abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_109948676

De maan, of Luna.

Van Wikipedia:
quote:
De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is de op vier na grootste maan van ons zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.


quote:
De maancyclus heeft sinds mensenheugenis symbool gestaan voor de tijdmeting (mensura) en de schijngestalten werden verder geprojecteerd op alle grotere cyclussen in de natuur en zelfs op het ontstaan en vergaan van de hele kosmos. In de mythologie is zij daarom vaak geassocieerd met godinnen.


quote:
De Maan vertoont schijngestalten doordat gewoonlijk slechts een gedeelte van het van de Aarde af zichtbare maanoppervlak door de Zon wordt verlicht.


De vormen die de maan lijkt aan te nemen hebben geinspireerd tot het symbool van de Triade, of Triple Moon. Dit teken speelt onder andere bij de Wicca een belangrijke rol.

quote:
Symboliek
In de iconografie is een maansikkel het attribuut van de maagdelijke godin Diana en van de maangodin Luna.
Een maansikkel onder de voeten van Maria symboliseert kuisheid.[10]
De Maan staat vaak symbool voor het vrouwelijke. In Turkse volksverhalen echter is de Maan mannelijk, de padisjah (prins) van de feen, en de Zon is zijn vrouw.
De maan heeft blijkbaar ook een geur:
quote:
De geur van de Maan
De astronauten van de Apollo-maanlandingen (1969-1972) vertelden dat ook de Maan een specifieke geur afgeeft. Afgaande op de geur van het maanstof dat aan hun ruimtepakken bleef kleven, zou de Maan naar buskruit ruiken (dit maanstof kwam in aanraking met de zuurstof in de LEM en verspreidde aldus in de cabine een typische geur).
:o


Eclips van de maan

Wat de maan voor mij betekent? Ik ben niet het type van aanbidding, maar wel voor verwondering. Dat is waarom ik dit topic wilde aanmaken. Ik moet bekennen dat de maan op mij een lichamelijke invloed uitoefent. Aan de hand van mijn libido voel ik aan wanneer het (bijna) volle maan is. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het intrigeert me wel. Ik kan me voorstellen dat de legende van de weerwolf uit dat fenomeen is ontsproten, aangezien het iets dierlijks lijkt los te maken in een mens, of in ieder geval in deze jongeman. :9

Maar met de maan heb ik ook een hele bijzondere ervaring gehad:
quote:
Ooit was ik eens in een bos, midden in de nacht, afgeweken van het gebruikelijke pad, toen ik een idyllisch open stuk vond. Het was een grote cirkel van zo'n 25-30 meter in diameter, begroeid met alleen gras en kleine boompjes tot op ooghoogte. Er hing een lichte dauw boven het gras, dat leek te dansen in het maanlicht, en ook de lucht leek te bewegen op de verzoening van de wind en het licht. Daar wandelde ik toen naar het midden toe, waar ik languit ben gaan liggen, soms met ogen dicht, soms met ogen open. Voor wat een eeuwigheid leek te duren, en tegelijkertijd bij lange na niet lang genoeg, voelde ik me geheel vrij. En met alles. Verbonden.

Alhoewel dit gevoel, net als alle gevoelens en ervaringen, slechts tijdelijk was, is de herinnering tijdloos. En elke keer dat ik de volle maan 's nachts zie, mag ik opnieuw een stukje van dat gevoel herbeleven. Het is als een eeuwige klinkend dankwoord, als een echo in mijn herinnering, in ruil voor mijn verwondering.
Dat zijn mijn ervaringen met de maan, en wat de maan voor mij betekent.

Weet jij ook iets interessants te melden over de maan, of heb jij zelf ook een bijzondere spirituele ervaring gehad met de maan? Deel het hier!

[ Bericht 0% gewijzigd door Gray op 05-04-2012 18:35:19 ]
pi_109950776
Mooie OP ^O^

Doe ik een mooi verhaal over de maan door aboriginals:

Maan, Djabu en de dood.
Een aboriginal mythe over het ontstaan van de maan.

Aan het begin van de wereld kwamen er twee mannen van de Goulburneilanden en de zoutwaterkust. De een heette Maan. De ander werd Djabu genoemd, net als de kleine gestippelde boskat. Onderweg gaven zij namen aan sommige plekken en ze aten cassaveknollen, kangoeroes en kleine dieren. Bij Coopers Creek vingen ze een hoop vis en verderop vulden ze hun lange manden met ganzeneieren. Overal waar ze langskwamen, maakten ze de planten en het landschap. Toen ze naar het zuiden gingen, kwamen ze langs de rode-lelievijver. Ze trokken een voor een hun snorharen uit en plantten die naast het water. Meteen schoten er bamboestengels uit de grond, die we daar nu nog kunnen zien groeien. Bij Jimjim maakten ze een groot meer, waarin het rivierwater uitstroomt als in de zee. "Dit meer is heilig," zeiden ze. "Daarom mag niemand erin zwemmen, zijn netten erin uitzetten of een vishaak in het water leggen."

Vele dagen trokken Maan en Djabu door het zand van de woestijn. Tenslotte vonden ze op de rotsen een goede plek om hun kamp op te slaan. Er was ruimschoots voedsel voorhanden. Om de beurt gingen zij op jacht en naast hun kamp groeide een grote berg afgeknaagde kangoeroebotten. Bovendien waren ze rijk. Ze vlochten een hoop grote en kleine buideltassen, haarbanden en hoofdbanden, ze maakten boemerangs en stokjes met veren. Soms hielden zij een ceremonie en dan kwamen alle mensen dansen en zingen. Omdat ze zoveel hadden om te ruilen, dreven de twee mannen handel met deze bezoekers.

Maan en Djabu leefden een tijdje heel gelukkig op die plek. Toen kwam er een vreselijke ziekte in het land, die hen helemaal verzwakte. Van jagen kwam niets meer. Ze konden alleen nog eten wat er over was gebleven. Ze huilden samen en dachten aan hun familie.

"We gaan hier sterven, ver van huis," zeiden ze, "ver weg van onze moeders en vaders en grootouders. We hebben ze allemaal verlaten. En als we doodgaan, wie moet ze dat dan vertellen?"

Ze gooiden zoetgeurige bladeren op het vuur en probeerden zichzelf met de stoom van die bladeren beter te maken.

"Als we allebei doodgaan," zeiden ze tegen elkaar, "dan zal hier niemand meer komen wonen."

Djabu stierf eerst, maar Maan bleef in leven, want hij was een slimme man en hij had veel kracht. Hij probeerde Djabu weer tot leven te wekken, maar dat lukte hem niet. Dat was Djabu's eigen schuld, want hij geloofde Maan niet. Daarom kon Maan hem niet helpen en zijn macht niet gebruiken om Djabu weer tot leven te brengen. Hij lag daar maar en was behoorlijk dood.

Tenslotte werd Maan het zat om te blijven proberen om Djabu weer levend te maken. "Ok," zei hij, "als k doodga, zal mijn lichaam wel weer levend worden. Ik kom terug met een nieuw lichaam, want ik ben een slimme man."

Maar Djabu's lichaam was voor altijd dood. Alleen zijn geest bleef levend.

Wat Maan zei was waar. Nadat hij stierf, keken de mensen omhoog naar de lucht en zagen hem daar als herboren omhoogklimmen. Alle mannen en vrouwen en kinderen riepen zijn naam, blij hem te zien. "O," riepen ze uit, "daar heb je die slimme Maan! We zagen hoe hij doodging en nu is hij weer teruggekomen!"

We hadden allemaal hetzelfde kunnen doen als Maan. Als we sterven, kan ons lichaam na drie dagen opstaan. Maar Djabu heeft dat verhinderd, toen hij niet geloofde dat Maan de macht had om hem weer tot leven te wekken. Dus nu, als wij doodgaan, worden we gewoon begraven. Onze geest blijft leven, maar ons lichaam kan niet terugkomen. En dat komt allemaal door Djabu.

* * * EINDE * * *
  donderdag 5 april 2012 @ 21:11:45 #3
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109956903


In de tarot is de kaart "de maan" een afbeelding die betrekking heeft op soul searching. De Ster, die voor deze kaart komt is het bewustzijn wat zich opent (het licht ziet) en daarna volgt het pad naar je binnenste. Alsof je savonds in een vennetje door het stilstaande water, verlicht bij het heldere maanlicht, naar je eigen spiegelbeeld kijkt en je inzicht kan geven, iets borrelt er op in je en mag zich ineens tonen. Een gedachte, een oplossing, een idee, wat verborgen is kan zichtbaar worden..

In het deck van Rider waite:Zien we de wolf en de hond afgebeeld als de bewakers van ons onderbewustzijn, zij zijn met zn 2 aan het kibbelen, net als je gedachte in je hoofd die je er van weerhouden stil te wezen. Zij staan in de weg van het pad dat leidt naar zelfkennis.
Aan het einde zien we 2 torens staan, Rider wilde hiermee de laatste challenge van dualiteit aangeven. Ze staan op het gouden pad wat kan leiden naar de waarheid, om de waarheid te kennen zul je de puzzel van dualiteit moeten oplossen.
We zien de ultieme waarheid hier afgebeeld in de godsvonken die van de maan, van bovenaf, naar binnen mag komen. Inzichten kunnen worden gegeven.
We zien hier een kreeft een waterdier uit het water komen. Gevoelsleven wordt afgebeeld door water in dit deck, de maan geeft daar verlichting op, en de kreeft staat voor schommelingen, cyclussen. Zo ook heeft de maan invloed op het water, denk aan de getijde, er kan een shift plaats vinden in gevoelsleven als deze kaart op tafel komt.
Dingen kunnen niet echt lijken, vervormd, onduidelijk, als een droomwereld, als een illusie.

Mooie OP O+
The truth was in here.
pi_109958181
Bedankt voor jullie toevoegingen. O+

Dat van die tarotkaarten wist ik niet, bizar hoe goed dat aansluit op mijn anekdotes! :o :o :o
pi_109959336
Zicht vanuit de maanlander van Apollo 16 vlak nadat deze als 5e bemande vlucht op de maan is geland.Twaalf mensen (allen Amerikanen) hebben tot nu toe op de maan gelopen:

Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11)
Pete Conrad en Alan Bean (Apollo 12)
Al Shepard en Ed Mitchell (Apollo 14)
Dave Scott en Jim Irwin (Apollo 15)
John Young en Charly Duke (Apollo 16)
Gene Cernan en Jack Schmitt (Apollo 17)
  donderdag 5 april 2012 @ 21:49:21 #6
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109959353
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 21:30 schreef Gray het volgende:
Bedankt voor jullie toevoegingen. O+

Dat van die tarotkaarten wist ik niet, bizar hoe goed dat aansluit op mijn anekdotes! :o :o :o
Dat deed mij juist denken aan de tarot. Dat is de ervaring goed beschreven. ;)
The truth was in here.
pi_109961603
quote:
99s.gif Op donderdag 5 april 2012 21:49 schreef Nieuwschierig het volgende:
Zicht vanuit de maanlander van Apollo 16 vlak nadat deze als 5e bemande vlucht op de maan is geland.

[ afbeelding ]

Twaalf mensen (allen Amerikanen) hebben tot nu toe op de maan gelopen:

Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11)
Pete Conrad en Alan Bean (Apollo 12)
Al Shepard en Ed Mitchell (Apollo 14)
Dave Scott en Jim Irwin (Apollo 15)
John Young en Charly Duke (Apollo 16)
Gene Cernan en Jack Schmitt (Apollo 17)
En nog mensen van Apollo 18! :o
pi_109962046
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 22:29 schreef DutchSpike het volgende:

[..]

En nog mensen van Apollo 18! :o
:')
pi_109963063
quote:
99s.gif Op donderdag 5 april 2012 22:37 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

:')
:D
pi_109963516
quote:
"Lunatic" is an informal term referring to people who are considered mentally ill, dangerous, foolish or unpredictable; conditions once called lunacy. The term may be considered insulting in serious contexts, though is sometimes used in friendly jest. The word derives from lunaticus meaning "of the moon" or "moonstruck".

Lunar hypothesis
Philosophers such as Aristotle and Pliny the Elder argued that the full Moon induced insanity in susceptible individuals, believing that the brain, which is mostly water, must be affected by the Moon and its power over the tides, but the Moon's gravity is too slight to affect any single person.[1] Even today, people insist that admissions to psychiatric hospitals, traffic accidents, homicides or suicides increase during a full Moon, although there is no scientific evidence to support such claims.[1]
In a 1999 Journal of Affective Disorders article, a hypothesis was suggested that the phase of the moon may in the past have had an effect on individuals with bipolar disorder by providing light during nights which would otherwise have been dark, and affecting susceptible individuals through the well-known route of sleep deprivation.[2] With the introduction of electric light, this effect would have gone away, as light would be available every night, explaining the negative results of modern studies. The authors suggested ways in which this hypothesis might be tested.
  Moderator donderdag 5 april 2012 @ 23:16:52 #11
249559 crew  Lavenderr
  donderdag 5 april 2012 @ 23:25:38 #12
241970 R0N1N
Live free or die trying
pi_109964525
The truth may be out there, but the lies are in your head.
  vrijdag 6 april 2012 @ 00:11:25 #13
144926 Outpost76
Possie is goed
pi_109966299
Cost 2 Cost :


Ik zeg niet dat het waar is maar ze geven imo genoeg redenen waarom het zo zou kunnen zijn en dus ook een kans op discussie. :Y
zondag 24 juli 2011 18:23 schreef charmed_angel het volgende:
Outpost je bent een held _O_
pi_109967525
quote:
6s.gif Op vrijdag 6 april 2012 00:11 schreef Outpost76 het volgende:
Cost 2 Cost :


Ik zeg niet dat het waar is maar ze geven imo genoeg redenen waarom het zo zou kunnen zijn en dus ook een kans op discussie. :Y
Is in BNW meermaals aandacht aan besteed. Werden wel redelijk felle discussies vanwege de bijkomende ridiculisering. Wat niet heel onverwacht is, maar wel jammer.

Heb je misschien nog een bijzondere ervaring te delen ivm de maan? :)
  vrijdag 6 april 2012 @ 10:24:02 #15
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109973556
Morgenavond volle maan

The truth was in here.
pi_109986410
Hej Bastard, daar dacht ik dus net aan.. het zal dan wel binnenkort volle maan zijn.. en kijk :)

Leuk topic, zon en maan inspireren me zowel op gevoels- als verstandniveau :)
ga nog eens verder hierover mijmeren ;)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  vrijdag 6 april 2012 @ 17:18:15 #17
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109989244
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 15:57 schreef Boswachtertje het volgende:
Hej Bastard, daar dacht ik dus net aan.. het zal dan wel binnenkort volle maan zijn.. en kijk :)

Leuk topic, zon en maan inspireren me zowel op gevoels- als verstandniveau :)
ga nog eens verder hierover mijmeren ;)
Gray zit in zijn maandelijkse periode zou je kunnen zeggen, want juist nu.. ;)

Open een zon topic ^O^ er is ook een "de zon" kaart in de tarot. Die komt na de maan, de invloeden trekken aan ons.
The truth was in here.
  Moderator vrijdag 6 april 2012 @ 18:45:10 #18
249559 crew  Lavenderr
pi_109992228
THE SADNESS OF THE MOON by Charles Baudelaire

The moon more indolently dreams to-night
Than a fair woman on her couch at rest,
Caressing, with a hand distraught and light,
Before she sleeps, the contour of her breast.

Upon her silken avalanche of down,
Dying she breathes a long and swooning sigh;
And watches the white visions past her flown,
Which rise like blossoms to the azure sky.

And when, at times, wrapped in her languor deep,
Earthward she lets a furtive tear-drop flow,
Some pious poet, enemy of sleep,

Takes in his hollow hand the tear of snow
Whence gleams of iris and of opal start,
And hides it from the Sun, deep in his heart.
  Moderator vrijdag 6 april 2012 @ 18:58:04 #19
249559 crew  Lavenderr
pi_109992632
En Tolkien hoort hier natuurlijk ook :)

The man in the Moon Came Down Too Soon
by J. R. R. Tolkien

There is an inn, a merry old inn
beneath an old grey hill,
And there they brew a beer so brown
That the Man in the Moon himself came down
one night to drink his fill.

The ostler has a tipsy cat
that plays a five-stringed fiddle;
And up and down he saws his bow
Now squeaking high, now purring low,
now sawing in the middle.

The landlord keeps a little dog
that is mighty fond of jokes;
When there's good cheer among the guests,
He cocks an ear at all the jests
and laughs until he chokes.

They also keep a hornd cow
as proud as any queen;
But music turns her head like ale,
And makes her wave her tufted tail
and dance upon the green.

And O! the rows of silver dishes
and the store of silver spoons!
For Sunday there's a special pair,
And these they polish up with care
on Saturday afternoons.

The Man in the Moon was drinking deep,
and the cat began to wail;
A dish and a spoon on the table danced,
The cow in the garden madly pranced
and the little dog chased his tail.

The Man in the Moon took another mug,
and then rolled beneath his chair;
And there he dozed and dreamed of ale,
Till in the sky the stars were pale,
and dawn was in the air.

Then the ostler said to his tipsy cat:
'The white horses of the Moon,
They neigh and champ their silver bits;
But their master's been and drowned his wits,
and the Sun'll be rising soon!'

So the cat on the fiddle played hey-diddle-diddle,
a jig that would wake the dead:
He squeaked and sawed and quickened the tune,
While the landlord shook the Man in the Moon:
'It's after three!' he said.

They rolled the Man slowly up the hill
and bundled him into the Moon,
While his horses galloped up in rear,
And the cow came capering like a deer,
and a dish ran up with the spoon.

Now quicker the fiddle went deedle-dum-diddle;
the dog began to roar,
The cow and the horses stood on their heads;
The guests all bounded from their beds
and danced upon the floor.

With a ping and a pang the fiddle-strings broke!
the cow jumped over the Moon,
And the little dog laughed to see such fun,
And the Saturday dish went off at a run
with the silver Sunday spoon.

The round Moon rolled behind the hill,
as the Sun raised up her head.
She* hardly believed her fiery eyes;
For though it was day, to her surprise
they all went back to bed!
  vrijdag 6 april 2012 @ 18:58:39 #20
241970 R0N1N
Live free or die trying
pi_109992650
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 17:18 schreef Bastard het volgende:
Gray zit in zijn maandelijkse periode zou je kunnen zeggen, want juist nu.. ;)

Open een zon topic ^O^ er is ook een "de zon" kaart in de tarot. Die komt na de maan, de invloeden trekken aan ons.
is er al: De Zon ... Vriend of Vijand ?
The truth may be out there, but the lies are in your head.
  vrijdag 6 april 2012 @ 19:05:36 #21
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109992884
quote:
12s.gif Op vrijdag 6 april 2012 18:58 schreef R0N1N het volgende:

[..]

is er al: De Zon ... Vriend of Vijand ?
Mjaaa. net andere insteek volgens mij :P
The truth was in here.
pi_110031388
Oh post ik net te laat hier! Het was gisteren volle maan :P

http://www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html
pi_110031948
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 17:18 schreef Bastard het volgende:

[..]

Gray zit in zijn maandelijkse periode zou je kunnen zeggen, want juist nu.. ;)
Je hebt me door! :D

quote:
Open een zon topic ^O^ er is ook een "de zon" kaart in de tarot. Die komt na de maan, de invloeden trekken aan ons.
Is wel gaaf, al bestaat die blijkbaar al. Geef het een reboot! :)

Aan Lavenderr: mooie gedichten! ^O^

[ Bericht 100% gewijzigd door Gray op 07-04-2012 19:15:04 ]
  KLB - Allround beste user weer! 2019 zondag 8 april 2012 @ 17:26:34 #24
112333 vogeltjesdans
black by popular demand
pi_110062893
quote:
99s.gif Op donderdag 5 april 2012 21:49 schreef Nieuwschierig het volgende:
Zicht vanuit de maanlander van Apollo 16 vlak nadat deze als 5e bemande vlucht op de maan is geland.

[ afbeelding ]

Twaalf mensen (allen Amerikanen) hebben tot nu toe op de maan gelopen:

Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11)
Pete Conrad en Alan Bean (Apollo 12)
Al Shepard en Ed Mitchell (Apollo 14)
Dave Scott en Jim Irwin (Apollo 15)
John Young en Charly Duke (Apollo 16)
Gene Cernan en Jack Schmitt (Apollo 17)
Niet waar, Belgie heeft ook een man op de maan gezet :{w

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Op vrijdag 9 februari 2018 schreef Oscar.[/b]
goed topic weer vogeltjesdans
  zondag 8 april 2012 @ 17:33:01 #25
64743 huupia
debunk the debunkers !
pi_110063075
de maan zorgt voor onze seizoenen en ook eb en vloed ... wat ikook wel opmerkelijk vind is dat de maancyclus gelijk is aan de cyclus van de vrouw .

en dan is er natuurlijk nog de theorie dat de maan niet natuurlijk is maar kunstmatig en ...... hol
zo zou de maan nog uren hebben nagetrild na inslag van een maanlander .
  zondag 8 april 2012 @ 21:24:29 #26
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_110072802
quote:
0s.gif Op zondag 8 april 2012 17:33 schreef huupia het volgende:
de maan zorgt voor onze seizoenen en ook eb en vloed ... wat ikook wel opmerkelijk vind is dat de maancyclus gelijk is aan de cyclus van de vrouw .

en dan is er natuurlijk nog de theorie dat de maan niet natuurlijk is maar kunstmatig en ...... hol
zo zou de maan nog uren hebben nagetrild na inslag van een maanlander .
Dat heeft ie ook. De stijgtrappen van de zes Apollo-maanlanders heeft de NASA op de maan laten inslaan om via seismische golven het inwendige van de maan te kunnen analyseren.
Wat niet wil zeggen dat de maan hol is maar wel dat er gevoelige apparatuur gebruikt werd.
  maandag 9 april 2012 @ 15:09:32 #27
115996 francorex
Earth stationary not spinning
pi_110096272
Moon risingPrachtige kijk op de maan
pi_110590646
Leuk topic!

Een paar leuke aanvullingen:
Ik wil hierbij aanhaken bij wat Bastard geschreven heeft. De maan staat inderdaad voor de vrouw, en voor dualiteit. Op De Hogepriesteres in Rider-Waite zie je Isis, de maangodin. Achter haar staan twee pilaren. Een zwarte en een witte. Op de pilaren staan de letters staan J en B. Deze staan voor Jachin en Boaz. Deze twee (bronzen) pilaren stonden naast de ingang van de Tempel van Salomo, ook wel bekend als Solomo. Het aspect van dualiteit is overduidelijk hier. Op de kaart treffen we twee maansikkels aan.De rol van de maangodin of Isis is niet onbelangrijk. Bekend is natuurlijk de mythe van Osiris en Horus. Horus sterft, Isis lapt hem op en hij wordt wedergeboren als Osiris. Dit zonder genitalin. Horus was de stoffelijke mens, in de materie. Hij reist door de materie en wordt wedergeboren, niet in de stof, maar in de geest, hij is verlicht. Er zijn 1001 mythen en verhalen die hier op connoteren. Wat is het doel van de mystieke tradities in het verleden? Sterven voordat je sterft, zoals Horus. Het verhaal van Jezus en zijn wederopstanding dat gevierd wordt met Pasen is niets minder dan dat. Het modernste voorbeeld hiervan is in de speelfilm The Matrix. Aan het einde van de film sterft neo (neo = neofiet, iemand die ingewijd wordt) in de matrix: de materie. Pas wanneer hij hier sterft is hij De Ene.

Een andere oud-Egyptische godin was Ma'at. Zij was een oergodin. Wat voor soort oergodin was zij? Een maangodin. Hoe komen wij aan het woord moeder? Dankzij madre, en waar komt deze vandaan? Van het woord maan. Hoe komen wij aan het woord materie? Juist, van het woord maan. Hetzelfde geldt voor mathematica, etc. Grappig is ook, dat het woord voor materie, en het woord voor "er toe doen" hetzelfde zijn, namelijk: matter. De etymologie hierachter is reuze interessant.

De maan symboliseert dus de materie en de dualiteit. Het Latijnse woord voor zon is sol. De zon is overdag het enige hemellichaam dat met het blote oog gade te slaan is. Sol: een. De maan is nooit alleen te zien aan de hemel, zij wordt altijd vergezeld door andere hemellichamen: de sterren. De overige sterren zijn uiteraard ook zonnen. Sterker nog, wij zien de maan niet, wat wij zien, is het licht van de zon die weerkaatst wordt op de maan, zonder de zon zouden we haar niet zien. We zien haar dus enkel dankzij de zon. Dualiteit. Grappig is ook dat de maan bedekt is met stof: materie.

Interessant is ook dat de ingang van een vrijmetselaarstempel altijd gericht is richting het oosten, want... daar komt de zon op. Men betreedt de wereld van de geest en laat de maatschappij (de materie, de maan) achter zich. Ook hier treft men de twee pilaren uit de eerste alinea aan. Boven de ingang prijkt de leus: "Ken u zelve." Kennen we echt onszelf, dan bereiken we de ver-licht-ing en zijn we niet gebonden aan de materie. Als je een etymologisch woordenboek raadpleegt, dan kom je erachter dat het woord lichaam letterlijk "vleselijk omhulsel" betekent.

Tot slot een mooi gedicht van de wijlen Nederlandse poet en classicus P.C. Boutens:

quote:
De maan is al boven de seringen

De maan is al boven de seringen;
De stralen hellen de kruinen langs...
De nachtegaal houdt zich stil van zingen
Tot de hof verlucht staat van haar glans.

Tot de donkere tuin als een ijle beker
Tintelt vol licht, dofgouden wijn,
En als slaapwandelaars onzeker
De rozen ontwaken in den schijn...

Ik weet niet wat ik meer moet vreezen,
De nachtegaal met haar luide klacht,
Of de stille maan die droomt volrezen
Over de witte rozenpracht...

Laat doof en blind mij - ik kan niet dragen
Den telkens valschen dageraad...
Wanneer zal eindlijk mijn zon wer dagen,
Die alle schemerschoon verslaat?
pi_110905875
Ik slaap minder goed als het volle maan is. En niet om het licht want heb een verduister gordijn en mn slaapkamer is pikdonker.
Altijd een soort onrustig gevoel als het volle maan is, misschien heeft t ermee te maken dat we voor 80% uit water bestaan.
Maan regelt ook eb en vloed dus heeft invloed op water.
Vind de maan erg mooi het heeft iets mystieks.
pi_110908414
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2012 19:27 schreef mousy31 het volgende:
Ik slaap minder goed als het volle maan is. En niet om het licht want heb een verduister gordijn en mn slaapkamer is pikdonker.
Altijd een soort onrustig gevoel als het volle maan is, misschien heeft t ermee te maken dat we voor 80% uit water bestaan.
Maan regelt ook eb en vloed dus heeft invloed op water.
Vind de maan erg mooi het heeft iets mystieks.
De maan kan zo ontzettend helder zijn. Ik vraag me wel eens af hoe licht het hier zou moeten zijn als er geen atmosfeer was..
Ik had vroeger vaak dat ik n nacht voor volle maan minder goed sliep. Tegenwoordig heb ik dat niet meer.
  zaterdag 28 april 2012 @ 22:50:46 #31
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_110913688
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2012 19:27 schreef mousy31 het volgende:
Ik slaap minder goed als het volle maan is. En niet om het licht want heb een verduister gordijn en mn slaapkamer is pikdonker.
Altijd een soort onrustig gevoel als het volle maan is, misschien heeft t ermee te maken dat we voor 80% uit water bestaan.
Maan regelt ook eb en vloed dus heeft invloed op water.
Vind de maan erg mooi het heeft iets mystieks.
De aantrekkingskracht van de maan heeft geen zier met water te maken maar met alle massa.Vast, vloeistof of gas.
En of de maan nieuw of vol is is ook totaal irrelevant voor haar aanwezigheid want het is slecht een schijngestalte die veroorzaakt wordt door de stand van aarde zon en maan.
pi_110914155
quote:
13s.gif Op zaterdag 28 april 2012 22:50 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

De aantrekkingskracht van de maan heeft geen zier met water te maken maar met alle massa.Vast, vloeistof of gas.
En of de maan nieuw of vol is is ook totaal irrelevant voor haar aanwezigheid want het is slecht een schijngestalte die veroorzaakt wordt door de stand van aarde zon en maan.
Nooit gehoord dat de getijden door de maan worden veroorzaakt? De schijngestalte van de maan zegt uiteraard wel iets over de positie van de maan tov de aarde en de zon.
  zondag 29 april 2012 @ 20:34:41 #33
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_110942948
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 april 2012 23:05 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:

[..]

Nooit gehoord dat de getijden door de maan worden veroorzaakt? De schijngestalte van de maan zegt uiteraard wel iets over de positie van de maan tov de aarde en de zon.
Natuurlijk worden de getijden door de maan (en de zon) veroorzaakt. Maar de maan trekt net zo hard aan het land, de mensen, de dieren en de bloemen.
Er is geen speciaal verband tussen de maan en het water.
pi_110943445
quote:
99s.gif Op zondag 29 april 2012 20:34 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Natuurlijk worden de getijden door de maan (en de zon) veroorzaakt. Maar de maan trekt net zo hard aan het land, de mensen, de dieren en de bloemen.
Er is geen speciaal verband tussen de maan en het water.
Natuurlijk, maar het zou toch kunnen dat het bloed eerder naar je hoofd stijgt met volle maan? Tenslotte heb je dan ook springtij..terwijl het land gewoon op zijn plaats blifjt.
Als het waar is, kun je met volle maan en nieuwe maan goedkoper dronken worden. Zolang je rechtop blijft staan, althans.
Zonder gekheid: ik kan me best voorstellen dat de aantrekkingskracht van de maan invloed heeft op onze fysiologie.
BD boeren oogsten ook bij bepaalde maanstanden. Dus ook zij veronderstellen een zekere invloed op hun gewassen.
  zondag 29 april 2012 @ 21:26:00 #35
94782 Nieuwschierig
Pro bikini-lijn
pi_110945144
quote:
0s.gif Op zondag 29 april 2012 20:46 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:

[..]

Natuurlijk, maar het zou toch kunnen dat het bloed eerder naar je hoofd stijgt met volle maan? Tenslotte heb je dan ook springtij..terwijl het land gewoon op zijn plaats blifjt.
Als het waar is, kun je met volle maan en nieuwe maan goedkoper dronken worden. Zolang je rechtop blijft staan, althans.
Zonder gekheid: ik kan me best voorstellen dat de aantrekkingskracht van de maan invloed heeft op onze fysiologie.
BD boeren oogsten ook bij bepaalde maanstanden. Dus ook zij veronderstellen een zekere invloed op hun gewassen.
Dat is waar, alleen vraag ik me af wat er nu wetenschappelijk te verklaren is.

Zo wordt aangenomen dat het in de winter met volle maan 's nachts harder vriest dan bij andere maanstanden. Maar is dat bewezen en hoe is dat dan te verklaren. Het vriest harder als het windstil en onbewolkt is maar hoe kan de maan dat bevorderen?

Dan is er de menstruatiecyclus van de vrouw, die gekoppeld lijkt aan de maancyclus. Welke wetenschappelijke verklaringen zijn daar voor?
pi_110945520
quote:
99s.gif Op zondag 29 april 2012 21:26 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Dat is waar, alleen vraag ik me af wat er nu wetenschappelijk te verklaren is.

Zo wordt aangenomen dat het in de winter met volle maan 's nachts harder vriest dan bij andere maanstanden. Maar is dat bewezen en hoe is dat dan te verklaren. Het vriest harder als het windstil en onbewolkt is maar hoe kan de maan dat bevorderen?

Dan is er de menstruatiecyclus van de vrouw, die gekoppeld lijkt aan de maancyclus. Welke wetenschappelijke verklaringen zijn daar voor?
Er zijn wel verklaringen en veronderstellingen.. maar hoe wetenschappelijk die zijn zou ik werkelijk niet weten..
  zondag 29 april 2012 @ 21:54:32 #37
8372 Bastard
Persona non grata
pi_110946621
quote:
7s.gif Op zaterdag 21 april 2012 13:09 schreef Biekuh het volgende:
Leuk topic!

Een paar leuke aanvullingen:

Zeker! Ik ga ook nog eens goed rondneuzen voor wat verborgen maansymboliek. ;)
The truth was in here.
pi_111234160
Zo hej!! :D

Gisteren was de supermaan en hoewel ik em niet heb gezien, heb ik em zeker gevoeld hahaha

De tering man.. ging echt diep :) Ik was in Zwolle bij het bevrijdingsfestival en het was echt supervet. Ik was redelijk brak toen we er heen reden en na het eerste optreden dacht ik dat het slecht zou gaan. Maar even gelopen en toen ging het wel weer. Optreden gezien van Stephany June en een heel gaaf intiem concert bij Liloe. Beetje gedronken en ik werd al aardig tipsy (heerlijk woord :+). Toen een paar hijsjes van een hasjjoint en ik was off into space lol

Ik had voor het eerst oordopjes bij me en met de high gaf dat een heel aangenaam en vervreemdend effect. Op een gegeven moment zei ik wat tegen een vriendin en toen ik het zei dacht ik dat het misschien verkeerd kon overkomen. Maar ze reageerde eigenlijk heel anders dan verwacht en toen besefte ik me dat mensen altijd alleen maar bezig zijn met hun eigen gedachten en dat de ander nooit kan worden benvloedt, omdat de ander ook alleen maar bezig is met zijn of haar eigen gedachten.

Dus toen liet ik mijn gedachten los en merkte ik dat de anderen opeens niet meer los stonden van mij. Ik maakte in plaats daarvan opeens deel uit van hun wereld. De wereld omgekeerd dus. En toen besefte ik mij, dat dit is wat loslaten betekent. Niet meer bezig zijn met je eigen gedachten, maar gewoon ervaren wat de anderen ervaren en ondertussen gewoon je eigen ding kunnen blijven doen. Volkomen vrij en volkomen los van elke gedachte. En volledig gegrond in de wereld. Heel apart en bijzonder om te ervaren dat de Ander niets anders is dan de wereld (om ons heen). We hebben een relatie met de anderen door de Ander. Daar heeft Emmanuel Levinas ook al over geschreven.

Het bijzondere is dat ik op facebook ook wat contacten heb die een film hebben gemaakt, genaamd The Collective Evolution. Een aantal mensen plaatsen onafhankelijk van elkaar eigenlijk precies hetzelfde als wat ik hier boven heb beschreven. Alsof de maan hier wat mee te maken heeft, verhult achter de wolken ;)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_111247897
Oh ik heb de supermaan niet gezien,. Heb wel leuke bands gezien enzo. Ik was het ook een beetje vergeten.. :@
Als ik me niet vergis was het hier ook bewolkt.
Jeetje, wat een ervaring om mee te maken tijdens zo'n supermaan op bevrijdingsdag, zeg. :D

Ik heb vrijdag trouwens wel even staan kijken naar de bijna volle maan. Die was ook zeer indrukwekkend.
pi_111271943
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2012 14:32 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
Oh ik heb de supermaan niet gezien,. Heb wel leuke bands gezien enzo. Ik was het ook een beetje vergeten.. :@
Als ik me niet vergis was het hier ook bewolkt.
Jeetje, wat een ervaring om mee te maken tijdens zo'n supermaan op bevrijdingsdag, zeg. :D

Ik heb vrijdag trouwens wel even staan kijken naar de bijna volle maan. Die was ook zeer indrukwekkend.
hehe the story continues to deepen itself :)

zoals ik ooit al voor een stuk schreef (zie pm ;)): You are a soul, remember? :D
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_111274523
quote:
0s.gif Op maandag 7 mei 2012 23:25 schreef Boswachtertje het volgende:
hehe the story continues to deepen itself :)

zoals ik ooit al voor een stuk schreef (zie pm ;)): You are a soul, remember? :D
Euh.. zoals ik hier net even terug al schreef: The story continues

Dit deel ik graag met jullie ;)

quote:
0s.gif Op woensdag 3 mei 2006 17:58 schreef Boswachtertje het volgende:
Geloven is voor zoeken naar een bepaalde waarheid. Je gelooft ergens in, omdat je het sterk intuitieve gevoel hebt, dat je de ervaring die leidt tot kennis ooit zal meemaken (van het volgende moment tot aan het einde van je leven, de tijdspan is verder niet van belang). Wanneer je eenmaal iets hebt ervaren is het geen geloven meer, maar dan wordt het een onderdeel van jouw ervaring en dus onderdeel van jouw kennis.

Mensen die dus geloven in god, denken dat ze ooit dat ze het principe en de werking van God kunnen ervaren. Velen plaatsen dit na de dood, dus wie weet is er een leven na de dood. Misschien is het leven wel een herhaling van dit leven, misschien bestaat reincarnatie. Maar dat zijn dingen waar ik wel eens over nadenk, ik geloof er niet in. Ik geloof in mijn weg, dat ik alles moet ontdekken en dat alle gesprekken, interacties, gebaren en momenten samen mijn les vormen. En die les houdt voor mij in dat ik mijn leven begrijp en actief en bewust ervaar..
En nu zes jaar later kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat wat ik toen schreef, waarheid is geworden. Zo veel meer inzicht, dat ik veel rustiger ben geworden, een stuk bescheidener en meer naar de achtergrond getreden. Maar tegelijkertijd een stuk volwassener, onafhankelijker en sterker in mijn overtuiging. Maar het geloof is hetzelfde gebleven. Ik heb altijd geloofd dat de antwoorden er op elk moment al zijn, als je maar goed genoeg om je heen kijkt. En daarin ben ik zeker dat het leven ons begeleidt en leidt naar nieuwe onbekende paden. Het vertrouwen dat ik hierbij heb mogen opbouwen komt meestal niet zo naar voren in het dagelijkse leven. Ik voel me nog steeds onzeker en heb het vaak het gevoel dat mensen naar mij kijken en in de liefde ben ik zo kieskeurig dat ik al weer eeuwen vrijgezel ben lol.

Maar ik ben tevreden. Ik kan mensen helpen. En dat is waar ik hier voor ben gekomen. Dus wat dat betreft heeft het geloof mij tot mezelf gebracht. En vandaar uit kan ik weer proberen andere mensen te helpen.

Toch wacht ik ook nog toch op iets. Het moment dat ik iemand aankijk en dat ik dan weet, dat de ander ziet wat ik zie. Dat ene moment van (h)erkenning zal deze cirkel sluiten :)

Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  woensdag 9 mei 2012 @ 23:24:49 #42
33350 Janena
Dread mama
pi_111359612
Scared of the moon....

Ik weet dat ik in mijn eigen wereld leef.
Dat geeft niet.
Ze kennen me daar.
pi_111384584
Blijkbaar was er onlangs een supermaan te zien:
http://www.zie.nl/video/o(...)n-Japan/m1fzbvsf6utz

Alleen bleek het in Nederland te bewolkt. ;(
pi_111794031
mooi hoor. ik hou ook van de Maan
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_111873674
Deze bekroonde documentaire over de eerste maanlanding mag in dit topic niet ontbreken:

pi_112385596
Het is weer volle maan! *O*

Odes aan vandaag:pi_112386164
Ha tof! Ik zag van de week al dat ie groter werd, maar wist niet dat het vanavond volle maan is.. nou nog ff de regen weg zien te krijgen dan haha
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_112386480
quote:
0s.gif Op zondag 3 juni 2012 16:26 schreef Boswachtertje het volgende:
Ha tof! Ik zag van de week al dat ie groter werd, maar wist niet dat het vanavond volle maan is.. nou nog ff de regen weg zien te krijgen dan haha
http://www.kalender-365.nl/maan/actuele-maanstand.html

99% zichtbaar en groeiende. :)
pi_112386661
Prachtig plaatje O+

Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  Moderator zondag 3 juni 2012 @ 16:40:16 #50
249559 crew  Lavenderr
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')