Waterleiding en gasleiding worden geaard in de meterkast op de afgaande leiding na de meters.quote:Op dinsdag 27 maart 2012 20:16 schreef Eevie_ het volgende:
Oké, hetvolgende:
Van een electricien kreeg ik te horen dat het verplicht is de kranen in zowel de keuken (ook de gaskraan) als het toilet te aarden (maar hij wist het toch ook weer niet helemaal zeker.. pff!).
Dit komt mij enigzins vreemd voor, zeker omdat ik met flexibele, dus niet-geleidende buizen heb gewerkt.
Op internet kan ik hier niets over terug vinden.
Iemand die mij meer duidelijkheid kan geven?
Dank!
Alsof er ook maar 1 loodgieter is die verstand van aarding heeftquote:Op dinsdag 27 maart 2012 20:37 schreef Ra-z het volgende:
Dat soort dingen moet je aan je loodgieter/gasinstallateur vragen niet aan je elektricien
Kanttekening: in de badkamer gaat het om voorwerpen (kranen) die via geleiding van buiten de badkamer, onder spanning kunnen komen te staan (potentiaalversleping) bijv. via koperen leidingen.quote:Op woensdag 28 maart 2012 00:16 schreef Simba het volgende:
Tenzij je ergens niet-geleidende buizen hebt gebruikt, dan is de kraan niet meer geaard via de leiding en moet deze dus met een draad geaard worden.
1. Beide mag, de laatste moet wel in een PVC buis, de eerst mag "kaal" overal in/langs/achter/ aangelegd worden.quote:Op woensdag 28 maart 2012 09:39 schreef Eevie_ het volgende:
1. Dat het belangrijk is om in je badkamer alle metalen delen te aarden, begrijp ik. Doe ik dit met een dikke draad (6 mm2)? Of volstaat 'normaal' installatiedraad van 2,5 mm2?
2. En dan verder dus de waterleiding en gasleiding direct na de meter met een eigen draad aarden. Beide zijn Uponor flexibele leidingen. Kan ik dan de (metalen) koppeling gebruiken om te verbinden met de aarddraad?
Voor de aardedraad van centraaldoos naar CAP gebruik je de geel/groen installatiedraad 2,5 mm², vanaf CAP naar vloer, radiator. metal-stud wanden en evt waterleiding of mm², deze mag blank zijn.quote:Op woensdag 28 maart 2012 09:39 schreef Eevie_ het volgende:
Bedankt allemaal!
Dat het belangrijk is om in je badkamer alle metalen delen te aarden, begrijp ik. Doe ik dit met een dikke draad (6 mm2)? Of volstaat 'normaal' installatiedraad van 2,5 mm2?
Vloer wapening hoef je niet altijd te aarden met een aardnet. Als je badkamer vloer bv met een polyestervloer is bedekt, waar direct tegels over liggen, dan hoeft dat niet.quote:In de badkamer echter wel, van CAP ( meestal in een doosje onder je wastafel op 60-70 cm hoogte) naar je koudwaterleiding onder je wastafel. Radiatoren, Douchedrains, en badkuipen (indien ployester alleen de afvoer, indien gietijzer je badkuip) moeten ook geaard worden, verder een aardnet, dit kan echter ook aan de wapening indien mogelijk en de wapening relatief hoog in de betonvloer ligt.
precies, dan aardt je alleen de kranen zelf.quote:Op woensdag 28 maart 2012 11:06 schreef blomke het volgende:
2. Niet, geen van beide (gas/water). Kunststof is niet te aarden,
Nee, die hoef je niet apart te aarden.quote:Op donderdag 29 maart 2012 22:17 schreef Eevie_ het volgende:
Simba, je maakt me in de war. Bedoel je nu dat ik wél de keuken- en toiletkraan moet aarden!?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |