Dan zou ik zo breed mogelijke planken tegen de zijkanten meppen.quote:Op maandag 12 maart 2012 00:15 schreef vriesdejelmer het volgende:
Als opdikken volstaat klinkt dat als de makkelijkste/snelste optie.
Er is ook nog ruimte onder de balken (eronder hangt namelijk een verlaagd zwevend plafond dat zijn eigen balkenlaag heeft).
dat opdikken aan de zijkant en de onderkant heeft naar mijn idee pas zin als je het of over de hele lengte doet of iig van steunpunt tot steunpunt. Anders kun je je de moeite besparen.quote:Op maandag 12 maart 2012 06:45 schreef _VoiD_ het volgende:
een balk haalt zijn sterkte en stijfheid (hoeveel iets doorbuigt) voornamelijk uit de hoogte van de balk. De zijkanten opdikken doet natuurlijk ook wel iets, maar veel minder dan eenzelfde dikte aan de onderzijde erbij doen.
Hout breekt niet zomaar, eerst zal die doorbuigen.quote:Op maandag 12 maart 2012 14:39 schreef klusfoobje het volgende:
uiteindelijk niet nee, maar als de boel in elkaar zakt.
de hamvraag is echter nog niet beantwoord geloof ik.
Is het überhaupt nodig ??
Klopt, hoogte gaat tot de derde macht en breed is gewoon proportioneel.quote:Op maandag 12 maart 2012 06:45 schreef _VoiD_ het volgende:
een balk haalt zijn sterkte en stijfheid (hoeveel iets doorbuigt) voornamelijk uit de hoogte van de balk. De zijkanten opdikken doet natuurlijk ook wel iets, maar veel minder dan eenzelfde dikte aan de onderzijde erbij doen.
Als ik dat loslaat op de balk van 165x65 dan heeft deze dus 80% van de sterkte van een balk van 175x68.quote:Op maandag 12 maart 2012 17:46 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Klopt, hoogte gaat tot de derde macht en breed is gewoon proportioneel.
Ik lees dat de badkamer 3.1m groot is, niet de overspanning.quote:Op maandag 12 maart 2012 19:07 schreef quo_ het volgende:
[..]
Als ik dat loslaat op de balk van 165x65 dan heeft deze dus 80% van de sterkte van een balk van 175x68.
Overigens heb jij een overspanning van 4,5 meter en die van TS is 3,1 meter.
Verdikken moeten je niet doen. Balk in het midden erbij heeft tig meer meer zin. Kost alleen meer werk en is duurder, dus je aannemer gaat voorstellen om er een balk naast te schroeven, let maar op.quote:Op maandag 12 maart 2012 19:20 schreef vriesdejelmer het volgende:
Bij mij is de overspanning van de balken (van draagmuur tot draagmuur) iets meer dan 3.10, ongeveer 3.50.
De aannemer is in ieder geval geregistreerd bij de kvk. Ik zie bij de offerte geen uitgebreide voorwaarden.
Ik begrijp dat de verantwoordelijkheid bij hem ligt, maar het gaat vooral om de angst dat over 3 jaar op eens overal barsten komen en alles open moet en ik moet gaan zien of ik de aannemer aansprakelijk kan stellen.
Maar goed, hij komt vanavond nog voor een laatste inspectie en dan bespreek ik de optie van de balken verdikken. Bedankt voor alle input!
Inclusief opleggingquote:Op maandag 12 maart 2012 19:42 schreef blomke het volgende:
Wil je toch opdikken, dan uiteraard de planken over de hele balklengte ertegen aan meppen.
??quote:
Als ze in een muur gemetseld zitten gaat dat nogal lastig.quote:
das de enige reden dat verzwaren echt zin heeft, anders kan je het net zo goed niet doen.quote:Op maandag 12 maart 2012 21:25 schreef quo_ het volgende:
[..]
Als ze in een muur gemetseld zitten gaat dat nogal lastig.
De aannemer gaat ongetwijfeld af op zijn gevoel en ervaring in plaats van op zijn kennis van bouwmechanica, als hij deze al heeft. En meestal gaat dat ook wel goed. Het is alleen vervelend voor jou als hij het een keer mis heeft. Het kan best een tijdje duren voordat je iets merkt van de gevolgen van doorbuigen en het is nog maar de vraag of je de aannemer er dan nog weer bij krijgt.quote:Op maandag 12 maart 2012 22:50 schreef vriesdejelmer het volgende:
Ik heb met de aannemer gesproken. Van het nut van het verdikken van de balken kon ik hem niet echt overtuigen. Hij bood aan om dwarsbalken plaatsen om de vloer te verstevigen. Dit lijkt mij alleen nuttig om de vijfde balk (die net een centimeter of tien naast de badkamer ligt) er ook bij te betrekken. Maar verder ben ik bang dat het niet zo veel toevoegt....
Even wat harde getallen: als het een betonvloer van 8 cm dikte wordt, zit je op circa 1600 kg beton. Verdeeld over 4 balken is dat 200 kg per oplegpunt.quote:Op dinsdag 13 maart 2012 01:37 schreef klusfoobje het volgende:
Dat gewicht word verspreid over een behoorlijk oppervlak. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat als een volwassen man op een balk of vloer gaat staan hij meer druk op de dragende laag zet dan die vloer.
Nu begin ik pas echt aan die aannemer te twijfelen.quote:Op dinsdag 13 maart 2012 12:05 schreef vriesdejelmer het volgende:
Maar de betonlaag wordt maar een centimeter of 2-3. Dus dat scheelt wel een hoop. Verder zag ik dat het lichtgewicht beton 1850 kg/m2 was.
Dat is wel het meest gangbare ja.quote:Op dinsdag 13 maart 2012 11:33 schreef blomke het volgende:
Maar wat raad jij dan aan in deze situatie?
Balk erbij plaatsen?
Maar dat is toch niet zo raar? Dat zie ik in de meeste handleidingen omtrend de lewisplaten terugkomen.quote:Op dinsdag 13 maart 2012 12:09 schreef blomke het volgende:
[..]
Nu begin ik pas echt aan die aannemer te twijfelen.
Ja maar die 50 mm wordt gedeeltelijk gevuld door iets van 16 mm lucht door de vorm van de plaat. Dus voor het gemak 4 cm beton, iig zeker geen 8.quote:Op dinsdag 13 maart 2012 13:30 schreef blomke het volgende:
Bij de fabrikant van Lewisplaten (da's de productnaam) gaan ze uit van min. 50 mm vloerdikte.
Twee rijen (boven en onder) met om de 15 cm een schroef.quote:Op woensdag 14 maart 2012 13:49 schreef _VoiD_ het volgende:
Hoop dan wel dat er voldoende schroeven zijn gebruikt. Als over de volledige lengte van de balk aan de maar 4 schroeven zitten dan heb je vrij weinig interactie tussen de verschillende delen.
Ja sorry, je hebt gelijk, dat is ook wat er op zit.quote:Op woensdag 14 maart 2012 14:59 schreef blomke het volgende:
Triplex......zou je niet beter multiplex van 18 mm hebben kunnen pakken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |