abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 2 oktober 2012 @ 07:03:57 #126
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_117494229
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 september 2012 13:58 schreef Jagärtrut het volgende:
even een goed woordje doen:

Kennen jullie weekendbakery.com? Twee nederlandse bakkers, en ze hebben ook een webwinkel.

Omdat bannetons hier ontzettend duur zijn heb ik er daar 2 besteld, en ook nog wat andere zaken. Even gemailed, omdat ik volgende week maar van woensdag tot zondag in Nederland ben, en het bij m'n ouders laat bezorgen. Binnen 5 minuten antwoord, en ze stuurt de zaken op nog voordat ik het heb betaald!

Dat is pas service!
Ga eens naar de Sligro.. Daar heb je brood mandjes met een doekje er in. Ik gebruik ze zelf ook in de bakkerij. Ze zijn maar ¤1,50 per stuk! De doekjes zijn uitwasbaar. (hier een voorbeeldje maar je hebt ze ook rond: http://eviewer.netmedia-e(...)sligro018n000014.jpg ) Deze zijn natuurlijk niet voor dit doeleinde bedoeld en ze zullen ook sneller verslijten, maar het is een goedkope en goede oplossing! (hier een resultaatje:
pi_117494479
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 07:03 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Ga eens naar de Sligro.. Daar heb je brood mandjes met een doekje er in. Ik gebruik ze zelf ook in de bakkerij. Ze zijn maar ¤1,50 per stuk! De doekjes zijn uitwasbaar. (hier een voorbeeldje maar je hebt ze ook rond: http://eviewer.netmedia-e(...)sligro018n000014.jpg ) Deze zijn natuurlijk niet voor dit doeleinde bedoeld en ze zullen ook sneller verslijten, maar het is een goedkope en goede oplossing! (hier een resultaatje: [ afbeelding ]
Oei, dat is een verschil inderdaad. Ach ja, bestelling nu gedaan, klaar.

@ maximum: hij legt vooral veel basiszaken en technieken uit, maar ook dingen over bepaalde ingrediënten enzo. En heel veel recepten, ik vind het tof!
pi_117531415
Dinner rolls

  woensdag 3 oktober 2012 @ 11:24:52 #129
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_117539894
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 oktober 2012 07:03 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Ga eens naar de Sligro.. Daar heb je brood mandjes met een doekje er in. Ik gebruik ze zelf ook in de bakkerij. Ze zijn maar ¤1,50 per stuk! De doekjes zijn uitwasbaar. (hier een voorbeeldje maar je hebt ze ook rond: http://eviewer.netmedia-e(...)sligro018n000014.jpg ) Deze zijn natuurlijk niet voor dit doeleinde bedoeld en ze zullen ook sneller verslijten, maar het is een goedkope en goede oplossing! (hier een resultaatje: [ afbeelding ]
Thanks voor de tip, zoek me rot naar goedkope opties ala die rijsmandjes/bakblikken :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_117540721
Godverju, mijn kneedhaak in het brood laten zitten dat ik aan de eendjes gevoerd heb. :'(
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_117552059
Ik heb in het verleden met wisselend succes wel eens zelf brood gebakken. Ik denk dat ik vooral nog winst kan halen op het meer geduld hebben met rijzen van het deeg :)

Nu wil ik eens een speltbrood gaan bakken. Het basisrecept uit de OP (Your first loaf), lijkt me een goed recept om mee te starten, maar nu vraag ik me af of ik de tarwebloem één op één kan vervangen door speltbloem of zelfs -meel. Wie heeft er tips? :)
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_117552816
ik bak zelf altijd spelt op de volgende manier: 500 gr meel, 7 gr droge gist, 5 a 7 gr zout en 300/310ml handwarm water.
De eerste rijs doe ik altijd een uurtje, dan kneed ik het, zet het in de broodvorm en laat het nogmaals rijzen voor een minuut of 30.
50 minuten op gasoven stand 6
pi_117558910
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 17:17 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik bak zelf altijd spelt op de volgende manier: 500 gr meel, 7 gr droge gist, 5 a 7 gr zout en 300/310ml handwarm water.
De eerste rijs doe ik altijd een uurtje, dan kneed ik het, zet het in de broodvorm en laat het nogmaals rijzen voor een minuut of 30.
50 minuten op gasoven stand 6
Thanks, ga ik dat proberen. Is qua meel/vochtverhouding hetzelfde als het recept dat ik voorheen gebruikte :)
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_117558954
ik doe er zelf een aantal drupjes olijfolie doorheen tegen het kruimelen, je kan er ook 10 gr suiker in doen
pi_117566803
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 19:52 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik doe er zelf een aantal drupjes olijfolie doorheen tegen het kruimelen, je kan er ook 10 gr suiker in doen
Is dat specifiek iets dat kenmerkend is voor speltbrood, dat kruimelen?
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_117566865
Geen idee, ik bak alleen maar spelt eigenlijk en het kruimelt altijd erg :)
pi_117604306
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 17:17 schreef piepkuiken21 het volgende:
ik bak zelf altijd spelt op de volgende manier: 500 gr meel, 7 gr droge gist, 5 a 7 gr zout en 300/310ml handwarm water.
De eerste rijs doe ik altijd een uurtje, dan kneed ik het, zet het in de broodvorm en laat het nogmaals rijzen voor een minuut of 30.
50 minuten op gasoven stand 6
Ik heb vandaag een brood gebakken met 250 gram tarwemeel. 150ml water was wel echt te weinig, het was zo droog. Dus ik heb er tijdens het kneden steeds wat bijgedaan tot ik tevreden was.

De eerste keer rijzen ging prima, het deeg werd echt wel twee keer zo groot. Daarna weer even gekneed en de tweede keer rijzen ging minder goed: het werd niet echt groter -O-

Maar goed, uiteindelijk was dit het resultaat (let niet op het vuile fornuis aub :P):



Het smaakte wel goed met een laag tapenade erop :P
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  vrijdag 5 oktober 2012 @ 17:24:42 #138
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_117633280




Niet zo'n mooie Ipad foto's maar wel een erg lekker Italiaans vloerbrood met zongedroogde tomaatjes erdoor... :9
  zaterdag 6 oktober 2012 @ 22:04:52 #139
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_117673062
wie heeft er een ultiem uitprobeer receptje om nu te maken, in de koelkast te laten overnachten en morgen middag ergens dan af te gaan bakken :+
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_117673720
quote:
17s.gif Op vrijdag 5 oktober 2012 17:24 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Niet zo'n mooie Ipad foto's maar wel een erg lekker Italiaans vloerbrood met zongedroogde tomaatjes erdoor... :9
Ziet er heerlijk uit! :9 Heb je misschien een recept?
pi_117804448
Nu heb ik gisteren focaccia gemaakt, echter wilde deze niet genoeg rijzen..

iemand een idee hoeveel gist ik nodig zou moeten hebben op volgend recept?

6gr zout
6gr suiker
150m water
250gram volkorenmeel
(en wat kruiden er door)
paar druppels olie

Gisteren half zakje gist gedaan (3,5gram?), maar kwam echt bijna niet omhoog.. is een heel zakje overkill? Of kan dat wel aangezien het volkorenmeel ook zwaarder is?
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
  † In Memoriam † woensdag 10 oktober 2012 @ 09:14:42 #142
91830 MaximusTG
pi_117804519
Half zakje is prima hoor.. Maar je hebt maar een waterpercentage van 60% van je hoeveelheid meel. Dat is vrij laag voor volkorenmeel. Probeer eens 70%, of misschien nog wel hoger.
Maar je moet je complete recept/werkwijze posten, want zo blijft het raden. Hoe lang heb je het bv laten rijzen?
pi_117804567
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 oktober 2012 22:21 schreef Vlierbloesem het volgende:

[..]

Ziet er heerlijk uit! :9 Heb je misschien een recept?
Had een klein beetje vals gespeeld. Heb een mix gebruikt van een molen hier in de buurt, daar zat meel in en zout. De bijgeleverde zongedroogde tomaatjes geweekt in het warme water voor in het brood en daarna eruit gehaald en fijngesneden. Verse gist opgelost in het water en de mix nog met 1/2-1/2 bloem gemengt. Kan je helaas geen echt recept geven tenzij je toevallig een dommelsche watermolen in de buurt hebt?
pi_117804638
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:14 schreef MaximusTG het volgende:
Half zakje is prima hoor.. Maar je hebt maar een waterpercentage van 60% van je hoeveelheid meel. Dat is vrij laag voor volkorenmeel. Probeer eens 70%, of misschien nog wel hoger.
Maar je moet je complete recept/werkwijze posten, want zo blijft het raden. Hoe lang heb je het bv laten rijzen?
Zeker 60minuten de eerste keer. (Schaal warme plek)
Uitgerold, en toen nog even laten rijzen, 30min ofzo

Met normale bloem is dit vaak wel genoeg..
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
  † In Memoriam † woensdag 10 oktober 2012 @ 09:25:09 #145
91830 MaximusTG
pi_117804685
Dat kan, maar volkorenmeel absorbeert veel meer water, waardoor je deeg in vergelijking veel droger is. En daardoor dus 'taaier'. Waardoor het lastiger rijst.
Zou er echt meer water in doen, 70/75% water. Dus op 250 gram meel doe je bv. 180 gram water.
Mengen en kneden in een kom, naar bodem schrapen. Laat je het zo een eerste keer rijzen. Dan bakplaat/vorm beetje olijfolie insmeren, deeg erin 'gieten', en met beoliede vingers/handen het deeg uitspreiden.
Dat je het moet uitrollen is eigenlijk al een teken dat je deeg niet nat genoeg is.
pi_117804712
Bloem in de schaal, zout erbij.
Gedroogde italiaanse kruiden erbij.

Even door roeren.

Suiker + gist bij het water, even oplossen.

Beetje olijfolie erbij, vocht bij de droge zaken gedaan en er een mooie bal deeg van gekneed.

Dat laten rijzen op kamertempratuur (achter het raam), met een doek erover.
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
pi_117804903
quote:
0s.gif Op woensdag 10 oktober 2012 09:25 schreef MaximusTG het volgende:
Dat kan, maar volkorenmeel absorbeert veel meer water, waardoor je deeg in vergelijking veel droger is. En daardoor dus 'taaier'. Waardoor het lastiger rijst.
Zou er echt meer water in doen, 70/75% water. Dus op 250 gram meel doe je bv. 180 gram water.
Mengen en kneden in een kom, naar bodem schrapen. Laat je het zo een eerste keer rijzen. Dan bakplaat/vorm beetje olijfolie insmeren, deeg erin 'gieten', en met beoliede vingers/handen het deeg uitspreiden.
Dat je het moet uitrollen is eigenlijk al een teken dat je deeg niet nat genoeg is.
Dat was dus ook mijn probleem. Volgende keer doe ik er direct meer water bij. Dank voor deze bevestiging :D
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  † In Memoriam † woensdag 10 oktober 2012 @ 09:41:24 #148
91830 MaximusTG
pi_117805045
Hier, dit is een uitstekend volkoren focacciarecept:

https://dl.dropbox.com/u/1974016/pizzarecept/focacciarecept.pdf

Van Reinhart, en je ziet dat ie een heeeeel nat deeg gebruikt. Bijna 95% van het gewicht aan volkorenmeel!
pi_117809017
thanks! ga het vanmiddag zo eens proberen!
Life is like a Intermec, you never know what u gonna get.
pi_117996958
Simpele volkoren boule van vandaag:



ligt nu te rusten, straks eens zien hoe hij van binnen is :9
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')