abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_107590648
Ik heb thee gekocht die volgens de verkoper het best smaakt als je er water op giet van ongeveer 85 graden Celsius. Heter water maakt de thee te bitter en kouder te smakeloos. Leuk en aardig maar hoe weet ik nou hoe heet het water is? Ik kan natuurlijk een themometer kopen maar dat is ook onhandig. Het is vast ook te berekenen. Ik dacht dat er een heel simpele formule voor was maar misschien ook niet. Mijn natuurkundelessen zijn in ieder geval iets te lang geleden en via google en wikipedia vind ik het zo snel niet.

Dus, stel ik breng 1 liter water tot het kookpunt in mijn waterkoker, hoe lang duurt het dan ongeveer totdat het is afgekoeld tot 85 graden?
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:20:13 #2
25865 Bill_E
vijf plus 98!
pi_107590810
Dat zal primair met de hoeveelheid opslagmethode en omgeving te maken hebben. Tevens zal de temperatuur in je opslag variëren als je het niet roert.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:21:20 #3
142400 RedFever007
Schoenbekooievaar beste ooieva
pi_107590841
Omgevingstemperatuur, dikte/isolerende werking van je waterkoker hebben hier invloed op
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:21:43 #4
120887 padlarf
dagdag33 achtig
pi_107590848
The following are some of the variables which affect the rate of cooling and therefore the amount of time:
The material from which the container is made.
The shape of the container.
The volume of boiling water.
The ambient temperature to which the container/water is exposed.
The amount of flow, or lack thereof, of air around the container and over water surface.
Whether or not the water is stirred or agitated, and how much.
Whether or not, and what other materials may be dissolved in the water.

Dus nee, er is geen simpele formule
Ok stelletje hokboeren
pi_107590959
Okee, geen exact antwoord mogelijk dus, maar een schatting moet toch wel lukken?

De waterkoker is een simpel hema-ding van plastic en is niet zo dik. Hij heeft een deksel dat ik dicht laat zitten (maar als het de berekening makkelijker maakt wil ik hem ook wel open laten staan ;)). In mijn keuken is het een graad of 18 en het is er windstil. Ik roer het water in het geheel niet maar zet de waterkoker gewoon op het aanrecht. Er zit niks anders in het water dan water.

Moet ik dan 1 minuut wachten? 5 minuten? 10 minuten?
  Donald Duck held zaterdag 4 februari 2012 @ 12:26:25 #6
46149 __Saviour__
Superstapelsmoor op Kristel
pi_107590963
Ga naar een hoogte van 4420 meter.
Daar kookt water bij 85 graden.
❤ Rozen zijn rood ❤
❤ Viooltjes zijn blauw ❤
❤ Kristel, ik hou van jou! ❤
pi_107591001
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:26 schreef __Saviour__ het volgende:
Ga naar een hoogte van 4420 meter.
Daar kookt water bij 85 graden.
Geniaal.
Als ik ooit nog eens de mont blanc ga beklimmen weet ik welke thee ik mee moet nemen.
pi_107591061
oplossing voor het gehele probleem. het is eerlijk gezegd meer een workarround.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
When you are courting a nice girl an hour seems like a second. When you sit on a red-hot cinder a second seems like an hour. That's relativity.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:35:44 #9
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_107591241
Waarom zo ingewikkeld? Kook een liter water en giet er een klein beetje koud bij ==> 85 graden.
censuur :O
pi_107591256
Warmteberekeningen, gegarandeerd minstens 1 kantje A4 nodig. Brrrr...
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:36:49 #11
25865 Bill_E
vijf plus 98!
pi_107591277
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:35 schreef RemcoDelft het volgende:
Waarom zo ingewikkeld? Kook een liter water en giet er een klein beetje koud bij ==> 85 graden.
Dan verpest je de thee. Al het water moet gekookt hebben.
  zaterdag 4 februari 2012 @ 12:37:53 #12
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_107591301
quote:
2s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:36 schreef Bill_E het volgende:

[..]

Dan verpest je de thee. Al het water moet gekookt hebben.
Wat zijn theeleuten een tutjes zeg ;(

Dan kook je eerst een beetje, laat je dat afkoelen, en daarna de rest :7
censuur :O
pi_107591311
Haal een waterkoker met instelbare temperatuur.

Zoals deze: http://www.vergelijk.nl/waterkoker/krups/bw_4108/specs.rhtml
Oh, and that's a bad miss!
pi_107591519
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:30 schreef GewoneMan het volgende:
oplossing voor het gehele probleem. het is eerlijk gezegd meer een workarround.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Koffie smaakt het best met water van 98 graden. Hoe lang moet ik dan wachten?
pi_107592083
quote:
10s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 12:45 schreef Farenji het volgende:

[..]

Koffie smaakt het best met water van 98 graden. Hoe lang moet ik dan wachten?
Koffie moet je gewoon meteen drinken. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_107592424
Ik vind het frustrerend dat we wel raketten naar Mars kunnen sturen, we kunnen kernenergie winnen, en harttransplantaties uitvoeren, maar voorspellen hoe lang het duurt voordat water genoeg is afgekoeld voor een lekkere pot thee, dat is te moeilijk?
  zaterdag 4 februari 2012 @ 14:34:41 #17
54408 Parzival
Where it happens
pi_107594817
daarom hebben we thermometers uitgevonden
Any previously enabled store events for this user, including notifications to other users, may fail to fire
pi_107595001
Haal een thermometer bij de Ethos...
pi_107595894
Wat een praktische denkers, natuurlijk kan ik een thermometer halen, maar daar is geen lol aan. Ik ben natuurlijk niet eens zozeer geinteresseerd in die temperatuur maar vooral in de berekening/schatting van de afkoeltijd. Niet de praktijk maar de theorie. Ik plaats het niet voor niets in W&T. Nu ik weet dat het verdomde lastig is om te berekenen, wordt het vraagstuk wat mij betreft alleen maar interessanter. Ben ik daar de enige in?
  zaterdag 4 februari 2012 @ 15:44:20 #20
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_107596939
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 15:12 schreef Farenji het volgende:
Nu ik weet dat het verdomde lastig is om te berekenen
Je kan het alleen berekenen met empirische formules, gebaseerd op metingen. Dan is het veel eenvoudiger om direct die metingen te doen :)
censuur :O
pi_107597632
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 15:44 schreef RemcoDelft het volgende:

[..]

Je kan het alleen berekenen met empirische formules, gebaseerd op metingen. Dan is het veel eenvoudiger om direct die metingen te doen :)
Daar was ik al bang voor ;)
Maar is dat ook zo als je de boel flink simplificeert, door de onbekende variabelen weg te laten of aannames te doen? Of is het afkoelen van water echt nondeterministisch?
  zaterdag 4 februari 2012 @ 17:10:24 #22
29444 RemcoDelft
4 8 15 16 23 42
pi_107599629
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 februari 2012 16:06 schreef Farenji het volgende:

[..]

Daar was ik al bang voor ;)
Maar is dat ook zo als je de boel flink simplificeert, door de onbekende variabelen weg te laten of aannames te doen? Of is het afkoelen van water echt nondeterministisch?
Je kan toch stomweg het oppervlak nemen en een getalletje Googlen voor het energieverlies bij stilstaande lucht per vierkante meter per graad o.i.d.?
censuur :O
  zondag 5 februari 2012 @ 03:18:45 #23
354945 dikkebroekzak
de dikste zakken mogen praten
pi_107618957
Hoeveel warmte men minimaal (want tijdens afkoelen wordt water ook opgewarmd) moet afvoeren kan men berekenen met de formule Q= m·c·ΔT.

waarbij ΔQ de hoeveelheid toegevoerde warmte, c de warmtecapaciteit, en ΔT de verandering van de temperatuur.

Hoe dit technisch moet gebeuren: men laat het water stromen door een soort vriezer waar de warmte wordt opgenomen door een koelvloeistof (verwarmen, verdampen en koken bij lage temperatuur) en door de vriezer na condensatie wordt afgegeven aan bv de buitenlucht. De vriezer wordt gestuurd door een regelbare sensor. Het is dus een dynamisch proces zoals het opwarmen van water en houden van water op een bepaalde temperatuur ook een dynamisch proces is. Hoeveel minimaal vermogen hier voor nodig is, is moeilijk te berekenen en hangt te veel af van het systeem (isolatie enz.)

Ok, dus stel nu dat je 55 000 liter water moet afkoelen van 30°C naar 15°C.

55 000 L = 55 000 kg

Q= m·c·ΔT = 55 000 x 4185 * (15-30) = .... J

[ Bericht 1% gewijzigd door dikkebroekzak op 05-02-2012 03:35:00 ]
"Twee dingen zijn oneindig: het heelal en de menselijke domheid. Van het heelal weet ik het alleen nog niet zeker,”
― Albert Einstein
pi_107651731
Maak een grafiek van de temperatuur van het water tijdens het afkoelen.
Bepaal elke minuut de temperatuur in de koker en zet de waarden uit op millimeterpapier.
Je zult zien dat er geen lineair verloop is want bij hogere temperaturen koelt het sneller af dan bij lagere. De waarde van 85 graden C kun je altijd dmv interpolatie vinden en tevens de afkoeltijd.
Je moet wel steeds dezelfde hoeveelheid water nemen want anders klopt de grafiek niet meer.
  zondag 5 februari 2012 @ 22:08:19 #25
25865 Bill_E
vijf plus 98!
pi_107651972
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2012 22:05 schreef Schonedal het volgende:
Maak een grafiek van de temperatuur van het water tijdens het afkoelen.
Bepaal elke minuut de temperatuur in de koker en zet de waarden uit op millimeterpapier.
Je zult zien dat er geen lineair verloop is want bij hogere temperaturen koelt het sneller af dan bij lagere. De waarde van 85 graden C kun je altijd dmv interpolatie vinden en tevens de afkoeltijd.
Je moet wel steeds dezelfde hoeveelheid water nemen want anders klopt de grafiek niet meer.
Gast. Excel ftw!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')