abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 9 februari 2012 @ 16:42:22 #201
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_107795353
Foto's zijn niet zo goed want met m'n mobiel gemaakt. Maar dit is echt een mega simpel en lekker brood. Met honing en walnoten :)





recept
My mama didn't raise no fool
  † In Memoriam † donderdag 9 februari 2012 @ 17:04:47 #202
91830 MaximusTG
pi_107796116
Ah, een sodabread. Die zijn inderdaad snel klaar ja ;).
  donderdag 9 februari 2012 @ 18:42:50 #203
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_107799259
quote:
0s.gif Op donderdag 9 februari 2012 17:04 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, een sodabread. Die zijn inderdaad snel klaar ja ;).
en erg machtig :+
My mama didn't raise no fool
pi_107866810
Vandaag voor >40 euro aan inkopen gedaan bij een molen hier in de buurt (www.3kleur.nl). Oa. speltbloem, speltmeel, frans 'stokbrood'bloem, volkorenmeel, Pizzameel, honing, lijnzaad, gist en verse gist, en koekjesvormen.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_107867141
Heeft iemand een linkje met goede info over zuurdesem? Ik zie in de link wel een recept van Jamie Oliver. Daar is me de uitleg bij vrijdag niet helemaal duidelijk. Er staat iets over een proces wat je de volgende dag herhaalt, en de dag erna en de dag erna. Wat wordt daar precies mee bedoeld?
  † In Memoriam † zaterdag 11 februari 2012 @ 19:20:29 #206
91830 MaximusTG
pi_107868375
Ik zit nu in de bus, dus om nu alle links te plakken, maar ik heb hier een recept voor een desemcultuur uit het boek van Reinhart

http://db.tt/x1MeBO3Z

Link openen, en dan laatste cijfer veranderen voor volgende pagina's. Zijn er 5
pi_107868696
Tnx! En wat is hier 'seed culture'? want ik zie andere recepten waar je alleen meel en water mengt.
  † In Memoriam † zaterdag 11 februari 2012 @ 19:35:44 #208
91830 MaximusTG
pi_107868977
Wat je hier doet is inderdaad op basis van water (of in dit geval ananassap) en meel, een seed culture maken waarin je de gewenste gisten en melkzuurbacterien kweekt. Dat doe je (als het goed is) een keer. Daarna maak je van die seed culture een mother starter. Dat is hetgeen je in de koelkast bewaart, steeds voert en af en toe een stuk van af neemt om mee te bakken.
pi_107869073
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 februari 2012 19:35 schreef MaximusTG het volgende:
Wat je hier doet is inderdaad op basis van water (of in dit geval ananassap) en meel, een seed culture maken waarin je de gewenste gisten en melkzuurbacterien kweekt. Dat doe je (als het goed is) een keer. Daarna maak je van die seed culture een mother starter. Dat is hetgeen je in de koelkast bewaart, steeds voert en af en toe een stuk van af neemt om mee te bakken.
Oke, dat onderscheid was me niet helemaal duidelijk :)
  † In Memoriam † zaterdag 11 februari 2012 @ 19:54:05 #210
91830 MaximusTG
pi_107869544
Ja, dat is even lastig. In feite is het gewoon weer een keer verversen, maar je begint dan met relatief weinig seed culture tov de rest.
Gistcellen groeien dan sneller dan de melkzuurbacterien, waardoor die tijdelijk de overhand krijgen. Je zult ook zien dat je desem steeds zuurder wordt naarmate ie langer geleden is ververst.
In plaats van ananassap kan je ook een ander zuur sap nemen. Ik had versgeperst sinaasappelsap genomen.
pi_107869663
En je moet geloof ik wel minstens volkorenmeel hebben, of niet? Heb nu alleen tarwemeel/fijn volkorenmeel in huis (mix).
  † In Memoriam † zaterdag 11 februari 2012 @ 20:00:13 #212
91830 MaximusTG
pi_107869767
Beste is biologisch roggemeel. Hebben ze wel bij een natuurwinkel. Maakt niks uit voor de uiteindelijke starter, want je kan een cultuur zo omvormen door het bv alleen met tarwemeel of bloem te verversen.
Maar je zou het op zich wel met tarwemeel kunnen proberen.
  zaterdag 11 februari 2012 @ 20:19:28 #213
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107870425
Zuurkoolsap, joghurt, karnemelk, bevatten ook melkzuurbacterieen.
De vraag is, wat wil je bereiken met je desem? Smaak of wil je roggebloem laten rijzen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 11 februari 2012 @ 20:23:50 #214
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107870590
Roggemeel bevat geen gluten, daarom gebruik je zuurdesem om er een luchtig brood van te bakken. Er zijn twee soorten roggebrood, het brood dat gemaakt wordt van gebroken rogge, dat lang (wel 8-12 uur) wordt gebakken op lage temperatuur. Dit is wat we in nl vooral als roggebrood kennen, pompernikkel.
Er is ook een roggebrood van gemalen rogge, roggemeel of bloem, daar gebruik je traditioneel zuurdesem omdat dit het mogelijk maakt het brood te laten rijzen, met gist lukt dat niet.
Voor de smaak wordt het ook gebruikt, net als prefermenten en poolish.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107883505
rogge bevat wel een soort gluten, maar oo een stof die deze gluten afbreekt. Door gebruik te maken van zuurdesem maak je deze stof kapot en kan het brood wel goed rijzen.
pi_107892024
Ik had mijn eerste desem gemaakt van biologisch tarwemeel, maar dat werd een heel groot en plat brood omdat het deeg zo fluffy was.
Nu heb ik Duits brood gebakken (ook desembrood, maar uit een kant en klaar pak) en dat wordt wéér zo groot en plat, ook van dat slappe deeg. Niks mis met de smaak overigens, maar boterhammen van 5 cm hoog en 30 cm breed passen niet op mijn bord.
Wat gebeurt er als je zoiets in een vorm bakt? Komt het dan wel omhoog in de vorm of blubbert het over de rand?
pi_107910379
Hoe vorm je je brood? Dat kan ook erg veel verschil maken namelijk.
There is no love sincerer than the love of food.
  † In Memoriam † maandag 13 februari 2012 @ 14:41:08 #218
91830 MaximusTG
pi_107929958
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 14:42 schreef Gwywen het volgende:
Ik had mijn eerste desem gemaakt van biologisch tarwemeel, maar dat werd een heel groot en plat brood omdat het deeg zo fluffy was.
Nu heb ik Duits brood gebakken (ook desembrood, maar uit een kant en klaar pak) en dat wordt wéér zo groot en plat, ook van dat slappe deeg. Niks mis met de smaak overigens, maar boterhammen van 5 cm hoog en 30 cm breed passen niet op mijn bord.
Wat gebeurt er als je zoiets in een vorm bakt? Komt het dan wel omhoog in de vorm of blubbert het over de rand?
Maar dat zijn dus geen roggebroden he? Gewoon tarwemeel/bloem? Als je deeg dan inzakt is je glutennetwerk niet goed genoeg ontwikkeld, of je deeg niet goed op spanning na het vormen.
Gebruik anders een rijsmandje of inderdaad een broodvorm.
pi_107930336
Dat tweede brood was wel met roggemeel. Ik heb het extra lang laten rijzen, na de eerste rijs was het weliswaar enorm groot geworden, maar heel slap en zo groot als het was is het bij de tweede rijs niet meer geworden.

Volgende keer toch maar in een vorm proberen inderdaad.
Zo'n broodmandje, is dat een speciaal soort mandje of kun je daar elk willekeurig mandje voor gebruiken?
  † In Memoriam † maandag 13 februari 2012 @ 15:11:53 #220
91830 MaximusTG
pi_107931103
Dat is wel een speciaal soort mandje ja, maar je kan er denk ik ook wel een ander mandje voor gebruiken. Een 'Banneton' is traditioneel gemaakt van rotan, maar je hebt ze ook van plastic en siliconen. Je moet ze goed bebloemen voor je het deeg erin doet.
Je kan echter ook een gewone kom of schaal gebruiken. Doe er dan iets van een theedoek of kaasdoek in, en weer goed bebloemen.
pi_107935925
Ik gebruik zo'n ordinair broodmandje van de Action, zo een van riet met een stoffen binnenkantje. Die bloem ik heel goed in met rijstmeel (omdat dat minder vocht absorbeert dan normale bloem) en dan bestrooi ik hem met tarwezelen, maisgries, speltgries of iets anders dat me wel lekker lijkt op het brood. Werkt prima. :Y

Ik wil nog wel graag zo'n 'echt' rijsmandje maar ik heb tot nu toe nog niet veel succes er een te vinden. Ik wil er geen ¤20 voor neerleggen namelijk als ze in Duitsland, waar ik toch regelmatig kom, naar verluid maar zo'n ¤5-¤10 kosten.
There is no love sincerer than the love of food.
  † In Memoriam † maandag 13 februari 2012 @ 17:41:35 #222
91830 MaximusTG
pi_107936708
Klopt ja, die mandjes kun je er heel goed voor gebruiken!
Ik heb een 'echt' rijsmandje. Klopt dat ze heel duur zijn om hierheen te halen, verzendkosten hakken er flink in, en ze zijn zelf al vaak 15 euro.
Die ik heb heb ik gekocht op een vrijmarkt in Münster. Ging er met vriendin en mn ouders heen, en vooraf zei ik nog in de auto dat ik graag zo'n ding zou hebben. Wij goed speuren, en ja hoor! Voor maar 2 euro had ik er een :D. Was ook wel de enige op de hele markt.
  maandag 13 februari 2012 @ 17:45:01 #223
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107936815
quote:
7s.gif Op maandag 13 februari 2012 17:19 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik gebruik zo'n ordinair broodmandje van de Action, zo een van riet met een stoffen binnenkantje. Die bloem ik heel goed in met rijstmeel (omdat dat minder vocht absorbeert dan normale bloem) en dan bestrooi ik hem met tarwezelen, maisgries, speltgries of iets anders dat me wel lekker lijkt op het brood. Werkt prima. :Y

Ik wil nog wel graag zo'n 'echt' rijsmandje maar ik heb tot nu toe nog niet veel succes er een te vinden. Ik wil er geen ¤20 voor neerleggen namelijk als ze in Duitsland, waar ik toch regelmatig kom, naar verluid maar zo'n ¤5-¤10 kosten.
http://www.ebay.de/itm/Br(...)haltswaren_Backzubehör&var=&hash=item68c9425755#ht_595wt_1081

http://www.amazon.de/s/ref=a9_sc_1?rh=i%3Aaps%2Ck%3Agärkorb&keywords=gärkorb&ie=UTF8&qid=1329151546
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107941634
Merci Piet. Maar ook die komen inclusief verzendkosten al aardig richting de ¤20.

Ach, ik heb er ook geen haast mee. Vooralsnog werken mijn mandjes prima dus ik houd gewoon mijn ogen open als ik weer in Duitsland aan het shoppen ben en dan loop ik er vast wel eens tegenaan. Eerste prioriteit is nu een pizzasteen en daarna een goede standmixer.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_107944425
Oh, wij zijn volgende maand in Duitsland, waar (bij wat voor winkels) koop je dir rijsmandjes?

En kan je een siliconen cakevorm ook gebruiken om brood in te baken, of is dat vragen om mislukkingen?
  † In Memoriam † maandag 13 februari 2012 @ 20:36:50 #226
91830 MaximusTG
pi_107944537
Euh, bakwinkels :+? Bij sommige grote warenhuizen soms ook wel. Maar het is denk ik makkelijke van te voren ff te googlen met de plaats waar je heen gaat icm "gärkorbe".
En het lijkt me dat je best wel een brood moet kunnen bakken in een siliconen cakevorm.
pi_108045570
Welke tarwebloem kan ik nu het beste kopen voor witbrood recepten?
Ik heb nu enkele supermarkt zakken geprobeerd, maar deze hebben allemaal te weinig gluten.
Het deeg wil wel rijzen, maar onvoldoende voor luchtige bolletjes/brood.

Ik heb een natuurwinkel in de buurt zitten, dus ik zal daar eens kijken wat er te halen valt.
Waar moet ik precies op letten bij aankoop van een zak tarwebloem?
Ik neem aan dat het daar als no-name zakken verkocht wordt?

n.b alles gaat met de hand en in een degelijke oven, mocht dat nog verschil uitmaken.
Een KA oid is mij te duur.
pi_108045997
Gister brood gemaakt van mn speeltmeel+bloem, en vandaag gegeten. Met verse gist.

Erg goed bevallen, brood was erg mooi, harde dikke korst en zacht en luchtig van binnen.

Wel ontzettend zwaar om te kneden trouwens :o
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_108046056
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:02 schreef broodslager het volgende:
Welke tarwebloem kan ik nu het beste kopen voor witbrood recepten?
Ik heb nu enkele supermarkt zakken geprobeerd, maar deze hebben allemaal te weinig gluten.
Het deeg wil wel rijzen, maar onvoldoende voor luchtige bolletjes/brood.

Ik heb een natuurwinkel in de buurt zitten, dus ik zal daar eens kijken wat er te halen valt.
Waar moet ik precies op letten bij aankoop van een zak tarwebloem?
Ik neem aan dat het daar als no-name zakken verkocht wordt?

n.b alles gaat met de hand en in een degelijke oven, mocht dat nog verschil uitmaken.
Een KA oid is mij te duur.
Ik merk dat het speltbloem dat ik van de molen heb, maar ook met het Jumbo huismerkbloem, dat dit veel 'luchtiger' is en mooier deeg geeft dan met het allergoedkoopste bloem (wat ook veel platter, compacter is als het in de zak zit).

Voor het rijzen de eerdere tips al meegenomen? Een schepje suiker deed bij mij wonderen. En ik doe nu eigenlijk de eerste keer rijzen ook in een lauwe oven (~ 30 graden).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_108048565
quote:
2s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:20 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Ik merk dat het speltbloem dat ik van de molen heb, maar ook met het Jumbo huismerkbloem, dat dit veel 'luchtiger' is en mooier deeg geeft dan met het allergoedkoopste bloem (wat ook veel platter, compacter is als het in de zak zit).

Voor het rijzen de eerdere tips al meegenomen? Een schepje suiker deed bij mij wonderen. En ik doe nu eigenlijk de eerste keer rijzen ook in een lauwe oven (~ 30 graden).
Dat van de oven/magnetron moet ik nog proberen, maar de rest heb ik aan mogelijke problemen wel uitgesloten.
Aangezien met dit weer de luchtvochtigheid binnenshuis ook erg laag is heb ik daar ook nog een beetje mee lopen klooien, maar dat leidt niet echt tot verbetering.

Suiker zit altijd in de recepten die ik gebruik (voor zoete broodjes en natuurlijk als katalysator?? voor de gist).
Zout gaat er als laatste in, ook wel na 5 min kneden gedaan zoals veel recepten aangeven, maar dit geeft bij mij geen verschil.
Het lijkt er in ieder geval op dat in de meeste gevallen de 2e rijs niet goed gaat.
Er vind geen échte verdubbeling plaats.
De 1e rijs gaat redelijk, maar na een dik uur zit ook daar nog geen 100% verdubbeling in.

Ik heb een jumbo in de buurt, zal een zakje proberen.
pi_108048755
quote:
14s.gif Op donderdag 16 februari 2012 15:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Wel ontzettend zwaar om te kneden trouwens :o
Ja het is een goede training voor je spieren, dat kneden.
Mijn (simpele huurwoning) aanrecht is erdoor los gekomen van de muur :P
pi_108049413
Mijn aanrecht -hier met pizza- deukte in. Ook dat had ik nog niet eerder meegemaakt :P

La derecha oprime, la izquierda libera
pi_108106984
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 16:43 schreef broodslager het volgende:

[..]

Dat van de oven/magnetron moet ik nog proberen, maar de rest heb ik aan mogelijke problemen wel uitgesloten.
Aangezien met dit weer de luchtvochtigheid binnenshuis ook erg laag is heb ik daar ook nog een beetje mee lopen klooien, maar dat leidt niet echt tot verbetering.

Suiker zit altijd in de recepten die ik gebruik (voor zoete broodjes en natuurlijk als katalysator?? voor de gist).
Zout gaat er als laatste in, ook wel na 5 min kneden gedaan zoals veel recepten aangeven, maar dit geeft bij mij geen verschil.
Het lijkt er in ieder geval op dat in de meeste gevallen de 2e rijs niet goed gaat.
Er vind geen échte verdubbeling plaats.
De 1e rijs gaat redelijk, maar na een dik uur zit ook daar nog geen 100% verdubbeling in.

Ik heb een jumbo in de buurt, zal een zakje proberen.
Zout na 5 minuten kneden erbij doen is niet de oplossing. Zorg dat je 10 minuten goed kneed. Kijk voor meer tips van mij naar eerdere berichten.
Hoelang is je eerste rijs?
En zet eens je recept hier neer.

[ Bericht 4% gewijzigd door Revje1 op 18-02-2012 01:21:48 ]
pi_108109127
Heb al een paar keer super heerlijk stokbrood gemaakt volgens dit recept:

http://m.youtube.com/inde(...)/watch?v=JTY4WJRSzY8
pi_108110922
Mogge! Er staan vandaag een spelt-lijnzaadbrood en 2 pestobroden (verschillende wijze gemaakt) te rijzen.

Wilde een brood maken met een poolish, was alleen vergeten dat die de avond tevoren gemaakt moet worden.

Volgende week eens proberen een zuurdesem te maken via deze methode http://uitdekeukenvanarde(...)on-zuurdesemers.html
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_108122566
http://uitdekeukenvanarde(...)ogde-tomaten-en.html

Superrecept :9 zelfgemaakte pesto met zongedroogde tomaatjes en pecannoten door het brood en het kleine stukje dat ik op heb was zooo lekker :9

Eveneens een aanrader

http://uitdekeukenvanarde(...)od-met-lijnzaad.html
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zaterdag 18 februari 2012 @ 20:34:32 #237
91830 MaximusTG
pi_108127091
Ja, Levine heeft altijd erg lekkere broden. Erg professioneel. Is ze ook in feite. En een hele mooie brood oven!
pi_108205250
Nu een poolish aan het maken op Piets' manier (Voor mn speltbrood dat ik overmorgen voor lunch ga eten - de poolish staat dus 24 uur). Moet ik dit afdekken in de koelkast?
La derecha oprime, la izquierda libera
  maandag 20 februari 2012 @ 21:41:25 #239
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108205312
quote:
2s.gif Op maandag 20 februari 2012 21:40 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Nu een poolish aan het maken op Piets' manier (Voor mn speltbrood dat ik overmorgen voor lunch ga eten - de poolish staat dus 24 uur). Moet ik dit afdekken in de koelkast?
Ja, anders droogt de opp uit.
En vergeet hem niet te voeren met wat druiven of ander zoets.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108205395
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2012 21:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, anders droogt de opp uit.
En vergeet hem niet te voeren met wat druiven of ander zoets.
Halve theelepel suiker zit er in. Is dat genoeg? (100 gram speltbloem, 100 gram water, 2 a 3 gram gist, 1 a 2 gram suiker)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_108389808
volkoren pistoletjes gebakken, hot dogs gegeten :P



pi_108389920
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 18:31 schreef evo87 het volgende:
volkoren pistoletjes gebakken, hot dogs gegeten :P

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Oh nice!! Receptje?

Hier staat de zuurdesem op dag drie te bubbelen.
Moet eigenlijk de helft weggooien :@

Heb de pakken ongezoette ananassap van de Aldi meegenomen als voer.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 februari 2012 @ 19:03:34 #243
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108390862
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 18:34 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Oh nice!! Receptje?

Hier staat de zuurdesem op dag drie te bubbelen.
Moet eigenlijk de helft weggooien :@

Heb de pakken ongezoette ananassap van de Aldi meegenomen als voer.
Deeg maken met roggemeel, deel bewaren, broden van bakken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108391641
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Deeg maken met roggemeel, deel bewaren, broden van bakken
Je bent iets te compact voor mij :D

De helft die ik weg zou moeten gooien gebruiken om een deeg van te maken met roggemeel?
En de andere helft gewoon verder gaan voederen?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 februari 2012 @ 19:25:02 #245
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108391747
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:22 schreef Ml-etje het volgende:

[..]

Je bent iets te compact voor mij :D

De helft die ik weg zou moeten gooien gebruiken om een deeg van te maken met roggemeel?
En de andere helft gewoon verder gaan voederen?
Neuh.
Gewoom met alle starter broden maken en bv invriezen, en een deel van het deeg achter houden en dat verder gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108391889
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neuh.
Gewoom met alle starter broden maken en bv invriezen, en een deel van het deeg achter houden en dat verder gebruiken.
Oh zo :)
Maar ik moet deze stappen nog nemen:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 25 februari 2012 @ 19:36:37 #247
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108392175
Ah okay, waarom tarwe? Zou er ook eentje met roggemeel maken, en van het roggedeeg verder gebruiken als de zuurdesem.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108392254
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 19:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Ah okay, waarom tarwe? Zou er ook eentje met roggemeel maken, en van het roggedeeg verder gebruiken als de zuurdesem.
Ben gestart met roggemeel en dan daarna tarwe.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † zaterdag 25 februari 2012 @ 20:11:24 #249
91830 MaximusTG
pi_108393454
Piet, het is een stappenplan om een cultuur te starten, en je begint met rogge omdat daar meer gewenste gisten e.d. op zitten. En vervolgens maak je er een starter van voor tarwebroden. Maar je kan natuurlijk een deel van je moedercultuur nemen en die alleen nog rogge of een ander graan voeren.

En volgens mij is het wel beter om puur een cultuur in de koelkast te bewaren, dan een deel van het oude deeg achter houden, omdat daar ook zout in zit. Verder is zo'n cultuur in de koelkast ook meer vloeibaar wat voor de thuisbasis makkelijker doseren en verversen is.

@MI-etje: je hoeft niet per se de helft weg te gooien, dat is alleen omdat omdat hoeveelheid anders zo snel groeit. Je hoeft alleen te verdubbelen.
Je kan ook de helft in een ander bakje doen, en die ook verder voeren. Heb je meer kans op een goede cultuur.
Spreid je winkansen en zo ;).
pi_108394685
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 20:11 schreef MaximusTG het volgende:
Piet, het is een stappenplan om een cultuur te starten, en je begint met rogge omdat daar meer gewenste gisten e.d. op zitten. En vervolgens maak je er een starter van voor tarwebroden. Maar je kan natuurlijk een deel van je moedercultuur nemen en die alleen nog rogge of een ander graan voeren.

En volgens mij is het wel beter om puur een cultuur in de koelkast te bewaren, dan een deel van het oude deeg achter houden, omdat daar ook zout in zit. Verder is zo'n cultuur in de koelkast ook meer vloeibaar wat voor de thuisbasis makkelijker doseren en verversen is.

@MI-etje: je hoeft niet per se de helft weg te gooien, dat is alleen omdat omdat hoeveelheid anders zo snel groeit. Je hoeft alleen te verdubbelen.
Je kan ook de helft in een ander bakje doen, en die ook verder voeren. Heb je meer kans op een goede cultuur.
Spreid je winkansen en zo ;).
Ik ga het zo doen inderdaad :) Overigens ga ik wel speltzuurdesem bakken en volgende keer proberen een zuurdesem te maken op basis van spelt na de roggemeel.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')