abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_109948676
registreer om deze reclame te verbergen
Full_moon.jpeg
De maan, of Luna.

Van Wikipedia:
quote:
De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is de op vier na grootste maan van ons zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.
Earth_moon_size_comparison.jpg

quote:
De maancyclus heeft sinds mensenheugenis symbool gestaan voor de tijdmeting (mensura) en de schijngestalten werden verder geprojecteerd op alle grotere cyclussen in de natuur en zelfs op het ontstaan en vergaan van de hele kosmos. In de mythologie is zij daarom vaak geassocieerd met godinnen.
josephine_wall_goddesses_moon%20goddess.jpg

quote:
De Maan vertoont schijngestalten doordat gewoonlijk slechts een gedeelte van het van de Aarde af zichtbare maanoppervlak door de Zon wordt verlicht.
1024px-Moon_phases_00.jpg

De vormen die de maan lijkt aan te nemen hebben geinspireerd tot het symbool van de Triade, of Triple Moon. Dit teken speelt onder andere bij de Wicca een belangrijke rol.
Triple_Moon_Goddess_Necklace_by_MoonLitCreations.jpg
quote:
Symboliek
In de iconografie is een maansikkel het attribuut van de maagdelijke godin Diana en van de maangodin Luna.
Een maansikkel onder de voeten van Maria symboliseert kuisheid.[10]
De Maan staat vaak symbool voor het vrouwelijke. In Turkse volksverhalen echter is de Maan mannelijk, de padisjah (prins) van de feen, en de Zon is zijn vrouw.
De maan heeft blijkbaar ook een geur:
quote:
De geur van de Maan
De astronauten van de Apollo-maanlandingen (1969-1972) vertelden dat ook de Maan een specifieke geur afgeeft. Afgaande op de geur van het maanstof dat aan hun ruimtepakken bleef kleven, zou de Maan naar buskruit ruiken (dit maanstof kwam in aanraking met de zuurstof in de LEM en verspreidde aldus in de cabine een typische geur).
:o

moon_eclipse-newsramp-com.jpg
Eclips van de maan

Wat de maan voor mij betekent? Ik ben niet het type van aanbidding, maar wel voor verwondering. Dat is waarom ik dit topic wilde aanmaken. Ik moet bekennen dat de maan op mij een lichamelijke invloed uitoefent. Aan de hand van mijn libido voel ik aan wanneer het (bijna) volle maan is. Hoe dat precies werkt weet ik niet, maar het intrigeert me wel. Ik kan me voorstellen dat de legende van de weerwolf uit dat fenomeen is ontsproten, aangezien het iets dierlijks lijkt los te maken in een mens, of in ieder geval in deze jongeman. :9

Maar met de maan heb ik ook een hele bijzondere ervaring gehad:
quote:
Ooit was ik eens in een bos, midden in de nacht, afgeweken van het gebruikelijke pad, toen ik een idyllisch open stuk vond. Het was een grote cirkel van zo'n 25-30 meter in diameter, begroeid met alleen gras en kleine boompjes tot op ooghoogte. Er hing een lichte dauw boven het gras, dat leek te dansen in het maanlicht, en ook de lucht leek te bewegen op de verzoening van de wind en het licht. Daar wandelde ik toen naar het midden toe, waar ik languit ben gaan liggen, soms met ogen dicht, soms met ogen open. Voor wat een eeuwigheid leek te duren, en tegelijkertijd bij lange na niet lang genoeg, voelde ik me geheel vrij. En met alles. Verbonden.

Alhoewel dit gevoel, net als alle gevoelens en ervaringen, slechts tijdelijk was, is de herinnering tijdloos. En elke keer dat ik de volle maan 's nachts zie, mag ik opnieuw een stukje van dat gevoel herbeleven. Het is als een eeuwige klinkend dankwoord, als een echo in mijn herinnering, in ruil voor mijn verwondering.
Dat zijn mijn ervaringen met de maan, en wat de maan voor mij betekent.

Weet jij ook iets interessants te melden over de maan, of heb jij zelf ook een bijzondere spirituele ervaring gehad met de maan? Deel het hier!

[ Bericht 0% gewijzigd door Gray op 05-04-2012 18:35:19 ]
pi_109950776
Mooie OP ^O^

Doe ik een mooi verhaal over de maan door aboriginals:

Maan, Djabu en de dood.
Een aboriginal mythe over het ontstaan van de maan.

Aan het begin van de wereld kwamen er twee mannen van de Goulburneilanden en de zoutwaterkust. De een heette Maan. De ander werd Djabu genoemd, net als de kleine gestippelde boskat. Onderweg gaven zij namen aan sommige plekken en ze aten cassaveknollen, kangoeroes en kleine dieren. Bij Coopers Creek vingen ze een hoop vis en verderop vulden ze hun lange manden met ganzeneieren. Overal waar ze langskwamen, maakten ze de planten en het landschap. Toen ze naar het zuiden gingen, kwamen ze langs de rode-lelievijver. Ze trokken een voor een hun snorharen uit en plantten die naast het water. Meteen schoten er bamboestengels uit de grond, die we daar nu nog kunnen zien groeien. Bij Jimjim maakten ze een groot meer, waarin het rivierwater uitstroomt als in de zee. "Dit meer is heilig," zeiden ze. "Daarom mag niemand erin zwemmen, zijn netten erin uitzetten of een vishaak in het water leggen."

Vele dagen trokken Maan en Djabu door het zand van de woestijn. Tenslotte vonden ze op de rotsen een goede plek om hun kamp op te slaan. Er was ruimschoots voedsel voorhanden. Om de beurt gingen zij op jacht en naast hun kamp groeide een grote berg afgeknaagde kangoeroebotten. Bovendien waren ze rijk. Ze vlochten een hoop grote en kleine buideltassen, haarbanden en hoofdbanden, ze maakten boemerangs en stokjes met veren. Soms hielden zij een ceremonie en dan kwamen alle mensen dansen en zingen. Omdat ze zoveel hadden om te ruilen, dreven de twee mannen handel met deze bezoekers.

Maan en Djabu leefden een tijdje heel gelukkig op die plek. Toen kwam er een vreselijke ziekte in het land, die hen helemaal verzwakte. Van jagen kwam niets meer. Ze konden alleen nog eten wat er over was gebleven. Ze huilden samen en dachten aan hun familie.

"We gaan hier sterven, ver van huis," zeiden ze, "ver weg van onze moeders en vaders en grootouders. We hebben ze allemaal verlaten. En als we doodgaan, wie moet ze dat dan vertellen?"

Ze gooiden zoetgeurige bladeren op het vuur en probeerden zichzelf met de stoom van die bladeren beter te maken.

"Als we allebei doodgaan," zeiden ze tegen elkaar, "dan zal hier niemand meer komen wonen."

Djabu stierf eerst, maar Maan bleef in leven, want hij was een slimme man en hij had veel kracht. Hij probeerde Djabu weer tot leven te wekken, maar dat lukte hem niet. Dat was Djabu's eigen schuld, want hij geloofde Maan niet. Daarom kon Maan hem niet helpen en zijn macht niet gebruiken om Djabu weer tot leven te brengen. Hij lag daar maar en was behoorlijk dood.

Tenslotte werd Maan het zat om te blijven proberen om Djabu weer levend te maken. "Ok," zei hij, "als k doodga, zal mijn lichaam wel weer levend worden. Ik kom terug met een nieuw lichaam, want ik ben een slimme man."

Maar Djabu's lichaam was voor altijd dood. Alleen zijn geest bleef levend.

Wat Maan zei was waar. Nadat hij stierf, keken de mensen omhoog naar de lucht en zagen hem daar als herboren omhoogklimmen. Alle mannen en vrouwen en kinderen riepen zijn naam, blij hem te zien. "O," riepen ze uit, "daar heb je die slimme Maan! We zagen hoe hij doodging en nu is hij weer teruggekomen!"

We hadden allemaal hetzelfde kunnen doen als Maan. Als we sterven, kan ons lichaam na drie dagen opstaan. Maar Djabu heeft dat verhinderd, toen hij niet geloofde dat Maan de macht had om hem weer tot leven te wekken. Dus nu, als wij doodgaan, worden we gewoon begraven. Onze geest blijft leven, maar ons lichaam kan niet terugkomen. En dat komt allemaal door Djabu.

* * * EINDE * * *
  donderdag 5 april 2012 @ 21:11:45 #3
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109956903
The_Moon_Tarot_by_silvergypsie.jpg

In de tarot is de kaart "de maan" een afbeelding die betrekking heeft op soul searching. De Ster, die voor deze kaart komt is het bewustzijn wat zich opent (het licht ziet) en daarna volgt het pad naar je binnenste. Alsof je savonds in een vennetje door het stilstaande water, verlicht bij het heldere maanlicht, naar je eigen spiegelbeeld kijkt en je inzicht kan geven, iets borrelt er op in je en mag zich ineens tonen. Een gedachte, een oplossing, een idee, wat verborgen is kan zichtbaar worden..

In het deck van Rider waite:

maan.jpg

Zien we de wolf en de hond afgebeeld als de bewakers van ons onderbewustzijn, zij zijn met zn 2 aan het kibbelen, net als je gedachte in je hoofd die je er van weerhouden stil te wezen. Zij staan in de weg van het pad dat leidt naar zelfkennis.
Aan het einde zien we 2 torens staan, Rider wilde hiermee de laatste challenge van dualiteit aangeven. Ze staan op het gouden pad wat kan leiden naar de waarheid, om de waarheid te kennen zul je de puzzel van dualiteit moeten oplossen.
We zien de ultieme waarheid hier afgebeeld in de godsvonken die van de maan, van bovenaf, naar binnen mag komen. Inzichten kunnen worden gegeven.
We zien hier een kreeft een waterdier uit het water komen. Gevoelsleven wordt afgebeeld door water in dit deck, de maan geeft daar verlichting op, en de kreeft staat voor schommelingen, cyclussen. Zo ook heeft de maan invloed op het water, denk aan de getijde, er kan een shift plaats vinden in gevoelsleven als deze kaart op tafel komt.
Dingen kunnen niet echt lijken, vervormd, onduidelijk, als een droomwereld, als een illusie.

Mooie OP O+
The truth was in here.
pi_109958181
registreer om deze reclame te verbergen
Bedankt voor jullie toevoegingen. O+

Dat van die tarotkaarten wist ik niet, bizar hoe goed dat aansluit op mijn anekdotes! :o :o :o
pi_109959336
Zicht vanuit de maanlander van Apollo 16 vlak nadat deze als 5e bemande vlucht op de maan is geland.

lJGSz.jpg

Twaalf mensen (allen Amerikanen) hebben tot nu toe op de maan gelopen:

Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11)
Pete Conrad en Alan Bean (Apollo 12)
Al Shepard en Ed Mitchell (Apollo 14)
Dave Scott en Jim Irwin (Apollo 15)
John Young en Charly Duke (Apollo 16)
Gene Cernan en Jack Schmitt (Apollo 17)
  donderdag 5 april 2012 @ 21:49:21 #6
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109959353
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 21:30 schreef Gray het volgende:
Bedankt voor jullie toevoegingen. O+

Dat van die tarotkaarten wist ik niet, bizar hoe goed dat aansluit op mijn anekdotes! :o :o :o
Dat deed mij juist denken aan de tarot. Dat is de ervaring goed beschreven. ;)
The truth was in here.
pi_109961603
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
99s.gif Op donderdag 5 april 2012 21:49 schreef Nieuwschierig het volgende:
Zicht vanuit de maanlander van Apollo 16 vlak nadat deze als 5e bemande vlucht op de maan is geland.

[ afbeelding ]

Twaalf mensen (allen Amerikanen) hebben tot nu toe op de maan gelopen:

Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11)
Pete Conrad en Alan Bean (Apollo 12)
Al Shepard en Ed Mitchell (Apollo 14)
Dave Scott en Jim Irwin (Apollo 15)
John Young en Charly Duke (Apollo 16)
Gene Cernan en Jack Schmitt (Apollo 17)
En nog mensen van Apollo 18! :o
pi_109962046
quote:
0s.gif Op donderdag 5 april 2012 22:29 schreef DutchSpike het volgende:

[..]

En nog mensen van Apollo 18! :o
:')
pi_109963063
quote:
99s.gif Op donderdag 5 april 2012 22:37 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

:')
:D
pi_109963516
quote:
"Lunatic" is an informal term referring to people who are considered mentally ill, dangerous, foolish or unpredictable; conditions once called lunacy. The term may be considered insulting in serious contexts, though is sometimes used in friendly jest. The word derives from lunaticus meaning "of the moon" or "moonstruck".

Lunar hypothesis
Philosophers such as Aristotle and Pliny the Elder argued that the full Moon induced insanity in susceptible individuals, believing that the brain, which is mostly water, must be affected by the Moon and its power over the tides, but the Moon's gravity is too slight to affect any single person.[1] Even today, people insist that admissions to psychiatric hospitals, traffic accidents, homicides or suicides increase during a full Moon, although there is no scientific evidence to support such claims.[1]
In a 1999 Journal of Affective Disorders article, a hypothesis was suggested that the phase of the moon may in the past have had an effect on individuals with bipolar disorder by providing light during nights which would otherwise have been dark, and affecting susceptible individuals through the well-known route of sleep deprivation.[2] With the introduction of electric light, this effect would have gone away, as light would be available every night, explaining the negative results of modern studies. The authors suggested ways in which this hypothesis might be tested.
  Moderator donderdag 5 april 2012 @ 23:16:52 #11
249559 crew  Lavenderr
  donderdag 5 april 2012 @ 23:25:38 #12
241970 R0N1N
Live free or die trying
pi_109964525
moon.h17.gif
The truth may be out there, but the lies are in your head.
  vrijdag 6 april 2012 @ 00:11:25 #13
144926 Outpost76
Possie is goed
pi_109966299
Cost 2 Cost :


Ik zeg niet dat het waar is maar ze geven imo genoeg redenen waarom het zo zou kunnen zijn en dus ook een kans op discussie. :Y
zondag 24 juli 2011 18:23 schreef charmed_angel het volgende:
Outpost je bent een held _O_
pi_109967525
quote:
6s.gif Op vrijdag 6 april 2012 00:11 schreef Outpost76 het volgende:
Cost 2 Cost :


Ik zeg niet dat het waar is maar ze geven imo genoeg redenen waarom het zo zou kunnen zijn en dus ook een kans op discussie. :Y
Is in BNW meermaals aandacht aan besteed. Werden wel redelijk felle discussies vanwege de bijkomende ridiculisering. Wat niet heel onverwacht is, maar wel jammer.

Heb je misschien nog een bijzondere ervaring te delen ivm de maan? :)
  vrijdag 6 april 2012 @ 10:24:02 #15
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109973556
Morgenavond volle maan

blue-moon-wolf-full.jpg
The truth was in here.
pi_109986410
Hej Bastard, daar dacht ik dus net aan.. het zal dan wel binnenkort volle maan zijn.. en kijk :)

Leuk topic, zon en maan inspireren me zowel op gevoels- als verstandniveau :)
ga nog eens verder hierover mijmeren ;)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  vrijdag 6 april 2012 @ 17:18:15 #17
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109989244
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 15:57 schreef Boswachtertje het volgende:
Hej Bastard, daar dacht ik dus net aan.. het zal dan wel binnenkort volle maan zijn.. en kijk :)

Leuk topic, zon en maan inspireren me zowel op gevoels- als verstandniveau :)
ga nog eens verder hierover mijmeren ;)
Gray zit in zijn maandelijkse periode zou je kunnen zeggen, want juist nu.. ;)

Open een zon topic ^O^ er is ook een "de zon" kaart in de tarot. Die komt na de maan, de invloeden trekken aan ons.
The truth was in here.
  Moderator vrijdag 6 april 2012 @ 18:45:10 #18
249559 crew  Lavenderr
pi_109992228
THE SADNESS OF THE MOON by Charles Baudelaire

The moon more indolently dreams to-night
Than a fair woman on her couch at rest,
Caressing, with a hand distraught and light,
Before she sleeps, the contour of her breast.

Upon her silken avalanche of down,
Dying she breathes a long and swooning sigh;
And watches the white visions past her flown,
Which rise like blossoms to the azure sky.

And when, at times, wrapped in her languor deep,
Earthward she lets a furtive tear-drop flow,
Some pious poet, enemy of sleep,

Takes in his hollow hand the tear of snow
Whence gleams of iris and of opal start,
And hides it from the Sun, deep in his heart.
  Moderator vrijdag 6 april 2012 @ 18:58:04 #19
249559 crew  Lavenderr
pi_109992632
En Tolkien hoort hier natuurlijk ook :)

The man in the Moon Came Down Too Soon
by J. R. R. Tolkien

There is an inn, a merry old inn
beneath an old grey hill,
And there they brew a beer so brown
That the Man in the Moon himself came down
one night to drink his fill.

The ostler has a tipsy cat
that plays a five-stringed fiddle;
And up and down he saws his bow
Now squeaking high, now purring low,
now sawing in the middle.

The landlord keeps a little dog
that is mighty fond of jokes;
When there's good cheer among the guests,
He cocks an ear at all the jests
and laughs until he chokes.

They also keep a hornd cow
as proud as any queen;
But music turns her head like ale,
And makes her wave her tufted tail
and dance upon the green.

And O! the rows of silver dishes
and the store of silver spoons!
For Sunday there's a special pair,
And these they polish up with care
on Saturday afternoons.

The Man in the Moon was drinking deep,
and the cat began to wail;
A dish and a spoon on the table danced,
The cow in the garden madly pranced
and the little dog chased his tail.

The Man in the Moon took another mug,
and then rolled beneath his chair;
And there he dozed and dreamed of ale,
Till in the sky the stars were pale,
and dawn was in the air.

Then the ostler said to his tipsy cat:
'The white horses of the Moon,
They neigh and champ their silver bits;
But their master's been and drowned his wits,
and the Sun'll be rising soon!'

So the cat on the fiddle played hey-diddle-diddle,
a jig that would wake the dead:
He squeaked and sawed and quickened the tune,
While the landlord shook the Man in the Moon:
'It's after three!' he said.

They rolled the Man slowly up the hill
and bundled him into the Moon,
While his horses galloped up in rear,
And the cow came capering like a deer,
and a dish ran up with the spoon.

Now quicker the fiddle went deedle-dum-diddle;
the dog began to roar,
The cow and the horses stood on their heads;
The guests all bounded from their beds
and danced upon the floor.

With a ping and a pang the fiddle-strings broke!
the cow jumped over the Moon,
And the little dog laughed to see such fun,
And the Saturday dish went off at a run
with the silver Sunday spoon.

The round Moon rolled behind the hill,
as the Sun raised up her head.
She* hardly believed her fiery eyes;
For though it was day, to her surprise
they all went back to bed!
  vrijdag 6 april 2012 @ 18:58:39 #20
241970 R0N1N
Live free or die trying
pi_109992650
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 17:18 schreef Bastard het volgende:
Gray zit in zijn maandelijkse periode zou je kunnen zeggen, want juist nu.. ;)

Open een zon topic ^O^ er is ook een "de zon" kaart in de tarot. Die komt na de maan, de invloeden trekken aan ons.
is er al: De Zon ... Vriend of Vijand ?
The truth may be out there, but the lies are in your head.
  vrijdag 6 april 2012 @ 19:05:36 #21
8372 Bastard
Persona non grata
pi_109992884
quote:
12s.gif Op vrijdag 6 april 2012 18:58 schreef R0N1N het volgende:

[..]

is er al: De Zon ... Vriend of Vijand ?
Mjaaa. net andere insteek volgens mij :P
The truth was in here.
pi_110031388
Oh post ik net te laat hier! Het was gisteren volle maan :P

http://www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html
pi_110031948
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 april 2012 17:18 schreef Bastard het volgende:

[..]

Gray zit in zijn maandelijkse periode zou je kunnen zeggen, want juist nu.. ;)
Je hebt me door! :D

quote:
Open een zon topic ^O^ er is ook een "de zon" kaart in de tarot. Die komt na de maan, de invloeden trekken aan ons.
Is wel gaaf, al bestaat die blijkbaar al. Geef het een reboot! :)

Aan Lavenderr: mooie gedichten! ^O^

[ Bericht 100% gewijzigd door Gray op 07-04-2012 19:15:04 ]
  KLB-goede user weer! 2017 zondag 8 april 2012 @ 17:26:34 #24
112333 vogeltjesdans
black by popular demand
pi_110062893
quote:
99s.gif Op donderdag 5 april 2012 21:49 schreef Nieuwschierig het volgende:
Zicht vanuit de maanlander van Apollo 16 vlak nadat deze als 5e bemande vlucht op de maan is geland.

[ afbeelding ]

Twaalf mensen (allen Amerikanen) hebben tot nu toe op de maan gelopen:

Neil Armstrong en Buzz Aldrin (Apollo 11)
Pete Conrad en Alan Bean (Apollo 12)
Al Shepard en Ed Mitchell (Apollo 14)
Dave Scott en Jim Irwin (Apollo 15)
John Young en Charly Duke (Apollo 16)
Gene Cernan en Jack Schmitt (Apollo 17)
Niet waar, Belgie heeft ook een man op de maan gezet :{w

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Op maandag 24 maart 2014 schreef NietDoen
Jammer dat we een democratisch land leven, zou zo veel makkelijker te zijn om Vogeltjesdans gewoon alleenheerser te maken
Op vrijdag 9 februari 2018 schreef Oscar.
goed topic weer vogeltjesdans
  zondag 8 april 2012 @ 17:33:01 #25
64743 huupia
debunk the debunkers !
pi_110063075
de maan zorgt voor onze seizoenen en ook eb en vloed ... wat ikook wel opmerkelijk vind is dat de maancyclus gelijk is aan de cyclus van de vrouw .

en dan is er natuurlijk nog de theorie dat de maan niet natuurlijk is maar kunstmatig en ...... hol
zo zou de maan nog uren hebben nagetrild na inslag van een maanlander .
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')