Geen! aardperen! Dat spul woekert enorm en je krijgt het nooit meer weg: elk flardje schil loopt uit tot een nieuwe aardpeer. Reuze decoratief en erg lekker, maar niet geschikt voor een 4 x 4 tuintje.quote:Op donderdag 22 maart 2012 21:09 schreef naamdrager het volgende:
[..]
Het formaat is denk ik ongeveer 4x4, niet groot dus maar het is iets. Het is op het zuiden, maar er staan schuttingen omheen dus extreem veel licht zal er niet zijn. Toch denk ik dat er wel wat te kweken valt. Het is op zandgrond.
Wat ik erin wil zetten weet ik nog niet... Alles wat voor een beginner goed te doen is, en onder de gegeven omstandigheden kan groeien. Omdat m'n tuin zo klein is, heb ik een voorkeur voor gewassen die ook een beetje decoratief zijn. Ik denk in elk geval aan aardperen, peulen/bonen, rabarber en pompoenen.
Eerst moet ik maar eens kijken hoe ik het beste kan beginnen. E.e.a. is nu nog gazon. Ik denk dat ik snel ga beginnen met in potjes zaaien, en zodra er dingen de grond in kunnen, delen van het gazon omspitten. Er zal dan waarschijnlijk meteen wat mest en/of tuinaarde doorheen moeten?
Aardperen staan hier ook in grote bakken, voor de rest wel een goed groente voor de luie tuinier. Na het planten hoef je er eigenlijk nooit meer aandacht aan te besteden, het jaar daarna komen de planten vanzelf weer op.quote:Op zaterdag 24 maart 2012 21:44 schreef sigme het volgende:
[..]
Geen! aardperen! Dat spul woekert enorm en je krijgt het nooit meer weg: elk flardje schil loopt uit tot een nieuwe aardpeer. Reuze decoratief en erg lekker, maar niet geschikt voor een 4 x 4 tuintje.
Wil je het toch per se, maak dan een plastic bak (vijverdoek of cementton) waar je de aardperen in houdt.
1e jaar na gazon heb je meestal last van ritnaalden; bijna alles wat ondergronds groeit ga je dan weinig aan hebben (biet, ui, wortel, aardappel etc). Maarrrrrrrr: niets is zo geschikt om je stijve gazongrond geschikt te maken als moestuin als het eerst jaar aardappels zetten. Dus...
Ik raad aan: aardappels, peultjes en bonen. Veel aardappels (meer dan je voor jezelf zou willen), als grondlosmaker. Niet alles aardappels, want dan kan je volgend jaar geen aardappels zetten.
Zoek goed phytophthora- en aardappelmoeheidvrije soorten en plant ze ruim genoeg.
quote:Op dinsdag 3 april 2012 08:52 schreef Bizznitch het volgende:
Iemand ervaring met de vierkante meter tuin? Is het wat?
Ik ben in een huis komen wonen met enkelt sierbestrating, ik zag het staan en ik dacht, misschien is het watquote:Op dinsdag 3 april 2012 10:32 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Het is te proberen, maar of het werkelijk zo nuttig is..
ja dat is handig. Zo rolt hij mijn koelkast niet uit.quote:Op dinsdag 3 april 2012 10:32 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Het is te proberen, maar of het werkelijk zo nuttig is..
Ja, is geweldig! daardoor heb ik vorig jaar van mn balkon vanalles kunnen oogsten! Heb er nu meer plek voor en een boekje over, ik vind het echt ideaal en heel leuk.quote:Op dinsdag 3 april 2012 08:52 schreef Bizznitch het volgende:
Iemand ervaring met de vierkante meter tuin? Is het wat?
Thanks voor de tipquote:Op dinsdag 3 april 2012 11:00 schreef YogaLove het volgende:
Ja dat wilde ik dus ook net posten.
Ik volg hem ook, goeie tips staan er op de site!
http://www.makkelijkemoestuin.nl/
Super! Oh ik had vorige week ineens flashbacks naar schooltuinen, helemaal leuk om zelf je eigen groentes te groeienquote:Op dinsdag 3 april 2012 11:00 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Ja, is geweldig! daardoor heb ik vorig jaar van mn balkon vanalles kunnen oogsten! Heb er nu meer plek voor en een boekje over, ik vind het echt ideaal en heel leuk.
Mijn gezaaide tijm en courgette komen trouwens op nu binnen, vandaag buiten verder aan de slag!
Daar zat ik ook toevallig te kijken, leuk inderdaad!quote:Op dinsdag 3 april 2012 21:34 schreef Ml-etje het volgende:
http://www.minitree.nl/fruithaag/2-fruithaag-25-meter
Te cute!
Weet je welke pruimensoort 't is? Wel bloemen maar geen vruchten duidt op een probleem met bestuiven...quote:Op woensdag 4 april 2012 10:34 schreef KlappernootatWork het volgende:
Mijn prunus staat al een aantal jaren in de hoek van de tuin, en bloeit wel elk jaar maar in tegenstelling tot de appelboom geeft die nog steeds geen fruit.
Misschien is dit het ( op het label stond indertijd wel pruimen afgebeeld. )quote:Op woensdag 4 april 2012 10:43 schreef Perrin het volgende:
[..]
Weet je welke pruimensoort 't is? Wel bloemen maar geen vruchten duidt op een probleem met bestuiven...
En als je dan bedenkt dat er zo'n 400 geslachten zijn van een Prunus...quote:Sommige rassen zoals Opal, Czar, Ontario, Belle de Louvain, Victoria en Anna Späth zijn zelffertiel, wat betekent dat ze bevrucht kunnen worden met eigen stuifmeel. Bij andere rassen moeten er minstens twee verschillende rassen aangeplant worden om vruchtzetting te krijgen.
geloof me, ik zou het niet weten: op het label stonden indertijd blauwe pruimen afgebeeld, dus ik ben er van uitgegaan dat die boom vruchten draagt.quote:Op woensdag 4 april 2012 12:14 schreef Xebber het volgende:
Prunus Domestica?
[..]
En als je dan bedenkt dat er zo'n 400 geslachten zijn van een Prunus...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pruim
Voor een niet-zelfbestuivende boom heb een boom nodig van een ander ras die in dezelfde tijd bloeit. Dus noteer wanneer jouw pruim precies bloeit, stap naar een kweker en haal een pruimeboom met niet-blauwe pruimen (dan weet je zeker dat het een ander ras is) die ook in die tijd bloeit.quote:Op woensdag 4 april 2012 12:29 schreef KlappernootatWork het volgende:
[..]
geloof me, ik zou het niet weten: op het label stonden indertijd blauwe pruimen afgebeeld, dus ik ben er van uitgegaan dat die boom vruchten draagt.
Toch wel vreemd dat stuifmeel van het eigen ras niet wordt geaccepteerd.. Rare jongens, die pruimen.quote:Op zaterdag 7 april 2012 13:40 schreef sigme het volgende:
[..]
Voor een niet-zelfbestuivende boom heb een boom nodig van een ander ras die in dezelfde tijd bloeit. Dus noteer wanneer jouw pruim precies bloeit, stap naar een kweker en haal een pruimeboom met niet-blauwe pruimen (dan weet je zeker dat het een ander ras is) die ook in die tijd bloeit.
Ik heb ze gisteren de grond in gestoptquote:Geen! aardperen! Dat spul woekert enorm en je krijgt het nooit meer weg: elk flardje schil loopt uit tot een nieuwe aardpeer. Reuze decoratief en erg lekker, maar niet geschikt voor een 4 x 4 tuintje.
Ik ben benieuwd!quote:Op vrijdag 27 april 2012 21:33 schreef Erasmo het volgende:
Bij wijze van experiment ga ik 's nachts de Ikea Sunnan op mijn zaaigoed in de vensterbank zetten:
[ afbeelding ]
Ledlamp met een ingebouwd zonneladertje. De lichttemperatuur is 2700K dus in principe zouden de zaailingen er profijt van moeten hebben toch?
Zijn verse kapucijners lekkerder dan die gedroogde gore meuk?quote:Op donderdag 26 april 2012 14:02 schreef Ml-etje het volgende:
Vandaag de uien gepoot althans de helft, andere helft moet ik nog een slimme plek voor verzinnen.
Snijbonenn gezaaid en kapuchijners gestoorid alvorens ik net wegregende, zo meteen dus nog even instoppen.
Verder zaai ik 2 rijtjes pluksla en gaan we dit weekend eens zien hoe we een kas gaan maken van de drie ramen met aluminium frame. Daar kan dan nog wat sla in enz.
Jazeker.. scheelt veel met de gedroogde variant.. (die vroeger trouwens het basisvoedsel was in NL, voor we de aardappel kenden)quote:Op vrijdag 27 april 2012 22:21 schreef Outpost76 het volgende:
[..]
Zijn verse kapucijners lekkerder dan die gedroogde gore meuk?
Heerlijk! Kapuchijners met spekquote:Op vrijdag 27 april 2012 22:21 schreef Outpost76 het volgende:
[..]
Zijn verse kapucijners lekkerder dan die gedroogde gore meuk?
Zaailingen zouden toch wel goed tegen langer licht moeten kunnen? Anyway de lamp brand ook maar een uur of 4-6 dus het is wel een tijdje donker.quote:Op vrijdag 27 april 2012 22:19 schreef Outpost76 het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd!
Hou er wel rekening mee dat planten ook nacht nodig hebben.
Je bedoelt dat de slakken de mulch opeten?quote:Op maandag 30 april 2012 19:19 schreef Teslynd het volgende:
Helaas, daar steken de slakken een stokje voor.
Ook goed spul ja. Als ik mijn border ooit nog eens aanpak dan schep ik er zeker een paar zakken doorheen.quote:Op maandag 30 april 2012 19:50 schreef merry77 het volgende:
als je lichte waterbuffer wilt hebben: vermiculite
is alleen niet overal te koop. Ik kan ze bij de welkoop bestellen. Nadeel: de zakken zijn 100 liter!
Maar ideaal stek en zaaispul.
Sinds gister, met 't zonnige weer?quote:Op dinsdag 1 mei 2012 00:37 schreef Leonoire het volgende:
Al mijn tomaten die ik zo zorgvuldig heb opgekweekt zijn gaan tanen!
Gekrulde slappe blaadjes doch stevige stengels...
Iemand een tip of truc om ze te reanimeren?
Ik hoop het! Straks nog wat koemestkorrels en compost erbij doen om het laatste beetje gat op te vullen en hopen dat ie de transplantatie overleeft.quote:Op maandag 30 april 2012 22:31 schreef Perrin het volgende:
Haha, wat een project die knol uitgraven.. En over een tijdje lekker frambozen!
Vandaag ook voor 't eerst sinds 2 weken weer bij de moestuin geweest.. onkruid wieden, zaaiuien planten, late aardappels planten, vroege sla-plantjes uitplanten.. Prima weer, lekker in 't zonnetje.
Uitzaaisels in een pot doen, zijn leuke dingen om weg te geven/te ruilen voor ander zaaigoed.quote:Op maandag 30 april 2012 21:18 schreef Ml-etje het volgende:
Framboos in een vakje, slim!
Hier zaait hij zich ondanks het vakje nog steeds uit
Vandaag een bosbes/blauwe bes gekocht, die zijn best prijzig
2 courgettes erin gezet en de komende week ga ik verder met onkruid vrij maken en zaaien.
Oa sla, bonen, wortelen, prei enz.
Ik waag met niet meer aan de koolsoorten dit jaar.
De tomaten die ieder jaar bruin werden zouden die het wel doen in een kweekkas? (Zo'n platte bak).
Die zijn we in elkaar aan het zetten, 2.30 bij 1.50
Dat gaat me een beetje te ver en je kunt sowieso overal tuinieren, ook al heb je maar een raam op het zuiden.quote:Op maandag 30 april 2012 23:24 schreef Teslynd het volgende:
Het zou verplicht moeten zijn om alle balkons zo te maken, dat je er behoorlijk tuinieren kon, compleet met een kasje, kast en zit/eethoek.
Ga donderdag ook maar plantjes halen inderdaad de bak is te laat klaar om er vroeg bij te zijn verder.quote:Op dinsdag 1 mei 2012 09:34 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Ik hoop het! Straks nog wat koemestkorrels en compost erbij doen om het laatste beetje gat op te vullen en hopen dat ie de transplantatie overleeft.
Voor de rest kan ik niet zo heel veel doen in de tuin dit jaar aangezien ik pas die weekend kon beginnen met zaailingen. Ik heb tegen beter weten in toch snel wat tomaten en pepers in de vensterbank gezet maar daar koop ik dit jaar toch ook maar plantjes van. De bietjes en de sla die ernaast staan zullen dan gelukkig geen probleem zijn
[..]
Uitzaaisels in een pot doen, zijn leuke dingen om weg te geven/te ruilen voor ander zaaigoed.
Is zo'n platte bak niet enkel bedoeld voor zaailingen en sla?
[..]
Dat gaat me een beetje te ver en je kunt sowieso overal tuinieren, ook al heb je maar een raam op het zuiden.
Tomaten en pepers moeten na een tijdje de hoogt in. Dit is wel een perfecte bak als je ze net buiten zet.quote:Op dinsdag 1 mei 2012 10:21 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Ga donderdag ook maar plantjes halen inderdaad de bak is te laat klaar om er vroeg bij te zijn verder.
Het wordt zoiets maar dan groter, qua hoogte 30 cm.
Je hebt van de meeste planten ook een kruipende soort die wellicht hierin kan?
[ afbeelding ]
Waarschijnlijk heb je gewoon schrale grond. Heb je veel wormen en ander gespuis in je grond zitten?quote:Op dinsdag 1 mei 2012 16:48 schreef Teslynd het volgende:
Die lage kas is toch voor tijdelijk? Of laten omhoog groeien met de klep open.
Vroeger waren tomaten net onkruid en ze kwamen overal vanzelf op. Met de veenpotgrond is het veel moeilijker, waardoor ze nauwelijks rijpen. Inmiddels heb ik gemerkt dat de grond het met veel compost (niet die GFT) beter doet en waag ik een nieuwe poging.
Ach ik trap er wel een bolletje knof in als bijenlokker.quote:Op dinsdag 1 mei 2012 21:46 schreef Ml-etje het volgende:
Zonde Erasmo!
Kan de tomaten dan wel opkweken en dan vervolgens in pot onder de luifel van de hut zetten?
Met het overzetten vanuit kas naar pot?quote:Op dinsdag 1 mei 2012 21:52 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Ach ik trap er wel een bolletje knof in als bijenlokker.
Dat kan, maar wacht niet te lang ivm. de wortels.
Er groeit iets op je paadje!quote:Op woensdag 2 mei 2012 17:48 schreef Ml-etje het volgende:
Wij kijken vanuit huis op de moestuin.
[ afbeelding ]
Huis staat rechts (je ziet net de regenpijp en witte muur) naast de moestuin dus wel 1,5 meter hoger en dan zit je vanuit het huis precies tegen het dak van een kas aan te kijken, dat weerhoudt ons van het plaatsen.
Dat was de framboos vorig jaarquote:
Tip: Als je van je framboos niet alles terugsnoeid dan leveren de ranken die je laat staan eerder dan de rest, zo verleng je dus je oogstperiode.quote:Op woensdag 2 mei 2012 18:11 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Dat was de framboos vorig jaar
Die heb ik goed gesnoeid en moet hem even voorzien van een ring voor hij gaat bloeien, dat helpt vast.
Ziet er goed uit, je bakken beginnen al goed vol te raken.quote:Op woensdag 2 mei 2012 18:44 schreef LieLie het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Leven in de pot basilicum
[ afbeelding ]
Sla
[ afbeelding ]
Peterselie
[ afbeelding ]
Bessenstruikje
[ afbeelding ]
Munt komt alweer
[ afbeelding ]
Dat is toch het verschil tussen zomerframbozen en herfstframbozen?quote:Op woensdag 2 mei 2012 21:04 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Tip: Als je van je framboos niet alles terugsnoeid dan leveren de ranken die je laat staan eerder dan de rest, zo verleng je dus je oogstperiode.
[..]
Kan ook nogquote:Op woensdag 2 mei 2012 21:48 schreef Erasmo het volgende:
Koop je er een en zaag je er een stuk vanaf
Geen idee of het zo heet maar het werkt welquote:Op woensdag 2 mei 2012 21:50 schreef T_Killer het volgende:
[..]
Dat is toch het verschil tussen zomerframbozen en herfstframbozen?
Zomerframbozen zijn afkomstig van de ranken die voor de winter zijn opgekomen en na de winter doorgroeien en eerder vrucht geven. Herfstframbozen zijn van ranken die na de winter zijn opgekomen en dus pas later de vrucht geven.
Je zaagt hem doormidden en hamert tegen de achterkant een stuk hout. Iedereen kan dat.quote:Op woensdag 2 mei 2012 21:59 schreef tombolafan het volgende:
[..]
Kan ook nog
Nee dat kan natuurlijk niet want dan is er geen zijkant meer
Ik kijk eerst wel hoeveel zo'n kleine bij de intratuin kost
Ja tuurlijk, of je schuift hem in elkaar, het kan ook welquote:Op woensdag 2 mei 2012 22:15 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Geen idee of het zo heet maar het werkt wel
[..]
Je zaagt hem doormidden en hamert tegen de achterkant een stuk hout. Iedereen kan dat.
Ja ik vraag me ook af of het wel goedkoper isquote:Op woensdag 2 mei 2012 22:25 schreef Teslynd het volgende:
Of je hamert 4 planken van gewenste lengte tegen elkaar aan. Het is de vraag of dat goedkoper is.
Waarom kan je hem niet korter zagen? Toch van 2 evenwijdige zijden een stuk afzagen en eventueel een inkeping in maken?
Wat je ook kan doen, is bij de hema grijze boxen van 30 x 40 cm kopen (nog een paar gaten in zagen). Op een rijtje op een bankje zetten (die verhoging is goed voor je rug).
ah ok tnx!!!!quote:Op donderdag 3 mei 2012 02:18 schreef Teslynd het volgende:
Nee, want klapkratten kunnen geen spanning opvangen. Ze zijn ook aan alle zijkanten opengewerkt, dus de kluit is in mum van tijd uitgedroogd. Bij de opbergboxen hoef je alleen spuigaten te boren. Wel gekleurde nemen, niet die volledig doorzichtige. Wortels willen in het donker.
Bij vullen met aarde een flinke rand vrijlaten, zodat de planten een schermrandje hebben. Balkons willen nogal eens tochtig zijn. Daar hebben planten een hekel aan, vooral als het aan de voet van de stom tocht.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |