quote:
Op maandag 12 maart 2012 09:48 schreef Compatibel het volgende:Ik heb tijdens mij minor overigens wel eens college gehad van een min of meer postmodernistische planoloog die stelde dat ‘de werkelijkheid’ niet te kennen valt en dat we slechts afspraken kunnen maken of conflicten kunnen hebben over de manier waarop we de werkelijkheid zien. Tijdens mijn sociaalwetenschappelijke major ben ik dit soort vaagheden echter nooit tegengekomen hoor.
Post-modernisten kennende denk ik dat die het geen ene diabetes type II uit zal maken als iemand ze wel of niet wetenschappelijk noemt. Dat
moet je gewoon vanuit een ander perspectief bekijken. Daarnaast denk ik dat het post-modernistisch denken sinds de jaren zeventig ook flink doorgeslagen is binnen studies zoals wiskunde, biologie en natuurkunde. Het is een stroming die toch een bepaald slag mens aantrekt die je ook binnen die studies tegenkomt. De geitenwollensok krijg je er gratis bij.
Ik heb ook een aantal vakken gevolgd met een sterk post-modernistische inslag. Tot op de dag van vandaag een stroming die nog wel leeft bij de UvA. Hoewel het moeilijk is om tot concrete resultaten te komen is het intellectueel gezien wel de moeite van het bestuderen waard.
Edit: ik volg nu ook een extreem zweverig vak. Wat je merkt is dat het gros van de studenten al na 2 weken afhaakte. De meeste van de studenten die nu nog over zijn, behoren toevallig echt tot de top van het jaar. Doordat het vak zo zweverig is - en niet lekker praktisch - moet je er vrij geconcentreerd mee bezig zijn. Op het moment dat je die moeite er in stopt merk je dat de filosofische/theoretische discussie die er achter ligt buitengewoon de moeite waard is en het uiterste van je vergt als je daar een bijdrage in wil leveren die daadwerkelijk de moeite waard is hoewel het relatief eenvoudig is om een bijdrage te leveren die wel 'goed' is. Want net zoals binnen het post-modernisme valt 'er overal wel wat voor te zeggen'. De ene bijdrage is echter significant waardevoller dan de andere.
Wat betreft dom of slim:
![Sheldon_amy.jpg]()
Het valt moeilijk te ontkennen dat de ene persoon slimmer is dan de andere. En het is vaak ook niet moeilijk om degene aan te wijzen die significant dommer is. Wat wel een eeuwige discussie wordt is als mensen allemaal succesvol zijn binnen verschillende wetenschappelijke disciplines en vervolgens een wedstrijdje verpissen gaan doen om te kijken wie echt het slimst is. Sowieso een zinloos tijdverdrijf, maar mensen/mannen hebben nou eenmaal de neiging om af en toe hun piemels te willen vergelijken.
Dergelijke discussies heb ik wel eens gehad met jaargenoten/huisgenoten als het wat later op de avond wordt. Dat leidt al snel tot een impasse. Behalve dan de gebruikelijke alfa/bèta discussie spelen er allerlei factoren in mee. Is iemand die moeiteloos twee studies combineert 'slimmer' dan iemand die veel tijd stopt om zijn studie met een acht af te ronden? Maakt het wat uit dat de ene studie dan een combinatie van geneeskunde/filosofie is en de andere studie klassieke talen of natuurkunde? etc.
Wat ook meespeelt is het beschikken over kennis versus analytisch vermogen. Deze twee gaan hand in hand, maar het komt regelmatig voor dat mensen de neiging te hebben meer te beschikken over een van de twee. Binnen de sociale wetenschappen is het een plus of eigenlijk essentieel als je over extreem veel kennis beschikt (zeg maar de hele encyclopedie uit je kop kent). Zonder beschikking te hebben over deze kennis is het moeilijk om sociale theorieën op te stellen of te toetsen. Je bent daar misschien wel slim genoeg voor, maar je weet gewoon te weinig. Veel sociaal wetenschappelijk onderzoek is dan ook gebaseerd op het vergaren van kennis en kan redelijk eenvoudig zijn qua opzet of intellectueel gezien beperkt zijn qua uitdaging. Natuurkundige problemen (ik noem maar wat) vergen over het algemeen meer inzicht en denkwerk.
Dit verschil heb ik ook meegemaakt binnen de politiek. Binnen de partij waar ik wel eens over de vloer kom zitten relatief veel bèta's (voor dit kabinet stemde praktisch heel TU Delft erop) die natuurlijk ook graag willen meepraten over hetgeen wat zich allemaal afspeelt binnen de maatschappij. Toch is hun bijdrage vaak van beperkt praktische waarde. De logica klopt en het werkt op papier wel, er wordt alleen te weinig rekening gehouden met allerlei maatschappelijke factoren die in de praktijk ook van invloed zijn. De kennis en het inzicht om daar rekening mee te kunnen houden ontbreekt, waardoor er weinig met de bijdrage gedaan kan worden.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon