abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 22 juni 2012 @ 22:07:31 #1
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113255021
Link naar het vorige topic: Deel 32

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.
  vrijdag 22 juni 2012 @ 22:08:27 #2
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113255080
En weer verder, foots van mn rare cavia staan in het vorige.
pi_113255235
Eerlijk gezegd lijkt me dat gewoon een cavia?
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  vrijdag 22 juni 2012 @ 22:14:02 #4
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113255406
Ik weet niet, t is ook maar een foto van de zijkant.. meer heb ik niet :')
Zowel dierenarts als dierenwinkel vinden het geen cavia. Of iig geen 'echte'.
Maar we komen er maar niet achter wat het wel is dan.

en waarom klautert ze zo? ik vind dat gewoon eng :') heb dat nog nooit gezien.
Ziet er bizar uit, ook die poten van huge formaat erbij :D
  Moderator vrijdag 22 juni 2012 @ 22:15:23 #5
155227 crew  Guppy
dus
pi_113255486
Zou het niet kunnen dat het wel een cavia is, maar dat dit nou een gevalletje inteelt is? Ze ziet er op het eerste gezicht wel als een cavia uit, maar die poten zijn wel een beetje uit proportie
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  vrijdag 22 juni 2012 @ 22:16:54 #6
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113255553
Geen idee, alles is mogelijk! de dierenarts maakte een verwijzing naar chinchilla maar ze heeft geen pluim. Dus ik weet niet. Haar gedrag is gewoon apart en heeft dat dan ook wel met inteelt te maken?
pi_113255839
Spitse neuzen kunnen volgens mij op inteelt ofzo wijzen. En hoe klimt ze dan? Schaap (de EKavia) klautert ook overal op. Is ook een vuil kreng in de kooi en lijkt ook niet op een normale cavia :P

Het is in ieder geval absoluut geen chinchilla.
Tap tap tap
  vrijdag 22 juni 2012 @ 22:28:52 #8
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113256234
Nou gewoon recht tegen de kooi op. :')

En stel het is inteelt hoe zit dat dan? is ze daarom ook zo qua karakter? zo fel?
En mogen we haar terugbrengen, wat is het beste? toch houden? + ze is op dit moment ook nog eens ziek.

koop iig nooooooooit meer daar een diertje Pets Palace.
De andere 2 doen het goed.
pi_113257530
Eh, dat is gewoon een cavia hoor. Als je dierenarts dat niet kan bevestigen, zou ik snel een andere dierenarts zoeken.

En karakter is karakter. Inteelt geeft niet per se een slecht karakter (kan ook juist lief zijn). Bij inteelt moet je erbij stilstaan dat niet alleen goede maar ook slechte eigenschappen in de genen vastgelegd worden. Dus dat kan bv zijn een prachtig intense kleur of een mooie beharing, maar ook een aanleg voor bepaalde ziektes of gewoon een fel, onvriendelijk karakter.
Of je haar wilt houden of niet, moet je zelf beslissen, maar besef dat je dit er mogelijk nooit helemaal uitkrijgt. Sterkte met je keuze!
I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 22 juni 2012 @ 23:01:00 #10
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113258162
Je hebt 6 maanden garantie maar ik ga haar iig niet terugbrengen naar de inteeltwinkel :')

lastig is wel dat ik haar niet alleen kan/wil zetten dat is zielig maar voor de andere caafs is het soms ook zielig als ze zo onaardig doet. Ze bijt gelukkig niet, meer kinnen tegen elkaar aan en miepen. En dat snel ziek worden vind ik maar eng voor de 'goede' cavia's. Maarja wat is wijsheid.

heb nog niet eerder een onaardige cavia meegemaakt.
pi_113259277
Schaap trekt de plukken haar eruit bij Knofje, maar ik vind het toch zielig om er eentje apart te zetten :')
Tap tap tap
  zondag 24 juni 2012 @ 17:31:53 #12
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113320905
Nee zo erg is het hier gelukkig niet.. eigenlijk lijkt de rust weer terug te zijn en gaat het goed :D yay!

wij zijn nog steeds aan het kijken voor een nieuw hok, ik wil graag een dubbel kooi <3 ben alleen aan het twijfelen over de grote :D dacht aan 1meter boven en 1 meter beneden. Dat zal toch wel groot genoeg zijn bij elkaar?

Heb al wel aantal mooie gezien op internet maar die deurtjes zien er zo gammel uit?



die we nu hebben komt van de intratuin, daar is alles 234234x zo duur :')
pi_113331189
Zooplus is goedkoper :)
Tap tap tap
  zondag 24 juni 2012 @ 21:47:46 #14
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113334262
ns kijken.. ik wil niet meer als 100,- uitgeven voor een kooi excl. spulletjes want dat heb ik zelf wel.
Dat moet toch wel lukken :D

heb trouwens een nieuwe drinkfles besteld bij de dierenwinkel.. ik vind plastic maar niets, deze is van glas.
  zondag 24 juni 2012 @ 21:49:43 #15
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113334434
ik vind die rolletjes maar niets onder die dubbele :D
pi_113339376
Mijn kooi van 1.40 was 100 euro :P wel bij een andere shop, weet alleen niet meer welke.
Tap tap tap
  zondag 24 juni 2012 @ 22:55:07 #17
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113339794
ook met zulke 'klem' deurtjes?
pi_113341139
Nee, daarbij kun je bijna de hele voorkant openklappen.
http://www.zooplus.nl/sho(...)dertveertig_cm/49464
Die, maar dan de nieuwere versie.
Tap tap tap
  zondag 24 juni 2012 @ 23:55:38 #19
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113344851
Ja dat heb ik nu ook alleen dan kleiner dan 1.40. Maar zelfde merk en ook nieuwer, de klemmers zijn grover ofz. Ik moet alleen oppassen dat ze er niet allemaal tegelijk uitspringen :') ze zijn zo nieuwsgierig. :D
pi_113344894
Die van mij springen er echt niet uit, die springen er juist in als ze loslopen :') Stelletje schijtlijsters, niet normaal.
Tap tap tap
  maandag 25 juni 2012 @ 00:03:48 #21
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113345324
haha!

bij ons is dat wel grappig :') die dikke rode gaat rustig eruit om te kijken of er iets te snacken valt.
of als ik het hok moet schoonmaken :') ik zet ze meestal even op een groot badlaken met de bovenkant van de kooi op de grond (gaan ze helemaal prr-ren want ze weten dat ze dan iets lekkers krijgen van mn dochtertje) en zodra ik ze wil pakken nemen ze een sprintje naar mijn handen met zn 3 tegelijk :') als ik ze met pijn en moeite allemaal veilig weet over te brengen gaan ze een survival houden in het verse zagels en hooi. :D geen gezicht.
  maandag 2 juli 2012 @ 17:09:44 #22
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113678536
kleine caafs worden groot :D

pi_113678584
Zo, die is gegroeid :D
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  maandag 2 juli 2012 @ 17:14:14 #24
298315 SacreCoeur
circle pits and gig violence
pi_113678699
en ze wordt steeds mooier O+
pi_113678899
Mooi gladhaartje O+ Zo eentje wil ik stiekem ook nog wel. Of een skinny. Iets wat niet geknipt hoeft te worden.
Ik had mijn monsters afgelopen weekend gesnoeid, had ik ineens 6 cavia's. Schaap is nu weer een pantoffeldiertje, ik heb alleen haar kop en bakkebaarden niet geknipt en nu heeft ze een heel groot warrig hoofd en hele korte krulletjes. En Beer ook, die heeft nu een kort kippenkontje. Bij Knofje hoefde er weinig af, alleen wat vieze haartjes bij d'r kont.

Schaap is echt hartstikke schizofreen, ik zit eraan te denken om haar apart te zetten, want ze loopt Knofje alleen maar te terroriseren, ik kom overal plukken haar tegen en hoor vaak hard gepiep en dan zit Knofje in een hoekje te piepen. Gisteren wilde ik Schaap even oppakken en toen zette ze me toch een keel op :o Geen idee wat die mankeert. Apart beestje is het wel. Maar liever zet ik haar niet apart. Er vloeit geen bloed, dus dan laat ik het zo, maar ik heb een reservekooi voor het geval dat.
Tap tap tap
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')