Voor de mensen die het gemist hebben.
’BADR EN ANDEREN STRAFFEN’
…In het AMC blijkt later dat zijn voet bijna van zijn been is gescheiden.Slachtoffer mishandeling revalideert
…In de Amsterdam ArenA wordt Everink op een brancard gelegd…
De eerste foto’s van direct na de mishandeling van Koen Everink…door John van den Heuvel
AMSTERDAM, zaterdag
De 38-jarige Koen Everink, die vorige week in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation zwaar werd mishandeld, is overgebracht naar een revalidatiekliniek.
In een kort vraaggesprek sprak Everink gisteren zijn dank uit voor de vele steunbetuigingen. „Dat heeft me goed gedaan”, aldus Everink, wiens gelaat bont en blauw is. Een spalk houdt zijn op meerdere plaatsen gebroken neus recht.
Everink: „Pas als de zwellingen weg zijn, kunnen de artsen zeggen of de gebroken jukbeenderen zelf herstellen of dat met metalen plaatjes een gezichtsreconstructie nodig is.”
Lopen
Het letsel aan het onderbeen van Everink, een fervent tennisser, is zo ernstig dat het nog de vraag is of hij ooit weer normaal zal kunnen lopen of sporten. „De politie pakt de zaak serieus aan”, vindt Everink.
Hij benadrukt dat hij vindt dat alle daders moeten worden gestraft, dus niet alleen Badr Hari. „Het gaat me niet alleen om hem. Dit is het werk geweest van meerdere personen.
Ik hoop dat iedereen die iets weet of heeft gezien, contact opneemt met de politie.”
PAGINA 5: Wie stopt Badr Hari?
bronExplosieve kickbokser brandpunt onderzoek naar beestachtige mishandeling reisondernemer
Wie stopt BADR HARI?
Badr Hari kwam door zijn buitengewoon explosieve karakter al vaak in de problemen. Binnen de ring, waar hij enkele keren werd geschorst wegens natrappen, maar vaker nog erbuiten. FOTO: PIM RAS/ HOLLANDSE HOOGTEEEN PAAR JAAR geleden was vechtsporter Badr Hari (28) nog het gedroomde rolmodel voor Marokkaanse jongeren. Sportief, talentvol én vermogend dankzij grote successen in de ring. Een reeks van nare incidenten bracht zijn carrière aan het wankelen, maar na een retraite bokste Badr zich weer omhoog. Sinds zijn mogelijke betrokkenheid bij een zware mishandeling staan de spotlights opnieuw vol op hem gericht. Wie is de man, die door vijand én vriend wordt gevreesd?
door JOHN VAN DEN HEUVEL
AMSTERDAM, zaterdag
De Amsterdamse horecaondernemer die vorig jaar zwaargewond raakte na een confrontatie met Badr Hari, verbaast zich achteraf nog altijd over de snelheid waarmee hij tegen de grond werd gewerkt.
„Badr stond achterin de zaak aan de bar. Ik kreeg te horen dat ik in zijn zone kwam”, verklaarde het slachtoffer later tegen zijn personeel. „In míjn club nota bene.” Met één welgemikte stoot, die uit het niets leek te komen, werd de clubeigenaar neergemept. De snoeiharde trap daarna leverde de meeste schade op. Een hele rij voortanden moest later door een orthodontist van witte plaatjes worden voorzien.
Deed de horecabaas aangifte van de mishandeling? „Neen”, verzucht een rechercheur van het nabijgelegen politiebureau Lijnbaansgracht. „We hoorden van het incident, maar een officiële verklaring kwam nooit op papier. Het werd onderling geregeld. Badr Hari beloofde nooit meer in de zaak te komen, als het slachtoffer geen aangifte zou doen. Wij stonden toen machteloos.”
Afranseling
Volgens de Amsterdamse politie is de afranseling van de clubeigenaar vorig jaar geen incident. Trendy horecagelegenheden als Jimmy Woo, Blinq, Club Air, Players, Momo en andere hotspots zijn het machogedrag van Badr Hari zo langzamerhand spuugzat. Slechts weinig portiers durven hem de toegang te ontzeggen en de politie zegt niets te kunnen doen zonder officiële meldingen.
Het patroon schetsen diverse eigenaars en beveiligers in gesprekken met deze krant: ’Badr komt binnen met wat kornuiten, zoekt ruzie en slaat willekeurige bezoekers tegen de vlakte. De slachtoffers kiezen meestal eieren voor hun geld. Ze likken hun wonden en kiezen ervoor geen aangifte te doen. Badr Hari komt er iedere keer mee weg.’
Al sinds 2008 loopt de reputatie van de even talentvolle als wispelturige vechtmachine deuken op. In de K1 grandprixfinale neemt Badr het op tegen zijn grote rivaal Remy Bonjaski. In de eerste ronde werkt de Amsterdammer Bonjaski tegen het canvas, maar Badr laat zijn zelfbeheersing varen. De weerloos op de grond liggende Bonjaski krijgt een paar ferme stoten en als toetje een keiharde hielkick tegen het hoofd. Diskwalificatie is het gevolg. Ook moet Badr Hari zijn prijzengeld van 30.000 dollar inleveren.
De twijfels over Badr nemen toe als hij toetreedt tot de omstreden promotor It’s Showtime, die jaarlijks kickboksgala’s organiseert in de Amsterdam ArenA en banden onderhoudt met criminelen. Organisator Simon Rutz, zelf net als Badr Hari veroordeeld voor betrokkenheid bij bedreiging en mishandeling, werkt samen met Rini S., een berucht ex-lid van de Amsterdamse Hells Angels. It’s Showtime is voor Badr Hari duidelijk geen omgeving waarin de opvliegendheid en gespletenheid in zijn karakter in rustiger banen worden geleid.
Opgefokt
Van rolmodel wordt hij steeds meer een soort cliché-Marokkaan. De ontsporingen stapelen zich op, zoals op 29 mei 2010 als Badr in een uitverkochte Amsterdam ArenA opnieuw zwaar in de fout gaat. In het gevecht met Hesdy Gerges slaat de opgefokte Hari zijn tegenstander in de tweede ronde neer. Als de scheidsrechter het gevecht stillegt en Gerges aangeslagen overeind krabbelt, trapt Badr Hari hem keihard tegen het hoofd. Anders dan vroeger keert het publiek zich nu volledig tegen de ooit zo populaire kampioen. De woede op de tribunes is zo groot, dat de speaker probeert Badr Hari zijn excuses te laten aanbieden. Die lijkt verbaasd door de agressie vanaf de tribunes en doet er slechts het zwijgen toe.
Het filmpje van het incident op YouTube is in twee weken tijd meer dan 200.000 keer bekeken. Opnieuw wordt Badr gediskwalificeerd. In een korte verklaring in de week na het gala, laat hij weten zijn carrière voorlopig te beëindigen.
In dezelfde periode léék de politie Badr wel in de tang te hebben. De gespierde Marokkaanse Amsterdammer meldde zich op vrijdagavond 19 februari 2010 aan de deur bij club Blinq aan het Leidseplein. Samen met een paar vrienden wilde Badr het etablissement binnen, maar de portiers hielden het groepje tegen omdat ze niet aan kledingvoorschriften voldeden. Getuigen verklaarden achteraf vol huiver over wat er daarna gebeurde. Enkele portiers vlogen als stropoppen door de lucht. Een van hen werd zo hard geraakt, dat zijn gezicht in het ziekenhuis met een metalen plaat gereconstrueerd moest worden. Camerabeelden bleken later te zijn gewist. Badr ontkende alles en de slachtoffers deden geen aangifte. Weer viste de politie achter het net.
Is de beestachtige mishandeling van reisondernemer Koen Everink, afgelopen weekeinde in de ArenA, het zoveelste incident en denkt Badr Hari met een simpele ontkenning opnieuw de dans te ontspringen? Of overspeelde de kickbokskampioen dit keer zijn hand? De Amsterdamse recherche is er nu zeer op gebrand de zaak op te lossen. Een team van tien rechercheurs werkt al een week lang aan het verzamelen van bewijzen tegen de twee of drie daders, van wie Badr Hari er een zou zijn.
Hoewel het onderzoek nog lang niet is afgerond, heeft de politie goede hoop arrestaties te kunnen verrichten, niet in het minst omdat het zwaargewonde slachtoffer er in tegenstelling tot eerdere lotgenoten geen geheim van maakt wie een van zijn belagers is. „En nu opkankeren!” hoorde de neergeslagen Everink een van de daders schreeuwen.
Overgeven
Daarna volgde meer geweld, dat leidde tot zeer ernstig letsel aan het onderbeen van de zakenman. Slechts door bot geperforeerde huid en pezen hielden voet en been aan elkaar. Een getuige raakte zo overstuur van wat hij zag, dat hij ter plekke moest overgeven. „Ik zag niets van het incident”, stelde Badr een dag later. „Ik speelde slechts met mijn hand door de lange haren van mijn vriendin Estelle.”
Het buitengewoon explosieve karakter van Badr Hari bracht hem al vaak in de problemen. Binnen de ring, waar hij dus enkele keren werd geschorst wegens natrappen, maar vaker nog erbuiten. De opsomming van incidenten wordt steeds langer. Dat gegeven, gecombineerd met Badrs soms innige contacten met bekende namen uit de Amsterdamse onderwereld en zijn gevreesde geweldsexplosies, roept ook de vraag op waar dit alles eindigt.
De laatste tijd leek zijn leven in rustiger vaarwater te zijn gekomen, ook vanwege zijn prille relatie met Estelle Gullit. Yves Gijrath, oprichter van de Miljonair Fair, ontfermde zich over Badr en probeerde diens in het slop geraakte carrière een nieuwe, positieve wending te geven.
Maar de publicitaire druk rond de romance en de mediaaandacht voor zijn rol in het ArenA-incident zetten het leven van Badr Hari nu volledig op zijn kop. Als de beschuldigingen aan zijn adres kloppen, had Badr Hari in een openhartig interview vorig jaar mei met de makers van het KRO-televisieprogramma Profiel een vooruitziende en van zelfkennis getuigende blik: „Ik heb het talent alles stuk te maken wat me lief is.”
Badr Hari blijft betrokkenheid ontkennen
’Ik wil graag met slachtoffer praten’
Ook gisteren bleef Badr Hari vanaf zijn vakantieadres desgevraagd bij zijn lezing, namelijk dat hij niet in de omgeving van het slachtoffer is geweest en dus ook niet was betrokken bij de mishandeling. „Ik zou graag met de man willen praten en van hem horen waarom hij denkt dat ik ermee te maken had”, aldus Badr Hari. Hij zegt zich beschikbaar te houden voor het politieteam en zich direct te melden als de recherche hem daarom vraagt. De kickbokser deed gisteren overigens ook aangifte tegen het rechercheteam.
Zijn advocate Bénédicte Ficq vermoedt dat er „een open communicatieve verbinding” bestaat tussen het onderzoeksteam en De Telegraaf. Deze krant berichtte de afgelopen dagen uitvoerig over de mishandeling en het onderzoek. De raadsvrouw vindt dat verdacht. „Het verstrekken van opsporingsinformatie door de politie aan journalisten is schending van het ambtsgeheim. Daarom is aangifte gedaan bij de hoofdofficier van justitie en is verzocht om een onderzoek van de Rijksrecherche.”
Onze misdaadverslaggever John van den Heuvel ontkent met klem dat artikelen in deze krant zijn gebaseerd op bewust of onbewust door politiebronnen gelekte informatie.
bron