abonnement Unibet Coolblue
pi_105636280
091006_725_new_logo640x395.jpg

Doctor Who
A Mad Man with a Box

110210_725_tardis.jpgMet de eerste uitzending op 23 november 1963, 32 seizoenen, 783 afleveringen en een grote schare fans is Doctor Who de langstlopende en een van de populairste sci-fi series ter wereld. Sinds de terugkeer van de serie in 2005, na een hiatus van ruim anderhalf decennium, is de show over een door tijd en ruimte reizende man die zichzelf 'the Doctor' noemt een hit in de UK. De seizoensfinales worden jaarlijks met grof geschut beschermd tegen uitlekken, de casting van hoofdpersonages is bijna voorpaginanieuws en ieder Brits kind is bang voor Daleks, Cybermen, Sontarans en Silurians.

The Doctor is een Time Lord. Dat is zijn 'species'. Zijn thuisplaneet is Gallifrey, of eigenlijk, dat was het. In de laatste grote Time War, die raasde tussen voornamelijk de Time Lords en de Daleks, heeft the Doctor een eind moeten maken aan alles, met de vernietiging van zijn thuisplaneet als de prijs. Hij is nu de enige Time Lord die nog leeft.

De Time Lords waren een samenleving van tijdreizigers. Ze gebruikten TARDIS'en om in rond te reizen; tijd/ruimtemachines die aan de buitenkant overal op konden lijken (want een TARDIS kan zichzelf vermommen om in de omgeving te passen) maar aan de binnenkant veel groter zijn dan aan de buitenkant. De TARDIS van de Doctor ziet eruit als een 'police box' uit de jaren '50. In deze huisjes konden Britse politieagenten criminelen vastzetten, of de telefoon gebruiken om naar het bureau te bellen. Het 'chameleon circuit' van de Doctor's TARDIS is kapot, daarom zal-ie altijd op de police box blijven lijken. Anno jaren 2000 is het uiterlijk van een police box, mede door het verdwijnen van de echte politiehuisjes, een iconisch beeld dat wordt geassocieerd met Doctor Who. Het begrip 'bigger on the inside' is een begrip in de UK.



The Doctor heeft de gewoonte regelmatig op Aarde langs te komen, niet in de laatste plaats omdat hij meestal iemand van onze planeet uitnodigt om mee te reizen als companion, en dat betekent dat-ie ook weer eens terug moet komen. Door de seizoenen heen heeft hij Aarde al regelmatig van de ondergang gered.

100217_725_mattsmith-publicity.jpeg

Doctor Who heeft 32 seizoenen natuurlijk niet met dezelfde cast kunnen doen. Gelukkig hoeft dat ook niet; een eigenschap van een Time Lord is dat wanneer zijn lichaam sterft, door ouderdom, verwondingen of andere ernstige schade, het overgaat tot 'regeneration'. Het hele lichaam wordt vernieuwd en veranderd. Onze Time Lord, the Doctor, heeft inmiddels tien regenerations gehad. De rol van de Eleventh Doctor wordt vertolkt door Matt Smith.

110210_725_100404-eleven-doctors.jpg


Torchwood
Torchwood is ready

Tijdens een avontuur in Schotland ontmoetten The Doctor en zijn toenmalige companion Rose Koningin Victoria. Ze redden haar van een buitenaardse dreiging die Victoria heeft doen besluiten dat het Britse Koninkrijk niet alleen beschermd moet worden tegen andere landen, maar ook tegen dreiging van bovenaf. Voor dit doel richtte ze een nieuwe organisatie op, vernoemd naar het landhuis waar eerder genoemd avontuur plaatsvond; Torchwood House.

Het Torchwood Institute groeit vanaf dat moment uit tot een organisatie die zichzelf buiten alle autoriteiten plaatst: politie, leger, VN. Het Instituut onderzoekt alles wat buitenaards is. Alles wat ze vinden houden ze, ontleden ze en maken ze zich eigen. Het is een organisatie die voornamelijk op de UK gericht is, en dus zijn er meerdere vestigingen in Schotland, Engeland en Wales.

110211_725_tw_downloads_s2_team_martha_1024.jpeg
Torchwood-cast van seizoen 2

In Cardiff, de hoofdstad van Wales, bevindt zich een Rift; een scheur in ruimte en tijd, die de veroorzaker is van vele onverklaarbare verschijningen en problemen in de stad. Het is vanwege deze Rift dat Torchwood een vestiging in Cardiff heeft. Deze vestiging wordt geleid door Captain Jack Harkness, een voormalige companion van the Doctor. Of eigenlijk werd geleid, maar als je wil weten wat dat inhoudt moet je de serie gaan volgen.

Seizoenen en uitzendingen

Doctor Who heeft jaarlijks een nieuw seizoen van 13 afleveringen. Zo'n seizoen begint doorgaans in het einde van maart of de eerste helft van april. Het seizoen van 2011, binnen dit topic wel eens afgekort tot DW6, zal bovendien halverwege een langere pauze inlassen, wat een spectaculaire cliffhanger en uiteindelijk een langer uitgerekt seizoen betekent.

Seizoen 6 zal de voortzetting zien van enkele verhaallijnen uit de seizoenen 4 en 5. Zo zal de uitspraak 'silence will fall' worden verklaard en leren we meer over de mysterieuze River Song, een tijdreizigster die de Doctor herhaaldelijk in omgekeerde chronologische volgorde lijkt te ontmoeten. Ook wordt onderzocht waarom de TARDIS explodeerde in het vorige seizoen.

Doctor Who wordt op zaterdagen uitgezonden op BBC One (alleen nieuwe afleveringen) en gedurende het hele jaar zijn er herhalingen op BBC Three. In Nederland zendt SyFy de serie uit; seizoen 5 is onlangs uitgezonden en af en toe komen herhalingen van DW3 t/m DW5 langs.

Torchwood heeft twee reguliere seizoenen van 13 afleveringen gehad. Het eerste seizoen liep in 2006 (en 1 dag in 2007) en het tweede in 2008. Seizoen 3, of TW3, was een miniserie met de ondertitel Children of Earth. De vijf afleveringen van deze miniserie werden op vijf achtereenvolgende dagen uitgezonden op BBC One in 2009 en betekende grote veranderingen voor het Torchwood team.

110211_725_Torchwood_md_banner.jpeg

Het vierde seizoen zal wederom een serie met een doorlopend verhaal en een ondertitel worden. Getiteld 'Miracle Day' zal TW4 tien afleveringen duren en worden geproduceerd door niet alleen de BBC, maar ook Amerikaans premium network Starz. Het verhaal beperkt zich dan ook niet langer tot de UK, maar zal zich ook in de VS plaatsen.

Torchwood zal worden uitgezonden op BBC One en Starz, vanaf 8 juli. In Nederland is seizoen 2 onlangs uitgezonden op SyFy.

Sarah Jane Adventures

Doctor Who is een 'familieserie' met zowel kinderen als volwassenen als publiek. Torchwood richt zich op de wat oudere kijker. De jongere Doctor Who-fans kunnen daarnaast terecht bij The Sarah Jane Adventures, over een oud companion van the Doctor. In theorie hoort die serie ook thuis in dit topic, maar de animo is wat minder, want het is een kinderserie. Af en toe was er een crossover tussen de series, en in zo'n geval besteedden we er natuurlijk aandacht aan.

Helaas is hoofdrolspeler Elisabeth Sladen (Sarah Jane Smith) op 19 april 2011 overleden. Seizoen 5 van The Sarah Jane Adventures was al wel in productie; er zijn zes afleveringen (drie verhalen) opgenomen. Deze zullen worden uitgezonden op een nader te bepalen datum.

Rory Williams. Mister Pond! Oh no, thats not how it works. Yes it is. Yeeeeees, it is.. :+
I don't trust books. They're all facts and no heart
Online poker is more addicting than snorting cocaine off Jessica Alba’s tits
Sam Querrey en John Isner, culthelden in wording!
pi_105636445
O+ *O* nog iets meer dan een weekje!

Oh, en ja, de Ponds, dat zat er wel aan te komen dat ze vervangen zouden worden... ;)
Ja doei.
  Admin donderdag 15 december 2011 @ 23:11:24 #3
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_105638196
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2011 22:08 schreef Sprouts het volgende:

[..]

Jammer, maar het wordt wel tijd. Nu tijd om over een nieuwe companion te fantaseren. Het wordt vast een (nog) vrij onbekende acteur/actrice.

Al vele malen genoemd, maar toch. Wishful thinking..
[ afbeelding ]
Zou wel leuk zijn, maar zij heeft een best goed lopende filmcarrière, dus reken er maar niet op. :)
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
  FOK!-Schrikkelbaas vrijdag 16 december 2011 @ 07:40:46 #4
334 TARAraboemdijee
Vader!
pi_105646026
Wie is het?
In this world of evil and darkness I'm looking for the one girl that has the power to bring light into my heart. A light so pure that my evil thoughts about this world and the people living on it will vanish and I'll finally experience true love.
  † In Memoriam † vrijdag 16 december 2011 @ 07:45:58 #5
91830 MaximusTG
pi_105646059
Zij is toch uit die eerste aflevering met de Angels? Sally Sparrow geloof ik? Naam van actrice weet ik niet trouwens :+

edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Carey_Mulligan
  Admin vrijdag 16 december 2011 @ 09:24:35 #6
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_105647177
Yup, zij is het. :)
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
pi_105647543
Hoe tof ik zowel Sally Sparrow als Carey Mulligan ook vind (fijn personage, fijne actrice), ik denk niet dat het realistisch is te verwachten dat zij ooit terug komt als vaste companion. Daarvoor is ze nu te groot in Hollywood (Oscargenomineerde actrices verbinden zich in de bloei van hun carrière meestal niet langdurig aan een science fiction televisieseries met een relatief klein publiek).

Meer over het afscheid van de Ponds in de Guardian: http://www.guardian.co.uk(...)octor-who-amy-leaves
  Admin vrijdag 16 december 2011 @ 11:01:29 #8
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_105649511
Misschien een leuk opwarmertje; The Lion, the Witch and the Wardrobe is vanavond op tv (SBS6, half negen).
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
  FOK!-Schrikkelbaas vrijdag 16 december 2011 @ 11:07:17 #9
334 TARAraboemdijee
Vader!
pi_105649648
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 december 2011 11:01 schreef Breuls het volgende:
Misschien een leuk opwarmertje; The Lion, the Witch and the Wardrobe is vanavond op tv (SBS6, half negen).
Toevallig vorige week met de 2 andere Narnia's nog gezien :)
In this world of evil and darkness I'm looking for the one girl that has the power to bring light into my heart. A light so pure that my evil thoughts about this world and the people living on it will vanish and I'll finally experience true love.
pi_105707264
Moffat houdt wel van cliffhangers. :') *net Sherlock S1E3 heeft gezien*
"Friendship is like wetting your pants. Everyone can see it, but only you can feel its warmth."
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 22:52:06 #11
91830 MaximusTG
pi_105708712
Ja, wij hadden Narnia ook weer eens gekeken vrijdag. Maar ik twijfelde nog om em ff snel te downloaden. Niet gedaan. Meteen spijt toen Piet's weerbericht weer tussendoor kwam. En shownieuws.. Wat een :r zender is SBS toch ook..
Toen maar mn vriendin geïrriteerd door constant alle verwijzingen naar het Christendom op te noemen. (Aslan de verlosser die sterft voor de verrader en weer herrijst :D). Ben benieuwd hoe ze het Lion, Witch and Wardrobe verhaal inpassen in de Doctor Who special.
pi_105710164
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 22:52 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, wij hadden Narnia ook weer eens gekeken vrijdag. Maar ik twijfelde nog om em ff snel te downloaden. Niet gedaan. Meteen spijt toen Piet's weerbericht weer tussendoor kwam. En shownieuws.. Wat een :r zender is SBS toch ook..
Toen maar mn vriendin geïrriteerd door constant alle verwijzingen naar het Christendom op te noemen. (Aslan de verlosser die sterft voor de verrader en weer herrijst :D). Ben benieuwd hoe ze het Lion, Witch and Wardrobe verhaal inpassen in de Doctor Who special.

Ik hoop heel erg, zit niet echt op een christenzut shizzle te wachten.
Ja doei.
  zondag 18 december 2011 @ 00:58:20 #13
19242 yavanna
Results may vary.
pi_105712567
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 23:32 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ik hoop heel erg, zit niet echt op een christenzut shizzle te wachten.
Daar sluit ik mij bij aan. Ik hoop dat Moffat zich daar verre van houdt. Narnia zelf niet gezien overigens en ook niet van plan dat ooit te gaan doen.
~Cheer up, the worst is yet to come.~
  zondag 18 december 2011 @ 01:09:35 #14
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_105712810
Verwijzen naar het christendom of welk geloof dan ook, liever niet. Lenen uit christelijke verhalen? Prima!
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  zondag 18 december 2011 @ 02:11:18 #15
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_105714139
Je kan in elke film wel bijbelreferenties vinden, vooral Disney is er goed in.
Bij sneeuwwitje was het de appel, bij de lion king was Scar de Judas, bij Bambi zou de moeder van Bambi maria zijn, etc.

Ik gok dat ze bij Doctor Who daar toch wat minder referenties instoppen en dat de Doctor gewoon een weduwe in een klerenkast tegenkomt :P
pi_105714989
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 02:11 schreef SiGNe het volgende:
Ik gok dat ze bij Doctor Who daar toch wat minder referenties instoppen en dat de Doctor gewoon een weduwe in een klerenkast tegenkomt :P
Wanneer gaat Doctor Who eens naar het begin van de jaartelling, dan zien we eindelijk of Monty Python's Life of Brian waar is of niet.
Op zondag 8 maart 2009 21:38 schreef Danny het volgende:
fuck de policy. posten die hap!
  zondag 18 december 2011 @ 03:45:03 #17
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_105715001
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 03:43 schreef Jegorex het volgende:

[..]

Wanneer gaat Doctor Who eens naar het begin van de jaartelling, dan zien we eindelijk of Monty Python's Life of Brian waar is of niet.
_O_ lijkt me fantstisch, naar de middeleeuwen om wat shrubberies te halen kan ook nog :P
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 18 december 2011 @ 08:40:31 #18
334 TARAraboemdijee
Vader!
pi_105715706
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 02:11 schreef SiGNe het volgende:
Je kan in elke film wel bijbelreferenties vinden, vooral Disney is er goed in.
Bij sneeuwwitje was het de appel, bij de lion king was Scar de Judas, bij Bambi zou de moeder van Bambi maria zijn, etc.

Ik gok dat ze bij Doctor Who daar toch wat minder referenties instoppen en dat de Doctor gewoon een weduwe in een klerenkast tegenkomt :P
Lewis was zelf uitgesproken Christen en heeft Narnia expres met de verwijzingen zo geschreven. Op het einde van Voyage of the Danwn-Treader is het ook weer erg duidelijk. Daar heeft Disney weinig mee te maken, zo is het boek gewoon.
Maar, in Engeland zijn de boeken razend populair en worden de verwijzingen meer gewaardeerd dan hier, dat is gewoon een klein cultuurverschil
Overigens denk ik dat Doctor Who gewoon bezig gaat met het verhaal en de sfeer, niet echt met de verwijzingen.
In this world of evil and darkness I'm looking for the one girl that has the power to bring light into my heart. A light so pure that my evil thoughts about this world and the people living on it will vanish and I'll finally experience true love.
pi_105715793
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 00:58 schreef yavanna het volgende:

[..]

Daar sluit ik mij bij aan. Ik hoop dat Moffat zich daar verre van houdt. Narnia zelf niet gezien overigens en ook niet van plan dat ooit te gaan doen.
De boeken zijn zeer goed leesbaar. Op het laatste boek na dan, waarin "atheïsten" als zielige mensen die nooit geluk zullen kennen worden weggezet en de link Aslan-Jezus wel heel erg expliciet wordt gemaakt.

Maar Jezus the Timelord... hoe zou zijn tardis er uit zien ?
  zondag 18 december 2011 @ 12:56:10 #20
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_105719894
quote:
3s.gif Op zondag 18 december 2011 09:03 schreef MisterSqueaky het volgende:

[..]

De boeken zijn zeer goed leesbaar. Op het laatste boek na dan, waarin "atheïsten" als zielige mensen die nooit geluk zullen kennen worden weggezet en de link Aslan-Jezus wel heel erg expliciet wordt gemaakt.

Maar Jezus the Timelord... hoe zou zijn tardis er uit zien ?
Ik weet niet of Aslan het in het boek ook zegt. Maar in de film, die ik wonderbaarlijk af heb kunnen kijken, zegt hij ook dat de kinderen hem in hun wereld onder een andere naam kennen. :P

En Jezus zijn TARDIS zat in die grot in ieder geval, daardoor kon hij na zijn regeneration er zo mysterieus uit ontsnappen. Waarschijnlijk heeft hij een wolkjesbehang waardoor we dat beeld van de hemel hebben gekregen. Ook is er een machine in zijn TARDIS die vloeistoffen van samenstelling kan veranderen en oneindig vis kan klonen.
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
  zondag 18 december 2011 @ 16:02:02 #21
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_105728218
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 08:40 schreef TARAraboemdijee het volgende:

[..]

Lewis was zelf uitgesproken Christen en heeft Narnia expres met de verwijzingen zo geschreven. Op het einde van Voyage of the Danwn-Treader is het ook weer erg duidelijk. Daar heeft Disney weinig mee te maken, zo is het boek gewoon.
Maar, in Engeland zijn de boeken razend populair en worden de verwijzingen meer gewaardeerd dan hier, dat is gewoon een klein cultuurverschil
Overigens denk ik dat Doctor Who gewoon bezig gaat met het verhaal en de sfeer, niet echt met de verwijzingen.
dat Narnia een groot bijbelverhaal is wist ik al maar Disney zelf is er ook bedreven in.
Ik heb laatst op SBS de film gezien (met de Doctor Who aflevering in het achterhoofd..voorbereiding :) ) en bij Narnia ligt er er ook wel heel erg bovenop.
Ik gok dat dat bij de Doctor minder zal zijn.
Ik heb voorstukjes geprobeerd te vermeiden maar zag laatst op BBC een trailer waarin in elk geval flink wat actie zat. ^O^
  zondag 18 december 2011 @ 16:05:07 #22
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_105728333
quote:
3s.gif Op zondag 18 december 2011 09:03 schreef MisterSqueaky het volgende:
Maar Jezus the Timelord... hoe zou zijn tardis er uit zien ?
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 12:56 schreef Ugjerke het volgende:

En Jezus zijn TARDIS zat in die grot in ieder geval, daardoor kon hij na zijn regeneration er zo mysterieus uit ontsnappen. Waarschijnlijk heeft hij een wolkjesbehang waardoor we dat beeld van de hemel hebben gekregen. Ook is er een machine in zijn TARDIS die vloeistoffen van samenstelling kan veranderen en oneindig vis kan klonen.
Ik neem aan dat de chameleon circuit van Jezus' TARDIS gewoon werkt, die grot wás de TARDIS! O-)
Vanaf nu ga ik me bij elke Jezusfilm het geluid van de TARDIS inbeelden als ze de grot sluiten :P
pi_105729580
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 02:11 schreef SiGNe het volgende:
Je kan in elke film wel bijbelreferenties vinden, vooral Disney is er goed in.
Bij sneeuwwitje was het de appel, bij de lion king was Scar de Judas, bij Bambi zou de moeder van Bambi maria zijn, etc.
Niet alle appels zijn meteen Bijbelse appels, en niet alle verraders zijn meteen Judassen. Voordat het echt een referentie is, zouden er wel wat meer overeenkomsten moeten zijn.
  zondag 18 december 2011 @ 16:35:33 #24
203635 Ugjerke
God of tits and wine
pi_105729818
quote:
0s.gif Op zondag 18 december 2011 16:05 schreef SiGNe het volgende:

[..]

[..]

Ik neem aan dat de chameleon circuit van Jezus' TARDIS gewoon werkt, die grot wás de TARDIS! O-)
Vanaf nu ga ik me bij elke Jezusfilm het geluid van de TARDIS inbeelden als ze de grot sluiten :P
Zou Jezus ook de remmen vergeten? :P
Op maandag 29 april 2013 16:56 schreef Moira. het volgende:
Ug, je bent af en toe een (leuke) mafkees, maar ook een wijs man.
pi_105737184
Gister toch maar eens het Doctor Who Magazine gekocht :P Was wel 12,50 maar ach, tis bijna kerst :')

Ik wilde ook bij de fame de dvdboxen halen maar tot mijn grote verdriet waren ze er niet meer! Alleen seizoen 6 lag er. Ik heb wel een dvd van Classic Who voor 5 euro kunnen scoren: The Robots of Death met Tom Baker.

Trouwens, heeft alleen Fame ooit Doctor Who in de collectie gehad want op Bol.com kan ik de vorige seizoenen niet vinden -O-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')