http://www.firstworldwar.com/weaponry/gas.htmquote:First Use by the French
Although it is popularly believed that the German army was the first to use gas it was in fact initially deployed by the French. In the first month of the war, August 1914, they fired tear-gas grenades (xylyl bromide) against the Germans. Nevertheless the German army was the first to give serious study to the development of chemical weapons and the first to use it on a large scale.
Met name Fritz Haber.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:30 schreef thesystem het volgende:
Duitsers waren wel pioniers met chemische wapens.....
Idem. En nu is het mijn werk.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:35 schreef thesystem het volgende:
Mooie link!
Heb altijd wel interesse gehad voor chemische oorlogsvoering...een van de smerigste maar wel interessantste manieren van oorlogsvoering!
De eerste inzet van (traan)gas door de Fransen had weinig tot geen effect.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:36 schreef Euribob het volgende:
Dus de Fransen waren wel de eersten, maar het paste niet in hun propagandaboekje dat ze (traan)gas als eerste gebruikten op zielige weerloze Duitsers? (Althans zo legde mijn leraar het uit) Is het dan niet vreemd dat in de geschiedenis de Duitsers als "de veroorzakers" worden beschouwd? Of was het traangas van de Fransen gewoon zo'n totale mislukking dat het het vermelden eigenlijk niet waard was?
Ik laat even in het midden waar ik zit.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:39 schreef thesystem het volgende:
Nice! Zit je in vught?
Dat amerikaanse aircrew chemical protection suit is echt een farce by the way hahaha
Ja en nee. De Fransen begonnen in augustus 1914 met niet-dodelijk traangas. De Duitsers sloegen daarop aan het experimenteren en waren de eersten die op grote schaal dodelijk chloorgas gebruikten (Ieper, 22 april 1915). Zie hier.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:36 schreef Euribob het volgende:
Dus de Fransen waren wel de eersten, maar het paste niet in hun propagandaboekje dat ze (traan)gas als eerste gebruikten op zielige weerloze Duitsers? (Althans zo legde mijn leraar het uit) Is het dan niet vreemd dat in de geschiedenis de Duitsers als "de veroorzakers" worden beschouwd? Of was het traangas van de Fransen gewoon zo'n totale mislukking dat het het vermelden eigenlijk niet waard was?
http://vorige.nrc.nl/wete(...)ten_Romeinen_met_gasquote:Perzen bestookten Romeinen met gas
Niet de Duitsers bij Ieper maar de Sassaniden bij Dura in Syrië waren de eersten die gifgas gebruikten. En het was niet in 1915, maar al in het jaar 256. Simon James van de universiteit van Leicester presenteerde deze theorie de afgelopen week op een bijeenkomst van Amerikaanse archeologen.
James plaatst aanwijzingen in een logisch verband. Een stapel dode Romeinen aan de ene kant van een historische muur, een dode Pers aan de andere kant, daartussen, diep onder de muur een pot met asfalt en wat zwavelkristallen. De muur zelf die duidelijk is ingezakt. Waar wijst dit op?
Dura Europos ligt aan de Eufraat. De zwaar ommuurde stad werd door de Grieken gesticht, later door de Romeinen bezet en nog later door de Perzen veroverd en verwoest. Rond 1925 begon archeologisch onderzoek dat nog loopt.
In 256 werd de Romeinse bezetting aangevallen door de Perzen (Sassaniden). Die groeven tunnels om de muren te ondermijnen. Het is aannemelijk dat de Romeinen van hun kant tunnels groeven om de Perzen daarvan af te brengen. Misschien hoorden de Perzen de Romeinen komen.
In de reconstructie van James is in de smalle tunnel een hoeveelheid asfalt met zwavel in brand gestoken net op het moment dat de Romeinen doorbraken. Rook en gas waren, meent James, zo verstikkend dat twintig Romeinen subiet het leven lieten. En één Pers die niet uitkeek. Toen de lucht weer was geklaard hebben de Perzen de dode Romeinen aan hun kant van de tunnel op een hoop gegooid zodat zij het Romeinse tunneldeel konden vernietigen en doorgaan met de eigen ondermijning. Korte tijd later veroverden en verwoestten zij de stad. Van het opruimen van de lijken is het niet meer gekomen.
Ach, een docent is ook maar feilbaar. Als het in de boeken staat vind ik dat al kwalijker. Je bent nu eenmaal geneigd om alleen de hoofdlijnen te onthouden en de nuances te vergeten, en dan is de stap van "De Duitsers waren de eersten die dodelijk gifgas op grote schaal inzetten" naar "De Duitsers waren de eersten die gifgas inzetten" snel gemaakt.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:50 schreef thesystem het volgende:
Ook niet dodelijk traangas is een chemisch wapen. En daarin waren ze dus de eerste....
Dat onze Duitse buren dit niet leuk vonden en verder gingen is een 2de.
Maar tijdens geschiedenis lessen zijn de Duitsers nu eenmaal de grote boeman, en ook in deze kwestie
http://www.militair.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=6153quote:Archeologisch onderzoek toonde het gebruik van gifgassen in de derde eeuw na christus vast. De Sassaniden gebruikten tijdens de Byzantijns-Perzische oorlogen chemische gassen tegen de Romeinen. Onderzoek aan de restanten van een ingestorte tunnel bij Dura-Europos (Syrië) toont aan zij met bitumen en zwavel chemische dampen maakten die de Romeinse aanvallers in de tunnel verstikten.
De eerste bronvermelding van het gebruik van gifgas komt van de Poolse priester Jan Długosz. Hij schreef in zijn kronieken dat het Mongoolse leger in 1241 tijdens de Slag bij Liegnitz (Legnica) "giftige dampen" gebruikte om de troepen van Henryk II Pobożny (Hendrik de Vrome) te verslaan. Daar Dlugosz tweehonderd jaar later leefde (1415-1480) is de betrouwbaarheid van zijn relaas twijfelachtig maar desalniettemin is het opmerkelijk dat hij het noemt. Ook is er een vermelding in het werk van de Britse historicus David Hume (1711-1776) dat de Engelse vloot in de dertiende eeuw een Franse vloot bij gunstige wind aanviel en verdreef door ongebluste kalk (calciumoxide) los te laten .
De eerste vermelding van het gebruik van gifgassen in Nederland stamt uit 1672 toen de troepen van Münster tijdens het beleg van Groningen projectielen de stad inschoten die onder meer gevuld waren met nachtschade om giftige dampen te creëren. In de jaren daarvoor waren dit soort wapens (o.a. gevuld met antimonium, salpeter, zwavel, terpentine en abietinezuur) al in gebruik genomen tijdens andere conflicten, in Europa en daarom kwamen de Fransen en de Duitsers in 1675 tijdens het verdrag van Straatsburg het eerste (en tot 1925 enige) verbod op chemische wapens overeen.
Je gaat toch niet beweren dat het Duitse leger dus niet als eerste moordend gas gebruikte.quote:Op zaterdag 5 mei 2012 19:50 schreef thesystem het volgende:
Ook niet dodelijk traangas is een chemisch wapen. En daarin waren ze dus de eerste....
Dat onze Duitse buren dit niet leuk vonden en verder gingen is een 2de.
Maar tijdens geschiedenis lessen zijn de Duitsers nu eenmaal de grote boeman, en ook in deze kwestie
Vergeten? Nee... de gulagkampen en de jappenkampen staan verder van Nederlands bed en dus krijgt dat minder aandacht . De nazikampen hadden de meeste impact op de Nederlandse bevolking. De jappenkampen stukken minder , gulagkampen nog minderquote:Op zaterdag 5 mei 2012 21:01 schreef thesystem het volgende:
Maar het doet wel onze jeugd verkeerd voorlichten over de geschiedenis!
net als dat men vaak vergeet dat de duitsers niet de enigste waren met concentratie kampen...
Men vergeet de Gulags en de Jappen vaak in die kwestie.
De engelsen waren nog eerder met concentratiekampen.quote:Op zondag 6 mei 2012 03:52 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Vergeten? Nee... de gulagkampen en de jappenkampen staan verder van Nederlands bed en dus krijgt dat minder aandacht . De nazikampen hadden de meeste impact op de Nederlandse bevolking. De jappenkampen stukken minder , gulagkampen nog minder
Goed verder terugkijken.quote:Op zondag 6 mei 2012 12:42 schreef Wombcat het volgende:
[..]
De engelsen waren nog eerder met concentratiekampen.
Wat is moordend? CS kan ook iemand vermoorden...als de concentratie maar hoog genoeg is.quote:Op zondag 6 mei 2012 03:49 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Je gaat toch niet beweren dat het Duitse leger dus niet als eerste moordend gas gebruikte.
Ze zijn ook wat dit betreft de grote boeman. Zelf naar gemaakt.
Nou ja... jij begon met het belangrijk maken wie als eerste gas inzette.quote:Op zondag 6 mei 2012 21:56 schreef thesystem het volgende:
[..]
Wat is moordend? CS kan ook iemand vermoorden...als de concentratie maar hoog genoeg is.
Het gaat er niet om wie als eerste echt dodelijk gas gebruikt..maar wie gebruikt het als eerste...
Want dan krijg je reactie op reactie en ga je steeds verder......maar dat vergeet men helaas altijd.
maar de Duitsers hadden wel het eerste zenuwgas....Tabun....
En dus was Frankrijk de eerste en niet Duitslandquote:Op zondag 6 mei 2012 22:09 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Nou ja... jij begon met het belangrijk maken wie als eerste gas inzette.
Het is inderdaad ondergeschikt aan de hele escalatie daarna.
Jij je zin... je wilt persé Duitsland vrijpleiten van de schuld van die gifgasoorlog?quote:Op dinsdag 8 mei 2012 21:20 schreef thesystem het volgende:
[..]
En dus was Frankrijk de eerste en niet Duitsland
Juist, in augustus 1914 schoot het Franse leger 26mm granaten gevuld traangas op de Duitse stellingen. Volgens mij hebben de Duitsers er rond die tijd mee geëxperimenteerd, echter (nog) niet succesvol. Moet even kijken hoe en wat precies.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 21:20 schreef thesystem het volgende:
[..]
En dus was Frankrijk de eerste en niet Duitsland
Er wordt niemand vrijgepleit, alle strijdende (en niet-strijdende, denk aan Nederland) partijen waren bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van methoden om chemische wapens in te zetten.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 21:23 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Jij je zin... je wilt persé Duitsland vrijpleiten van de schuld van die gifgasoorlog?
Waarom ?
De schuld ligt bij de grote partijen in de loopgraven. Simpel toch ?
Zo kun je alles wat volgens jou niet waar is, indoctrinatie noemen..... moet je niet doen.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 21:55 schreef thesystem het volgende:
Nee, ik ben er gewoon op tegen dat men bij geschiedenis les op de meeste scholen niet de waarheid verteld tegen de kinderen en ze indoctrineerd (want dat is het infeite) met onwaarheden
Het was een stekende vraag naar een bepaalde user.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 21:56 schreef Nibb-it het volgende:
Er wordt niemand vrijgepleit, alle strijdende (en niet-strijdende, denk aan Nederland) partijen waren bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van methoden om chemische wapens in te zetten.
WTFquote:Op zondag 6 mei 2012 18:26 schreef Nibb-it het volgende:
"Big Nims" of the 3rd Battalion , 366th Infantry, who found great amusement in contemplating the grotesque appearance of his comrade with a gas mask adjusted over his face and head. Many hours of gloom was dispelled by the good humor of Nims which together with his unquestionable courage at many times served to cheer the flagging spirits of his comrades." - http://net.lib.byu.edu/estu/wwi/comment/Scott/Stn11.htm
Op de man spelen doe je maar ergens buiten FOK! Hier graag een nette discussie.quote:Op dinsdag 8 mei 2012 21:59 schreef Bluesdude het volgende:
[..]
Het was een stekende vraag naar een bepaalde user.
http://www.ssew.nl/misverstanden-over-gifgasquote:‘Omdat ze in de Eerste Wereldoorlog voor het eerst massaal zijn gebruikt, heeft alom het idee postgevat dat gifgas speciaal voor deze oorlog is ontwikkeld. En dat terwijl de Chinezen al veel eerder naar dergelijke wapens grepen, namelijk in de vierde eeuw. Met blaastoestellen dreven ze de rook van mosterdgas naar hun vijanden. Dit penetrante, zeer gevaarlijk op de huid inwerkende gifgas lijkt op het strijdgas dat in de Eerste Wereldoorlog duizenden soldaten het licht in de ogen kostte. In de concentratie die de Chinezen gebruikten, zo wordt gesteld, zou het de vijandelijke soldaten ‘alleen maar’ bewusteloos hebben gemaakt.’
Mosterdgas gebruikt door de Chinezen in de vierde eeuw? Het weergeven van het woord mosterdgas in ‘bold’ in bovenstaand citaat is van mijn hand. Kennelijk heeft Meidenbauer ergens iets gelezen, gezien het gehanteerde ‘zo wordt gesteld’. Het is dan ook jammer dat er geen bron wordt vermeld.
Ja, Meidenbauer heeft gelijk als hij poneert dat er lang voor de Eerste Wereldoorlog al gebruik is gemaakt van chemische en biologische middelen tijdens de vele oorlogen en conflicten die de mensheid heeft uitgevochten. Rook van brandend materiaal kan sterke irritatie opwekken en wanneer materialen zoals het natuurlijk voorkomend zwavel worden verbrand levert dit het giftige zwaveldioxide. Dat was het gifgas waar het Nederlandse leger in de Eerste Wereldoorlog voor koos toen het op zoek was naar een chemisch wapen. Er zijn bronnen dat de Grieken al 400 jaar voor Christus zwavel verbranden. Dus 800 jaar voor de Chinezen. Er bestaan historische overzichten waarin al dit vermeend gebruik van chemische en biologische middelen netjes op een rijtje wordt gezet. Ook arseen bevattende rook wordt genoemd. Arseenoxide is een bekend gif, ook wel rattenkruid genoemd.
Sinds 1915 loopt de discussie of het gebruik van traangasgranaten in september 1914 door de Franse militairen nu het eerste gebruik van gifgas was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Feit blijft dat er op 22 april 1915 toen de Duitsers 150 ton chloor bij Ieper loslieten sprake was van een totaal nieuwe situatie. Er was voor het eerst een chemisch wapen ontwikkeld dat op grote schaal werd ingezet om een doorbraak in de loopgravenoorlog te bewerkstelligen. Niet zo maar wat rook of giftige damp tijdens een gevecht naar een tegenstander blazen, of een paar traangasgranaten gooien, maar 150 ton chloor verspreiden. Speciaal voor de gevechten in april 1915 op industriële wijze aangemaakt en verpakt in 6000 cilinders. Deze chemische oorlogvoering escaleerde zodanig dat er in 1918 miljoenen gifgasgranaten, o.a. gevuld met mosterdgas, werden afgevuurd door de strijdende partijen.
Hebben de Chinezen in de vierde eeuw al mosterdgas gebruikt? De stand van de Chinese wetenschap mag in de vierde eeuw hoger zijn geweest dan die in onze lage landen bij de zee, maar er waren geen chemici die konden synthetiseren. Mosterdgas is geen natuurlijk product en heeft ook niets te maken met de ingrediënten die in mosterdzaad zitten. Het is alleen mosterdgas genoemd omdat zijn ontdekker, de Britse chemicus Frederick Guthrie, rond 1850 van het product proefde en het als volgt omschreef: ‘Het heeft een doordringende maar niet onaangename geur, gelijkend op die van mosterdolie. Het smaakt ongeveer als knoflook.’ De Belgische en Franse benaming ‘Yperite’ voorkomt de associatie met het natuurlijke product mosterd.
De toxicologische werking van mosterdgas is uitgebreid onderzocht en het veroorzaakt geen bewusteloosheid in lage concentraties. Het heeft in lage concentraties effect op de ogen, met als resultaat tijdelijke blindheid. De meeste slachtoffers verloren niet blijvend ‘het licht in de ogen’. Een van de bekendste gevallen tijdens de Eerste Wereldoorlog was Adolf Hitler die volledig herstelde. In zijn medisch dossier uit 1936 wordt althans niets vermeld over problemen met de ogen.
Ik was ook net . User maakte de indruk persé het Duitse aandeel in de gifgasoorlog te bagatelliseren.quote:Op woensdag 9 mei 2012 00:32 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Op de man spelen doe je maar ergens buiten FOK! Hier graag een nette discussie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |