FOK!forum / Culinesse à gogo / Hollandse nieuwe haring 2012
golfermaandag 4 juni 2012 @ 16:57
Ik kijk er nu alweer naar uit.
Vanaf woensdag 6 juni mogen ze weer verkocht worden.
Ben benieuwd naar de kwaliteit van de nieuwe haring dit jaar.

haring.jpg
Angel-Joymaandag 4 juni 2012 @ 17:01
Plaatje in de OP is een beetje stom :@
Uitjes en augurken mogen niet ontbreken hoor :9
golfermaandag 4 juni 2012 @ 17:05
quote:
14s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:01 schreef Angel-Joy het volgende:
Plaatje in de OP is een beetje stom :@
Uitjes en augurken mogen niet ontbreken hoor :9
Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken. :N
Dat is bedoelt om de smaak van slechte ouwe haring te verhullen.
Hollandse nieuwe hoor je puur en liefs aan de staart vasthoudend naar binnen te werken.
golfermaandag 4 juni 2012 @ 17:08
Bron Het Parool:
quote:
De kwaliteit van de Hollandse nieuwe is dit jaar beter dan experts hadden verwacht. Het vetgehalte van de maatjesharing, dat gedurende het seizoen nog flink zal toenemen, voldoet nu al ruim aan de eisen.
Dat bleek vandaag tijdens een haringproeverij in het Deense vissersplaatsje Skagen, een belangrijk centrum van de Hollandse nieuwe. Die mag alleen zo heten als hij goed vet is en op de traditionele Hollandse manier is verwerkt.

Nederlandse vishandelaren, vooral uit Katwijk, kopen in Skagen niet alleen de vis op de veiling, maar zien er ook op toe dat alles op de Nederlandse manier gebeurt. In het haringseizoen, zo'n 6 weken per jaar, zijn ze nadrukkelijk aanwezig in de visbedrijven in Skagen.

'Het voorjaar was niet erg warm, daarom is het verrassend dat er al zoveel vet aan de haring zit', zegt de Katwijkse vishandelaar Martin Haasnoot. 'Waarschijnlijk komt het door het licht. Het was weliswaar koud, maar niet vaak bewolkt.' En licht is naast warmte van cruciaal belang voor de ontwikkeling van plankton, het voedsel van het vette visje. 'Vorig jaar was de haring doorsnee maar dit jaar vetter, smeuïger en lekkerder', zo oordeelt Haasnoot.

Ook haring-industrieel Werner Larsson is blij verrast. 'Een week geleden was de haring nog niet vet genoeg. Toen kwamen een paar warme dagen, die hebben klaarblijkelijk voor wonderen gezorgd.'
daftmemaandag 4 juni 2012 @ 17:10
Heb er al weer zin aan :)
FutureFairytalemaandag 4 juni 2012 @ 17:10
Heel veel uitjes bij de haring :9, anders lust ik het niet...
Catch22-maandag 4 juni 2012 @ 17:12
niet doen. Net als bij koffie met suiker en melk moet je het zonder de toevoegingen leren waarderen; dan is het gelijk een stuk lekkerder.
daftmemaandag 4 juni 2012 @ 17:20
quote:
11s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:12 schreef Catch22- het volgende:
niet doen. Net als bij koffie met suiker en melk moet je het zonder de toevoegingen leren waarderen; dan is het gelijk een stuk lekkerder.
Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op joh :P
golfermaandag 4 juni 2012 @ 17:23
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:20 schreef daftme het volgende:

Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op joh :P
Eigenlijk niet, nee.
En donder zelf op. ;)
HeatWavemaandag 4 juni 2012 @ 17:23
Horen is echt iets waar ik gelijk jeuk van krijg... Ik maak het zelf nog wel uit.
daftmemaandag 4 juni 2012 @ 17:26
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:23 schreef golfer het volgende:

[..]

Eigenlijk niet, nee.
En donder zelf op. ;)
Oke, maar ik blijf 1 klein klontje ijs in mijn whiskey doen.
Catch22-maandag 4 juni 2012 @ 17:27
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:20 schreef daftme het volgende:

[..]

Dus patatjes hoor je ook niet met een sausje te eten. Donder op joh :P
dat is heel wat anders.

Maar als de haring echt goed vet en op smaak is doe ik er ook geen uitjes bij.
golfermaandag 4 juni 2012 @ 17:29
quote:
19s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:26 schreef daftme het volgende:

Oke, maar ik blijf 1 klein klontje ijs in mijn whiskey doen.
}:|
Pietverdrietmaandag 4 juni 2012 @ 21:21
Zal me jeuken of men er uitjes of augurk bij doet, wat een ander lekker vind moet ie zelf weten, al doe je er hagelslag op.
Wat mij stoort zijn visboeren waar de haring in gamellen schoongemaakt ligt ( en waarschijnlijk ergens in polen voorbereid) en niet aan de kar wordt schoongemaakt.
Daar eet ik geen haring.
robuust89maandag 4 juni 2012 @ 21:22
Haring _O_
uniekhoornmaandag 4 juni 2012 @ 21:24
Kopen jullie dan ook 1 nieuwe en 1 'oude' en dan vergelijken? Gewoon naast elkaar.
Wil het elk jaar doen maar heb het nog nooit gedaan :')
El-a-Mentholmaandag 4 juni 2012 @ 21:41
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:05 schreef golfer het volgende:

[..]

Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken. :N
Dat is bedoelt om de smaak van slechte ouwe haring te verhullen.
Hollandse nieuwe hoor je puur en liefs aan de staart vasthoudend naar binnen te werken.
+1
golfermaandag 4 juni 2012 @ 21:45
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 21:21 schreef Pietverdriet het volgende:

Wat mij stoort zijn visboeren waar de haring in gamellen schoongemaakt ligt ( en waarschijnlijk ergens in polen voorbereid) en niet aan de kar wordt schoongemaakt.
Daar eet ik geen haring.
Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden.
Pietverdrietmaandag 4 juni 2012 @ 21:53
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 21:45 schreef golfer het volgende:

[..]

Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden.
Juist, en voor mij ook zonder ui of zuur, en soms op een kadetje
Bucketlistmaandag 4 juni 2012 @ 23:06
En dit jaar is ie' natuurlijk wéér lekkerder.
golfermaandag 4 juni 2012 @ 23:08
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 23:06 schreef Bucketlist het volgende:
En dit jaar is ie' natuurlijk wéér lekkerder.
New, improved version.... ^O^
Barbapapamamamaandag 4 juni 2012 @ 23:09
We hebben er weer zin in idd
Bombshellmaandag 4 juni 2012 @ 23:27
Wel echt lekker. Zeker eentje halen as woensdag!
Catch22-maandag 4 juni 2012 @ 23:29
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 21:45 schreef golfer het volgende:

[..]

Dat sowieso. Hij moet ter plekke voor mij schoongemaakt worden.
daar moet je de vishandel of marktkraam op uitkiezen idd :)

over 2 maand heb je de koninginneharing toch?
Sheriammaandag 4 juni 2012 @ 23:33
quote:
0s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:05 schreef golfer het volgende:

[..]

Bij Hollandse nieuwe horen geen uien en augurken. :N
Dat is bedoelt om de smaak van slechte ouwe haring te verhullen.
Hollandse nieuwe hoor je puur en liefs aan de staart vasthoudend naar binnen te werken.
Grotendeels eens! Ik vind 'm wel lekker op een bijvoorbeeld een geroosterde boterham, maar sterk-smakende zooi zoals uitjes of bieslook zijn voor de minder lekkere haringen. Een lekkere, vette, smakelijke haring is zonde om met uitjes te eten!
golfermaandag 4 juni 2012 @ 23:36
quote:
1s.gif Op maandag 4 juni 2012 23:29 schreef Catch22- het volgende:


over 2 maand heb je de koninginneharing toch?
Nee hoor, dat is na een paar weken al. Als ze op het vetst zijn.
Catch22-dinsdag 5 juni 2012 @ 00:05
Ja dat wist ik. alleen niet precies wanneer. maar woensdag lekker haring lunchen dus :9
Sicstusdinsdag 5 juni 2012 @ 00:44
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
golferdinsdag 5 juni 2012 @ 00:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 00:44 schreef Sicstus het volgende:
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
Ik kan mij echt wel een paar jaren herinneren dat de haring van matige kwaliteit werd beoordeeld door de zogenaamde kenners.

Nou is in mijn geval maar 1 kenner doorslaggevend...en dat ben ik zelf als erkend veelvuldig haringhapper. :')
Pietverdrietdinsdag 5 juni 2012 @ 05:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 00:44 schreef Sicstus het volgende:
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
Tja, net als dat geleuter over scheveningen, ze worden gewoon uit denemarken geimporteert en per vrachtwagen hierheen gehaald
Catch22-dinsdag 5 juni 2012 @ 07:30
Noorwegen toch?
Pietverdrietdinsdag 5 juni 2012 @ 08:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 07:30 schreef Catch22- het volgende:
Noorwegen toch?
Denemarken, Noorwegen en Schotland.
Verschilt geloof ik per jaar een beetje waar het meeste vandaan komt.
Enige wat hollands aan de nieuwe is, is de bereidingswijze. Zo komt ook veel van de "hollandse kaas" uit het buitenland, Nieuw Zeeland bijvoorbeeld. Heb mensen ontmoet in NZ die in een kaasfabriek werken daar die kaas voor AH maken.
El-a-Mentholdinsdag 5 juni 2012 @ 09:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 07:30 schreef Catch22- het volgende:
Noorwegen toch?
Vissen geloven dacht ik niet zo in watergrenzen of internationale wateren.
Catch22-dinsdag 5 juni 2012 @ 10:00
AHAHAHAHAHHAHA EGT GRAPPUG AL ZO VROEG OP DE MORGEN
Weltschmerzdinsdag 5 juni 2012 @ 11:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 00:44 schreef Sicstus het volgende:
Wat mij stoort is dat de haring nooit schijnt tegen te vallen. Elk jaar is het weer van 'hij is goed dit jaar hoor' of, zoals dit jaar 'beter dan de experts verwachtten'. Is het mijn achterdochtige aard, of zijn die 'experts' gewoon in dienst van de haringverkopers? Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat de haring tegenviel, hoewel dat toch weleens voor moet komen?
Toen ik de OP las wilde ik net de voorspelling doen dat hij wel weer uitstekend zou zijn dit jaar, maar het Parool bleek me voor met het oordeel. Het zijn altijd hooguit wat nuanceringen binnen een positief verhaal, waarbij de kwaliteit van voorgaande jaren ineens slechter blijkt dan ten tijde van die vangst zelf.

Het is natuurlijk een jaarlijks marketingmoment geworden, en veel experts zullen inderdaad nauw betrokken zijn bij de vishandel in het algemeen. Maar deels is het ook gewoon natuurlijk omdat er weer iets is wat er tijdje niet was. Als ergens in maart het eerste lentezonnetje doorbreekt ga je ook vaststellen hoe lekker die is in plaats van die kritisch te vergelijken met de eerste lentezon van voorgaande jaren.
Karinawoensdag 6 juni 2012 @ 15:02
En het eerste vaatje was traditiegetrouw weer duur:

Eerste haringvaatje kost 95.000 euro
quote:
Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is woensdag voor een recordbedrag geveild op de visafslag in Scheveningen. Uitzendbureau Start People kocht de haringen voor 95 duizend euro. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlands Visbureau.

De veiling is het officiële startsein voor het haringseizoen. Sinds woensdagochtend ligt de Hollandse Nieuwe in alle viswinkels- en -kraampjes in Nederland.

Het vaatje bracht nog nooit zo veel op. Vorig jaar telde Scheveninger Best, het merk voor verse vis, bijna 68 duizend euro neer voor het eerste tonnetje haring. De veilingopbrengst gaat traditiegetrouw naar een goed doel, dit jaar het Jeugdsportfonds. Van elke 250 euro kan een kind van wie de ouders de contributie niet kunnen betalen toch lid worden van een sportvereniging.

Volgens het Nederlands Visbureau is de Hollandse Nieuwe vet, lekker mals en heerlijk van smaak.

De Hollandse Nieuwe is overigens al lang niet zo Hollands meer. De vissen worden gevangen in de Noordzee bij Noorwegen en Denemarken. De bereidingswijze is nog wel typisch Nederlands. Een haring mag pas Hollandse Nieuwe worden genoemd als die minimaal zestien procent vet bevat, tussen half mei en eind juni is gevangen en gekaakt is.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager hijst zaterdag de Scheveningse vlag. Daarmee trapt hij Vlaggetjesdag af, het traditionele haringfeest in de haven van Scheveningen.
golferwoensdag 6 juni 2012 @ 15:05
Ik heb net de eerste van het jaar alweer op bij een stalletje die ze keurig ter plekke voor mij schoonmaakte.
Aan het staartje naar binnengewerkt. Heel licht van smaak en niet supervet nog. :9

Ook nog eentje voor vanavond meegenomen.
Karinawoensdag 6 juni 2012 @ 15:06
quote:
14s.gif Op woensdag 6 juni 2012 15:05 schreef golfer het volgende:
Ik heb net de eerste van het jaar alweer op bij een stalletje die ze keurig ter plekke voor mij schoonmaakte.
Aan het staartje naar binnengewerkt. Heel licht van smaak en niet supervet nog. :9

Ook nog eentje voor vanavond meegenomen.
Ik lust het helaas niet :@ Maar ze zijn dus inderdaad goed dit jaar begrijp ik.
Catch22-woensdag 6 juni 2012 @ 15:07
Ik heb er 2 gehad met de lunch :9 vanochtend toen ik naar mijn werk fietste ben ik even langs de kibbelingkoning gegaan die ze aldaar voor mij in zijn marktkraam kaakte. Heerlijk waren ze!
golferwoensdag 6 juni 2012 @ 15:14
Heb overigens 2,30 per stuk ervoor moeten neertellen.
BertVwoensdag 6 juni 2012 @ 15:15
ah, ik ga ze straks eten met een Franse stagiaire.

Is ook mijn eerste. :o
Catch22-woensdag 6 juni 2012 @ 15:16
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 15:14 schreef golfer het volgende:
Heb overigens 2,30 per stuk ervoor moeten neertellen.
2 euro per stuk hier, of 4 voor 7 euro.

in Groningen that is.
Pietverdrietwoensdag 6 juni 2012 @ 15:18
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
golferwoensdag 6 juni 2012 @ 15:22
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
Dat was voor mij ook de reden naar die stal te gaan waarvan ik weet dat die man de hele dag door steeds maar terplekke haringen staat schoon te maken voor z'n klanten.
Altijd klandizie ook bij hem. De hele dag door. ^O^
Catch22-woensdag 6 juni 2012 @ 15:41
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
Hij pakte ze uit de koeling en maakte ze voor mijn neus schoon. De kibbeling koning is een baas.

Kan nog zingen ook


en hij was bij de klusjesmannen (glazen huis)

;)
daftmewoensdag 6 juni 2012 @ 15:47
Net eentje opgepeuzeld, en hij was heerlijk.
LeeHarveyOswaldwoensdag 6 juni 2012 @ 17:13
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 juni 2012 05:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, net als dat geleuter over scheveningen, ze worden gewoon uit denemarken geimporteert en per vrachtwagen hierheen gehaald
En het eerste plastic emmertje wordt overgegoten in een vaatje :P
HAL9000Swoensdag 6 juni 2012 @ 17:31
Net 5 gehaald bij Fishes Utrecht en gelijk 2 opgegeten, heerlijk zacht van smaak :9 Uiteraard zonder ui en augurk, dat komt over een aantal maanden wel weer.
Weltschmerzwoensdag 6 juni 2012 @ 18:40
quote:
11s.gif Op woensdag 6 juni 2012 15:07 schreef Catch22- het volgende:
Ik heb er 2 gehad met de lunch :9 vanochtend toen ik naar mijn werk fietste ben ik even langs de kibbelingkoning gegaan die ze aldaar voor mij in zijn marktkraam kaakte. Heerlijk waren ze!
Het kaken mag van mij wel op de boot gebeuren hoor.
bas-beestwoensdag 6 juni 2012 @ 18:41
Zijn er nog users (buiten mijzelf dan) die zaterdag naar Scheveningen gaan?
golferwoensdag 6 juni 2012 @ 22:54
De 2e van vandaag is ook nog lekker. :9
HAL9000Swoensdag 6 juni 2012 @ 23:18
Ik heb er 4 op vandaag :@
golferwoensdag 6 juni 2012 @ 23:39
quote:
10s.gif Op woensdag 6 juni 2012 23:18 schreef HAL9000S het volgende:
Ik heb er 4 op vandaag :@
Bij de stal war ik de mijne haalde vertelde de eigenaar dat er een gek was geweest die er 8 achter elkaar had lopen opeten.
Dat lijkt mij dan niet meer echt lekker. :N
MaximusTGdonderdag 7 juni 2012 @ 00:17
Nee, dat lijkt me inderdaad niet voor herharing vatbaar ;).
Catch22-donderdag 7 juni 2012 @ 00:20
:D

ik had er 2 op met de lunch en net weer 1. lekker op een wit puntje
Lippentoinedonderdag 7 juni 2012 @ 14:24
Ik moet de eerste nog gaan verorberen, na het werk om half 5 staat dit op de planning :Y)

haring.jpg
boriszdonderdag 7 juni 2012 @ 14:41
Ze waren :9
pleeborsteldonderdag 7 juni 2012 @ 19:24
Ze zijn heerlijk. Lekker vet en zacht :P
FutureFairytaledonderdag 7 juni 2012 @ 20:10
Morgen denk eentje proeven. Al zeker 5 jaar geen haring meer gegeten, bijna vergeten hoe het smaakt :D.
kibovrijdag 8 juni 2012 @ 07:55
|n de supermarkten liggen ze voorverpakt in co2 voor minder dan 1 euro per stuk.
Iemand zich daar al aan gewaagd?
Pietverdrietvrijdag 8 juni 2012 @ 07:56
quote:
5s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 07:55 schreef kibo het volgende:
|n de supermarkten liggen ze voorverpakt in co2 voor minder dan 1 euro per stuk.
Iemand zich daar al aan gewaagd?
Heb ik het verleden wel eens gedaan, de ene keer een 6, dan een 4, dan een 3, een 7.
Weltschmerzvrijdag 8 juni 2012 @ 09:05
quote:
0s.gif Op woensdag 6 juni 2012 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij haring let ik er liever op dat ie voor mijn neus wordt schoongemaakt dan dat ie zo goedkoop mogelijk is.
Waarom vind je dat belangrijk?
Pietverdrietvrijdag 8 juni 2012 @ 09:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:05 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Waarom vind je dat belangrijk?
Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
Catch22-vrijdag 8 juni 2012 @ 09:27
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
klopt. Heb 1x supermarktharing gehaald en dat was echt smerig.

hoe lang kan je verse haringen bewaren trouwens? Ik heb nog 1 in de koelkast liggen van woensdag, zou dat vanavond nog te nassen zijn?
LeeHarveyOswaldvrijdag 8 juni 2012 @ 09:40
Ook wel mooi dat de vis waar we hier ieder jaar met 't hele land naar uitkijken, in overvloed aanwezig is en verantwoord gevangen wordt. Beter dan de Fransen die glasaal exporteren naar Azië ^O^

En voor 'onze' palingconsumptie is spekbokking een prima alternatief ^O^
Weltschmerzvrijdag 8 juni 2012 @ 09:47
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
Ik weet niet hoe ze ze bewaren dan. Maar vroeger haalde ik vaak een emmertje, liet ik ze het liefst nog even een dag of 2 in het emmertje staan, en dan ging ik ze in een keer schoonmaken en dan afgedekt in de koelkast. Vond dat eigenlijk nooit ranzig.
kibovrijdag 8 juni 2012 @ 09:51
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:07 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Omdat haringvet heel snel oxideert en dan wordt ie ranzig. Hij smaakt het best vers schoongemaakt.
Maar die supermarktharing zit vacuum in co2 of stikstof, die heeft daar toch geen last van?
Weltschmerzvrijdag 8 juni 2012 @ 09:56
Met stikstof is het lastig oxideren inderdaad.
Catch22-vrijdag 8 juni 2012 @ 09:58
en toch blijft het niet zo vers
Curiosityvrijdag 8 juni 2012 @ 10:34
quote:
11s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:27 schreef Catch22- het volgende:

[..]

klopt. Heb 1x supermarktharing gehaald en dat was echt smerig.

hoe lang kan je verse haringen bewaren trouwens? Ik heb nog 1 in de koelkast liggen van woensdag, zou dat vanavond nog te nassen zijn?
Schoongemaakt?, dan zou ik hem weggooien.
Catch22-vrijdag 8 juni 2012 @ 10:36
ja wel he. Zonde.
Pietverdrietvrijdag 8 juni 2012 @ 13:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:47 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik weet niet hoe ze ze bewaren dan. Maar vroeger haalde ik vaak een emmertje, liet ik ze het liefst nog even een dag of 2 in het emmertje staan, en dan ging ik ze in een keer schoonmaken en dan afgedekt in de koelkast. Vond dat eigenlijk nooit ranzig.
In dat emmertje zit de haring in pekel,
De schoongemaakte haring ligt bij foute visboeren is RVS schalen te oxideren.
Pietverdrietvrijdag 8 juni 2012 @ 13:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 09:51 schreef kibo het volgende:

[..]

Maar die supermarktharing zit vacuum in co2 of stikstof, die heeft daar toch geen last van?
Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten?
LeeHarveyOswaldvrijdag 8 juni 2012 @ 13:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten?
Ja. Een supermarkt die een kraampje voor de deur had gezet waar een mannetje haringen stond schoon te maken. Was volgens mij bij de C1000 bij mn ouders in het dorp, pakweg 10 jaar geleden.
Pietverdrietvrijdag 8 juni 2012 @ 13:48
quote:
2s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 13:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ja. Een supermarkt die een kraampje voor de deur had gezet waar een mannetje haringen stond schoon te maken. Was volgens mij bij de C1000 bij mn ouders in het dorp, pakweg 10 jaar geleden.
Catch22-vrijdag 8 juni 2012 @ 13:50
zucht...
golfervrijdag 8 juni 2012 @ 13:58
Heb er net ook weer even 2 vers schoongemaakte gehaald bij het stalletje.
Straks 1 happen en vanavond de andere.
kijkmijvrijdag 8 juni 2012 @ 15:35
Vanmiddag mijn eerste Hollandse nieuwe (voor dit jaar) gehad. Ik vond hem heerlijk. Volgens mij is het een goed haringjaar.
LeeHarveyOswaldvrijdag 8 juni 2012 @ 15:37
quote:
Als je ze dan toch aanbied, is dat wel de manier natuurlijk..
kibovrijdag 8 juni 2012 @ 15:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 13:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wel eens echt lekkere supermarktharing gegeten?
Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag.
Maar als ze idd niet te hachelen zouden zijn, is het dus geen kwestie van oxidatie .
kijkmijvrijdag 8 juni 2012 @ 15:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 15:41 schreef kibo het volgende:

[..]

Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag.
Maar als ze idd niet te hachelen zouden zijn, is het dus geen kwestie van oxidatie .
Ik wel. Zijn wel te eten maar bij een echte haringkar/viskraam zijn ze stukken beter.
Maria2.0vrijdag 8 juni 2012 @ 15:47
Ik vond de supermarktharing van de C1000 vorig jaar prima te nassen hoor.
Vanavond gaan we echter voor het eerst dit jaar voor de verse Nieuwe.
Pietverdrietvrijdag 8 juni 2012 @ 16:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 15:41 schreef kibo het volgende:

[..]

Sowieso nog nooit uit de supermarket. Vandaar ook mijn vraag.
Maar als ze idd niet te hachelen zouden zijn, is het dus geen kwestie van oxidatie .
Mijn punt was ook meer de kar waar ze voor je neus schoongemaakt worden versus de marktkraam waar ze in grote bakken schoongemaakt liggen (en waarschijnlijk ergens in Polen zijn schoongemaakt)
golfervrijdag 8 juni 2012 @ 16:08
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 16:02 schreef Pietverdriet het volgende:

Mijn punt was ook meer de kar waar ze voor je neus schoongemaakt worden versus de marktkraam waar ze in grote bakken schoongemaakt liggen (en waarschijnlijk ergens in Polen zijn schoongemaakt)
Dan nog kan je genept worden met ouwe haringen in het emmertje die worden schoongemaakt en verkocht als nieuwe.
kibovrijdag 8 juni 2012 @ 16:41
Meteen omkieperen die viskar :{w
daftmevrijdag 8 juni 2012 @ 16:52
Net wéér een harinkje gehapt.
kijkmijvrijdag 8 juni 2012 @ 16:54
quote:
14s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 16:52 schreef daftme het volgende:
Net wéér een harinkje gehapt.
Ik heb ook wel weer zin in een. Vanmiddag net een gehad. Maar heb ook geen zin om speciaal nu nog naar een viskraam te rijden.
EK-burgervrijdag 8 juni 2012 @ 17:12
Weer minder vet dan vorig jaar.
De 2009 editie blijft voor mij met stip op 1 staan.
golfervrijdag 8 juni 2012 @ 17:28
quote:
13s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 17:12 schreef EK-burger het volgende:
Weer minder vet dan vorig jaar.
De 2009 editie blijft voor mij met stip op 1 staan.
Nu nog wel, maar pas over een week of 2 zijn ze op hun bests en vetst. Dan zijn de Koninginnenharingen er weer. :9
Lippentoinemaandag 11 juni 2012 @ 14:33
Net eentje op de markt gekocht, was erg lekker weghappen :9
Felagunddinsdag 12 juni 2012 @ 00:09
Ineens zin in haring, morgen misschien naar de markt fietsen, zaterdag was ik net te laat.
golferdinsdag 12 juni 2012 @ 19:23
Vanmiddag bij de stal Dolfijn op de botermarkt in Haarlem weer een superverse genomen met dit keer alleen een beetje zure bom erbij. :9
#ANONIEMdinsdag 12 juni 2012 @ 19:52
Zaterdag twee haringen op. Heerlijk die dingen. :9
Buitendamdinsdag 12 juni 2012 @ 22:35
De start van de verkoop was 6 juni, wanneer stopt de verkoop van Hollandse Nieuwe? Is dat een kwestie van een week of 3 of kan je ze veel langer bij de viskraam eten?
golferdinsdag 12 juni 2012 @ 22:38
quote:
5s.gif Op dinsdag 12 juni 2012 22:35 schreef Buitendam het volgende:
De start van de verkoop was 6 juni, wanneer stopt de verkoop van Hollandse Nieuwe? Is dat een kwestie van een week of 3 of kan je ze veel langer bij de viskraam eten?
Tot volgend seizoen kan je ze blijven eten, alleen zijn het dan geen Hollandse Nieuwe meer.
Buitendamdinsdag 12 juni 2012 @ 22:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juni 2012 22:38 schreef golfer het volgende:

[..]

Tot volgend seizoen kan je ze blijven eten, alleen zijn het dan geen Hollandse Nieuwe meer.
Ik bedoel zoals iedereen ze nu op deze manier aan het proeven is. Rijtje mensen voor de kraam, tot wanneer duurt die verkoop?
golferdinsdag 12 juni 2012 @ 22:47
quote:
14s.gif Op dinsdag 12 juni 2012 22:39 schreef Buitendam het volgende:

Ik bedoel zoals iedereen ze nu op deze manier aan het proeven is. Rijtje mensen voor de kraam, tot wanneer duurt die verkoop?
Zoals gezegd, de verkoop gaat gewoon door tot het nieuwe seizoen.
Hollandse nieuwe aanvoer is meestal t/m begin juli. Vanaf volgende week zijn de nieuwe op hun best en worden ze dan ook Koninginnenharing genoemd. Daarna blijven ze ook aanvoeren alleen het vetpercentage verandert en dan worden het gewone harinkjes die je hapt bij de stalletjes
Buitendamdinsdag 12 juni 2012 @ 22:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juni 2012 22:47 schreef golfer het volgende:

[..]

Zoals gezegd, de verkoop gaat gewoon door tot het nieuwe seizoen.
Hollandse nieuwe aanvoer is meestal t/m begin juli. Vanaf volgende week zijn de nieuwe op hun best en worden ze dan ook Koninginnenharing genoemd. Daarna blijven ze ook aanvoeren alleen het vetpercentage verandert en dan worden het gewone harinkjes die je hapt bij de stalletjes
Weet ik genoeg.
HAL9000Swoensdag 13 juni 2012 @ 15:05
En weer 3 haringen op als lunch :9 Heb ze bij 2 verschillende tenten gehaald om het verschil te proeven maar de verschillen zijn vooral groot qua grootte van de vis. De ene vistent heeft vele mooiere, dikkere haring dan de andere. Qua smaak allebei echt heerlijk.

Allebei bij winkelcentrum Overvecht Utrecht gehaald trouwens, de mooie dikke bij viswinkel Volendam (waarom in hemelsnaam de staartjes eraf snijden??!?) en de wat minder mooie, dikke bij dat tentje op de parkeerplaats.
golferwoensdag 20 juni 2012 @ 21:53
Ze zijn nu wel op het lekkerst, nu mogen ze geloof ik wel Koninginneharing genoemd worden. :9
Pietverdrietdonderdag 21 juni 2012 @ 07:05
quote:
0s.gif Op woensdag 20 juni 2012 21:53 schreef golfer het volgende:
Ze zijn nu wel op het lekkerst, nu mogen ze geloof ik wel Koninginneharing genoemd worden. :9
Is de koningin zo vet dan?
dvrdonderdag 21 juni 2012 @ 07:47
De komende weken moeten ze inderdaad op hun top zijn! De eerste van dit jaar vond ik al lekker, maar nog niet vet en mals genoeg. Wat me nu voor het tweede jaar opviel is dat de haringen aan het begin van het seizoen nog steeds minder gezouten lijken te zijn dan later in het seizoen. Vroeger was dat logisch, want hoe langer ze bewaard werden hoe meer zout er toegevoegd moest worden, maar tegenwoordig gaan ze na de vangst meteen de vriezer in zodat zout waarschijnlijk alleen nog voor de smaak en niet voor het conserveren toegevoegd wordt. Weet iemand hoe dat zit? Verder heb ik de indruk dat de eerste lichting nieuwe haring nog minder gerijpt is (en daardoor minder mals en smaakvol). Of dat aan de vriezer ligt of aan de haast waarmee ze naar NL gebracht worden, of aan mijzelf, weet ik niet.

Supermarktharing is qua smaak meestal best goed -niet supervers maar zeker niet tranig-, maar het vlees is soms wat slap en ze zijn volgens mij machinaal ontgraat (zijgraatjes afgesneden in plaats van uitgetrokken). Ik koop ze alleen als er niets anders te krijgen is.

Dat purisme van geen uitjes of zuur vind ik onzin, ik behoor zelf in ieder geval tot de liefhebbers die hun harinkie het liefst met uitjes willen (en 'm daar dan aan zijn staartje doorheen wentelen). Er zijn er ook die bij zeekraal zweren, maar die combinatie heb ik zelf nog nooit geprobeerd.
FutureFairytaledonderdag 21 juni 2012 @ 08:16
quote:
1s.gif Op donderdag 21 juni 2012 07:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Is de koningin zo vet dan?
_O-
golfervrijdag 6 juli 2012 @ 12:44
2 Turken winnen de jaarlijkse AD-haringtest.
Pietverdrietvrijdag 6 juli 2012 @ 13:15
quote:
Geweldig, mogen al die prutsers die er in NL op markten staan daar waf van leren.
Curiosityvrijdag 6 juli 2012 @ 15:01
Ik heb nog steeds geen haring op dit seizoen. :'(
Morgen de gehele test lezen, altijd leuk al die opmerkingen.
golfervrijdag 6 juli 2012 @ 17:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 15:01 schreef Curiosity het volgende:
Ik heb nog steeds geen haring op dit seizoen. :'(

Intussen zijn het nauwelijks meer Hollandse Nieuwe te noemen.
Pietverdrietvrijdag 6 juli 2012 @ 18:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 17:26 schreef golfer het volgende:

[..]

Intussen zijn het nauwelijks meer Hollandse Nieuwe te noemen.
Pah, kreeg vorige week nog een ouwe.
dvrvrijdag 6 juli 2012 @ 19:14
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 18:53 schreef Pietverdriet het volgende:

Pah, kreeg vorige week nog een ouwe.
Ik ook! Voor goud geld bij een visboer gvd. En een dag later voor slechts 1,10 euro de lekkerste Nieuwe van dit seizoen bij een simpel supermarktstalletje. Het kan verkeren.
Pietverdrietvrijdag 6 juli 2012 @ 19:15
quote:
14s.gif Op maandag 4 juni 2012 17:01 schreef Angel-Joy het volgende:
Plaatje in de OP is een beetje stom :@
Uitjes en augurken mogen niet ontbreken hoor :9
Plaatje in de op is een oude haring
Thoricalvrijdag 6 juli 2012 @ 20:30
Mij is in het verleden wel eens geweigerd een haring te verkopen. Ik moest maar een paar weken wachten dan zou ik z'n haring pas lekker vinden.
Maar wanneer nu de koninginnenharing verkocht wordt, ik zou het niet weten met al die diepvries.
FutureFairytalezaterdag 7 juli 2012 @ 12:58
Hahahah heeft die zaak in Leiden gewonnen _O-. Altijd was t zeer rustig tot stil daar en als er iemand zat was het een Turk. Daarom durfde ik (en ik weet zeker nog wel veel meer mensen) het niet aan om vis te kopen daar _O-.

Heel leuk voor ze zo'n stimulans. En nu wordt het vast poepiedruk.
FutureFairytalezaterdag 7 juli 2012 @ 13:01
En 'mijn' viswinkel staat op 17 met een 8,5 :)