abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 18 november 2011 @ 20:04:47 #1
126003 Daniel1976
de omnibus dubitandum
pi_104525482


Dit topic is bedoeld voor (wetenschappelijk) nieuws over relaties / psychologie / sociologie in de media.

Bij het posten van een nieuws item svp wel bronnen vermelden
Wanneer je dieper op een onderwerp in wil gaan maak dan svp een topic voor dat onderwerp.
  vrijdag 18 november 2011 @ 20:09:43 #2
126003 Daniel1976
de omnibus dubitandum
pi_104525716
quote:
Vrouwen meer kans op gebroken-hart-syndroom
vrijdag 18 november 2011 16:22

Daadwerkelijk hartklachten krijgen door een plotselinge beëindiging van een relatie komt bij vrouwen bijna negen keer zoveel voor bij vrouwen. Het gebroken-hart-syndroom ontstaat bij plotselinge of langdurige stress en lijkt op een hartaanval.
http://www.elsevier.nl/we(...)okenhartsyndroom.htm
  zaterdag 26 november 2011 @ 14:55:37 #3
126003 Daniel1976
de omnibus dubitandum
pi_104843220
bron: Brein schiet in stressmodus bij actiefilm

quote:
AMSTERDAM - Het zien van gewelddadige beelden zorgt voor veranderingen in het brein.

Foto: Thinkstock
Dat schrijven Nederlandse onderzoekers van verschillende universiteiten vandaag in Science.
Het is al langer bekend dat stressmomenten, zoals het plotseling opdoemen van een auto bij het oversteken of het zien van gewelddadige films, het lichaam in een stresstoestand doet schieten.
Ik post het maar, maar eigenlijk snap ik de nieuwswaarde niet zo. Sinds de neurologie stappen vooruit heeft gezet is het toch vrij duidelijk dat het brein geen verschil ziet tussen een simulatie of realiteit.
Dat is ook exact de reden waarom het oefenen van een presentatie voor de spiegel werkt of waardoor je lekker kunt griezelen bij een spannende film.
  zaterdag 26 november 2011 @ 14:57:20 #4
126003 Daniel1976
de omnibus dubitandum
pi_104843260
Dromen haalt angel uit pijnlijke herinneringen

quote:
AMSTERDAM - Door het uitschakelen van een bepaalde stress-neurotransmitter in de hersenen tijdens de REM-slaap verwerken mensen emotionele ervaringen makkelijker.

Dat ontdekten hersenonderzoekers van de University of California, Berkley. Ze publiceren hun bevindingen woensdag in het tijdschrift Current Biology.
''De droomfase van slapen - de remslaap - is te vergelijken met een soort nachtelijke therapeutische sessie, een verzachtende baslsem die de scherpe kantjes van de emotionele ervaringen van de dag ervoor helpt verwerken," legt een van de auteurs Matthew Walker uit.
Voor mensen die lijden aan PTSS (posttraumatische stress-stoornis) werkt deze nachtelijke therapie niet zo goed, waarschijnlijk omdat de stress-neurotransmitters niet (goed) uitgeschakeld worden, waardoor ze de hele traumatische ervaring steeds weer heel intens herbeleven.
Neurotransmitters
"Gedurende de remslaap worden herinneringen geheractiveerd, in perspectief geplaatst, gekoppeld en geïntergreerd en dat alles in een staat waarbij heel handig de stress-neurotransmitters onderdrukt zijn," aldus hoofdauteur Els van der Helm.
De onderzoekers namen tests af met 35 jong-volwassenen door ze in twee groepen te verdelen. Elke groep kreeg twee keer 150 emotionele plaatjes te zien, waarbij de ene groep 's ochtends en 's avonds de plaatjes te zien kreeg zonder tussendoor te slapen en de andere groep kreeg 's avonds en de daaropvolgende ochtend de plaatjes te zien met een nacht slaap ertussen.
Amygdala
De groep die geslapen had, toonde op MRI-scans significant minder reacties in de amygdala bij het weer zien van de plaatjes. De amygdala zijn twee delen in de hersenen die een belangrijke rol bij de verwerking van emoties spelen.
Deze studie kan ervoor zorgen dat er nieuwe behandelingen gevonden worden voor mensen met slaapstoornissen.
Hoewel mensen een derde van hun leven slapend doorbrengen, is er geen consensus over de precieze functie van slapen. Wel zijn er steeds meer studies die slapen aan leren, geheugen en humeur koppelen.
  woensdag 14 december 2011 @ 18:03:24 #5
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_105583634
http://www.artsennet.nl/N(...)-op-schizofrenie.htm

quote:
7 december 2011

Kind met stress grotere kans op schizofrenie

Stress op zeer jonge leeftijd, veroorzaakt door bijvoorbeeld verwaarlozing en sociale isolatie, vergroot de kans op het krijgen van schizofreniesymptomen. Dat blijkt uit onderzoek door Nikos Daskalakis bij ratten met genetische aanleg.

Genetische aanleg én zowel in de eerste fase van het leven en in een later stadium hevige stress ervaren, verhoogt dat de kans op het ontwikkelen van schizofrenie. 'Alle negatieve prikkels versterken elkaar', zegt de Leidse promovendus.

Omgaan met stress
Iemand met genetische aanleg voor schizofrenie die in de eerste fase van het leven beschermd en goed verzorgd opgroeit, kan later juist beter omgaan met stress.

Daskalakis: 'De specifieke genen die gevoeliger kunnen maken voor schizofrenie, leveren onder bepaalde omstandigheden dus juist een voordeel op.'

Geprogrammeerde angst
Daskalakis onderzocht ook de gevolgen van blootstelling aan verwaarlozing en afzondering voor de ontwikkeling van het angstcircuit in de hersenen van de rat. 'Als zij van hun moeder worden gescheiden, blijkt de angst levenslang geprogrammeerd', zegt de onderzoeker.

Daskalakis verwacht dat deze bevinding niet alleen voor ratten geldt, maar ook voor mensen, omdat zij een soortgelijk stresssysteem bezitten. Volgens Daskalakis geeft dit belangrijke informatie over baby's die in stressvolle situaties terecht komen.

Medicijnen
Promotor Ron de Kloet noemt de onderzoeksresultaten belangrijk voor de ontwikkeling van schizofreniemedicatie. 'We kunnen nu concreet kijken wat er precies in de hersenen gebeurt waardoor die natuurlijke aanleg verder versterkt wordt door vroege levenservaringen.'

Proefschrift
Nikos Daskalakis promoveert 8 december op zijn proefschrift 'Nurturing Nature: Testing the Three-hit Hypothesis of Schizophrenia' aan de Universiteit Leiden.

Bron: LUMC
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  zondag 29 januari 2012 @ 15:09:20 #6
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107362907
http://www.gezondheidsnet(...)utisme-aan-bij-babys

quote:
Hersengolven tonen autisme aan bij baby’s

BAARN - Het is mogelijk om autisme veel vroeger te ontdekken dan werd gedacht, schrijft een internationaal team van onderzoekers in Current Biology. Al op een leeftijd van zes maandenis de hersenactiviteit bij baby’s met autisme anders.

De onderzoekers keken naar de eerste tekenen van autisme bij 104 kinderen van 6-10 maanden. Van de helft was bekend dat ze een verhoogd risico hadden op autisme, omdat ze een broertje of zusjes hebben autisme. De andere helft had een laag risico.

Oogcontact
Oudere kinderen met autisme hebben vaak moeite met het maken van oogcontact. Als iemand ze aankijkt, wijkt hun hersenactiviteit af van die van kinderen zonder de aandoening. Daarom lieten de onderzoekers de baby’s foto’s bekijken van mensen die ze aankijken of die juist wegkijken. Door middel van sensoren op hun hoofd werd hun hersenactiviteit gemeten.

Hersengolven
Baby’s met een laag risico en baby’s met een hoog risico die later geen autisme bleken te hebben, vertoonden grote verschillen in hun hersengolven bij het bekijken van de verschillende foto’s. Kinderen die wel autistisch bleken te zijn, lieten veel kleinere verschillen in hun hersengolven zien. Er waren ook kinderen die wel autisme bleken te hebben, maar toch de ‘normale’ hersenactiviteit vertoonden. Dit hersenonderzoek kan dus nog niet exact voorspellen welke baby’s autistisch zijn.

Gedrag
Op dit moment wordt autisme vastgesteld op basis van gedrag. Daardoor is het vaak pas duidelijk dat een kind autistisch is als het al 2 jaar of ouder is. "Ons resultaat laat zien dat er een verband is tussen de hersenactiviteit in het eerste levensjaar en autisme – lang voordat kinderen autistisch gedrag gaan vertonen", aldus Mark Johnson van de University of London.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_110801548
Lithium, een potentieel en gevaarlijk geneesmiddel.

Lithium is een doeltreffend geneesmiddel voor de behandeling van patiënten met een bipolaire (manisch-depressieve) stoornis. Het is echter een middel met veel, potentieel ernstige bijwerkingen en een smalle therapeutische breedte. Frequente controle van de lithiumconcentratie en regelmatige controle op bijwerkingen dienen daarom plaats te vinden.

http://www.ntvg.nl/public(...)eneesmiddel/volledig
A dirty mind is a joy forever.
  Moderator dinsdag 3 maart 2020 @ 18:51:07 #8
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_191816138
Topic weer actief (denk ik).
Breitling - Instruments for Professionals
pi_191816693
Psycholoog Carel Muller die in de jaren '70 voor een omslag zorgde in de verstandelijke gehandicaptenzorg is onlangs overleden. Parool schreef een stuk over zijn stempel op de zorg. https://www.nrc.nl/nieuws(...)innigenzorg-a3991936

Een al wat ouder artikel van De Volkskrant uit 2014 verhaalt over de situatie in Italië, waar psychiatrische ziekenhuizen verboden zijn. https://www.volkskrant.nl(...)instelling~ba1fc618/

Organisatiepsycholoog en emeritus-hoogleraar Geert Hofstede is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden in het bijzijn van zijn familie. Hofstede verwierf wereldfaam met zijn sociaal-antropologische verklaringen voor economische ontwikkelingen. https://www.nrc.nl/nieuws(...)d-overleden-a3990545

[ Bericht 23% gewijzigd door Scary_Mary op 03-03-2020 19:24:00 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')