golfer | maandag 4 juni 2012 @ 16:57 |
Ik kijk er nu alweer naar uit. Vanaf woensdag 6 juni mogen ze weer verkocht worden. Ben benieuwd naar de kwaliteit van de nieuwe haring dit jaar. ![]() | |
Angel-Joy | maandag 4 juni 2012 @ 17:01 |
Plaatje in de OP is een beetje stom ![]() Uitjes en augurken mogen niet ontbreken hoor ![]() | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 17:05 |
Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken. ![]() Dat is bedoelt om de smaak van slechte ouwe haring te verhullen. Hollandse nieuwe hoor je puur en liefs aan de staart vasthoudend naar binnen te werken. | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 17:08 |
Bron Het Parool:
| |
daftme | maandag 4 juni 2012 @ 17:10 |
Heb er al weer zin aan ![]() | |
FutureFairytale | maandag 4 juni 2012 @ 17:10 |
Heel veel uitjes bij de haring ![]() | |
Catch22- | maandag 4 juni 2012 @ 17:12 |
niet doen. Net als bij koffie met suiker en melk moet je het zonder de toevoegingen leren waarderen; dan is het gelijk een stuk lekkerder. | |
daftme | maandag 4 juni 2012 @ 17:20 |
Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op joh ![]() | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 17:23 |
Eigenlijk niet, nee. En donder zelf op. ![]() | |
HeatWave | maandag 4 juni 2012 @ 17:23 |
Horen is echt iets waar ik gelijk jeuk van krijg... Ik maak het zelf nog wel uit. | |
daftme | maandag 4 juni 2012 @ 17:26 |
Oke, maar ik blijf 1 klein klontje ijs in mijn whiskey doen. | |
Catch22- | maandag 4 juni 2012 @ 17:27 |
dat is heel wat anders. Maar als de haring echt goed vet en op smaak is doe ik er ook geen uitjes bij. | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 17:29 |
![]() | |
Pietverdriet | maandag 4 juni 2012 @ 21:21 |
Zal me jeuken of men er uitjes of augurk bij doet, wat een ander lekker vind moet ie zelf weten, al doe je er hagelslag op. Wat mij stoort zijn visboeren waar de haring in gamellen schoongemaakt ligt ( en waarschijnlijk ergens in polen voorbereid) en niet aan de kar wordt schoongemaakt. Daar eet ik geen haring. | |
robuust89 | maandag 4 juni 2012 @ 21:22 |
Haring ![]() | |
uniekhoorn | maandag 4 juni 2012 @ 21:24 |
Kopen jullie dan ook 1 nieuwe en 1 'oude' en dan vergelijken? Gewoon naast elkaar. Wil het elk jaar doen maar heb het nog nooit gedaan ![]() | |
El-a-Menthol | maandag 4 juni 2012 @ 21:41 |
+1 | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 21:45 |
Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden. | |
Pietverdriet | maandag 4 juni 2012 @ 21:53 |
Juist, en voor mij ook zonder ui of zuur, en soms op een kadetje | |
Bucketlist | maandag 4 juni 2012 @ 23:06 |
En dit jaar is ie' natuurlijk wéér lekkerder. | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 23:08 |
New, improved version.... ![]() | |
Barbapapamama | maandag 4 juni 2012 @ 23:09 |
We hebben er weer zin in idd | |
Bombshell | maandag 4 juni 2012 @ 23:27 |
Wel echt lekker. Zeker eentje halen as woensdag! | |
Catch22- | maandag 4 juni 2012 @ 23:29 |
daar moet je de vishandel of marktkraam op uitkiezen idd ![]() over 2 maand heb je de koninginneharing toch? | |
Sheriam | maandag 4 juni 2012 @ 23:33 |
Grotendeels eens! Ik vind 'm wel lekker op een bijvoorbeeld een geroosterde boterham, maar sterk-smakende zooi zoals uitjes of bieslook zijn voor de minder lekkere haringen. Een lekkere, vette, smakelijke haring is zonde om met uitjes te eten! | |
golfer | maandag 4 juni 2012 @ 23:36 |
Nee hoor, dat is na een paar weken al. Als ze op het vetst zijn. | |
Catch22- | dinsdag 5 juni 2012 @ 00:05 |
Ja dat wist ik. alleen niet precies wanneer. maar woensdag lekker haring lunchen dus ![]() | |
Sicstus | dinsdag 5 juni 2012 @ 00:44 |
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen? | |
golfer | dinsdag 5 juni 2012 @ 00:53 |
Ik kan mij echt wel een paar jaren herinneren dat de haring van matige kwaliteit werd beoordeeld door de zogenaamde kenners. Nou is in mijn geval maar 1 kenner doorslaggevend...en dat ben ik zelf als erkend veelvuldig haringhapper. ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 5 juni 2012 @ 05:45 |
Tja, net als dat geleuter over scheveningen, ze worden gewoon uit denemarken geimporteert en per vrachtwagen hierheen gehaald | |
Catch22- | dinsdag 5 juni 2012 @ 07:30 |
Noorwegen toch? | |
Pietverdriet | dinsdag 5 juni 2012 @ 08:12 |
Denemarken, Noorwegen en Schotland. Verschilt geloof ik per jaar een beetje waar het meeste vandaan komt. Enige wat hollands aan de nieuwe is, is de bereidingswijze. Zo komt ook veel van de "hollandse kaas" uit het buitenland, Nieuw Zeeland bijvoorbeeld. Heb mensen ontmoet in NZ die in een kaasfabriek werken daar die kaas voor AH maken. | |
El-a-Menthol | dinsdag 5 juni 2012 @ 09:57 |
Vissen geloven dacht ik niet zo in watergrenzen of internationale wateren. | |
Catch22- | dinsdag 5 juni 2012 @ 10:00 |
AHAHAHAHAHHAHA EGT GRAPPUG AL ZO VROEG OP DE MORGEN | |
Weltschmerz | dinsdag 5 juni 2012 @ 11:17 |
Toen ik de OP las wilde ik net de voorspelling doen dat hij wel weer uitstekend zou zijn dit jaar, maar het Parool bleek me voor met het oordeel. Het zijn altijd hooguit wat nuanceringen binnen een positief verhaal, waarbij de kwaliteit van voorgaande jaren ineens slechter blijkt dan ten tijde van die vangst zelf. Het is natuurlijk een jaarlijks marketingmoment geworden, en veel experts zullen inderdaad nauw betrokken zijn bij de vishandel in het algemeen. Maar deels is het ook gewoon natuurlijk omdat er weer iets is wat er tijdje niet was. Als ergens in maart het eerste lentezonnetje doorbreekt ga je ook vaststellen hoe lekker die is in plaats van die kritisch te vergelijken met de eerste lentezon van voorgaande jaren. | |
Karina | woensdag 6 juni 2012 @ 15:02 |
En het eerste vaatje was traditiegetrouw weer duur: Eerste haringvaatje kost 95.000 euro
| |
golfer | woensdag 6 juni 2012 @ 15:05 |
Ik heb net de eerste van het jaar alweer op bij een stalletje die ze keurig ter plekke voor mij schoonmaakte. Aan het staartje naar binnengewerkt. Heel licht van smaak en niet supervet nog. ![]() Ook nog eentje voor vanavond meegenomen. | |
Karina | woensdag 6 juni 2012 @ 15:06 |
Ik lust het helaas niet ![]() | |
Catch22- | woensdag 6 juni 2012 @ 15:07 |
Ik heb er 2 gehad met de lunch ![]() | |
golfer | woensdag 6 juni 2012 @ 15:14 |
Heb overigens 2,30 per stuk ervoor moeten neertellen. | |
BertV | woensdag 6 juni 2012 @ 15:15 |
ah, ik ga ze straks eten met een Franse stagiaire. Is ook mijn eerste. ![]() | |
Catch22- | woensdag 6 juni 2012 @ 15:16 |
2 euro per stuk hier, of 4 voor 7 euro. in Groningen that is. | |
Pietverdriet | woensdag 6 juni 2012 @ 15:18 |
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is. | |
golfer | woensdag 6 juni 2012 @ 15:22 |
Dat was voor mij ook de reden naar die stal te gaan waarvan ik weet dat die man de hele dag door steeds maar terplekke haringen staat schoon te maken voor z'n klanten. Altijd klandizie ook bij hem. De hele dag door. ![]() | |
Catch22- | woensdag 6 juni 2012 @ 15:41 |
Hij pakte ze uit de koeling en maakte ze voor mijn neus schoon. De kibbeling koning is een baas. Kan nog zingen ook en hij was bij de klusjesmannen (glazen huis) ![]() | |
daftme | woensdag 6 juni 2012 @ 15:47 |
Net eentje opgepeuzeld, en hij was heerlijk. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 6 juni 2012 @ 17:13 |
En het eerste plastic emmertje wordt overgegoten in een vaatje ![]() | |
HAL9000S | woensdag 6 juni 2012 @ 17:31 |
Net 5 gehaald bij Fishes Utrecht en gelijk 2 opgegeten, heerlijk zacht van smaak ![]() | |
Weltschmerz | woensdag 6 juni 2012 @ 18:40 |
Het kaken mag van mij wel op de boot gebeuren hoor. | |
bas-beest | woensdag 6 juni 2012 @ 18:41 |
Zijn er nog users (buiten mijzelf dan) die zaterdag naar Scheveningen gaan? | |
golfer | woensdag 6 juni 2012 @ 22:54 |
De 2e van vandaag is ook nog lekker. ![]() | |
HAL9000S | woensdag 6 juni 2012 @ 23:18 |
Ik heb er 4 op vandaag ![]() | |
golfer | woensdag 6 juni 2012 @ 23:39 |
Bij de stal war ik de mijne haalde vertelde de eigenaar dat er een gek was geweest die er 8 achter elkaar had lopen opeten. Dat lijkt mij dan niet meer echt lekker. ![]() | |
MaximusTG | donderdag 7 juni 2012 @ 00:17 |
Nee, dat lijkt me inderdaad niet voor herharing vatbaar ![]() | |
Catch22- | donderdag 7 juni 2012 @ 00:20 |
![]() ik had er 2 op met de lunch en net weer 1. lekker op een wit puntje | |
Lippentoine | donderdag 7 juni 2012 @ 14:24 |
Ik moet de eerste nog gaan verorberen, na het werk om half 5 staat dit op de planning ![]() ![]() | |
borisz | donderdag 7 juni 2012 @ 14:41 |
Ze waren ![]() | |
pleeborstel | donderdag 7 juni 2012 @ 19:24 |
Ze zijn heerlijk. Lekker vet en zacht ![]() | |
FutureFairytale | donderdag 7 juni 2012 @ 20:10 |
Morgen denk eentje proeven. Al zeker 5 jaar geen haring meer gegeten, bijna vergeten hoe het smaakt ![]() | |
kibo | vrijdag 8 juni 2012 @ 07:55 |
|n de supermarkten liggen ze voorverpakt in co2 voor minder dan 1 euro per stuk. Iemand zich daar al aan gewaagd? | |
Pietverdriet | vrijdag 8 juni 2012 @ 07:56 |
Heb ik het verleden wel eens gedaan, de ene keer een 6, dan een 4, dan een 3, een 7. | |
Weltschmerz | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:05 |
Waarom vind je dat belangrijk? | |
Pietverdriet | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:07 |
Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt. | |
Catch22- | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:27 |
klopt. Heb 1x supermarktharing gehaald en dat was echt smerig. hoe lang kan je verse haringen bewaren trouwens? Ik heb nog 1 in de koelkast liggen van woensdag, zou dat vanavond nog te nassen zijn? | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:40 |
Ook wel mooi dat de vis waar we hier ieder jaar met 't hele land naar uitkijken, in overvloed aanwezig is en verantwoord gevangen wordt. Beter dan de Fransen die glasaal exporteren naar Azië ![]() En voor 'onze' palingconsumptie is spekbokking een prima alternatief ![]() | |
Weltschmerz | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:47 |
Ik weet niet hoe ze ze bewaren dan. Maar vroeger haalde ik vaak een emmertje, liet ik ze het liefst nog even een dag of 2 in het emmertje staan, en dan ging ik ze in een keer schoonmaken en dan afgedekt in de koelkast. Vond dat eigenlijk nooit ranzig. | |
kibo | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:51 |
Maar die supermarktharing zit vacuum in co2 of stikstof, die heeft daar toch geen last van? | |
Weltschmerz | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:56 |
Met stikstof is het lastig oxideren inderdaad. | |
Catch22- | vrijdag 8 juni 2012 @ 09:58 |
en toch blijft het niet zo vers | |
Curiosity | vrijdag 8 juni 2012 @ 10:34 |
Schoongemaakt?, dan zou ik hem weggooien. | |
Catch22- | vrijdag 8 juni 2012 @ 10:36 |
ja wel he. Zonde. | |
Pietverdriet | vrijdag 8 juni 2012 @ 13:36 |
In dat emmertje zit de haring in pekel, De schoongemaakte haring ligt bij foute visboeren is RVS schalen te oxideren. | |
Pietverdriet | vrijdag 8 juni 2012 @ 13:39 |
Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten? | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 8 juni 2012 @ 13:45 |
Ja. Een supermarkt die een kraampje voor de deur had gezet waar een mannetje haringen stond schoon te maken. Was volgens mij bij de C1000 bij mn ouders in het dorp, pakweg 10 jaar geleden. | |
Pietverdriet | vrijdag 8 juni 2012 @ 13:48 |
| |
Catch22- | vrijdag 8 juni 2012 @ 13:50 |
zucht... | |
golfer | vrijdag 8 juni 2012 @ 13:58 |
Heb er net ook weer even 2 vers schoongemaakte gehaald bij het stalletje. Straks 1 happen en vanavond de andere. | |
kijkmij | vrijdag 8 juni 2012 @ 15:35 |
Vanmiddag mijn eerste Hollandse nieuwe (voor dit jaar) gehad. Ik vond hem heerlijk. Volgens mij is het een goed haringjaar. | |
LeeHarveyOswald | vrijdag 8 juni 2012 @ 15:37 |
Als je ze dan toch aanbied, is dat wel de manier natuurlijk.. | |
kibo | vrijdag 8 juni 2012 @ 15:41 |
Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag. Maar als ze idd niet te hachelen zouden zijn, is het dus geen kwestie van oxidatie . | |
kijkmij | vrijdag 8 juni 2012 @ 15:43 |
Ik wel. Zijn wel te eten maar bij een echte haringkar/viskraam zijn ze stukken beter. | |
Maria2.0 | vrijdag 8 juni 2012 @ 15:47 |
Ik vond de supermarktharing van de C1000 vorig jaar prima te nassen hoor. Vanavond gaan we echter voor het eerst dit jaar voor de verse Nieuwe. | |
Pietverdriet | vrijdag 8 juni 2012 @ 16:02 |
Mijn punt was ook meer de kar waar ze voor je neus schoongemaakt worden versus de marktkraam waar ze in grote bakken schoongemaakt liggen (en waarschijnlijk ergens in Polen zijn schoongemaakt) | |
golfer | vrijdag 8 juni 2012 @ 16:08 |
Dan nog kan je genept worden met ouwe haringen in het emmertje die worden schoongemaakt en verkocht als nieuwe. | |
kibo | vrijdag 8 juni 2012 @ 16:41 |
Meteen omkieperen die viskar ![]() | |
daftme | vrijdag 8 juni 2012 @ 16:52 |
Net wéér een harinkje gehapt. | |
kijkmij | vrijdag 8 juni 2012 @ 16:54 |
Ik heb ook wel weer zin in een. Vanmiddag net een gehad. Maar heb ook geen zin om speciaal nu nog naar een viskraam te rijden. | |
EK-burger | vrijdag 8 juni 2012 @ 17:12 |
Weer minder vet dan vorig jaar. De 2009 editie blijft voor mij met stip op 1 staan. | |
golfer | vrijdag 8 juni 2012 @ 17:28 |
Nu nog wel, maar pas over een week of 2 zijn ze op hun bests en vetst. Dan zijn de Koninginnenharingen er weer. ![]() | |
Lippentoine | maandag 11 juni 2012 @ 14:33 |
Net eentje op de markt gekocht, was erg lekker weghappen ![]() | |
Felagund | dinsdag 12 juni 2012 @ 00:09 |
Ineens zin in haring, morgen misschien naar de markt fietsen, zaterdag was ik net te laat. | |
golfer | dinsdag 12 juni 2012 @ 19:23 |
Vanmiddag bij de stal Dolfijn op de botermarkt in Haarlem weer een superverse genomen met dit keer alleen een beetje zure bom erbij. ![]() | |
#ANONIEM | dinsdag 12 juni 2012 @ 19:52 |
Zaterdag twee haringen op. Heerlijk die dingen. ![]() | |
Buitendam | dinsdag 12 juni 2012 @ 22:35 |
De start van de verkoop was 6 juni, wanneer stopt de verkoop van Hollandse Nieuwe? Is dat een kwestie van een week of 3 of kan je ze veel langer bij de viskraam eten? | |
golfer | dinsdag 12 juni 2012 @ 22:38 |
Tot volgend seizoen kan je ze blijven eten, alleen zijn het dan geen Hollandse Nieuwe meer. | |
Buitendam | dinsdag 12 juni 2012 @ 22:39 |
Ik bedoel zoals iedereen ze nu op deze manier aan het proeven is. Rijtje mensen voor de kraam, tot wanneer duurt die verkoop? | |
golfer | dinsdag 12 juni 2012 @ 22:47 |
Zoals gezegd, de verkoop gaat gewoon door tot het nieuwe seizoen. Hollandse nieuwe aanvoer is meestal t/m begin juli. Vanaf volgende week zijn de nieuwe op hun best en worden ze dan ook Koninginnenharing genoemd. Daarna blijven ze ook aanvoeren alleen het vetpercentage verandert en dan worden het gewone harinkjes die je hapt bij de stalletjes | |
Buitendam | dinsdag 12 juni 2012 @ 22:48 |
Weet ik genoeg. | |
HAL9000S | woensdag 13 juni 2012 @ 15:05 |
En weer 3 haringen op als lunch ![]() Allebei bij winkelcentrum Overvecht Utrecht gehaald trouwens, de mooie dikke bij viswinkel Volendam (waarom in hemelsnaam de staartjes eraf snijden??!?) en de wat minder mooie, dikke bij dat tentje op de parkeerplaats. | |
golfer | woensdag 20 juni 2012 @ 21:53 |
Ze zijn nu wel op het lekkerst, nu mogen ze geloof ik wel Koninginneharing genoemd worden. ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 21 juni 2012 @ 07:05 |
Is de koningin zo vet dan? | |
dvr | donderdag 21 juni 2012 @ 07:47 |
De komende weken moeten ze inderdaad op hun top zijn! De eerste van dit jaar vond ik al lekker, maar nog niet vet en mals genoeg. Wat me nu voor het tweede jaar opviel is dat de haringen aan het begin van het seizoen nog steeds minder gezouten lijken te zijn dan later in het seizoen. Vroeger was dat logisch, want hoe langer ze bewaard werden hoe meer zout er toegevoegd moest worden, maar tegenwoordig gaan ze na de vangst meteen de vriezer in zodat zout waarschijnlijk alleen nog voor de smaak en niet voor het conserveren toegevoegd wordt. Weet iemand hoe dat zit? Verder heb ik de indruk dat de eerste lichting nieuwe haring nog minder gerijpt is (en daardoor minder mals en smaakvol). Of dat aan de vriezer ligt of aan de haast waarmee ze naar NL gebracht worden, of aan mijzelf, weet ik niet. Supermarktharing is qua smaak meestal best goed -niet supervers maar zeker niet tranig-, maar het vlees is soms wat slap en ze zijn volgens mij machinaal ontgraat (zijgraatjes afgesneden in plaats van uitgetrokken). Ik koop ze alleen als er niets anders te krijgen is. Dat purisme van geen uitjes of zuur vind ik onzin, ik behoor zelf in ieder geval tot de liefhebbers die hun harinkie het liefst met uitjes willen (en 'm daar dan aan zijn staartje doorheen wentelen). Er zijn er ook die bij zeekraal zweren, maar die combinatie heb ik zelf nog nooit geprobeerd. | |
FutureFairytale | donderdag 21 juni 2012 @ 08:16 |
![]() | |
golfer | vrijdag 6 juli 2012 @ 12:44 |
2 Turken winnen de jaarlijkse AD-haringtest. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 juli 2012 @ 13:15 |
Geweldig, mogen al die prutsers die er in NL op markten staan daar waf van leren. | |
Curiosity | vrijdag 6 juli 2012 @ 15:01 |
Ik heb nog steeds geen haring op dit seizoen. ![]() Morgen de gehele test lezen, altijd leuk al die opmerkingen. | |
golfer | vrijdag 6 juli 2012 @ 17:26 |
Intussen zijn het nauwelijks meer Hollandse Nieuwe te noemen. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 juli 2012 @ 18:53 |
Pah, kreeg vorige week nog een ouwe. | |
dvr | vrijdag 6 juli 2012 @ 19:14 |
Ik ook! Voor goud geld bij een visboer gvd. En een dag later voor slechts 1,10 euro de lekkerste Nieuwe van dit seizoen bij een simpel supermarktstalletje. Het kan verkeren. | |
Pietverdriet | vrijdag 6 juli 2012 @ 19:15 |
Plaatje in de op is een oude haring | |
Thorical | vrijdag 6 juli 2012 @ 20:30 |
Mij is in het verleden wel eens geweigerd een haring te verkopen. Ik moest maar een paar weken wachten dan zou ik z'n haring pas lekker vinden. Maar wanneer nu de koninginnenharing verkocht wordt, ik zou het niet weten met al die diepvries. | |
FutureFairytale | zaterdag 7 juli 2012 @ 12:58 |
Hahahah heeft die zaak in Leiden gewonnen ![]() ![]() Heel leuk voor ze zo'n stimulans. En nu wordt het vast poepiedruk. | |
FutureFairytale | zaterdag 7 juli 2012 @ 13:01 |
En 'mijn' viswinkel staat op 17 met een 8,5 ![]() |