Ga dit jaar langs Lodder. Volgend jaar waarschijnlijk op bezoek in Kanuma.
Ik vind het trouwens voor een beginner wel erg duur om een satsuki bonsai te kopen. Je weet dan nog helemaal niets van bonsai en je hebt dan al een topstuk.
Ik heb zelf niet veel ervaring met bonsai, maar ik hoor van mensen dat ze eerst wel een paar bonsai dood laten gaan voor dat ze het echt leren.
Japanese azalea kun je redelijk goed stekken. Dat is dan wel een langzaam beginnen, maar azalea hoeven niet per se een hele dikke stam te hebben. Je kunt ook veel leren qua bedraden en styleren met azalea zonder er een echte bonsai van te maken. Het zijn immers geen bomen en ze bloeien.
Satsuki-type bloemen zijn natuurlijk het mooist. Maar de meeste azalea te koop in Nederland zijn puur landschapsazalea. Die hoeven niet een hele mooie bloemvorm te hebben en verschillende soorten bloemen is dan een nadeel. Je wilt dan juist een struik die een paar weken echt helemaal felgekleurd is. Dat doen die cultivar erg goed, maar voor bonsai minder interessant.
Maar als je Nederland heel goed afspeurt kun je soms een kweker vinden die vaak wat Amerikaanse satsuki-type azalea heeft.
En vaak is het beter om tuincentrum azalea te stekken omdat je ze anders tot bijna niets terug moet snoeien.
Er zijn eigenlijk in de EU geen bedrijven die zelf stekjes van satsuki azalea kweken. Verder heeft het ook geen nut om die te importeren. Dus dan moet je op zoek naar andere amateurs.
In Japan kopen de meeste satsuki hobbyisten gewoon stekjes van 2 tot 6 jaar oud. Die kosten dan iets van 500 tot 3000 yen (ofwel 5 tot 30 euro). Nieuwere cultivar die heel snel populair worden zijn vaak duurder omdat er gewoonweg minder aanbod is omdat een nieuwe cultivar uiteindelijk uit 1 enkel zaadje is gekomen en er dus maar een moederplant en dus het aantal stekjes wat gemaakt kan worden beperkt is. En nieuwe cultivar ontwikkelen gaat gewoon door. Laatste jaren zijn er weer enkele prachtige bijgekomen.
Enige hobbist in Europa die op zijn website satsuki stekjes aanbiedt is Jacques Marty
http://www.poteriedepuymoyen.com/In toe toekomst hoop ik hetzelfde te gaan doen. Ben ook bezig mijn eigen cultivar te kweken. Winterhardheid is soms nog wel een punt en satsuki azalea zijn soms in Nederland nog wat grillig.
Ze beginnen ook veel eerder met groeien dan de normale azalea die we hier hebben. De mijne zijn sinds een week al zichbaar aan het groeien en zijn daarmee een van de eerste vaste planten in mijn tuin die uit de winterslaap komen (buiten dingen als hazelaar en hortensia). Dat ze in potten staan wil waarschijnlijk wel helpen, maar dat doen mijn andere azalea ook. Echter, die wachten eerst even om daarna te gaan bloeien. Satsuki groeien eerst en bloeien een maand later.
Verder raad ik azalea zeker aan om als beginner geinteresseerd in bonsai wat mee te prutsen. Zijn bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan dennen. Reageren erg goed op snoei en verpotten. En ook al is ze lelijk als een bonsai, als ze bloeien zijn ze altijd mooi.
Sommige bonsai van beginners zijn nogal vaak stokjes in bonsaipotten want er is begrijperlijkerwijs niet altijd het geduld om eerst 20 jaar lang een dikke stam te groeien. Dat kun je met een azalea gerust doen. Zeker met een mooie satsuki cultivar die het juiste bloempatroon heeft.
Verder maakt het qua bonsai niet uit of je Japanese azalea een satsuki is of niet. Dat is grotendeels een bloemenverhaal. Cultivar verschillen wel redelijk in groeipatroon, bladvorm, mate van wintergroenheid en winterhardheid. Sommige cultivar in Nederland met redelijk wat satsuki genen zou ik persoonlijk juist afraden voor bonsai. Eigenlijk zijn alle cultivar die ik in Nederland met regelmaat tegenkom en die satsuki genen hebben cultivar met hele grote bloemen en redelijk grote bladeren.
Dus vanaf begin april gewoon op zoek naar Japanese azalea die jij heel mooi vindt. Ik ken de meeste cultivar die in Nederland te koop staan redelijk goed. Dus als je wat vindt vraag me gerust wat voor cultivar het is.
In Juni kun je de nieuwe groei snoeien en stekken. Je kunt zo 10 tot 30 stekjes van 1 plant halen. In enkele gevallen is het ook de moeite waard om van de plant zelf ook een bonsai te maken. Maar vaak kun je hem, als je echt iets met azalea hebt, beter gewoon als tuinplant voor de bloemen houden.