quote:
Ik zat op de basisschool altijd van half 3 tot half 4 uit het raam te kijken, omdat ik als enige klaar was met mijn sommetjes

. Daar had ik ook veel meer kunnen leren, zo ook op de middelbare school. Wel jammer eigenlijk...
Voor mij ging dat anders. Wij hadden geen rekenmethode dus bij ons bestond elke les uit een lange uitleg voor het bord en vervolgens een kwartier lang sommetjes maken op A4'tjes (geen tekst buiten een paar woordjes voor de opdracht, enkel getallen). Ik kon goed rekenen (meestal een 10) maar ik moest toch stevig werken om ze af te krijgen, ze gaven bewust teveel opgaves zodat bijna iedereen meestal bezig bleef.
Ik stond er toen niet bij stil maar waarschijnlijk gebruikten wij geen lesboek omdat er voor het Nederlandse onderwijs enkel boeken verkrijgbaar waren die met de 'realistische' 'pedagogie' werkten. Zo herinner ik me duidelijk hoe de leraar klaagde over het feit dat hij de hapmethode moest aanleren in plaats van de staartdeling die hij beter vond. Een duidelijk anti-'realistisch' rekenen signaal.
quote:
Is het geen idee om 2 niveau's basisschool te doen ofzo

Dat is een uitstekend idee. Een paar problemen:
• Veel politici willen dat niet omwille van een misplaatst gelijkheidsideaal. Iedereen moet gelijke kansen krijgen, iedereen moet steeds de kans krijgen om zichzelf omhoog te werken (iets wat bij het gymnasium niet het geval is), dat is voor mij sociaaldemocratie. Niet hoeft iedereen op hetzelfde niveau les te krijgen.
Ik ben dan ook voorstander van meer verschillende niveaus in alle lagen van het onderwijs waarbij iedereen steeds de kans krijgt op het hogere niveau wanneer hij heeft bewezen het lagere niveau goed te beheersen.
• De leraren die nu door de PABO zijn opgeleid zijn niet in staat om deze talentvollere leerlingen les te geven. Dit valt op zich wel op te lossen door een aparte specialisatie op de PABO in te voeren waar de leerlingen door wiskundigen precalculus en calculus onderwezen krijgen. Eventueel zou je voor dit programma een VWO-certificaat voor wiskunde B kunnen eisen en kan je leraren die dit eretraject hebben gevolgd een wat hoger salaris geven. Een ander onderdeel van dit eretraject zou biologie, scheikunde en natuurkunde kunnen zijn maar dan wel op VWOplus-niveau, met de hierbij behorende wiskunde.
Vanzelfsprekend zouden deze leerlingen zonder CITO-toets kunnen doorstromen naar het VWO, met het met goed gevolg volgen van het extra programma op de lagere school hebben ze immers bewezen op het VWO thuis te horen.
• Het VWO zou een apart programma moeten hebben voor deze leerlingen, inclusief aparte lesboekjes. Anders gaan die leerlingen stof krijgen die ze al lang hebben gehad en dan vervelen ze zich alsnog. Heel het VWO-programma zou moeten zijn aangepast. Immers, als je in de onderbouw al calculus beheerst dan moet je ook andere wiskundestof krijgen in de bovenbouw en andere stof krijgen voor natuurkunde (met de bijbehorende wiskundebasis)
• Op de universiteit zou het programma ook wat aangepast moeten worden: bepaalde vakken inruilen voor andere meer gevorderde vakken. Dit is zeker geen probleem, het valt gemakkelijk te organiseren. Kwestie van de roosters voor de vakken en de examens wat aan te passen, dat mag niet worden onderschat maar het is zeker uitvoerbaar).
Kortom, om dit sympathieke plan in te voeren moet op alle niveaus van het onderwijs het een en ander worden aangepast maar het is zeker mogelijk. Het zou wat extra geld kosten omdat je beter gequalificeerde leraren nodig hebt voor de lagere school maar ik verwacht dat dat geld vanzelf wordt terugverdiend doordat deze leerlingen in de toekomst veel meer gaan presteren, omdat deze leerlingen in een voor hen zeer belangrijke periode hun talent sterk ontwikkelen en omdat ze tijdens hun universitaire opleiding zich in een vroeger stadium kunnen richten op gevorderde materie. Ik denk dat je veel verder kan gaan dan enkel op de lagere school met calculus starten, voor lineaire algebra en differentiaalvergelijkingen geldt bijv. eveneens dat je die in princip gemakkelijk al op het VWO zou kunnen behandelen. Als je zeer intelligent bent dan kan je op jonge leeftijd al van alles wat minder intelligente mensen op volwassen leeftijd nooit zullen kunnen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL