abonnement Unibet Coolblue
pi_109464819
Woekeren op je dak? Een flinke bruidssluier is vernietigend en zal ook wel wat wegen.
Waarschijnlijk moet je eerst wat windschermen plaatsen en uitzoeken wat de bouwtechnische draagkracht is. Potten zijn loodzwaar.
  Moderator zaterdag 24 maart 2012 @ 16:57:47 #177
5428 crew  miss_sly
pi_109465062
Ons dakterras is bouwtechnisch helemaal in orde, balklaag is verstijfd en het is een officieel vergund en goedgekeurd dakterras.

Woekeren vanuit een pot langs het hekwerk, zodat het wat luwte biedt tegen de wind en wat inkijk wegneemt, voor zover dat er is natuurlijk op die hoogte.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zaterdag 24 maart 2012 @ 16:58:38 #178
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_109465076
Als je dat wilt kun je beter ordinaire klimop nemen. Dat groeit overal.
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
  Moderator zaterdag 24 maart 2012 @ 16:59:44 #179
5428 crew  miss_sly
pi_109465097
Dat weet ik, maar dat wil ik dan dus weer niet. Ik vind het wel leuk als het ook bloeit en er mooi uitziet.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_109466809
Nog een nieuweling op tuingebied. Ik geb eigenlijk totaal geen verstand van tuinen, maar nu we er een hebben (2 zelfs), wil ik er toch wat mee. Maar waar begin je? We hebbn in de achtertuin een terras en wat gras, langs de schutting heb ik ruimte voor een smalle border. Daar staat al wat klimop, omdat ik de schutting wil laten begroeien, en daar wil ik nog een bloeiende klimplant bij, een clematis? Maar geen idee wat ik er verder wil. De border is ongeveer 5 x 0,5 m, de tuin ligt op het noordoosten dus er is niet vreselijk veel zon, maar de border ligt wel aan de zonnigste kant van de tuin.

De voortuin heeft aanzienlijk meer zon. Omdat we hier ook onze fietsen stallen wordt een flink deel betegeld, maar ook hier wil ik een border aanleggen, maar geen idee wt ik erin wil zetten. Deze border zou ook 5 m lang zijn, en max 1 m diep.

Wat voor planten zouden geschikt zijn? Ik vind hortensia's erg mooi, en zou als t kan graag een klein fruitboompje willen. Maar verder? Heeft iemand tips?
pi_109470559
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2012 16:59 schreef miss_sly het volgende:
Dat weet ik, maar dat wil ik dan dus weer niet. Ik vind het wel leuk als het ook bloeit en er mooi uitziet.
Wisteria? Die heb je dus al :)

Bramen en druiven zijn ook wel goed groeiende :Y
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_109471692
Bleie, hoe liggen ze t.o.v. zon en wind en schaduw.
Zijn er planten die je graag ziet?
Ben je van plan tijd in het onderhoud te steken.
Heb je een bibliotheek binnen bereik? Daar kan je dan de eerste ideeën opdoen, te beginnen bij de tuintijdschriften en evt. nog bij de boeken voor kleine tuinen/terrassen.
pi_109471888
Wat voor grondsoort heb je? Dat maakt ook veel verschil.
Children of the night. What music they make.
pi_109475620
Geen idee wat voor grondsoort ik heb. Hoe kom je daarachter?

Het is wel bejoorlijk winderig hier, en achter dus vrij veel schaduw, voor veel zon. Heb al eens flink zitten googelen naar tips en wat ik mooi vind. Moeilijk hoor!
pi_109476590
Is het nieuwbouw? Dan heb je in elk geval een laag bouwzand die niet zo gunstig is. Dan zou er eerst een laag afgegraven moeten worden, dan tuingrond storten en daarover potgrond. Dan heb je dus lichtzure grond. O wacht een border. Best handig alleen een stook inplanten met vaste planten en met zomerplanten. Eerst de vaste planten kiezen en dan kan je met zomerplanten ieder jaar opnieuw variëren.

Klimop is eigenlijk niet zo'n goede keuze, omdat het woekert en snoeien wordt gezien als aanmoediging o er een schepje bovenop te doen.

Met een beetje geluk heeft de bibliotheek 2 verschillende tuin/buitenbladen. Dan kan je met verschillende ogen kijken.
Je kan ook goochelen op schaduwplanten, dan zie je het type planten dat geschikt is en hebt al een minder grote zee om uit te kiezen ;)
  zaterdag 24 maart 2012 @ 23:14:26 #186
3123 Sanne
dat zure BB modje...
pi_109477446
Bleie, ik zou mij eens laten informeren in een tuincentrum. Doen ze graag, want beroepsgek, en dan weet je meteen wat er wel of niet geschikt is in een schaduwrijke tuin of met veel wind.

Ik heb aan de voorkant veel schaduw, achterkant ligt op het zuiden. Vier jaar geleden wilde ik nog asfalt in de tuin, maar het is helemaal goed gekomen. O+
Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.
I.M. mijn streamzusje Quenda© of Loedertje zoals jullie haar kennen. RIP lief. :*
pi_109482024
Ja, nieuwbouw. Achter is vorig jaar inderdaad aarde gestort voor t gras. Woekeren van klimop is toch juist de bedoeling? Ik wil de schutting niet meer zien...
pi_109482379
Je hebt een verkeerd beeld bij woekeren. Dat is dat alles overgroeid wordt, dat je het nauwelijks uitgeroeid krijgt en jaar in jaar uit ongewenste nieuwe scheuten verwijderen moet nadat je hem grondig uitgroef.
Kijk naar bomen die verstikt worden door een dikke laag klimop. Dát is woekeren. Bruidsluier is er ook zoeentje. Zet je hem leuk tegen het schuurtje aan, dan is over een poos je schuur een linteressante ruïne geworden. Buren hadden er een. Hun opvolgers pakten het beter aan: elk voorjaar werd hij tot op 10 cm gesnoeid en elke zomer was hij weer dakbedekkend.

Jij bedoelt waarschijnlijk een makkelijke klimplant die snel alles bedekt en impliciet bedoel je dat hij ook makkelijk in de hand gehouden wordt. Ik denk dat het weinig zin heeft om er clematis of iets anders wat lief is tussenin te zetten. Klimop is namelijk niet lief.
Reken bij de hedera op 2x per zomerhalfjaar snoeien (niet nu meteen, maar in de toekomst). Tot vlak boven de grond kan niet omdat je de schutting bedekt wil houden. Dus je begint in het voorjaar het dikke pakket lekker dun te snoeien (elektrische zaag, rustig blijven doorzagen en daarna rustig blijven overscheppen in de container) en in de zomer doe je het nog een keertje over. Toen de benedenburen nog niet aan snoeien deden, was-ie bijna een meter dik. Snoeien wordt gezien als stimelans om hard te groeien, las ik een keer in een column van Frans Buissink. Niet snoeien betekent dat het langzaam maar zeker alles overgroeid.
Let op dat het niet tegen muren en kozijnen opklimt. Het zuigt zich erin vast. Als je erg sterk bent: liever rukken dan knippen/snijden. Een mooie snede schijnt door planten als groeistimulans gezien te worden.

Voor bestaande tuinen kan je bij het tuincentrum een bodemtest kopen. Buisje met vloeistof waar je met een theelpeltje een paar schepjes bodemmonster in doet, even schudden, even bezinken. Ik meen me te herinneren dat de kleur de zuurgraad bepaalt. Voor grondsoort moet je naar de structuur kijken. Veengrond is vlokkerig, gekochte potgrond is nog een beetje vlokkerig maar wie geen bladaarde gezien heeft kan dat niet herkennen. Zandig zal je wel herkennen. Klei is vettig, klevend en zwaar (droogt keihard). Leem is fijn en kleiïg. Als je op leemgrond woont, zal je dat wel weten, het is niet wijd verbreid. Er is cocopeataarde: niet doen voor bloempottenm! Het blijft kruim en je planten hebben er een slechte grip in. .
Ik was een keer op excursie in een polder achter Amsterdam (vanuit Utrecht). Daar was een ontginning en we dachten naar vers gegraven brokken vette klei te kijken, maar toen ik er aan voelde was het droge turf. Heel gek dat gezichtsbedrog. Dus neem een klein zakje grond mee (als voor en achter en opzij anders is, dan meerdere zakjes en laat het in tuincentrum beoordelen.
De bladaarde klonk in, ook in potten. Als je in een volle pot met veenpotgrond duwt, komt het aan een andere kant omhoog. bij bladaarde perste je het dan dichter in elkaar totdat er niets meer in te klinken was.
Er zullen wel sites zijn die de verschillen in grondsoorten illustreren.
Er is cocopeataarde: niet doen voor bloempottenm! Het blijft kruim en je planten hebben er een slechte grip in. Over het algemeen ben ik voorstander van het merk Ecostyle, maar niet de cocopeat als potgrond. Het is wel gunstig om door zware klei te werken.
pi_109482618
Ah, oke. Dank!
pi_109491280
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 maart 2012 16:59 schreef miss_sly het volgende:
Dat weet ik, maar dat wil ik dan dus weer niet. Ik vind het wel leuk als het ook bloeit en er mooi uitziet.
Wij nemen een combinatie van klimop en clematis. Die twee schijnen aan elkaar gewaagd te zijn (al zegt Teslynd iets anders). Als je de clematissoorten afwisselt en selecteert op hun bloeitijd dan heb je een heel groot deel van het jaar iets moois te zien.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_109491547
Bleie, ik heb dit boek:



Dat heb ik vooral gekocht voor het maken van een indeling voor de tuin, maar je kunt ook de tuinen die je qua stijl het meest aanspreken erin selecteren en dan kijken welke planten erbij zijn gebruikt. Er staat niet veel informatie over de planten zelf in, maar de lijst met planten is wel compleet en je kunt daarna zelf googelen. Ik gebruik het boek momenteel niet; je mag het lenen als je wilt.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_109497101
Het valt mee met de planten op mijn balkon. De hosta, hortensia, glansmispel, de buxusjes, de rhododendron, bruidssluier en de rotsplantjes leven nog. Mijn clematis ziet er doodachtig uit maar ik trek hem er nog niet uit...
Daarnaast leeft mijn boomlange olijf nog maar dat komt omdat ik die tijdig binnen heb gezet.

Heb net weer wat eenjarigen gezaaid. Diverse soorten klimmende winde (die groeien keisnel en klimmen ook overal op. Een snelle kleurbrenger die het ook in potten goed doet) en een clematis, de Clematis tangutica 'Helios'). Ik heb er een hard hoofd in want het is mij nog nooit gelukt om een clematis op te kweken uit zaad.
pi_109504811
Claudia: dat is waar ook, ik heb mezelf vorig jaar ook een tuinboek cadeau gedaan. Heb het even opgesnord, en daar kom ik al best ver mee. En dit


lijkt me ook wel wat.
  Moderator zondag 25 maart 2012 @ 20:58:20 #194
5428 crew  miss_sly
pi_109505503
quote:
0s.gif Op zondag 25 maart 2012 14:42 schreef Claudia_x het volgende:

[..]

Wij nemen een combinatie van klimop en clematis. Die twee schijnen aan elkaar gewaagd te zijn (al zegt Teslynd iets anders). Als je de clematissoorten afwisselt en selecteert op hun bloeitijd dan heb je een heel groot deel van het jaar iets moois te zien.
Clematis hebben wij ook staan volgens mij.
In een hoek van het terras hebben we dacht ik clematis, kamperfoelie en bruidssluier. Ik hoop dat ze dit jaar goed groeien.

Wat zijn trouwens de tips voor lavendel? Moet je die snoeien, en zo ja, wanneer en hoe?
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  zondag 25 maart 2012 @ 21:25:02 #195
76542 jack4ya
bê-ê-êh
pi_109507321
Voordat ik het onterecht de grond uittrek, wat is dit? Redelijk zeker dat het onkruid is, maar sommig 'onkruid' (ook wel 'nederlands inheems') laat ik wel staan als het aardig is. (Brunel bijv.)
  zondag 25 maart 2012 @ 21:47:33 #196
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_109508944
quote:
1s.gif Op zondag 25 maart 2012 20:58 schreef miss_sly het volgende:

[..]

Clematis hebben wij ook staan volgens mij.
In een hoek van het terras hebben we dacht ik clematis, kamperfoelie en bruidssluier. Ik hoop dat ze dit jaar goed groeien.

Wat zijn trouwens de tips voor lavendel? Moet je die snoeien, en zo ja, wanneer en hoe?
Als je geen houten stammen wilt krijgen bij lavendel is het zeker raadzaam deze te snoeien. Je kunt dit nu al doen en het is belangrijk dat je altijd een uitloper laat zitten anders houd je alleen houtige stammetjes over.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_109513604
Ja, als grote vorst voorbij is (weet je nooit zeker, moet je gokken) begint het grote snoeiwerk aan de voorjaarssnoeiplanten. Lavendel krijgt na de bloei een kleine snoei omdat die verdorde bloemen niet ogen, gelijk een lichte vormsnoei op uitschieters. En in het voorjaar het grote snoeien. Niet in de verhoute delen knippen, al doe ik het zelf wel. Dat groeit dan moeilijker uit.
  Moderator zondag 25 maart 2012 @ 23:05:53 #198
5428 crew  miss_sly
pi_109513969
Wat gebeurt er als je niet snoeit?

Ik heb er vorig jaar een gesnoeid, dat heb ik duidelijk niet goed gedaan, want dat was een groot gat zonder nieuwe uitlopers en inderdaad wat houtachtige takjes. Ik wil de andere planten graag mooier houden, en ben bang dat ik ze verpest als ik weer snoei.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_109515946
Dit jaar gaan we eens aan de rotsplanten en andere succulenten.




Vorig jaar bleek het balkon zo warm te zijn dat er niet tegen te wateren valt... 10-20liter per dag... Dit jaar even kijken of rotsplanten beter zijn. Naast de rozenstruiken en violen (welke ik met blumat ga besproeien)

[ Bericht 14% gewijzigd door athlonkmf op 25-03-2012 23:56:01 ]
pi_109517335
Als je de lavendel jarenlang niet snoeit, krijg je heel lelijke lange verhoute stamachtige stengels die laag en dor blijven alsof het jaarrond winter is en aan de top wat wat blaadjes en bloemtoortsjes krijgen. Heb je er meer bij elkaar, dan heb je een lelijke warboer van dat dorre spul.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')