Gemengd, maar er kunnen ook gewoon dikke bonken hardhout in hoor
Klopt, en we hebben er nog een rendementverhogende warmtebuffer aangekoppeld.quote:Op zondag 9 september 2012 17:14 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
En ik zag dat die kachel een rendement heeft van 92%, dat is ook niet verkeerd.
Ik zag zoiets inderdaad. Je vult gewoon een voorraadkamer en dan pakt ie zelf wat nodig is? (Onbegrijpeljk dat dat niet af en toe muurvast loopt)quote:Op zondag 9 september 2012 17:15 schreef wimoude het volgende:
Gemengd, maar er kunnen ook gewoon dikke bonken hardhout in hoor
Zo bedoelde ik het ook. Maar hij pakt van onderaf zag ik op de afbeeldingen. Mijn boerenverstand zegt me dan dat in no-time heel de voorraadkamer aan het branden gaat.quote:Op zondag 9 september 2012 17:23 schreef wimoude het volgende:
Ik gooi inderdaad de voorraadkamer vol, maar bij mij zakt het vulniveau dan gewoon. Dr zit als t ware een grote stofzuiger achter die trek forceert, en aan meerdere kanten luchtkleppen die automatisch geregeld worden adh van tempsensoren en de lambda sonde
Nee, de warmte voor het tapwater heb ik van de stadsver(w)arming. Maar om je huis daarmee te verwarmen is een erg dure hobby. En dat is nog niet eens zo erg, maar het comfort is ook ver te zoeken.quote:Op zondag 9 september 2012 18:42 schreef wimoude het volgende:
Jij hebt dus ook je tapwater verwarmd doormiddel van hout stoken of dat weer niet?
Zoiets is wel leuk voor jou situatie als je de bovenverdieping wilt verwarmen.quote:Op zondag 9 september 2012 18:51 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Nee, de warmte voor het tapwater heb ik van de stadsver(w)arming. Maar om je huis daarmee te verwarmen is een erg dure hobby. En dat is nog niet eens zo erg, maar het comfort is ook ver te zoeken.
Als ik thuiskom en de verwarming aanzet dan verwacht ik dat het (snel) warm wordt. Mijn houtkachel heeft er geen probleem mee om de temperatuur op mijn benedenverdieping binnen een uur in zijn geheel met 5 graden te verhogen. (Sterker nog, voor je het weet is het 28+ graden en moet je de buitendeur openzetten)
Bovenverdiepingen verwarm ik niet, maar dat deed ik toch al niet, en bovendien haalt het rookkanaal daar sowieso de 'ergste' kou weg doordat die ook warmte uitstraalt.
Shit, doe ik weer quoten ipv editenquote:Op zondag 9 september 2012 20:08 schreef wimoude het volgende:
[..]
Zoiets is wel leuk voor jou situatie als je de bovenverdieping wilt verwarmen. Kan je alu flexibele slangen aanhangen voor vertrekverwarming
Prachtige dingetjes die bullerjan kachels. Speksteen uitvoering gloeit heel mooi op
[ afbeelding ]
Ghehehe, geinig ding! Past niet echt in mijn interieur maar vindt het principe wel erg leuk bedacht. Ik heb deze staan: http://www.hrhoutkachels.(...)io_265.17-st_mil.jpgquote:Op zondag 9 september 2012 20:08 schreef wimoude het volgende:
Zoiets is wel leuk voor jou situatie als je de bovenverdieping wilt verwarmen.
http://www.degin.nl/Producten/Bullerjan/Alle-types-23.ashx
[ afbeelding ]
Zoiets is wel leuk voor jou situatie als je de bovenverdieping wilt verwarmen. Kan je alu flexibele slangen aanhangen voor vertrekverwarming
Prachtige dingetjes die bullerjan kachels. Speksteen uitvoering gloeit heel mooi op
Het is niet alleen leuk bedacht, het werkt ook echt verbluffend goed met aluminium slangen.quote:Op zondag 9 september 2012 21:03 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Ghehehe, geinig ding! Past niet echt in mijn interieur maar vindt het principe wel erg leuk bedacht. Ik heb deze staan: http://www.hrhoutkachels.(...)io_265.17-st_mil.jpg
Reken je dan ook de kosten mee voor aanschaf van het hout?quote:Op zondag 9 september 2012 16:28 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Daar moet je gewoon geld voor vrijmaken. Het scheelt mij 7 a 800,- op de stookkosten per jaar. En je zit er ook nog eens veel en veel warmer bij. Met stip de beste koop van mijn leven.
Als je een beetje creatief denkt, is hout relatief goedkoop. Welke bedrijven houtafval hebben, betalen vaak voor het afvoeren van het afvalhout. -hint hint- vragen staat vrij, je kan natuurlijk gewoon vragen naar afvalhoutquote:Op maandag 10 september 2012 09:23 schreef TR08 het volgende:
[..]
Reken je dan ook de kosten mee voor aanschaf van het hout?
Wij moeten de komende 2 jaar even rustig aan doen en de investering om zo'n hout-CV kachel te kopen + in te bouwen verdient zich optimistisch gerekend in 5 jaar terug. Ik heb zo'n apparaat heel graag in huis, maar daar moet ik dan toch maar heel even mee wachten
Ik wil trouwens zoiets, omdat wij al een schouw hebben...
[ afbeelding ]
Hout kost me tussen de 2 en 300,- per jaar. Die had ik er al vanaf getrokken.quote:Op maandag 10 september 2012 09:23 schreef TR08 het volgende:
Reken je dan ook de kosten mee voor aanschaf van het hout?
Eerste wat ik swinters doe als ik thuiskom is mijn trui uittrekken.quote:Op maandag 10 september 2012 12:18 schreef TR08 het volgende:
26 graden? Holy fuck wat een temperatuur heb jij 's winters in huis![]()
Ik heb geen gas, dus ik weet de prijs van een m3 niet exact, maar het goedkoopste wat ik zo 1-2-3 online kan vinden is ¤0,62/m3. Dan kom je al op 806,-quote:Ik hoop straks voor stoken (dus niet voor tapwater) op ongeveer 1300m3 uit te komen dit jaar. Mijn gasverbruik is dan circa 700 euro puur voor het stoken.
Sja, dat komt natuurlijk omdat als je hem aansteekt, je ook de warmte direct krijgt, en het niet later pas kan gebruiken.quote:Op maandag 10 september 2012 12:18 schreef TR08 het volgende:
26 graden? Holy fuck wat een temperatuur heb jij 's winters in huis![]()
Wij zitten op 19 a 20.
Ik hoop straks voor stoken (dus niet voor tapwater) op ongeveer 1300m3 uit te komen dit jaar. Mijn gasverbruik is dan circa 700 euro puur voor het stoken.
Dat moet ik dan tot en met de laatste m3 vervangen met hout om alles terug te verdienen in vijf jaar. Dat gaat bij ons niet gebeuren.
Ik denk toch dat je er nog van schrikt hoeveel hout er zo naar de afvalboer gaat. Je kan ook weggooi palleten kortzagenquote:Op maandag 10 september 2012 10:04 schreef TR08 het volgende:
De paar die ik ken stoken hun afval allemaal zelf alIs bij ons in de regio "helaas" een goed ingeburgerde gewoonte.
Das tankgas, propaan, lpg. Aardgas is ongeveer per kuub even duur als 1 kWh stroom voor kleingebruikers. Grootverbuikers betalen consumentenprijs gedeeld door 5 :Squote:Op maandag 10 september 2012 12:34 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Eerste wat ik swinters doe als ik thuiskom is mijn trui uitrekken.
[..]
Ik heb geen gas, dus ik weet de prijs van een m3 niet exact, maar het goedkoopste wat ik zo 1-2-3 online kan vinden is ¤0,62/m3. Dan kom je al op 806,-
Er bestaat ook nog zoiets als comfort trouwens, even vergeten in mn vorige reactie. Stel nou dat je ipv 19/20 graden de temp omhoog gooit naar 21/22, reken eens uit hoe duur je dan uit bent, en hoeveel het dan scheelt als je op hout zou verwarmenquote:Op maandag 10 september 2012 12:18 schreef TR08 het volgende:
26 graden? Holy fuck wat een temperatuur heb jij 's winters in huis![]()
Wij zitten op 19 a 20.
Zie hierboven, dan gaat t sneller qua terugverdienen.quote:Ik hoop straks voor stoken (dus niet voor tapwater) op ongeveer 1300m3 uit te komen dit jaar. Mijn gasverbruik is dan circa 700 euro puur voor het stoken.
Dat moet ik dan tot en met de laatste m3 vervangen met hout om alles terug te verdienen in vijf jaar. Dat gaat bij ons niet gebeuren.
Nee, was dat maar waar. De goedkoopste m3 aardgas die ik kon vinden was ¤ 0,42/m3, exclusief de ¤ 0,20/m3 energiebelasting. Maakt samen ¤ 0,62/m3. De duurste was in totaal ¤ 0,70/m3quote:Op maandag 10 september 2012 15:30 schreef wimoude het volgende:
Das tankgas, propaan, lpg. Aardgas is ongeveer per kuub even duur als 1 kWh stroom voor kleingebruikers. Grootverbuikers betalen consumentenprijs gedeeld door 5 :S
Wow, je hebt gelijk ja, voor gasprijs heb ik naar prijzen voor grootverbruikers gekeken. Toch een belachelijk verschil, maar ook met stroom is dat t geval.quote:Op maandag 10 september 2012 18:27 schreef Bijvlagenzinvol het volgende:
[..]
Nee, was dat maar waar. De goedkoopste m3 aardgas die ik kon vinden was ¤ 0,42/m3, exclusief de ¤ 0,20/m3 energiebelasting. Maakt samen ¤ 0,62/m3. De duurste was in totaal ¤ 0,70/m3
Kijk hier maar hoe hard het omhoog is gegaan sinds 2003: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardgas en hier voor een huidige 'aanbieding': http://www.nuon.nl/acties/ideaal/energieprijzen.jsp
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |