quote:Democratische Republiek Congo : Nieuwe aanval tegen Artsen Zonder Grenzen
[persbericht] - 21|11|2011 - Congo (Kinshasa)
Brussel 21 november 2011 - Artsen Zonder Grenzen veroordeelt scherp de aanval tegen haar team in Masisi, in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. De medische organisatie schort een deel van haar activiteiten in de regio van Masisi op en is ongerust over het lot van haar patiënten.
In de nacht van 20 op 21 november zijn gewapende mannen op gewelddadige manier de gebouwen van Artsen Zonder Grenzen binnengedrongen en hebben het vuur geopend. Een lid van het team is daarbij gewond geraakt aan de schouder. Dankzij de hulp van zijn collega’s is zijn toestand nu stabiel.
Om de veiligheid van haar teams te verzekeren heeft Artsen Zonder Grenzen haar mobiele interventies moeten opschorten tot de toestand het opnieuw toelaat. Artsen Zonder Grenzen zal desondanks een minimale spoeddienst ter ondersteuning van het Algemeen Hospitaal blijven verzekeren.
Artsen Zonder Grenzen betreurt dit geweld die haar capaciteit om hulp te bieden aan de mensen ondermijnt. “Naast de schok die ons team onderging verhindert dit incident de goede werking van onze medische activiteiten ter plaatse en komt het de plaatselijke bevolking niet ten goede”, zegt Gaël Hankenne, missiehoofd van Artsen Zonder Grenzen in Kinshasa.
Deze aanval doet zich voor terwijl Artsen zonder Grenzen vaak het doelwit is van aanvallen tegen haar teams. In april 2011 werden in Zuid-Kivu al eens twee medewerkers gewond door kogels, waarbij de organisatie genoodzaakt werd een deel van haar activiteiten in de regio op te schorten.
Artsen Zonder Grenzen is sinds 1981 aanwezig in DRC en biedt er primaire -en gespecialiseerde gezondheidszorg in ziekenhuizen, gezondheidscentra of mobiele gezondheidsposten in heel het land.
Sinds 2007 is Artsen Zonder Grenzen aanwezig in Masisi en biedt er secondaire gezondheidszorg in het Algemeen ziekenhuis van Masisi en Nyabiondo. Artsen Zonder Grenzen heeft er ook een systeem van mobiele klinieken opgezet om hulp te kunnen bieden aan de vluchtelingen in de kampen van Bukombo en in gebieden waar onveiligheid heerst. Vorig jaar voerde Artsen Zonder Grenzen alleen al in de regio van Masisi 108.952 consultaties en 1.783 chirurgische ingrepen uit.
quote:DR Congo polls in numbers
More than 30 million voters
More than 19,000 parliamentary candidates
500 parliamentary seats
MPs paid $6,000 (£3,887) a month
The Kinshasa ballot will be a 56-page booklet of more than 1,500 candidates
11 presidential candidates
4,000 tonnes of ballot papers
61 helicopters and 20 planes are delivering the election material
http://www.brusselnieuws.(...)muisspel-met-politiequote:Congolese betoging: rellen aan Naamsepoort
Een betoging van aanhangers van de Congolese politicus Etienne Tshisekedi aan de Naamsepoort is uit de hand gelopen. De politie heeft de harde kern van de betogers teruggedreven naar de Waversesteenweg, nadat ze de ordediensten bekogelden met stenen.
Er was geen officiële toestemming voor de betoging. “Daarvoor was de aanvraag te laat ingediend,” zegt Ilse Van De Keere van de politie van de zone Brussel-Elsene. Toch verzamelden een honderdtal betogers zich rond 13.00 uur aan de Bolwerksquare aan de Naamsepoort. Ze protesteerden tegen de voorlopige resultaten van de verkiezingen in Congo, die Tshisekedi lijkt te verliezen van de huidige president Joseph Kabila.
Een delegatie van de betogers trok daarop naar het hoofdkwartier van de PS op de Keizerslaan, maar daar kregen ze te horen dat ze niet ontvangen konden worden vanwege de formatiegesprekken. "De manifestanten keerden terug naar de Naamsepoort, waar zich ondertussen zo'n 300 personen verzameld hadden,” zegt Van De Keere "Die reageerden zeer agressief op de mislukking van de betoging en keerden zich onder meer tegen de politie."
Kat- en muisspel
Er volgde een kat- en muisspel met de ordehandhavers in en rond Matongewijk. Een groep betogers trok naar de Amerikaanse ambassade even verderop. Enkele anderen bezetten even de Kleine Ring. Een agent van de bemiddelingsdienst, die overlegt met de betogers, werd bespoten met “een soort gas”. Hij moest voor verzorging even naar het ziekenhuis. Een toevallige passant die uit de Australische ambassade in de Guimardstraat kwam, kreeg enkele klappen. “Er zijn ook twee of drie betogers naar het ziekenhuis afgevoerd,” zegt Van de Keere. “Daarnaast werden nog enkele wagens beschadigd.”
Rond 18.00 uur kwam het dan tot onlusten in regel met de politie. De betogers gooiden stenen en projectoelen naar de ordetroepen. Ze vernielden ook winkelramen. Onder andere de deur van de Cinéma Vendome moest er aan geloven. Er werd ook een autobrand gemeld. De politie dreef de betogers daarop terug richting Waversesteenweg en is tot arrestaties overgegaan. Ook in de buurt van de Luxemburgstraat was het erg onrustig.
Vandaag - uitgerekend op de dag dat oudkolonisator België een nieuwe regering krijgt- zouden de resultaten moeten bekend worden.quote:Op dinsdag 6 december 2011 09:50 schreef Reya het volgende:
Gisteren was er toch best wel wat onrust in Brussel rondom de verkiezingen, niet geheel verrassend vooral in en rond de Matongé:
[..]
http://www.brusselnieuws.(...)muisspel-met-politie
Nu de nieuwe Belgische minister van buitenlandse zaken Reynders is, zou ik me misschien verwachten aan een iets meer "business-minded" houding tegenover Kabila....quote:Op woensdag 7 december 2011 18:07 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
In feite jammer dat ze dit verkiezingen noemen. Niks aan die hele uitslag zal ook maar ergens een beeld van de daadwerkelijke stemmen geven.
Zou het Westen hierop reageren ? Of laten we dit gewoon passeren ?
't voordeel van Kabila tov een Khadaffi of een Mubarak is dat het Westen niet kijkt op een paar 1000 afgeslachte 'negers' meer of minder ...quote:Op vrijdag 9 december 2011 16:23 schreef Reya het volgende:
http://www.standaard.be/a(...)elid=DMF20111209_156
Bevestigd is nu dat Kabila heeft gewonnen; het is nu afwachten (en vrezen) voor wat de reactie in Congo gaat zijn.
Helemaal waar, meer Belgen hebben weet van die 10 Belgische VN-soldaten die in Rwanda gesneuveld zijn, dan van de 4 (?) miljoen doden in 1998-2003 in Congo. Onze geschiedenis van Congo is in feite gestopt in 1960.quote:Op vrijdag 9 december 2011 18:19 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
't voordeel van Kabila tov een Khadaffi of een Mubarak is dat het Westen niet kijkt op een paar 1000 afgeslachte 'negers' meer of minder ...
Nogal logisch , Reynders zelf zat gisteren al te zeggen dat we de verkiezingsuitslag moeten accepteren ...quote:Op vrijdag 9 december 2011 20:36 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Opmerkelijk: ze zouden vooral boos zijn op de Franstalige politici (http://www.deredactie.be/(...)5_Congolezen_betogen)
De Gucht heeft gezegd dat er vrijwel zeker fraude is.. maar dat het niet zeker is of die het verschil gemaakt heeft.quote:Op vrijdag 9 december 2011 20:42 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Na De Gucht die eerlijk was over het Congolese regime , en Vanackere die constant op z'n lip beet krijgen we nu dus Reynders die het gat van Kabila volledig zal kussen in de hoop er investeringen uit de brand te slepen ...
Ik weet niet of de Congolese manifestanten zich naast Congolees ook nog Waal of Vlaming voelen. Het punt is dat ze de Franstalige politici, en dan vooral voormalig minister Louis Michel, als te soepel tegenover Kabila beschouwen.quote:Op zaterdag 10 december 2011 10:57 schreef waht het volgende:
De Walen en Vlamingen steunen verschillende kandidaten?
quote:Op zondag 11 december 2011 18:26 schreef zuiderbuur het volgende:
Kersvers minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zegt dat hij de volledige resultaten (17 december?) wil afwachten:
http://www.deredactie.be/(...)13/2.19014/1.1174272
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |