Geniaal.quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:26 schreef __Saviour__ het volgende:
Ga naar een hoogte van 4420 meter.
Daar kookt water bij 85 graden.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.When you are courting a nice girl an hour seems like a second. When you sit on a red-hot cinder a second seems like an hour. That's relativity.
Dan verpest je de thee. Al het water moet gekookt hebben.quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:35 schreef RemcoDelft het volgende:
Waarom zo ingewikkeld? Kook een liter water en giet er een klein beetje koud bij ==> 85 graden.
Wat zijn theeleuten een tutjes zegquote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:36 schreef Bill_E het volgende:
[..]
Dan verpest je de thee. Al het water moet gekookt hebben.
quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:30 schreef GewoneMan het volgende:
oplossing voor het gehele probleem. het is eerlijk gezegd meer een workarround.Koffie smaakt het best met water van 98 graden. Hoe lang moet ik dan wachten?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Koffie moet je gewoon meteen drinken.quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:45 schreef Farenji het volgende:
[..]
Koffie smaakt het best met water van 98 graden. Hoe lang moet ik dan wachten?
Je kan het alleen berekenen met empirische formules, gebaseerd op metingen. Dan is het veel eenvoudiger om direct die metingen te doenquote:Op zaterdag 4 februari 2012 15:12 schreef Farenji het volgende:
Nu ik weet dat het verdomde lastig is om te berekenen
Daar was ik al bang voorquote:Op zaterdag 4 februari 2012 15:44 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Je kan het alleen berekenen met empirische formules, gebaseerd op metingen. Dan is het veel eenvoudiger om direct die metingen te doen
Je kan toch stomweg het oppervlak nemen en een getalletje Googlen voor het energieverlies bij stilstaande lucht per vierkante meter per graad o.i.d.?quote:Op zaterdag 4 februari 2012 16:06 schreef Farenji het volgende:
[..]
Daar was ik al bang voor
Maar is dat ook zo als je de boel flink simplificeert, door de onbekende variabelen weg te laten of aannames te doen? Of is het afkoelen van water echt nondeterministisch?
Gast. Excel ftw!quote:Op zondag 5 februari 2012 22:05 schreef Schonedal het volgende:
Maak een grafiek van de temperatuur van het water tijdens het afkoelen.
Bepaal elke minuut de temperatuur in de koker en zet de waarden uit op millimeterpapier.
Je zult zien dat er geen lineair verloop is want bij hogere temperaturen koelt het sneller af dan bij lagere. De waarde van 85 graden C kun je altijd dmv interpolatie vinden en tevens de afkoeltijd.
Je moet wel steeds dezelfde hoeveelheid water nemen want anders klopt de grafiek niet meer.
2 minuten en 13,5094 seconden, om precies te zijn. Dit antwoord volgt uit een serie berekeningen die zo lang zijn dat ik ze hier niet kan plaatsen.quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:26 schreef Farenji het volgende:
Okee, geen exact antwoord mogelijk dus, maar een schatting moet toch wel lukken?
De waterkoker is een simpel hema-ding van plastic en is niet zo dik. Hij heeft een deksel dat ik dicht laat zitten (maar als het de berekening makkelijker maakt wil ik hem ook wel open laten staan). In mijn keuken is het een graad of 18 en het is er windstil. Ik roer het water in het geheel niet maar zet de waterkoker gewoon op het aanrecht. Er zit niks anders in het water dan water.
Moet ik dan 1 minuut wachten? 5 minuten? 10 minuten?
Je kunt ook je keuken luchtdicht afsluiten en dan de druk verlagen tot 585 millibar.quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:26 schreef __Saviour__ het volgende:
Ga naar een hoogte van 4420 meter.
Daar kookt water bij 85 graden.
Say whatquote:Op maandag 6 februari 2012 12:24 schreef Egberts het volgende:
warmteverlies door de kinetische energie die omgezet wordt in warmte.
Misschien moet ik het anders formuleren omdat je warmteverlies hebt en toch warmte vrij komt,quote:
Maar een waterkoker heeft een vreemde vorm, de binnen oppervlakte is niet gelijk aan de buiten oppervlakte. De materialen zijn niet overal van hetzelfde materiaal en dan vergeet je ook nog convectie en verdamping . Beetje schattingen kan altijd en je zult er niet veel naast zitten, maar de werkelijkheid is toch altijd een stukje grilliger als de mooie standaard natuurkunde proefjes.quote:Op zondag 5 februari 2012 03:18 schreef dikkebroekzak het volgende:
Hoeveel warmte men minimaal (want tijdens afkoelen wordt water ook opgewarmd) moet afvoeren kan men berekenen met de formule Q= m·c·ΔT.
waarbij ΔQ de hoeveelheid toegevoerde warmte, c de warmtecapaciteit, en ΔT de verandering van de temperatuur.
Hoe dit technisch moet gebeuren: men laat het water stromen door een soort vriezer waar de warmte wordt opgenomen door een koelvloeistof (verwarmen, verdampen en koken bij lage temperatuur) en door de vriezer na condensatie wordt afgegeven aan bv de buitenlucht. De vriezer wordt gestuurd door een regelbare sensor. Het is dus een dynamisch proces zoals het opwarmen van water en houden van water op een bepaalde temperatuur ook een dynamisch proces is. Hoeveel minimaal vermogen hier voor nodig is, is moeilijk te berekenen en hangt te veel af van het systeem (isolatie enz.)
Ok, dus stel nu dat je 55 000 liter water moet afkoelen van 30°C naar 15°C.
55 000 L = 55 000 kg
Q= m·c·ΔT = 55 000 x 4185 * (15-30) = .... J
quote:Op zaterdag 4 februari 2012 12:38 schreef Brentmeister het volgende:
Haal een waterkoker met instelbare temperatuur.
Zoals deze: http://www.vergelijk.nl/waterkoker/krups/bw_4108/specs.rhtml
quote:Theezetfunctie Nee
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |