Eigenlijk een heel slecht topic dit.
Op grond van 1 bron worden er een paar argumenten aangevoerd die op geen enkele manier onderbouwd en geduid worden.
Overbevissing en bijvangst: dat dat een probleem is geloof ik wel.
Duurzaamheidslabels: geen bron over hoe het nou zit met die labels. De Sea First Foundation is zo ongeveer het Mileudefensie van de oceanografie, ze bedienen zich graag met feitelijke onjuistheden.
Haaienmoord en tonijn: de haaienmoord is gruwelijk, maar dat verandert niet als er in Europa minder vis wordt gegeten (de boodschap die gepromoot wordt). Sterker nog, de vissers die hun brood verloren zien gaan door de afname aan vis-vraag zullen voor hun boterham op zoek gaan naar alternatieve inkomstenbronnen; het is dan ook niet ondenkbaar dat de haaienvangst dan juist toeneemt omdat de vraag naar haaienvinnen niet vermindert.
Kweekvis: deze situatie is niet anders als de veeteelt in heel Europa. Ook kippen (kuikens), rundvee en varkens worden in omstandigheden geteelt waarbij het dierenwelzijn niet prioriteit 1 is. Om op grond hiervan vis eten te veroordelen, getuigt niet van inzicht in de wereldwijde voedselvoorziening.
Vervuiling en onze gezondheid: het minder eten van vis leidt niet tot een lagere sterfte van vissen door de genoemde plasticsoep. Ergo, dat is geen argument om te stoppen met vissen maar een argument voor het opruimen van de oceanen (iets waartegen geen enkel weldenkend mens kan zijn).
Voedselvergiftiging: "Voedselvergiftiging door het eten van vis en schaaldieren is zowat de meest voorkomende vorm van voedselvergiftiging." Het sleutelwoord in deze zin is "zowat".
Met een beetje zoekwerk kom je al gauw tot de conclusie dat dat 'zowat' enorm gechargeerd is. De belangrijkste veroorzaker van voedselvergiftiging is Campylobacter jejunii (>77% in het VK in 2000). En wat is de belangrijkste bron van deze campy? Onvoldoende doorbakken, jawel, kip. Op plaats 2 staat een salmonellabesmetting (21%), uit rauwe kip en eieren als bron. Samen hebben we dan al 98% van alle micro-organisme-veroorzaakte voedselvergiftigingen gehad, en er zat nog geen vis tussen.
Dat vis een bron is van dioxines en PCB's is juist; echter, het is niet juist dat vis de belangrijkste danwel enigste bron daarvan is: gewoon vlees en gevogelte zijn ook een significante bron.
Verzuring: "Door de hoge CO2-uitstoot kunnen planten in zee lang niet alles verwerken. Hierdoor verzuren de oceanen en dat is vooral voor koralen dramatisch. Ook veel schaaldieren hebben het moeilijk." Leuke uitspraak maar een goede bron is onontbeerlijk. Wat is er de laatste 50 jaar gebeurd met de zuurgraad van de oceanen?
Dierenwelzijn: een geldig argument an sich, ware het niet dat er geen alternatief gegeven wordt. Vlees eten is ook niet goed voor het milieu en het dierenwelzijn; 50% van alle kuikens eindigt direct na geboorte in de vermaler omdat het haantjes zijn in plaats van hennen. Varkens leven in te weinig stalruimte. Koeien krijgen te weinig beweging. Vegetarisme is ook geen realistisch alternatief omdat de aarde onvoldoende resources heeft om 1-2-3 volledig op vegetarische voedselvoorziening over te stappen; de economische gevolgen laat ik dan nog buiten beschouwing.
Kortom, leuk geprobeerd maar veel te kort door de bocht, slecht beargumenteerd en voorzien van grove feitelijke onjuistheden.
[b]Op <a href="http://forum.fok.nl/topic/2422880/2/50#p176814828" target="_blank" >maandag 29 januari 2018 10:31</a> schreef richolio het volgende:[/b]
Kijk even naar de post van worteltjestaart en neem het goed in je op.