Heb je ook ergens nagevraagd of dit zo is, of ga je er vanuit omdat het bij je zus zo gaat?quote:Op maandag 25 juni 2012 00:21 schreef Renn het volgende:
[..]
Ja, ik weet zeker dat dit zo is.
Het is bij mijn zus ook 2 jaar lang zo gegaan.
Onderneem dan actie, op je gat zitten gaat niet lukken?quote:Op maandag 25 juni 2012 00:30 schreef DeLuna het volgende:
[..]
Ik heb inderdaad ook geen idee waarom het is. Ik probeerde een reden te bedenken maar ik heb geen idee..
Mijn ouders zijn ook gescheiden alleen hebben we hier het probleem dat er geen alimentatie betaald wordt terwijl dat wel afgesproken is. We zijn nu bang dat hij gewoon net zolang wacht tot ik 21 ben (volgend jaar..) en hij alleen nog maar voor mijn broertje hoeft te betalen.
In principe moeten zowel je vader als je moeder evenlang betalen. De verplichting tot betaling komt namelijk uit het volgende artikel "Ouders zijn verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en studie van hun meerderjarige kinderen die de leeftijd van een en twintig jaren niet hebben bereikt" (artikel 395a boek 1 burgerlijk wetboek). Echter wordt er bij die verplichting wel gekeken naar behoefte (van de ontvanger), en daadkracht van de betaler (artikel 397)quote:Op maandag 25 juni 2012 00:09 schreef Renn het volgende:
[..]
Ik blijf het raar vinden, dat de een langer moet bijdragen dan de ander.
Is hier in de hoogte van de alimentatie rekening gehouden? Ik vind het erg scheef namelijk.
Ik ging er van uit omdat het bij mijn zus zo gaat en omdat mijn vader via juridische stappen zijn alimentatie heeft weten te verlagen omdat hij het niet kon betalen (ander verhaal), het lijkt me dat hij hier goed over is ingelicht.quote:Op maandag 25 juni 2012 00:47 schreef Gia het volgende:
[..]
Heb je ook ergens nagevraagd of dit zo is, of ga je er vanuit omdat het bij je zus zo gaat?
Volgens mij is je moeder, indien even draagkrachtig als je vader, evengoed onderhoudsplichtig.
Voor onderhoudsplicht wordt oa gekeken naar de behoefte van de ontvanger. Nu jij een volledige toelage krijgt zal jouw behoefte minder groot zijn dan in het geval dat jij geen volledige toelage zou krijgen.quote:Op maandag 25 juni 2012 00:50 schreef Renn het volgende:
De vraag is dus of mijn moeder inderdaad onderhoudsplichtig is.
Allereerst dankjewel!quote:Op maandag 25 juni 2012 00:58 schreef frederik het volgende:
[..]
Voor onderhoudsplicht wordt oa gekeken naar de behoefte van de ontvanger. Nu jij een volledige toelage krijgt zal jouw behoefte minder groot zijn dan in het geval dat jij geen volledige toelage zou krijgen.
Vraag is dus of die toelage hoog genoeg is om een behoefte van 0 te krijgen (en dat zou voor jou als ts nog wel eens tegen kunnen vallen)
Verschil tussen jouw vader en jouw moeder is alleen dat jouw vader een verplichting heeft tot het moment dat die verplichting aangepast wordt (hij moet handelen), en dat jouw moeder pas een verplichting heeft vanaf het moment dat er voor het eerst over geoordeeld is (jij moet handelen, en kan bovendien nee te horen krijgen op dat moment)
Dat. Moeders heeft gewoon haar deel meegenomen. Dat is echt heel iets anders dan 'een smak geld krijgen' hoorquote:Op maandag 25 juni 2012 01:22 schreef Leandra het volgende:
Overigens, die "grote smak geld die ze heeft meegekregen" was waarschijnlijk gewoon haar helft van de gemeenschap van goederen, je vader had dus de andere helft, al dan niet in het huis zitten.
Eerlijk gezegd lees ik de op net iets anders (totaalbedrag gelijk, maar de verdeling is raar, in tegenstelling tot "doe mij maar 2 keer dat bedrag van pa")quote:Op maandag 25 juni 2012 01:45 schreef Leandra het volgende:
En ondanks het feit dat de draagkracht van moeder door DUO op ¤ 0,- gesteld is wil TS graag even van mams vangen zodra hij uit huis is, want vader moet nog wel bijdragen.
quote:Op maandag 25 juni 2012 01:22 schreef Leandra het volgende:
Overigens, die "grote smak geld die ze heeft meegekregen" was waarschijnlijk gewoon haar helft van de gemeenschap van goederen, je vader had dus de andere helft, al dan niet in het huis zitten.
Dit is waar, maar ik dacht dat er misschien wel een verschil ik kon zitten. Mijn moeder kreeg de helft mee als los kapitaal, mijn vader het huis maar bleef wel met een grote hypotheek zitten. Ik dacht dat dit de draagkracht zou beinvloeden.quote:Op maandag 25 juni 2012 01:35 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Dat. Moeders heeft gewoon haar deel meegenomen. Dat is echt heel iets anders dan 'een smak geld krijgen' hoor
Alsjeblieft zeg.. Dat mijn woorden een voor jou enigszins negatieve lading hebben betekent niet dat ik dat zo bedoel. Zouden ze dan alsnog wel negatief bedoeld zijn, heb ik nog vaak genoeg gezegd dat het me er om gaat er achter te komen waar deze verhouding vandaan komt .quote:Op maandag 25 juni 2012 02:04 schreef Leandra het volgende:
Zo leest de OP idd, maar dat is niet de enige post van TS, en met het klagen over het feit dat geldgesprekken off-limits zijn en de bewering dat moeder "een grote smak geld" van vader heeft "gekregen" begint bij mij een "hebben, hebben, hebben, meer, meer, meer" bijsmaak in de mond te komen dat het niet alleen "informeren naar de schijnbare ongelijkheid" betreft.
Blijf ik thuis wonen, dan eist moeders de alimentatie van vaders op. Maar daar gaat het ook niet om.quote:Op maandag 25 juni 2012 01:18 schreef Leandra het volgende:
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de alimentatieverplichting die je vader heeft zijn draagkracht voor de stufi verlaagt...
Overigens hoef je natuurlijk niet uit huis te gaan, je kunt ook bij je moeder blijven wonen, en dan kost je nog meer dan genoeg, draagt ze bij en krijg jij een aanvullende beurs.
Ik zal om het weekend bij haar dan wel bij mijn vader 'in de kost' zijn. Dit zal dus een redelijk vergelijkbare bijdrage van beide kanten zijn lijkt mij.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:03 schreef Lienekien het volgende:
Heeft jouw moeder ook inderdaad geen kosten meer aan jou zodra je het huis uit gaat? Als je daar bijv. elk weekend weer 'in de kost bent', draagt ze natuurlijk ook bij.
Blijf ik thuis wonen, dan eist moeders de alimentatie van vaders op, oftewel dan moet ik kostgeld betalen.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:11 schreef mirannie het volgende:
Ik denk dat het ermee te maken heeft dat je vrijwillig uit huis gaat. Als je thuis was blijven wonen had je moeder gewoon nog alle kosten voor je betaald qua onderdak en eten en dergelijke.
En je moeder draagt echt nul komma nul bij, straks?quote:Op maandag 25 juni 2012 08:12 schreef Renn het volgende:
[..]
Blijf ik thuis wonen, dan eist moeders de alimentatie van vaders op, oftewel dan moet ik kostgeld betalen.
Ongeveer 3 warme maaltijden en 20 boterhammen per maand.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:14 schreef Lienekien het volgende:
[..]
En je moeder draagt echt nul komma nul bij, straks?
Als je het op die manier gaat benaderen nog wel wat meer, maar ik bedoel meer dat ze incidenteel dingen voor je zou kunnen (blijven) betalen. Schoolboeken, reiskosten, kleding, vakantiebijdrage, ik noem maar wat.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:15 schreef Renn het volgende:
[..]
Ongeveer 3 warme maaltijden en 20 boterhammen per maand.
Nee. Al deze dingen betaal ik zelf vanaf mijn 18e.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Als je het op die manier gaat benaderen nog wel wat meer, maar ik bedoel meer dat ze incidenteel dingen voor je zou kunnen (blijven) betalen. Schoolboeken, reiskosten, kleding, vakantiebijdrage, ik noem maar wat.
Ok, maar je woont nog niet op kamers, dus het is nog niet te zeggen of je moeder straks niet bijspringt.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:19 schreef Renn het volgende:
[..]
Nee. Al deze dingen betaal ik zelf vanaf mijn 18e.
Gebaseerd op het feit dat mijn moeder in de 2 jaar dat mijn zus op kamers zit ook niet heeft bijgesprongen. Het zou kunnen dat ze dit bij mij wel doet, maar ik acht het zeer onwaarschijnlijk.quote:Op maandag 25 juni 2012 08:21 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ok, maar je woont nog niet op kamers, dus het is nog niet te zeggen of je moeder straks niet bijspringt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |