Nee hoor.quote:Op dinsdag 18 september 2012 20:50 schreef stalybridge het volgende:
[..]
Wel hoor,
het is onredelijk om aan te nemen dat er 8000+ verdachten zijn. Dus wordt er aan mensen die niet onder een redelijke verdenking staan gevraagd om hun onschuld te bewijzen (onder het mom van familieonderzoek) Dit is een omgekeerde bewijslast en voor mij een reden om te weigeren. Dit knaagt aan de rechtsbeginselen.
Overheidsgarantie is een wassen neus.quote:Op zondag 16 september 2012 12:21 schreef MaGNeT het volgende:
Hey vet, ik krijg dan als het goed is ook zo'n brief thuis.
Ik werk wel mee, zolang ik maar de garantie krijg dat m'n DNA niet bewaard wordt.
Jij kent hem?quote:Op zondag 16 september 2012 12:46 schreef MaGNeT het volgende:
[..]
Die argumenten is de dader nu ook aan het verspreiden bij zijn familie.
Tot dat jij degene bent die bij de 0,5% score behoort, is het dan nog acceptabel?quote:Op zondag 16 september 2012 13:16 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
0.5% kans op een onschuldige die de bak in gaat is niet zo veel. Als je daarvoor 199 moordenaars kan opsluiten lijkt dat me een acceptabel risico.
Let wel: de kans dat je onschuldig vermoord wordt is 199 keer zo groot als de kans dat je onschuldig wordt opgesloten voor moord.
Misschien had je even door moeten lezenquote:Op woensdag 19 september 2012 08:15 schreef klipper het volgende:
[..]
Tot dat jij degene bent die bij de 0,5% score behoort, is het dan nog acceptabel?
Moest weg op dat momentquote:Op woensdag 19 september 2012 08:25 schreef kwiwi het volgende:
[..]
Misschien had je even door moeten lezen
Gewoon omdat je mag weigeren.quote:Op woensdag 19 september 2012 08:27 schreef lexgauw007 het volgende:
Waarom zouden de mensen die gevraagd worden mee te doen aan het onderzoek de familie van Marianne Vaatstra geen dienst willen bewijzen? Ze kunnen toch gewoon meedoen als ze niets te verbergen hebben?
Het gaat om de moord op een jong meisje. Nou ja, er zijn altijd mensen die hun eigen privacy belangrijker vinden of dat als excuus gebruiken. De dader zal vermoedelijk ook niet mee willen doen anders had hij zich wel aangegeven.
Dat is de verwachting ook niet. Maar zijn zoon/broer/vader/neef misschien wel...quote:Op woensdag 19 september 2012 18:46 schreef PoliSplash het volgende:
Dit is volgens mij vrijwillig, als je hier al moordenaar aan mee zou werken ben je gewoon dom
Nou, als ik een agenda uit 1999 vind die ik ook nog toevallig bijgehouden heb misschien... Ik zou bij god niet meer weten wat ik vrijdag- op zaterdagnacht 1 mei 1999 gedaan heb...quote:Op zondag 16 september 2012 11:52 schreef The_Dean het volgende:
Ik ga mijn DNA gewoon netjes afgeven wanneer ik de brief krijg hoor
Ik weet nog prima waar ik was, die mensen kunnen ook wel voor me getuigen [familie] en ik weet ook zeker dat ik het niet gedaan heb. Ben er ook niet bang voor dat mijn DNA ook maar in de buurt komt met die van de dader.
Goed, ik denk niet dat we het eens gaan worden. Waar jij vindt dat dit bij 'gewoon' onderzoek hoort vind ik het vragen van dna veel verder gaan. Ik vind het een inbreuk op mijn privacy en persooonlijke integriteit.quote:Op woensdag 19 september 2012 02:19 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
Nee hoor.
Een omgekeerde bewijslast zou betekenen dat iemand schuldig wordt geacht tenzij hij/zij het tegendeel aantoont. Dat is hier totaal niet het geval. Iemand hoeft zijn onschuld niet aan te tonen; het is nog steeds aan het OM om jouw schuld aan te tonen, aan de hand van wettig en overtuigend bewijs, om je veroordeeld te krijgen.
Dat je je onschuld moet "aantonen" omdat je anders op een informeel lijstje blijft staan, is inherent aan het begrip "onderzoek". Als er morgen iemand uit mijn gemeente vermoord wordt en de politie gaat iedereen ondervragen, en "het net" sluit zich daardoor rond een kleine groep "zwijgers", waaronder ondergetekende, dan is er (afgezien van het tussentijds vinden van de dader) maar één manier om me van zo'n lijstje te krijgen. Dat grijpt totaal niet in op de presumptie van onschuld, noch gaat dat uit van een omgekeerde bewijslast. Je verontwaardiging over "rechtsbeginselen" is dus totaal misplaatst.
Zelfs Sherlock Holmes wist het beter, toen hij de wijze woorden sprak: "when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth". Door bepaalde dingen uit te sluiten, sluit het net zich rond de waarheid. Jij hebt inderdaad het volste recht om lekker in je bunker niet mee te werken aan welk onderzoek dan ook, en de opsporingsinstanties zijn vrij om, door het uitsluiten van overige mogelijke verdachten, de aandacht op jou te richten.
Als je toen op een steenworp afstand van het weiland woonde waar ze gevonden is weet je dat nog welquote:Op woensdag 19 september 2012 19:05 schreef AchJa het volgende:
[..]
Nou, als ik een agenda uit 1999 vind die ik ook nog toevallig bijgehouden heb misschien... Ik zou bij god niet meer weten wat ik vrijdag- op zaterdagnacht 1 mei 1999 gedaan heb...
Daar dacht ik ook al aan:quote:Op zondag 16 september 2012 12:28 schreef Leandra het volgende:
Mannen die nu hun familie zitten op te jutten niet mee te doen zijn het verdachtst....
Als ze een familie-match vinden is het te hopen dat er geen sprake is van een buitenechtelijk kind.
We kunnen het inderdaad oneens zijn. Hier is echter sprake van een vals dilemma. Dat ik vind dat de politie vóór een redelijke verdenking iemand voorwerp van onderzoek kan worden (een mening die overigens universeel gedeeld wordt door strafvorderingsdeskundigen, maar dat terzijde), wil niet zeggen dat ik vind dat je de onderzoeksgroep tot in "the impossible" mag oprekken.quote:Op woensdag 19 september 2012 21:08 schreef stalybridge het volgende:
[..]
Terwijl jij blijkbaar vindt dat je de onderzoeksgroep tot in 'the impossible' mag oprekken.
Dit is (eigenlijk zoals al gezegd) een bizar en onhoudbaar standpunt. Om het met nog één voorbeeld te proberen.quote:Bovendien vind ik dat er een redelijke verdenking moet zijn om iemand in het onderzoek te betrekken.
Bedankt dat je nog een keer de moeite neemt om het uit te leggen. ik ben het eens met je voorbeelden. Echter zijn er twee dingen waar ik het niet mee eens ben. Ik vind dna onderzoek veel verder gaan dan wat aan me vragen en is het directe verband zoals geschetst in jouw voorbeeld niet meer aanwezig bij dit onderzoek naar 8080 mannen.quote:Op woensdag 19 september 2012 21:52 schreef Dr_Strangelove het volgende:
[..]
We kunnen het inderdaad oneens zijn. Hier is echter sprake van een vals dilemma. Dat ik vind dat de politie vóór een redelijke verdenking iemand voorwerp van onderzoek kan worden (een mening die overigens universeel gedeeld wordt door strafvorderingsdeskundigen, maar dat terzijde), wil niet zeggen dat ik vind dat je de onderzoeksgroep tot in "the impossible" mag oprekken.
[..]
Dit is (eigenlijk zoals al gezegd) een bizar en onhoudbaar standpunt. Om het met nog één voorbeeld te proberen.
Stel dat er (alweer)iemand in mijn straat wordt vermoord. Als de politie een buurtonderzoekje verricht (ik neem aan dat je hier dan geen probleem mee hebt?) zegt een van de roddeltantes tegen de politie dat ze mij toch maar een rare knakker vindt en dat ik altijd geobsedeerd naar het slachtoffer keek. Dat is op zich totaal niet voldoende om van een "redelijke verdenking" te spreken. Maar toch zal zo'n politieagent, gebruik makend van zijn gezonde verstand, ervaring en intuïtie, wellicht wat meer aandacht op mij gaan richten - als hij dat nodig acht. Jij vindt blijkbaar niet eens dat hij dan aan die buurvrouw zou mogen vragen hoe dat gedrag van mij zich precies uitte, omdat hij dan al bezig is met onderzoek naar mij?
Het punt is dat de politie in beginsel zoveel onderzoek naar mij kan verrichten als zij redelijkerwijs nodig acht, ook zonder dat ik verdachte ben. Alleen als de politie dwangmiddelen wil gebruiken, zal er een redelijke vermoeden van schuld moeten bestaan. Maar als de politie zou moeten wachten totdat er een redelijk vermoeden van schuld bestaat voordat zij mij gaat onderzoeken, hoe groot is dan de kans dat zo'n redelijk vermoeden van schuld ontstaat? Dan is dat min of meer afhankelijk van toeval of van harde bewijzen. Bij misdrijven waarbij die harde bewijzen ontbreken, zal de politie juist dat gezonde verstand moeten gebruiken en zo hun onderzoek moeten toespitsen op bepaalde (groepen van) personen die nog lang geen verdachte zijn.
Zit wat in.quote:Op woensdag 19 september 2012 21:12 schreef Leandra het volgende:
[..]
Als je toen op een steenworp afstand van het weiland woonde waar ze gevonden is weet je dat nog wel
Nouja, je wordt niet iedere dag gebeld met het nieuws dat een klasgenootje verkracht en vermoord is.quote:Op woensdag 19 september 2012 19:05 schreef AchJa het volgende:
[..]
Nou, als ik een agenda uit 1999 vind die ik ook nog toevallig bijgehouden heb misschien... Ik zou bij god niet meer weten wat ik vrijdag- op zaterdagnacht 1 mei 1999 gedaan heb...
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |