Computers kunnen complexe berekeningen heel snel maken. Een mens kan de berekening uiteindelijk ook maken hoor, maar dat kost veel (véééél) meer moeite.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 21:30 schreef Dimens het volgende:
Dus alleen een computer kon het probleem oplossen?
Maar zijn computers niet door mensen gemaakt en voordat het zoiets kan oplossen, moet het eerst worden ingeprogrammeerd?
En als er genoeg berekeningen zijn wordt de kans dat een mens een fout maakt 1 en kan een mens het dus niet oplossenquote:Op zaterdag 26 mei 2012 21:33 schreef zarGon het volgende:
[..]
Computers kunnen complexe berekeningen heel snel maken. Een mens kan de berekening uiteindelijk ook maken hoor, maar dat kost veel (véééél) meer moeite.
Dan snap ik niet wat er zo knap aan die kerel is. Aangezien het dus wel kan.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 21:33 schreef zarGon het volgende:
[..]
Computers kunnen complexe berekeningen heel snel maken. Een mens kan de berekening uiteindelijk ook maken hoor, maar dat kost veel (véééél) meer moeite.
quote:Op zaterdag 26 mei 2012 21:37 schreef Dimens het volgende:
[..]
Dan snap ik niet wat er zo knap aan die kerel is. Aangezien het dus wel kan.
Dankzij de student kunnen mensen de berekening ook (makkelijk? makkelijker?) maken. Men is dus onafhankelijk geworden van de computer.quote:Dankzij de jongen kunnen wetenschappers voorspellen hoe een bal die tegen een muur wordt gegooid zal terugstuiteren.Voorheen konden alleen computers deze
berekeningen maken.
of men zat zo 'gevangen' in de kaders van de huidige theorie dat het oplossen van het probleem gewoon een frisse kijk nodig had van iemand die nog niet helemaal 'geindoctrineerd' was. maar het lijkt mij ook een beetje sterk dat de wiskundige-elite hier 350 jaar lang naar heeft zitten staren.quote:Op zondag 27 mei 2012 01:27 schreef thenxero het volgende:
Het wordt inderdaad neergezet alsof de wiskunde-elite 350 jaar zijn hoofd erover heeft zitten breken, maar dat zal wel meevallen.
Sowieso worden differentiaalvergelijkingen meestal in een computer gestopt omdat ze niet exact op te lossen zijn. Waarschijnlijk hebben mensen vanwege die kennis over het hoofd gezien dat het hier wel kan.
Nou is iemand die op z'n zesde calculus onderwezen krijgt, natuurlijk geen doorsnee pubertje.quote:Op zondag 27 mei 2012 01:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Zouden wiskundigen en ingenieurs überhaupt op zoek zijn geweest naar de oplossing? Misschien werd het niet nodig gevonden om dit probleem op te lossen? Ik kan me moeilijk voorstellen dat een puber of een adolescent zo eventjes een oplossing vindt waar tal van professionele wiskundigen niet op komen.
De voornaamste reden dat het een persbericht is, is denk ik omdat het een 16 jarige is.quote:Op zondag 27 mei 2012 10:41 schreef Kansenjongere het volgende:
Er zijn in de wiskunde meer van die onbewezen stellingen waarvan al eeuwen geleden een wiskundige een vermoeden had, maar dit niet kon bewijzen. Het zal ongetwijfeld regelmatig voorkomen dat een hoogleraar met een groepje studenten een van die stellingen oppakt in de hoop alsnog tot een bewijs te komen (want het is natuurlijk leuke PR voor jouw universiteit en werkgroep als je een persbericht kunt rondsturen dat jullie een al eeuwen openstaand probleem hebben opgelost) maar het is inderdaad zeker niet zo dat alle wiskundigen wereldwijd dag en nacht bezig zijn met het oplossen van dergelijke problemen.
Desalniettemin blijf het natuurlijk een hele knappe prestatie van deze zestienjarige.
Als Professor Fetze Alsvanouds van de Universiteit van Harderwijk dit probleem had opgelost, had hij daar ook wel een persbericht aan gewijd en dat zou binnen de wiskundige wereld best wel opgepakt worden, vermoedelijk in eigen land ook in de reguliere media. Het is toch een stelling van Newton en bovendien een die al 350 jaar onopgelost was.quote:Op zondag 27 mei 2012 10:50 schreef thenxero het volgende:
[..]
De voornaamste reden dat het een persbericht is, is denk ik omdat het een 16 jarige is.
Waarschijnlijk is het zo dat de correcte uitkomst benaderd kan worden door een computer trial en error berekeningen te maken. Als die trial en error berekening steeds dichter bij een bepaald getal komen, dan wordt dat getal als "de uitkomst" bestempeld. Maar dat is niet hetzelfde als de uitkomst exact berekenen. Dat heeft deze jongen dus uitgevonden hoe dat moest.quote:Op zaterdag 26 mei 2012 21:37 schreef Dimens het volgende:
[..]
Dan snap ik niet wat er zo knap aan die kerel is. Aangezien het dus wel kan.
Haha, de laatste stelling van Fermat was wel wat moeilijker om te bewijzen.quote:Op zondag 27 mei 2012 13:58 schreef Homey het volgende:
de stelling van fermat is ook zo'n eentje
was een keer een docu over de brit die 'm had opgelost
Niet zozeer trial and error... er zijn prima methoden om differentiaalvergelijkingen numeriek op te lossen tot op zoveel decimalen als je wil (als je de computer lang genoeg laat rekenen). In de praktijk is dat dus altijd wel goed genoeg, maar een exacte oplossing is natuurlijk eleganter.quote:Op zondag 27 mei 2012 13:58 schreef tfors het volgende:
[..]
Waarschijnlijk is het zo dat de correcte uitkomst benaderd kan worden door een computer trial en error berekeningen te maken. Als die trial en error berekening steeds dichter bij een bepaald getal komen, dan wordt dat getal als "de uitkomst" bestempeld. Maar dat is niet hetzelfde als de uitkomst exact berekenen. Dat heeft deze jongen dus uitgevonden hoe dat moest.
een gehaktbalquote:Op zondag 27 mei 2012 14:03 schreef Waaghals het volgende:
Wat voor een bal gebruikte Newton dan 350 jaar geleden?
Dan was Feynman nog laat, hij beheerste pas op zijn vijftiende multivariabele calculus.quote:Nou is iemand die op z'n zesde calculus onderwezen krijgt, natuurlijk geen doorsnee pubertje.
Ik zou daar graag nog eens een goed boek over willen lezen waarin van A tot Z wordt uitgelegd hoe dat bewijs is gevonden. Heb je tips voor het boek zelf en de voorbereidende boeken over algebra enzovoorts?quote:Haha, de laatste stelling van Fermat was wel wat moeilijker om te bewijzen.
Ik denk niet dat er leerboeken zijn die erop toegespitst zijn om dat bewijs te snappen. Ik denk dat het zoveel tijd kost om te snappen dat er daarom niet eens vakken zijn op de universiteit die daar diep op ingaan. Pas in je Phd, met de nodige wiskundevaardigheden, kan je daar misschien serieus naar gaan kijken.quote:Op zondag 27 mei 2012 17:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
@Thenxero
[..]
Ik zou daar graag nog eens een goed boek over willen lezen waarin van A tot Z wordt uitgelegd hoe dat bewijs is gevonden. Heb je tips voor het boek zelf en de voorbereidende boeken over algebra enzovoorts?
Ik verwacht dat ik er flink wat boeken voor zal moeten lezen om alle achtergrondtheorie te kennen dus dat hindert niet, het mag rustig een paar jaartjes duren.
Ik vind het interessant dat zo'n simpele stelling zo moeilijk te bewijzen is en dat het wiskundigen (Wiles verdient alle eer maar hij kon voortbouwen op het werk van anderen) via lange omwegen zo'n bewijs vinden.
Daar ben ik het best mee eensquote:Op zondag 27 mei 2012 17:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
@Wimjongi
[..]
Serieus, ik vind het spijtig dat we niet eerder wiskundig talent opsporen. Je moet zeker voldoende oefenen in het handmatige rekenen maar als je al vroeg ziet dat iemand dat heel erg goed afgaat probeer dan eens precalculus en daarna calculus. Er is geen reden waarom je dat op jongere leeftijd niet al kan leren en het geeft je een enorme voorsprong aangezien je met die basis direct andere wiskunde- en natuurkundevakken op niveau kan leren.
Wij waren om 3 uur al klaarquote:Op zondag 27 mei 2012 21:18 schreef thenxero het volgende:
Ik zat op de basisschool altijd van half 3 tot half 4 uit het raam te kijken, omdat ik als enige klaar was met mijn sommetjes. Daar had ik ook veel meer kunnen leren, zo ook op de middelbare school. Wel jammer eigenlijk...
Laat het Groenlinks maar niet horen. Die willen nog steeds een middenschool invoeren. (iedereen is gelijk, gelijke kansen, voorkomen van sociale splitsing, etc)quote:Op zondag 27 mei 2012 21:22 schreef PizzaGeit het volgende:
[..]
Wij waren om 3 uur al klaar
Ik heb daar ook enorm veel tijd verspild.
Is het geen idee om 2 niveau's basisschool te doen ofzo
Voor mij ging dat anders. Wij hadden geen rekenmethode dus bij ons bestond elke les uit een lange uitleg voor het bord en vervolgens een kwartier lang sommetjes maken op A4'tjes (geen tekst buiten een paar woordjes voor de opdracht, enkel getallen). Ik kon goed rekenen (meestal een 10) maar ik moest toch stevig werken om ze af te krijgen, ze gaven bewust teveel opgaves zodat bijna iedereen meestal bezig bleef.quote:Ik zat op de basisschool altijd van half 3 tot half 4 uit het raam te kijken, omdat ik als enige klaar was met mijn sommetjes. Daar had ik ook veel meer kunnen leren, zo ook op de middelbare school. Wel jammer eigenlijk...
Dat is een uitstekend idee. Een paar problemen:quote:Is het geen idee om 2 niveau's basisschool te doen ofzo
Mensen moeten wel steeds de kans krijgen om zich op te werken, tot het hoogste niveau.quote:En inderdaad, mensen moeten gelijke kansen krijgen, maar niet gelijk onderwijs. Mensen zijn nou eenmaal van nature niet op alle vlakken gelijk.
En dan moet je waarschijnlijk nog >1000 pagina's aan voorkennis leren voordat je hieraan kan beginnen (elliptische krommen is al pittig). En als je hieraan begint ben je weer een jaar verder voordat je het een beetje begrijpt.quote:Op maandag 28 mei 2012 01:20 schreef Don_Vanelli het volgende:
@ Bram van loon: Het bewijs zelf telt ruim 100 pagina's (http://math.stanford.edu/~lekheng/flt/wiles.pdf) en bevat erg taaie zooi. Ik heb zelf nooit de moeite genomen om het te begrijpen, maar als je enig idee wilt krijgen hoe het bewijs überhaupt is opgebouwd moet je je eerst eens verdiepen in elliptische krommen
Idd, ik heb wel wiskunde gestudeerd en meerdere vakken over elliptische krommen gehad en eerlijk gezegd haakte ik heel snel afquote:Op maandag 28 mei 2012 01:27 schreef thenxero het volgende:
[..]
En dan moet je waarschijnlijk nog >1000 pagina's aan voorkennis leren voordat je hieraan kan beginnen (elliptische krommen is al pittig). En als je hieraan begint ben je weer een jaar verder voordat je het een beetje begrijpt.
Wel respect als je erdoorheen komt, zeker als je geen wiskunde studeert.
Ik heb heel tactisch alles over elliptische krommen weten te omzeilen tot nu toequote:Op maandag 28 mei 2012 01:32 schreef Don_Vanelli het volgende:
[..]
Idd, ik heb wel wiskunde gestudeerd en meerdere vakken over elliptische krommen gehad en eerlijk gezegd haakte ik heel snel af
mja, ik had weinig keuze. Tijdens de master moet je uit een keuzelijst 2 vakken kiezen. Het treurige is dat die keuzelijst slechts uit 3 vakken bestaat en één vak viel bij mij automatisch af, omdat het over het uitdiepen van Hilbert-ruimten ging en daar pas ik graag voor.quote:Op maandag 28 mei 2012 01:33 schreef thenxero het volgende:
[..]
Ik heb heel tactisch alles over elliptische krommen weten te omzeilen tot nu toe
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |