quote:Op zondag 8 januari 2012 17:46 schreef SpecialK het volgende:
De conclusie is. Mensen zijn gewoon dieren.
quote:Op zondag 8 januari 2012 17:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je kunt ook zeggen: dieren zijn gewoon mensen.
Vind ik ook.quote:Op zondag 8 januari 2012 17:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Je kunt ook zeggen: dieren zijn gewoon mensen.
Mooie conclusiequote:Op zondag 8 januari 2012 17:46 schreef SpecialK het volgende:
De conclusie is. Mensen zijn gewoon dieren.
Of wellicht om te rechtvaardigen dat wij vinden dat mensen meer rechten zouden moeten hebben dan (andere) dieren? Of zijn dat niet de morele problemen waar je op doelt?quote:Op zondag 8 januari 2012 17:57 schreef LunaAurea het volgende:
[..]
Mooie conclusie
Toevoeging: Toch proberen we onderscheid te maken tussen mens en dier, om morele problemen te voorkomen.
Dat bedoel ik wel. Het is één van de redenen, die me is bijgebleven uit de discussie, om juist wel onderscheid te maken tussen mens en dier.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:03 schreef Molurus het volgende:
[..]
Of wellicht om te rechtvaardigen dat wij vinden dat mensen meer rechten zouden moeten hebben dan (andere) dieren? Of zijn dat niet de morele problemen waar je op doelt?
Het grappige is natuurlijk dat elke groep meer waarde hecht aan leden van de eigen groep dan aan leden van een andere groep. Of die andere groep nu Irakezen of chimpansees zijn (om twee voorbeelden te noemen) lijkt minder relevant.
Het zou prima kunnen dat je daar gelijk in hebt. Maar als dat de werkelijke reden is voor dit onderscheid dan is dat iets dat nooit hardop kan worden uitgesproken door iemand die dit onderscheid maakt. Want als je het zo formuleert is het natuurlijk zo verwerpelijk als wat.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:10 schreef LunaAurea het volgende:
[..]
Dat bedoel ik wel. Het is één van de redenen, die me is bijgebleven uit de discussie, om juist wel onderscheid te maken tussen mens en dier.
Bijenkolonies... inderdaad ook een prachtige analogie.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:17 schreef UltraR het volgende:
Over het voedselverzamelingverhaal uit het vorige deel.
Enorm veel dierengemeenschappen, bijen en mieren komen zo direct in me op, hebben duidelijke indelingen. Verzamelaars regelen het voedsel, vechters verdedigen de colonie, verzorgers zorgen voor de koningin en de larven, bouwers bouwen en onderhouden het nest.
Je zou zeggen dat iemand die vindt dat er geen verschil is tussen mens en dier, het ook niet verwerpelijk vindt dat mensen zich naar hun instinct gedragen. Net zo min als het verwerpelijk is dat een leeuw een zebra doodt, is het verwerpelijk dat de mens z'n eigen stam boven andere stammen stelt.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het zou prima kunnen dat je daar gelijk in hebt. Maar als dat de werkelijke reden is voor dit onderscheid dan is dat iets dat nooit hardop kan worden uitgesproken door iemand die dit onderscheid maakt. Want als je het zo formuleert is het natuurlijk zo verwerpelijk als wat.
Wat een dom voorbeeld. Dat is kannibalisme. Dieren eten over het algemeen ook niet hun eigen soortgenoten op. En ja, dat komt wel voor, maar het komt evengoed onder mensen voor. Dat zijn afwijkingen.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:30 schreef Tijn het volgende:
Maar voor de mensen die vinden dat er geen verschil is tussen mens en dier: ik ga morgen wel even langs bij de slager om een stukje mensenbiefstuk te halen dan. En als ik toch in de stad ben, loop ik gelijk langs de mensenwinkel om een huismens uit te zoeken. Ik twijfel nog tussen een Afrikaan of een Aziaat... misschien ga ik eerst wel even langs de mensentuin om ze even nader te bekijken voordat ik er eentje koop. Hoewel ik dat natuurlijk eigenlijk bij het mensenasiel kan doen. Ik ben immers een echte mensenliefhebber
Je pakt alleen het eten eruit. Maar het houden van huisdieren lijkt me wel iets typisch menselijks. Of zijn er veel dieren die voor de lol andere dieren om zich heen houden en verzorgen zonder dat er verder sprake is van een symbiotische relatie of iets dergelijks?quote:Op zondag 8 januari 2012 18:43 schreef UltraR het volgende:
[..]
Wat een dom voorbeeld. Dat is kannibalisme. Dieren eten over het algemeen ook niet hun eigen soortgenoten op. En ja, dat komt wel voor, maar het komt evengoed onder mensen voor. Dat zijn afwijkingen.
Elke werkbij is een significant deel van z'n leven bezig met het verzamelen van voedsel, terwijl de meeste mensen daar juist nooit mee bezig zijn. Dat is het punt.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:17 schreef UltraR het volgende:
Over het voedselverzamelingverhaal uit het vorige deel.
Enorm veel dierengemeenschappen, bijen en mieren komen zo direct in me op, hebben duidelijke indelingen. Verzamelaars regelen het voedsel, vechters verdedigen de kolonie, verzorgers zorgen voor de koningin en de larven, bouwers bouwen en onderhouden het nest.
De verschillen met welk dier? Alle dieren dan maar.quote:Op zondag 8 januari 2012 18:29 schreef Tijn het volgende:
De topictitel is: verschil tussen mens en dier.
Ja, dat krijg je ervan.quote:De conclusie is: mensen zijn gewoon dieren.
Beschrijving wiki:quote:Op zondag 8 januari 2012 19:19 schreef BlackLodge het volgende:
Maar als mensen dieren zijn, wat is dan de definitie van een "mens"? Of houdt dat woord op met bestaan bij deze conclusie?
quote:De mens of (wetenschappelijke naam) Homo sapiens (Latijn: verstandige of wijze mens) is een tweevoetige primatensoort uit de familie Hominidae. Ze zijn sociaal van aard en bedreven in het gebruik van communicatiemiddelen voor zelfexpressie, uitwisseling van ideeën en organisatie.
http://nl.wikiquote.org/wiki/Mens
Nee natuurlijk niet... net zo min als het woord "hond" ophoudt te bestaan bij de constatering dat honden dieren zijn.quote:Op zondag 8 januari 2012 19:19 schreef BlackLodge het volgende:
Maar als mensen dieren zijn, wat is dan de definitie van een "mens"? Of houdt dat woord op met bestaan bij deze conclusie?
Weten we dat ook weer.quote:De mens wordt ook tot de dieren gerekend. Gedragsonderzoek heeft uitgewezen dat meer hogerontwikkelde dieren gecompliceerd gedrag vertonen en signalen aan elkaar doorgeven (dierentaal). Zelfs beginselen van abstract denken worden bij enige diersoorten gezien, maar desondanks worden bij geen enkele bekende diersoort de typisch menselijke gaven gezien om een hogere cultuur te ontwikkelen. Het in de meeste menselijke culturen scherp aanwezige onderscheid tussen mens en dier snijdt wetenschappelijk echter weinig hout.
Zegt de wetenschap, die menselijk is.quote:De mens wordt ook tot de dieren gerekend. Gedragsonderzoek heeft uitgewezen dat meer hogerontwikkelde dieren gecompliceerd gedrag vertonen en signalen aan elkaar doorgeven (dierentaal). Zelfs beginselen van abstract denken worden bij enige diersoorten gezien, maar desondanks worden bij geen enkele bekende diersoort de typisch menselijke gaven gezien om een hogere cultuur te ontwikkelen. Het in de meeste menselijke culturen scherp aanwezige onderscheid tussen mens en dier snijdt wetenschappelijk echter weinig hout.
Ja, als we zo gaan beginnen houdt dat dus in dat we gewoon allemaal voortaan onze mond moeten houden. Alles wat wij zeggen en denken is immers menselijk?quote:
Je kan natuurlijk ook iets blaffen.quote:Op zondag 8 januari 2012 20:39 schreef UltraR het volgende:
[..]
Ja, als we zo gaan beginnen houdt dat dus in dat we gewoon allemaal voortaan onze mond moeten houden. Alles wat wij zeggen en denken is immers menselijk?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |