quote:
Op maandag 13 augustus 2012 19:02 schreef blomke het volgende:De ellende met CV leidingen is dat er vaak een dag later nog een guts vies zwart water uitkomt. Dus het beste, na leeglopen, stouw je over al een rubber dop in tegen het laatste lekwater. Dan zul je merken dt er onderdruk in het systeem onsttaat; de zuurstof gaat reduceren en verdwijnt -> onderdruk.
Je ketel kan, luchtdicht, ook lange tijd buiten bedrif. Houd wel rekening met een vastzittende pomp bij inbedrijfstelling.
Succes ermee.
Ik wil toch nog even inhoudelijk reageren op dit topic
ik was hem zelf uit het oog verloren
We hebben alle radiatoren verwijderd; het water uit de installatie (leidingen en radiatoren) laten lopen.
Maar ik begrijp hier uit dat iedere losse leiding eigenlijk apart afgedopt moet worden ?
Onafhankelijk of er nu nog wel of geen water meer in het systeem zit ?
Het heeft toch geen zin om een loze leiding waar geen water op staat met een knelkap af te sluiten ?
Om dat te kunnen knellen moet ik de bestaande koppeling die op de aansluiting naar de radiator zit er namelijk helemaal af halen; waarna ik een stukje van de leiding moet halen (anders past de knelkap niet) waarna bij het opnieuw aansluiten van de radiator de hele leiding voor een stuk vervangen moet worden want dat is dan weer te kort om de radiator weer origineel aan te sluiten.
Dat is nou net niet de bedoeling...
Een vastzittende cv pomp hou ik rekening mee, de cv-ketel krijgt als we hem weer in bedrijf stellen sowieso even een algemeen beurtje

.
quote:
Op maandag 13 augustus 2012 20:18 schreef Coolmint het volgende:Wat blomke zegt, maar let op: hoewel de zuurstof wel verdwijnt kan deze er wel voor zorgen dat er onderin de radiatoren waar nog wat zwart vies water staat, echt een soort slurrie ontstaat. Je zult je systeem achteraf weer moeten vullen en omdat er dan toch sowieso weer zuurstofrijk water ingaat, kun je het beste het systeem dan even helemaal doorspoelen, dat voorkomt later nog verstoppingen bij de kranen (daar zijn de doorgangen het nauwst).
Goeie tip, dat gaan we even onthouden
quote:
De radiatoren die er toch helemaal afgaan kun je het beste even BUITEN! helemaal leeg laten lopen en dan zo goed mogelijk droog laten worden (buiten in de zon lekker op temperatuur laten komen en doorblazen. Daarna droog houden zodat ze niet gaan roesten.
Buiten hebben we de radiatoren even leeg laten lopen; daarna hebben we ze in de schuur droog opgeslagen. De laatste inbedrijfstelling was nog niet zo eens zo heel lang geleden; dus qua smurrie viel het nog best mee eigenlijk !
quote:
Op maandag 13 augustus 2012 20:41 schreef blomke het volgende:[..]
Als je ze dan toch buiten hebt staan, kan je ze gelijk aan de buitenzijde schoonspoelen met lauw sop. Mochten ze beschadigd zijn, dan is dit een mooie gelegenheid om ze in de schuur (na opschuren) te spuiten.
Nou, wij hebben nog genoeg andere projecten die meer voorrang hebben; het schoonmaken en spuiten van de radiatoren staat daar op dit moment niet bij
[ Bericht 0% gewijzigd door Vonkenboer op 20-08-2012 21:30:00 ]